Suplementy

Medicinální houby 2: Cordyceps

Cordyceps | Parazitická medicinální houba se zdravotními benefity
Cordyceps neboli housenice je velice zajímavou houbou z řádu vřeckovýtrusných. Ačkoli pro zástupce hmyzu představuje poměrně velké nebezpečí, člověku přináší celou řadu zdravotních benefitů, kterých by byla opravdová škoda nevyužít. Dnešní článek jsme proto věnovali této velmi specifické houbě, jejím účinkům, doporučenému dávkování a tomu, jak vybrat doplňky s ní.

Co je to cordyceps?

Cordyceps sinensis neboli housenice čínská je parazitická houba, která roste na larvách hmyzu či na některých housenkách. Jedná se o houbu, jež je od pradávna využívaná v čínské medicíně pro léčení různých zdravotních neduhů. Samotná houba má velice specifický tvar, přičemž dokonce jako housenka vypadá a staří Číňané se domnívali, že jde o typ housenky. Proto také její původní název zněl “cchung cchao” - housenka.

Cordyceps v teplých měsících vystřeluje své spóry do okolí a ty následně ulpívají na tělech nic netušícího hmyzu, kterým pomalu skrz na skrz prorůstají. Pro houbu se vžil populární název “zombie houba”, protože jakmile svého hostitele proroste, ten ztratí kontrolu nad svým tělem a je “ovládán” houbou. Není tomu ale tak, že by se houba dostala do mozku a pomocí něj svou oběť ovládala. Cordyceps totiž obalí svalstvo hmyzu a přinutí jej například ujít několik kroků a zakousnout se do nejbližší větve či listu, kde hostitel zemře a houba dál roste a vystřeluje své spóry do okolí.

Jak si jistě umíte představit, sběr houby v přírodních podmínkách je velice náročný a houba je již od dob staré Číny velmi ceněná. Kilogram přírodního cordycepsu může vyjít až na 80 000 Kč. Proto jsou doplňky vyráběny z hub vypěstovaných ve speciálních pěstírnách.

Cordyceps obsahuje poměrně velké množství bílkovin, polysacharidů či přínosných tuků, ale také vitamínů, minerálů a mastných kyselin, které jsou velice důležité pro lidské zdraví a právě díky nim je cordyceps v tradiční medicíně často využíván pro léčbu různých zdravotních problémů.

Cordyceps

Jaké jsou druhy cordycepsu?

Celkově bylo objeveno již více než 400 druhů cordycepsu, přičemž každý z nich v přírodě roste a funguje jinak. U suplementů obvykle narazíte na dva konkrétní druhy CS-2 a CS-4, jež se liší koncentrací blahodárných polysacharidů. Za nejoptimálnější pro lidské zdraví se považuje cordyceps CS-4 a je také u suplementů nejčastější. Některé doplňky s cordycepsem však využívají i kombinaci všech přínosných druhů této houby.

Jaké jsou prokázané účinky cordycepsu?

Výzkumníci věří, že za své příznivé účinky cordyceps vděčí především kombinaci cordycepinu a unikátních polysacharidů, které se v houbě nacházejí. Pojďme se nyní tedy podívat na to, jaké má vlastně cordyceps účinky na lidské zdraví a proč se jeho konzumace vyplatí.

Zlepšený výkon během tréninku

Spojení cordycepsu se zlepšeným atletickým výkonem sahá do 90. let minulého století, kdy bylo čínskými atlety stanoveno několik nových světových rekordů a jejich kouč toto připisoval právě cordycepsu, což je samozřejmě velice sporné.

Nicméně studie od University of North Carolina at Chapel Hill prokázala, že cordyceps v těle pozitivně ovlivňuje tvorbu molekul adenosintrifosfátu, který je nezbytný pro dodávání energie do svalů, protože ovlivňuje způsob, jakým tělo využívá kyslík. V rámci studie se ukázalo, že se u osob, kterým byl podáván cordyceps, zvýšilo VO2 max (maximální množství efektivně využitého kyslíku během fyzické aktivity). Nutno ale podotknout, že studie byla poměrně malého rozsahu a efekt byl prokázán pouze u netrénujících jedinců.

Posiluje imunitu a předchází různým onemocněním

Cordyceps pomáhá stimulovat činnost bílých krvinek, díky čemuž výrazně podporuje imunitu. V kruzích tradiční medicíny se mu rovněž přezdívá “přírodní antibiotikum”, protože dokáže likvidovat choroboplodné zárodky, jako jsou bakterie a viry, a je tak účinný nejen jako prevence před samotným onemocněním, ale dokáže pomoci také v případě, že již nějaké onemocnění propuklo.

Některé studie také ukazují na fakt, že má cordyceps příznivé účinky na činnost jater, ledvin či srdce a dokáže také redukovat cholesterol v krvi. Díky tomu je účinným doplňkem při prevenci jejich onemocnění.

sušený cordyceps

Protizánětlivé účinky

Různé studie prokázaly, že jisté šlechtěné druhy cordycepsu (cordyceps militaris) dokáží potlačovat aktivitu bílkovin, které v našem těle způsobují zánět. V laboratorních podmínkách bylo prokázáno, že cordyceps dokáže u myší snižovat riziko zánětu dýchacích cest a mohl by tak být účinným pomocníkem při léčbě a prevenci astmatu. Musíme však zdůraznit, že běžně podávané léky proti astmatu mají mnohem větší účinnost a cordyceps rozhodně neslouží jako jejich náhrada.

Protinádorové účinky

Studie na myších ukazují, že cordyceps pomáhá předcházet či zpomaluje růst lymfomů, melanomů nebo nádorů způsobujících rakovinu plic. V laboratorních podmínkách bylo rovněž prokázáno, že cordyceps napadá rakovinotvorné buňky, včetně těch způsobujících nádorové onemocnění plic, konečníku, kůže nebo jater.

Některé studie rovněž ukazují na fakt, že cordyceps dokáže zmírňovat dopady léčby rakoviny, protože dokáže zamezit úbytku bílých krvinek, díky čemuž je tělo při složité léčbě onkologického onemocnění lépe chráněno před různými infekcemi. Cordyceps však nelze považovat za lék proti rakovině a jeho účinky se řadí spíše k podpůrným či preventivním. V případě, že u vás však onkologické onemocnění již propuklo, vždy se raději nejdříve poraďte se svým lékařem a neužívejte cordyceps neuváženě.

Pozitivní účinky při cukrovce 2. typu

Cukrovka je ve své podstatě onemocnění způsobující dysfunkce v metabolismu cukru. Při cukrovce tělo nedokáže vyrábět nebo správně nereaguje na hormon inzulin, který je zodpovědný za přesun cukru do buněk, kde je přetvářen na energii. Pokud však inzulinu v těle nemáme dost, cukr se nemá jak dostat do buněk a zůstává v krvi, což může ve výsledku způsobit vážné zdravotní problémy.

Některé studie ukázaly, že cordyceps pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi tím, že v menší míře přebírá funkci inzulinu. U studií s laboratorními myšmi byl dokonce pozorován úbytek cukru v krvi, avšak u lidí tento efekt dosud pozorován nebyl. Studie ukazují také na to, že má housenice pozitivní vliv na funkci ledvin, které jsou právě při cukrovce velice zatěžovány.

Zvýšení síly a libida

V tradiční čínské medicíně je cordyceps tradičně podáván pro zvýšení síly a libida, především pak u mužů. To může být spojeno právě se zvýšením VO2 max, kdy se do svalů dostává více kyslíku, díky čemuž je oddálena svalová únava a trénink či fyzická aktivita může trvat déle a být intenzivnější.

Omlazující účinky

U laboratorních myší, jimž byl cordyceps podáván, byl pozorován mnohem delší život než u těch, jež cordyceps nedostaly. Jiná studie rovněž prokázala, že cordyceps prodlužuje život i octomilkám, na kterých parazitoval. U lidí pak přispívá k rozjasňování a obnovu pokožky, kterou také pomáhá udržovat pružnou a zdravou.

cordycepsový čaj

Vedlejší účinky a nevýhody cordycepsu

Užívání housenice čínské je považováno za relativně bezpečné a nikdy nebylo prokázáno, že by byl toxický nebo měl výrazné vedlejší účinky. Koneckonců, Číňané jej užívají již dlouhá staletí a v rámci čínského lékařství je považován za bezpečný a účinný lék.

Stejně jako u všech hub se však při jeho nadměrném užívání mohou objevit různé problémy, jako je nevolnost, průjem či zvracení, proto nikdy nepřekračujte doporučené denní dávkování. Cordyceps by také neměly užívat těhotné a kojící ženy, osoby s autoimunitním onemocněním či osoby s poruchou srážlivosti krve. Nejste-li si jisti, vždy se raději poraďte se svým ošetřujícím lékařem.

Dávkování cordycepsu

Pro dávkování cordycepsu dosud neexistuje žádná spolehlivá studie, která by určila, jaké množství této houby je třeba přijmout pro maximalizaci jejích účinků. Z tradiční medicíny bylo vypozorováno, že ideální množství cordycepsu záleží na pohlaví, váze a věku uživatele. Obecně se doporučuje dávka okolo 1000 až 3000 mg/denně. My však doporučujeme vždy se řídit výrobcem doporučeným dávkováním, které je uvedeno v příbalovém letáku nebo na suplementu. Pokud si nejste s dávkováním jisti, poraďte se se svým lékařem.

Jaký cordyceps vybrat?

Jak jsme již zmiňovali výše, na trhu nejčastěji naleznete cordyceps typu CS-2 nebo CS-4, obvykle tedy spíše CS-4. Právě kmen CS-4 je totiž obecně považován za nejkvalitnější a obsahuje zhruba stejně látek jako přírodní cordyceps, který je ručně sbírán v hornatých oblastech Číny.

Dalším faktorem pro výběr doplňku s cordycepsem je také obsah různých podpůrných látek, jako jsou vitamíny a aminokyseliny. Právě obsah podpůrných látek a koncentrace cordycepsu v jedné tabletě jsou často jediným uváděným rozdílem mezi jednotlivými produkty. Při výběru doplňku je však rovněž vhodné zaměřit se na původ a kvalitu houby.

Jestliže si s výběrem nevíte rady, doporučujeme vyzkoušet například Cordyceps 750 mg od společnosti Now Foods nebo Cordyceps CS-4 od renomovaného výrobce sportovní výživy Reflex Nutrition, se kterými nemůžete šlápnout vedle.

Co si z článku odnést?

Cordyceps je parazitická houba, která se v přírodě vyskytuje v hornatých oblastech Číny. Nejedná se však o běžnou houbu rostoucí v podhoubí lesa, ale vyrůstá z těl larev hmyzu či různých housenek. Pro doplňky stravy se však využívají kmeny hub vyšlechtěné ve speciálních pěstírnách.

Ačkoli cordyceps zatím neprošel tak důkladnými studiemi a testováním jako jiné doplňky, jeho dlouholeté a úspěšné využití v čínské a tradiční východní medicíně dokazuje, že se jedná o účinný prostředek pro celkové zlepšení zdravotní kondice. Studie, které byly v laboratorních podmínkách provedeny na zvířatech, jeho benefity navíc podporují.

Mezi laboratorně prokázané účinky cordycepsu patří:

  • zlepšení výkonů při trénininku a oddálení únavy,
  • pozitivní vliv na imunitní systém,
  • prevence proti nádorovým onemocněním,
  • anti-aging efekt,
  • regulace hladiny cukru v krvi.

Cordyceps je skvělým doplňkem pro sportovce, jež chtějí dosahovat ještě lepších výsledků, ale i pro všechny, kteří si chtějí zlepšit imunitu a předcházet nebezpečným onemocněním.
Zdroje

https://arstechnica.com/science/2019/07/study-zombie-ant-death-grip-comes-from-muscle-contractions-not-the-brain/

https://www.verywellhealth.com/benefits-of-cordyceps-89441

https://www.healthline.com/nutrition/cordyceps-benefits#TOC_TITLE_HDR_2

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2020.602364/full

https://naturalforce.com/blogs/nutrition/best-cordyceps-supplement#anchor1

 

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.