Recepty

5 nejlepších fitness receptů z dýně

Autor: |

Dýně není zdaleka jen symbolem Halloweenu, ale jak jste si již nejspíš všimli, může být i skvělou potravinou, z níž vymyslíte opravdu nepřeberné množství receptů.

Navíc obsahuje obrovské množství vitamínu A, C, vlákniny, betakarotenu a dalších zdraví prospěšných látek. A právě o jejím využití v kuchyni bude náš dnešní článek, v němž si představíme 5 nejlepších podzimních receptů, ve kterých tato plodina figuruje.

1. Dýňové rizoto

-

Dýňové rizoto je jako stvořené pro studené podzimní večery, kdy máte chuť na odlehčené vegetariánské jídlo. Jeho příprava není časově vůbec náročná, dobře vás zasytí, úžasně chutná a při jeho přípravě zvládnete provonět celý dům podmanivou vůní podzimu.

Ingredience

  • Polovina dýně Hokkaido
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 500g kulatozrnné rýže
  • 1,5 litru vody, pro výraznější chuť 1,5 litru zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 50g másla
  • 1,5 dcl bílého suchého vína
  • Bylinky a koření na dochucení
  • Špetka soli a pepře
  • 70g nastrouhaného sýra na posypání (např. parmazán)

Jak postupovat

Ze všeho nejdříve předehřejeme troubu na 220 stupňů. Než se trouba rozehřeje, nakrájíme dýni na malé kousky, které promíchané s olejem vložíme na plech vyložený papírem na pečení. Dýni pečeme cca 30 minut, dokud není měkká.

Do hrnce nalijeme vodu nebo vývar, ve kterém uvaříme podle návodu na obalu rýži. Ve druhém hrnci rozpustíme máslo, přidáme najemno nakrájenou cibulku a za občasného míchání opékáme dozlatova. Poté přidáme okapanou rýži, vše podlijeme vínem, promícháme a víno necháme odpařit.

Ponorným mixérem rozmixujeme polovinu dýně, dochutíme solí a pepřem nebo bylinkami dle chuti. Pyré spolu se sýrem vmícháme do rýže. Na závěr do hotového pokrmu vmícháme zbylé kousky dýně a rizoto posypeme sýrem.

Jak dýňové rizoto chutná

Toto netradiční rizoto z dýně by mohlo sklidit úspěch i u členů rodiny, kteří pokrmy z dýní nemají příliš v oblibě, protože chuť není tak intenzivní, jako například u dýňové polévky. Pokud jste dýňové rizoto nikdy dříve neměli, určitě stojí za vyzkoušení a je dost pravděpodobné, že si je zamilujete tak jako my.

Jaké má nutriční hodnoty (na 100g):

  • 180 kcal
  • 34g sacharidů
  • 3g bílkovin
  • 2g tuků

2. Dýňové chipsy

-

Poslední dobou jsou velkým hitem zeleninové chipsy. Ty dýňové jsou skvělou alternativou oproti smaženým, nezdravým, bramborovým chipsům ze supermarketu, které dýně spolehlivě nahradí. Myslím, že po vyzkoušení receptu s námi budete souhlasit. Jejich příprava je opravdu nenáročná a zvládne ji úplně každý.

Ingredience

  • Dýně Hokkaido
  • Olivový olej na potření
  • Špetka soli a pepře na dochucení

Jak postupovat

Dýni nakrájíme nožem na velmi tenké plátky. Použít můžeme také škrabku, záleží na tom, s čím se vám bude lépe pracovat.

Plech vyložíme pečicím papírem, naskládáme na něj vedle sebe plátky dýně potřené olivovým olejem, dochutíme kořením a vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 ͒C.

Pečeme dýni dozlatova, asi 30 minut, než začnou být chipsy křupavé.

Jak dýňové chipsy chutnají

K dochucení se hodí mimo soli a pepře skvěle tymián, který chuť ještě více ozvláštní. Chipsy můžeme podávat také s dipem z jogurtu nebo s guacamole. Pokud jste dosud nic podobného péct nezkoušeli, výsledek vás překvapí. Chutnat budou také dětem, protože chuť křupavé zeleniny možná nebudou ani přikládat dýni.

Jaké má nutriční hodnoty (na 75g)

  • 200 kcal
  • 24g sacharidů
  • 5g bílkovin
  • 11g tuků

3. Dýňový chléb

-

U tohoto receptu by měli zbystřit především milovníci kakaa a hořké čokolády. Dýňový chlebíček pro ně totiž bude „to pravé ořechové.“ Jeho příprava není vůbec složitá a hlavně se jedná o skvělý způsob, jakým lze zamaskovat atypickou chuť dýně.

Ingredience na pyré:

Ingerdience na těsto:

  • 60g másla
  • 100g cukru nebo jiného sladidla podle vašich preferencí
  • 2 špetky kuchyňské soli
  • 2 vejce
  • Kelímek zakysané smetany
  • 400g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 3 lžíce holandského kakaa
  • Špetka mleté skořice
  • Kvalitní hořká čokoláda

Jak postupovat

Samotná tvorba dýňového chlebíčku je velmi jednoduchá, takže ji zvládne každý. Půlku dýně nejdříve očistíme a zbavíme ji semínek. Poté ji nakrájíme na kostičky a dáte 20 minut při 200°C do trouby, aby změkla. Pak vysypeme kostičky do mixéru spolu se zakysanou smetanou a vytvoříme pyré, které osladíme.

Do takto vytvořeného pyré vmícháme vejce, skořici, změklé máslo, cukr a sůl, hladkou mouku a sodu. Těsto si rozdělíme na dvě poloviny, přičemž první půlku dáme do vymazané a vysypané formy.

Druhou polovinu obarvíme holandským kakaem a přidáme do formy. Na závěr již zbývá jen posypat těsto čokoládovými hoblinami či nakrájenou hořkou čokoládou a můžeme ho vložit do trouby.

Chlebíčku bohatě stačí 40 minut pečení při 180°C, poté by měl alespoň 10 minut chladnout a pak ho bude teprve možné vyklopit.

Jak dýňový chlebíček chutná

Jak jsme již předeslali v úvodu, dýňový chlebíček s čokoládou je skvělou možností, jak zamaskovat chuť dýně, aby si pochutnal i někdo, kdo by třeba rizoto či polévku nikdy nepozřel. Chuť je velmi intenzivně čokoládová, ve srovnání třeba s polévkou poznáte dýni naprosto minimálně. Pokud tedy chcete dýni jednoduše, ale zároveň chutně zpracovat, není nad čím přemýšlet.

Jaké má nutriční hodnoty (na 100g):

  • 280 kalorií
  • 40g sacharidů
  • 10g tuků
  • 8g bílkovin

4. Dýňová polévka

-

Dýňová polévka je nestárnoucí klasika, kterou by měl rozhodně vyzkoušet každý milovník dýní. Intenzivní dýňové aroma, plná chuť, ale zároveň žádné zbytečné suroviny, které by kazily výborný nutriční profil tohoto pokrmu. Navíc se jedná o opravdu jednoduchý recept, takže nebudete muset trávit v kuchyni dlouhé hodiny.

Ingredience

  • Jedna středně velká dýně hokkaido
  • Půlka cibule
  • 3 stroužky česneku
  • Špetka mletého zázvoru (nebo 1cm kořene, pokud použijete čerstvý)
  • 15g másla
  • Dýňový olej na dochucení

Jak postupovat

Celý recept je opět velmi jednoduchý. Neoloupané hokkaido stačí nakrájet na kostky a péct 25 minut v troubě při 170°C. Potom kostky vyjmeme a přidáme na másle osmaženou cibuli, osolíme, opepříme a dochutíme zázvorem.

Poté dáme tuto směs do hrnce a necháme ještě 15 minut mírně vřít. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem a můžeme polévku servírovat.

Jak chutná

Chuť dýňové polévky je upřímně řečeno velmi intenzivní, proto nemusí vyhovovat každému. Existuje nespočetné množství receptů, většina z nich využívá vývar, který polévce zase dodá úplně jinou chuť. Nicméně recept bez vývaru je jednodušší a nám osobně se zalíbil nejvíc. Chuť polévky můžete zjemnit přidáním smetany nebo dýňového oleje, který také dodá velmi specifickou chuť.

Jaké má nutriční hodnoty (ve 100ml)

  • 58 kcal
  • 10g sacharidů
  • 3g bílkovin
  • 1g tuku

5. Dýňový džus/sirup

-

Na závěr jsme si nechali specialitu, která je určena spíše těm odvážnějším z vás. Dýňový džus totiž nabízí nefalšovanou a intenzivní chuť dýně, která sice není po chuti každému, ale pokud ji máte rádi, zamilujete si i tento džus. Výroba sice zabere delší čas, ale rozhodně není pracná a opět platí, že ji zvládne každý.

Ingredience

  • 1kg dýně hokkaido
  • 0,4kg cukru nebo jiného sladidla
  • Lžíce kyseliny citronové
  • Jeden citron

Jak postupovat

Při tvorbě dýňového sirupu se postupuje naprosto jednoduše. Dýni nakrájíme na drobné kousky a zalijeme zhruba litrem vody. Přidáme cukr, kyselinu citronovou a oloupaný citron a necháme 24 hodin louhovat. Ještě za syrova vše rozmixujeme a poté povaříme asi 10-15 minut.

Jak dýňový džus chutná

Upřímně řečeno je dýňový džus po chuťové stránce poměrně zvláštní, avšak pokud si na něj zvyknete, určitě vám zachutná. Pokud použijete pouze doporučené množství cukru, musíte sirup ředit s vodou v poměru cca 1:20, ale to nepředstavuje žádný problém.

Jaké má nutriční hodnoty (v 10ml sirupu/200ml hotového džusu):

  • 20 kcal
  • 4g sacharidů

No a to by od nás bylo pro tento článek všechno. Doufáme, že se vám líbil a tyto recepty vyzkoušíte. Pokud máte další tipy na dýňové speciality, neváhejte nám dát vědět do komentářů.

Podobné články

Komentáře (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.