Trénink

Jak podpořit žilnatost? - Otázky a odpovědi #6

V dnešní době sociálních sítí jsme nonstop obklopeni fotkami dokonalých bodybuilderů a jejich přítelkyň, které mají na těle asi 2% tuku. Čím to je, že všichni vypadají tak dobře?

Když se podíváte na fotky všech svých fitness vzorů na Instagramu, určitě na nich najdete obrovskou horu svalů, která má po celém těle vystouplé žíly, které jeho vzezření dodávají ještě větší dojem testosteronem nabitého alfasamce. Není proto divu, že se spousta mužů snaží této žilnatosti dosáhnout také.

 

Dotaz od fanouška
Zdravím, chtěl chtěl bych se zeptat, jestli jsou žíly dané genetikou (především ruce)? Jaký cvik bych mohl dělat, nebo jaké suplementy brát, aby mi vystouply? Cvičím už 2 roky a za celou dobu jsem si nevšiml ani náznaku vystouplé žíly. Děkuji za odpověď.

Hned na začátek je třeba konstatovat, že žilnatost je do jisté míry dána geneticky. Někteří lidé mají vystouplé žíly už po prvním tréninku a to se ani nemuseli pořádně snažit. Naštěstí existuje řada způsobů jak žilnatost podpořit, takže pokud je vaše snaha o vystouplé žíly bez odezvy, nezoufejte a pokračujte ve čtení.

1. Zredukujte množství podkožního tuku

Procento podkožního tuku je hned po genetických predispozicích hlavním faktorem ovlivňujícím žilnatost. Je logické, že čím menší je vrstva mezi kůží a žílami, tím lépe jsou žíly vidět. Aby muži dosáhli co nejlepšího výsledku, měli by procento podkožního tuku dostat na jednocifernou hodnotu. Pro ženy je tato hranice o něco posunutá, stačí se pohybovat v rozmezí kolem 15%.

Při hubnutí je podstatné dostat se do kalorického deficitu. To jednoduše znamená, že váš kalorický příjem musí být nižší než výdej. Samotné téma hubnutí je dost rozsáhlé a my se jím teď nemůžeme zabývat příliš podrobně. Tuto problematiku jsme už rozebírali v našem článku 13 rad jak zhubnout a vyrýsovat svaly, takže se na něj neváhejte obrátit, pokud vám hubnutí dělá problém.

Ve zkratce je důležité omezit potraviny s vysokým obsahem jednoduchých cukrů (především slazené nápoje), dbát na optimální příjem bílkovin a dostatečně se pohybovat. Velmi přínosné je kardio, ale nezapomínejte ani na silové tréninky, které nejenom pomáhají hubnout, ale také podporují růst svalů.

Odstranění podkožního tuku
Podkožní tuk je hlavní překážkou, která vám brání mít vystouplé žíly.

 

Náš tip!
V oblasti hubnutí jsou velkým trendem spalovače, od kterých si mnoho lidí slibuje, že s jejich pomocí se tuk spálí sám. Vyplatí se do těchto doplňků investovat peníze a jsou skutečně tak zázračné, jak se říká? Odpověď na tyto otázky najdete v našem článku.

2. Nezapomeňte na kardio

Že je kardio důležité pro hubnutí jsme zmínili už v předešlém odstavci. Nicméně existuje i další důvod, proč vám kardio může pomoci dosáhnout vystouplých žil. Pravidelná aerobní cvičení mají za následek zvýšení hustoty vlásečnic ve svalech. To způsobuje mnohem lepší prokrvení daného svalu a to je přesně to, čeho chcete dosáhnout. Pokud budete kardio dělat pravidelně, vaše svaly budou lépe zásobeny krví, vaše žíly se zvětší a budou lépe viditelné.

Intenzita kardia by měla odpovídat příjmu kalorií. Pro většinu lidí je ideální střední intenzita, která se popisuje jako aktivita, u které se zapotíte, ale dokážete u ní vést rozhovor. Často se také můžete setkat s názorem, že kardio je nejlepší dělat ráno hned po probuzení. Ve skutečnosti je ale úplně jedno, ve kterou denní dobu svoje kardio zařadíte, takže pokud máte ráno spoustu práce, není důvod si s tím dělat starosti.

Krátké proběhnutí
Krátké proběhnutí se během dne má skvělý vliv i na duševní zdraví, protože vám pomůže vyčistit si hlavu.

 

3. Naberte svaly

Už víme, že pro velké žíly je klíčové pořádné prokrvení svalů. Čím větší daný sval je, tím více krve potřebuje. Když se sval zvětšuje, žíly se adaptují na jeho velikost a zvětšují se také. Tím pádem je jasné, že čím větší svaly budete mít, tím výraznější budou vaše žíly. Jenže nabírání svalů není zrovna jednoduchá záležitost. V první řadě je potřeba tréninky neflákat a cvičit opravdu tvrdě.

Když se snažíte o velké nohy, váš trénink je opravdu kvalitní a své svaly jste dostatečně “poničili”, bohatě stačí trénink jednou za týden. Naopak u menších svalových partií, jako jsou například biceps a triceps, regenerace netrvá tak dlouho a můžete je cvičit dvakrát nebo i třikrát týdně. Kromě poctivých tréninků je potřeba si hlídat správnou stravu. To znamená stravovat se zdravě a jíst dostatek bílkovin. Zapomínat byste rozhodně neměli ani na regeneraci, která je pro růst svalů nezbytná.

Nabrání svalů
Čím větší budete mít svaly, tím výraznější budou vaše žíly.

 

4. Zvolte správný trénink

Nejlepší způsob, jak dosáhnout výrazných žil po tréninku, je kombinace vysoké intenzity cvičení a krátkých přestávek. To zapříčiní nejenom, že se ve svalech nahromadí metabolity, které pomáhají budovat svaly, ale také se do svalu nahrne velké množství krve. Ukázkovým příkladem takového tréninku, pokud se zaměříme například na biceps, jsou 4 série bicepsových zdvihů. První série by měla obsahovat 30 opakování, zbylé 3 série pouze 15 opakování. Pauzy mezi sériemi by neměly překročit 30 vteřin a cvičit by se mělo se středními váhami.

Nutno podotknout, že partii, na kterou se zaměřujeme, je potřeba zařadit až na samotný konec tréninku. Velmi efektivní jsou i tréninkové metodiky Kaatsu a BFR. V obou případech se cílí na extrémní prokrvení za pomoci bandáží nebo škrtidel, které zabraňují krvi v oběhu a udržují ji tak ve svalech.

Existují cviky pro vystouplé žíly?
Pokud hledáte ideální cvik na vylezlé žíly, nejspíše vás zklameme. Žádný konkrétní cvik neexistuje. Pokud ale snížíte % vašeho tělesného tuku, uvidíte, že žíly vám velmi brzy vylezou.

5. Jezte stravu bohatou na NO (oxid dusnatý)

Žilnatost úzce souvisí s oxidem dusnatým. Jeho přítomnost v těle způsobuje uvolňování cév, které se rozšiřují a následně jimi proudí více krve. Tato látka je kromě vystouplých žil důležitá i jako prevence proti kardiovaskulárním problémům, má blahodárný vliv na funkce mozku a pomáhá uvolňovat buňky hladkého svalstva. Mimo to podporuje oxid dusnatý i správnou erekci, proto je obsažen i v doplňcích, jako je Viagra. Nicméně pokud chcete dosáhnout pořádné žilnatosti, nemusíte hned sahat zrovna po Viagře. Bohatě stačí, když do jídelníčku zařadíte potraviny bohaté na dusičnany. Mezi tyto potraviny patří špenát, řepa, mrkev, ředkvičky, rukola, ledový salát, nebo petržel.

Je dokázáno, že kombinace vitamínu C a česneku dokáže zvýšit obsah NO v těle až o 200%. Další potraviny podporující tvorbu NO jsou například mandle, maso a pálivé koření. K zahození určitě nejsou ani předtréninkové doplňky, které kromě toho, že vás pořádně nakopnou, také zvýší hladinu NO a pomohou vám zvýraznit vaše žíly. Na ty nejkvalitnější nakopávače na trhu jsme podívali v našem žebříčku a vybrali ty nejlepší, které vám pomůžou dát vašemu tréninku zcela nový rozměr.

Nakopávače oxid dusnatý
Nakopávače jsou velmi přínosným suplementem, do kterého se vyplatí investovat.

Nepřehlédněte: Srovnání nejlepších spalovačů tuku

6. Pár tipů na závěr

Když chcete dosáhnout maximálních výsledků, je ku prospěchu zaměřit se na detaily. Například nadměrné zadržování vody v těle, může způsobit u některých jedinců znatelný rozdíl. Pokud vás zavodňování trápí, omezte sodík a snažte se přijmout více draslíku, který najdete především v ovoci a zelenině. Z osobní zkušenosti můžu vřele doporučit saunu, ve které se zvýší tělesná teplota a vaše tělo se mnohem lépe prokrví.

Jestli si si najdete čas do sauny zajít jednou, nebo dvakrát týdně, kromě výraznějších žil vám sauna pomůže lépe regenerovat a zlepší vaši imunitu. Na úplný závěr bych jenom dodal, že největší efekt se dostaví vždy na konci tréninku. Jestli chcete mít velké žíly na fotce z posilovny, určitě se vyfoťte až po poslední pumpovací sérii. Nezapomeňte, že důležité je i správné osvětlení, které také pomůže vaši formu na fotku ještě vylepšit.

Takže až si budete příště prohlížet Instagram a budete si připadat, že vaše postava v porovnání s ostatními stojí za nic, vzpomeňte si, že i ostatní používají výše zmíněné tipy a jejich tělo po tréninku vypadá jinak než jindy v průběhu dne.

To je od nás k tomuto dílu otázek a odpovědí vše. Pokud máte taky nějakou otázku, neváhejte se zeptat v komentářích a my vám na ni rádi odpovíme.

NÁŠ TIP: 15 nejlepších nakopávačů, které zajistí brutální napumpování!

Další články ze série "Otázky a odpovědi":

 

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (2)

David Szefcsik
Srpen 23, 2022

Pomáha to asi po mesiaci som si všimol prvej velkej žily robil som cviky na brucho prsia a nohy a po pol roku mám žily na rukách nohách a aj na bruchu . Hlavná chyba bola že som od začiatku veril v to že môžem jesť kolko chcem ak potom budem cvičiť prvé mesiace je dobré mať menšiu dietu a denne zjesť tak 1500-2000 kcal

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)
Redakce magazínu Svět Fitness
Září 16, 2022

Davide, díky za pozitivní zpětnou vazbu, moc si jí vážíme.

Ať se ti daří

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)