Strava

Je ghí zdravější než obyčejné máslo? Máme srovnání!

Ghí se ve světě zdravé výživy stalo za posledních několik let doslova fenoménem. Mnozí na něj nedají dopustit a vyzdvihují jeho blahodárný vliv na lidské zdraví. Ve východních kulturách má ostatně jeho konzumace tradici dlouhou tisíce let. Je tedy ghí opravdu tak zdravé a jak si stojí v porovnání s běžným máslem? Na to se podíváme v dnešním článku.

Co je to ghí?

Pro ty z vás, které dosud tato potravina míjela, si nejdříve stručně povíme, co to vlastně ghí je. Jedná se o takzvané přepuštěné máslo tedy máslo zbavené laktózy a mléčných bílkovin. Samotný název vychází z ájurvédy a v Indii nebo Pákistánu je oceňováno pro své )dajné blahodárné účinky na tělo a výborné výživové vlastnosti.

Jeho výhodou je především fakt, že není nutné jej uchovávat v lednici a při správném zpracování a uskladnění může vydržet čerstvé i několik měsíců. Má také nižší kouřový bod, takže se tak snadno nepřepaluje a často bývá obohaceno o důležité vitamíny a minerály.

Ghí allnature hodnocení
Ghí je přepuštěné máslo zbavené laktózy a mléčných bílkovin. 

 

Jak se ghí vyrábí?

Postup pro výrobu ghí je ve skutečnosti poměrně jednoduchý a v mnoha domácnostech nejen v asijských kulturách, ale také i u nás. Cílem je především oddělit tekutou část od pevných částí másla. Původní ghí je vyráběno z buvolího mléka, avšak v našich podmínkách samozřejmě nejčastěji seženete ghí z mléka kravského.

Máslo se na mírném plameni vaří tak dlouho, dokud se z něj nezačne oddělovat pěna. Ta se poté sbírá a máslo se nechává na nejmírnějším plameni vařit okolo 8 hodin. Poté se přecedí přes čisté plátno a celý proces se poté několikrát opakuje.

Postup je sice jednoduchý, ale poměrně zdlouhavý. Jestliže se vám do něj nechce, můžete si samozřejmě ghí koupit v již zpracované formě.

Nutriční hodnoty ghí

Jak jsme již zmiňovali výše, ghí je oceňováno pro své vynikající nutriční hodnoty. V tomto směru se máslu nejen vyrovná, ale dokonce jej i překonává, byť jen mírně. Jak máslo, tak i ghí mají své nutriční hodnoty především z tuku, což je logické, avšak z ghí je zcela odstraněna laktóza a kasein, díky čemuž je vhodné i pro osoby s intolerancí.

Srovnání nutričních hodnot másla a ghí

 

Ghí

Máslo

Energie

3760 kJ

3100 kJ

Tuky

100 g

83 g

Nasycené mastné kyseliny

68 g

51 g

Bílkoviny

0

1

Sacharidy

0

1

* uvedené hodnoty platí pro 100 gramů obou produktů.

Z výše uvedeného jasně vyplývá, že oproti máslu má ghí větší výživové hodnoty a díky tomu, že je zbaveno bílkovin i mléčného sacharidu ve formě laktózy, se jedná prakticky o čistý tuk.

Použití ghí

Ghí lze používat prakticky stejným způsobem, jako obyčejná máslo nebo olej. Používá se k restování, smažení, dušení nebo pečení. Je také hlavní složkou pro v současnosti velmi populární bulletproof coffee, z něhož se stal v určitých fitness kruzích doslova hit.

Pravdou je, že má ghí velmi příjemnou máslovou chuť a vydrží se nepálit déle než běžné máslo, což je mu určitě ku prospěchu a nabízí tak rozmanitější možnosti použití. Díky vyššímu bodu přepalování také nevzniká tolik škodlivých látek jako při smažení s běžným máslem.

Ghí nebo máslo?
Ghí lze používat de facto stejně jako obyčejné máslo.

Je tedy ghí zdravější než běžné máslo?

Výhody ghí tkví především v jeho dlouhé uchovatelnosti, vysokému bodu přepalování a také tom, že si jej mohou vychutnat i lidé s intolerancí na laktózu. Stále si rovněž zachovává vynikající chuť a v kuchyni má opravdu celou řadu výhod. Jisté studie také nasvědčují, že napomáhá zvyšovat hladinu vitamínu A a zároveň pomáhá předcházet riziku zánětu a jistých srdečních onemocnění prostřednictvím omega-3 mastných kyselin.

Na druhou stranu se však jeho hodnoty nejsou oproti máslu nikterak zázračně lepší. Při vysokých teplotách navíc může cholesterol v něm oxidovat, což je spojeno se vznikem různých onemocnění. Rozhodně se však nejedná o žádný zázrak, který by vám pomohl s hubnutím nebo detoxikaci těla. Tyto proklamované účinky nikdy nebyly prokázány a s velkou pravděpodobností vycházejí čistě z reklamy, nikoli z ověřených studií - nehledě samozřejmě na fakt, že komerčně proklamovaná detoxikace těla formou doplňků stravy je zcela zbytečná.

Závěrem by se tedy dalo říci, že ghí jisté výhody oproti máslu má a pro osoby s intolerancí k laktóze může být také zdravější, nicméně se nic nesmí přehánět a to platí také o ghí. Nejvíce z něj vytěžíte, když nebudete překračovat dávku 1-2 čajových lžiček denně.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.