Suplementy

Proč nepoužívat americké nakopávače?

Poslední dobou je jakýmsi trendem mluvit veřejně o anabolických steroidech a jejich dopadu na zdraví. Někdo postaví kariéru na tom, že je veřejně propaguje, někdo jiný je pro změnu celý život v tichosti užíval, ale na stará kolena si uvědomil, že to bylo špatně a napíše o tom knihu.

Když se ale tak probírám všemi těmi anabolickými videi, pozoruji, že nikoho příliš nezajímají americké nakopávače. I když oficiální statistiky neexistují, dle mých dosavadních zkušeností jsou mnohem častěji zneužívané než anabolické steroidy. A právě proto bychom jim v dnešním článku rádi věnovali pozornost a na základě vědeckých studií upozornili, proč je lepší zůstat u evropských předtréninkovek.

Strašák jménem DMAA

Pomyslným středobodem, kolem nějž se bude tento článek točit, je DMAA. Tato složka je totiž tou hlavní kontroverzní látkou, jakou v amerických nakopávačích najdete. Stačí se podívat na složení velmi populárního Jack3D. Kromě výše zmíněného 1,3-dimethylamylaminu v něm totiž najdete přesně to, co v evropských nakopávačích. Jmenovitě se jedná o Arginin AKG, kreatin monohydrát, beta alanin, kofein a extrakt z Schizandra chinensis.

I když poslední zmíněná látka může působit poněkud neznámně a uměle, jedná se o výtažek z klanoprašky čínské, jejíž plody obsahují především kyselinu jablečnou, vinnou, citronovou a askorbovou. V našem těle má klanopraška především stimulační, antidepresivní a imunitu-posilující účinky. Ale co je nejdůležitější, je zdravotně nezávadná. Zbytek našeho dnešního článku bude tedy věnován jen a pouze problematice a kontroverzi DMAA.

Americký nakopávač Jack3D složení
Jak vidíte, kromě DMAA nemají americké doplňky co nabídnout.

 

Kde je tedy problém?

Jak jste jistě z našich článků zvyklí, snažíme se vždy na každé téma poskytnout dva různé pohledy - ať už se jedná o záležitosti na první pohled pozitivní či negativní. A stejně tak tomu bude i v případě DMAA. Tato látka samozřejmě disponuje mnoha pozitivními účinky, pro které je koneckonců užívána. Stejně tak zde jsou ale výrazná negativa. Přeci jen, jakmile se po užití nějakého doplňku objeví první s ním přímo související úmrtí, je třeba být obezřetný. A proto bychom negativními efekty měli začít.

1. DMAA může poškozovat ledviny

Jelikož negativních účinků DMAA by se dalo najít požehnaně, proberme jen ty nejdůležitější. A mezi nimi nesmí riziko poškození ledvin chybět. V roce 2013 totiž došlo k hospitalizaci 36 pacientů užívajících suplement OxyElite Pro, který DMAA obsahoval. Jak uvádí odborné záznamy, dva pacienti potřebovali transplantaci jater a jeden následkům dokonce podlehl, Všichni tito sportovci přitom neužívali jiné suplementy, než výše zmíněný doplněk s dimethylamylaminem.

2. DMAA může způsobovat krvácení do mozku

Ani případy krvácení do mozku nejsou v případě užívání produktů s obsahem DMAA nic neobvyklého. Když pomineme nepříliš relevantní případy, kdy došlo ke krvácení do mozku při kombinaci DMAA s vysokým množstvím kofeinu či alkoholu, pořád zůstávají situace, kdy DMAA nemělo možnost s čímkoliv interagovat a stejně u mladých zdravých mužů způsobilo krvácení do mozku. Dobré je ještě připomenout, že v posledním zmíněném případě se jednalo o užití suplementu Jack3D, který je velmi populární a dost často bývá nabízen na různých sociálních sítích.

Jack3D krvácení do mozku
Najdete se několik případů, kdy nejpopulárnější US nakopávač Jack3D způsobil krvácení do mozku.

 

3. DMAA může způsobovat zvracení a nevolnost

Opět se dostáváme k doplňku OxyElite Pro, o kterém jsme v našem článku již jednou mluvili. Tentokrát ho ale zmiňujeme v souvislosti s nevolností, zvracením a zrychleným srdečním tepem. Přesně takové efekty totiž podle dostupných údajů pozorovalo 15% uživatelů tohoto suplementu.

4. DMAA může způsobit pozitivní dopingový test

I když tato informace pravděpodobně většinu z vás nezajímá, určitě je dobré vzít v potaz, že při užívání těchto doplňků můžete mít při dopingové kontrole pozitivní výsledky na amfetamin. I když tedy výrobci často uvádí, že DMAA je bezpečnější alternativa efedrinu a pseudoefedrinu (a že podobné efekty tyto látky skutečně mají), oklamat dopingový test vám ani tato látka nepomůže.

5. DMAA může způsobovat bolesti hlavy, návaly paniky a záchvaty

Když jsem dělal rešerši pro tvorbu tohoto článku, objevil jsem množství relevantních článků odkazujících na vědecké studie. A upřímně řečeno by to vystačilo na celou knihu. Za zmínku ale ještě stojí, že podle dostupných informací DMAA způsobuje u poměrně vysokého procenta uživatelů také bolesti hlavy, záchvaty a návaly paniky.

Americký nakopávač negativa
Přestože DMAA má i pozitivní účinky, ty negativní rozhodně převažují.

 

A proč jenom může?

Jistě jste si všimli, že u všech bodů zmiňujeme, že DMAA “může” způsobovat tyto a tyto problémy. A to děláme především pro to, že chybí nějaké rozsáhlé vědecké studie, které by se dlouhodobou či pravidelnou suplementací čistě DMAA zabývaly. Když už se o tuto látku někdo zajímá, většinou je to v souvislosti s celými suplementy, které obsahují hned několik účinných složek. A pokud se objeví několik případů krvácení do mozku, určitě je dobré to pro komplexnost článku zmínit, ale rozhodně to není nějak obecně aplikovatelné.

Tak jako tak ale faktem zůstává, že neexistují záznamy o tom, že by po použití suplementů schválených přísnými kritérii EU by někdo hospitalizován, měl trvalé následky a nebo dokonce zemřel. A to je zásadní rozdíl mezi evropskými a americkými nakopávači.

Má DMAA i nějaké pozitivní efekty?

Pokud vás dosavadní výčet negativ, které mohou suplementy obsahující DMAA způsobovat, neodradil, můžeme se podívat na pozitivní vlastnosti této látky. Velmi častými účinky je samozřejmě stimulační efekt, který se podobá efektu efedrinu či pseudoefedrinu, schopnost podpořit metabolismus, ale i zlepšení krátkodobé paměti. Pojďme se na tyto pozitiva podívat o něco důkladněji.

1. Pomůže vám spálit nadbytečný tuk

I když to pro většinu uživatelů asi není primární, výsledky studií poukazují na schopnost této látky spalovat tuk. Prokazují to odborné poznatky, jež zjistili, že kromě snížení množství tělesného tuku a celkové hmotnosti dospěla skupina užívající DMAA již po 14 dnech také ke značně nižší chuti k jídlu.

Americký vs. normální nakopávač
Pokud hledáte účinný nakopávač, skvělou volbou je třeba Agrezz, vítěz našeho srovnání nejlepších předtréninkových suplementů.

 

2. Funguje jako dobrý stimulant

Nejvýraznější výhodou je samozřejmě stimulační efekt, kterým DMAA disponuje. A podle některých studií dokonce dokáže zvýšit krevní tlak bez toho, aniž by výrazněji ovlivňoval srdeční tep. To by v praxi znamenalo, že užívání této látky jako takové vás dokáže velmi efektivně “nakopnout”, ale zároveň existuje naprosto minimální riziko například infarktu.

Nicméně stále nesmíte zapomínat na to, že naprostá většina takových doplňků obsahuje kofein, který již podobnými efekty nedisponuje, a proto jsou pravděpodobně známy i případy, kdy suplement Jack3D infarkt způsobil.

Užívat, nebo neužívat?

S americkými nakopávači se v různých skupinách na sociálních sítích rozjel velmi dobrý byznys. A tak není nejmenší problém je sehnat a nechat si je doručit až domů. Otázkou je, jestli se vám dostane „pravé“, tedy americké verze, nebo té „fejkové”, která je určená pro evropský trh a DMAA již vůbec neobsahuje. Tak či tak počítejte s extrémně vysokou cenou, za jakou si můžete nakoupit hned několik evropských doplňků.

I když volba, zda do těchto doplňků investovat, či se jim vyhnout, je jen na vás, z osobní zkušenosti to absolutně nedoporučuji. I když pominu veškerá zde zmíněná zdravotní rizika, US suplementy mají velmi nepříjemný „dojezd”, takže po tréninku je velmi obvyklé nechutenství, absolutní vyčerpání, pocity na zvracení a mnoho dalšího. 

Existuje lepší volba?
Mnohem lepší volbou jsou podle mě evropské nakopávače, u kterých máte podstatně větší jistotu, že neobsahují funkční složky v toxické míře, protože EU má na obsah účinných látek velmi přísné limity. Pokud vás tedy zajímají ty nejlepší předtréninkové doplňky, do kterých se podle nás vyplatí investovat, určitě se podívejte na naše srovnání nejlepších nakopávačů, kde jsme pro vás srovnali populární i nepopulární doplňky této kategorie.

A to už by bylo pro tento článek všechno, pokud máte nějaké dotazy nebo připomínky, určitě se neváhejte ptát v komentářích, rádi vám odpovíme!

Další podobné články:

Proč nepoužívat americké nakopávače? (Video)

 

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (2)

Jacks Black
Listopad 14, 2019

Měl jsem zkušenost s americkým nakopavacem rocky ko...musím říct neskutečná energie po dobu celého tréninku..o to horší dojezd..pocení..zimnice.. nechuť k jídlu.. také obsahoval složku DMMA..ale druhý den jste jak vyzdimanej hadr..

Souhlasím(+9)
Nesouhlasím(-14)
Luboš
Červenec 29, 2020

Měl jsem rocky ko, i rockyho round 2, za mě totální pecka , na poprvé solidní šleha, sice jsem nemohl usnout, ale to bylo tím, že sem to hodil odpoledne, na dopolední tréning a pozititvní náladu po celý den top a taky to chce trošku jet bomby, ať to člověk ze sebe vycvičí. Samozřejmě to hlavně nekombinovat s chlastem . Jediné co tak se trošku můžou třepat ruce, člověk na chvilku zrudne , pokud to někdo přežene s dávkováním ,nebo je slabší kousek, tak se může pozvracet ...jako není to pro každého , každej si musí najít to svoje

Souhlasím(+14)
Nesouhlasím(-3)