Ostatní

Přestali jsme mít respekt z dopingu?

Zřejmě nepřijdeme s ničím revolučním, když narovinu přiznáme, že doping je běžnou součástí všech silových sportů. Koneckonců, byly tu už stovky lidí, kteří tuto zprávu do světa vytroubili před námi.

A tak se téma, které bylo až donedávna naprosté tabu, změnilo na téma, díky kterému mnozí lidé rozjeli úspěšné podnikání a proslavili se na internetu i mimo něj. Anabolika už dávno přestala být záležitostí vrcholových sportovců, ale přesunula se i mezi běžné (v mnoha případech i náctileté) návštěvníky posiloven. 

Doping v očích veřejnosti

Díky mnoha lidem, kteří o dopingu veřejně mluví, jsme ho začali považovat za naprosto běžnou součást našeho života a o užívání zakázaných látek se bavíme stejně otevřeně, jako o novém proteinu. Nezdá se nám na tom vůbec nic divného, odjakživa jsme si přece při pohledu na takového Ronnieho Colemana mysleli, že oněch monstrózních proporcí nenabyl jen díky kuřecímu masu a tomu zázračnému gaineru, který doporučuje.

 

Ti z nás, kteří každý den chodí do posilovny, řeší stravu do posledního detailu, několikrát denně se protahují a na trénincích pomalu umíráme, přece víme, kolik dřiny stojí za viditelnými výsledky

Jenže jak je to v pohledech široké veřejnosti?

No schválně, kolikrát jste téměř vypěnili při narážkách vašich necvičících kamarádů, kteří s oblibou říkají: “Ten je nasypanej.” “Kdybych to tam poslal, taky bych to dokázal.”?

Jenže přiznejme si, že tyto narážky většinou směřují k lidem jako byl již výše zmíněný Ronnie Coleman, Dorian Yates nebo další. A najednou před kamerou stojí týpek, který má obvod ruky asi 40cm a vykládá tam cosi o užívání testosteronu.

Jednou stranu mince tak zůstává bavit se o dopingu zcela otevřeně v našich “zasvěcených” sférách, ale na druhé straně náš sport klesá na úplné dno v očích těch, kteří se posilovny bojí jako čert kříže a čirou náhodou narazí na podobná tématická videa. 

- 

Záležitost vrcholového sportu?  

Asi si nemusíme nalhávat, že každý vrcholový sport je v první řadě politika. A to neplatí jen o kulturistice. Vezměte si například takového Bolta. Ať přijede kamkoliv, mraky lidí si kvůli němu koupí lístek a jako pomatení se snaží o jeho podpis, podání ruky, či alespoň nejbližší možný kontakt. Zvedá popularitu (a tudíž i zisky) takovým způsobem, jakým to nedokáže nikdo jiný.

Jen si zkuste představit ten skandál, který by vznikl při pozitivním dopingovém nálezu v jeho testech. V očích veřejnosti by se propadl na samotné dno a nikdo by o něj ani nezavadil. 

Jenže doping se z vrcholového sportu, kde se každoročně pohybují zisky kolem statisíců dolarů, dostal i do těch nejzapadlejších vesnických posiloven. Náctiletí kluci, kteří mají odcvičené dva roky a nedokáží se naturálně zbavit tuku na břiše, píší profesionálním sportovcům, co by jim doporučili do první kůry

Mnozí lidé pod jakýmsi “mediálním nátlakem” nabyli názoru, že bez dopingu nedosáhnou pořádného progresu a že jejich výsledky nebudou nikdy takové, jaké bych je chtěli, pokud se vydají naturální cestou. A právě tady stojí za to odbočit od tématu a poukázat na mnohé naturální cvičence, kteří ve svých kategoriích poráží i sportovce na dopingu - ať už je to Aleš Lamka, Marek Zych, který naturálně zvedá přes 300kg na mrtvý tah či jiní sportovci.

Je důležité si uvědomit, že všechno má svůj čas a o dopingu to platí dvojnásobně. Dokud svému tělo nerozumíte na sto procent coby naturálové, myslíte si, že vás steroidy spasí a vyřeší tyto problémy? Ne.

-

 

Uvědomujte si svoji genetiku 

Cvičíte už nějaký ten pátek, ale výsledky pořád nejsou takové, jaké byste chtěli? I když posilovně podřizujete všechen svůj čas, děláte jen nepatrné krůčky dopředu? Odpověď je jednoduchá. Genetika.

Genetika má zásadní podíl na úspěchu či neúspěchu každého člověka. To, že nemáte dobrou genetiku na nabírání svalové hmoty či na silový progres, nenapraví ani 5g testosteronu týdně. Možná vaše genetika bude dobrá pro jiný sport, ale pro tenhle ne.

Proč tedy vystavovat své zdraví obrovskému riziku, když stejně nikdy nedokážete vyhrát nad lidmi s lepší genetikou? Jakkoliv tato zpráva může být depresivní, je dobré si uvědomovat tyto zásadní věci.

Pokud vás chození do posilovny naplňuje, dělejte to dál. Dělejte to s radostí a vědomím, že i když se posunujete velmi pomalu, pořád se posunujete a zlepšujete jak své tělo, tak i své vědomosti. Ale vyvarujte se anabolik, protože neexistuje nic, co by dokázalo porazit špatnou genetiku

-
Nandrolone bývá jedním z nejvíce zneužívaných steroidů, zejména pro svůj pozitivní vliv na klouby.

 

Pozitivní vs. Negativní účinky 

Ať už internetová videa probírají problematiku užívání steroidů jakkoliv do hloubky, málokdy sportovci zmiňují negativní účinky.

TIP: Pozitivním a negativním vlivům anabolických steroidů jsme se věnovali podrobně v tomto článku!

Nechci nějak házet špínu na anabolika, ani se jich zastávat, pouze je dobré se zamyslet nad tím, co se skrývá za pomyslnou oponou těchto videí. Kolik z těch opěvovaných sportovců, kteří jsou naprosto upřímní a na nic si nehrají vám řekne, že jejich moč první týden na boldendronu připomínala svojí barvou spíše Colu než cokoliv jiného? Dozvěděli jste se od nich o důležitosti jaterních testů, krevních testů, lipidového profilu, estrogenu a dalších látek?

Jedním z mála lidí, kteří o dopingu mluvili zcela otevřeně, byl Supertrenér, jenže jeho videa mají paradoxně několikanásobně menší počet shlédnutí, než videa opěvující pouze pozitivní účinky. 

Pokud vás tedy zajímá užívání dopingu i z druhé strany mince, rozhodně se naváhejte podívat na toto video z dílny Supertrenéra: 

 

Závěrem bych rád řekl snad jenom to, že je na vás, kdy a jestli vůbec se do užívání anabolik pustíte. My ve Světu Fitness rozhodně nebudeme tvořit články o zneužívání hormonů a ani vám žádné nebudeme doporučovat.

Naší jedinou radou k tomuto tématu je tedy to, že každá mince má dvě strany a před tím, než se do čehokoliv pustíte, je důležité znát veškerá rizika a v neposlední řadě mít k těmto látkám respekt.

Vybrali jsme nejkvalitnější noční (micelární) proteiny na trhu 2024!

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (1)

Jakub Hrad
Leden 20, 2019

Perfektní článek a video super

,srozumitelně a inteligentně vysvětleno!

Souhlasím(+3)
Nesouhlasím(0)