Mlsání nemusí být automaticky nezdravé. V dnešní době není problém najít spoustu zdravých receptů na vynikající dezerty, které mají výborné nutriční skóre. Se zdravým pečením vám pomůže kromě běžného syrovátkového proteinu také speciální protein na pečení. Ten je přímo uzpůsobený tomu, aby byl zpracován jako součást těsta, které skončí v troubě. Z toho důvodu má upravené složení, díky čemuž má výbornou konzistenci. V dnešním článku se podíváme na to, jak se s takovým proteinem na pečení dá pracovat, a představíme si také několik jednoduchých receptů, ve kterých ho můžete využít.
Proč přidávat do receptů protein?
Ačkoliv se to může zdát jako naprostá zbytečnost, přidávat protein do receptů má své velké výhody. Někdy je možné pomocí proteinu jídlo dochutit (typicky pomocí vanilkového proteinu), zpravidla je však hlavním důvodem pro přidání proteinu vysoký obsah bílkovin. Díky pár odměrkám proteinu v receptu se celkový obsah bílkovin v jídle podstatně zvýší, což s sebou samozřejmě přináší celou řadou benefitů. Za zmínku stojí také fakt, že jídla obsahující všechny makronutrienty v dostatečném množství mají zpravidla mnohem nižší glykemický index, takže se vám nestane, že budete mít po chvíli pocit, že nemáte žádnou energii.
Jak používat protein na pečení?
Proteinem na pečení je možné nahradit značnou část obyčejné mouky. Tím pádem do receptu přidáte množství bílkovin, aniž by to jakkoliv ovlivňovalo chuť výsledného jídla. Například protein na pečení od značky Vilgain dokáže nahradit až 30 % mouky v receptu. Obrovskou výhodou proteinů na pečení je to, že nedělají hrudky a těsto díky nim nemá nepříjemnou konzistenci. V naprosté většině případů ani nepoznáte, že místo mouky byl použit právě protein. S těstem se pracuje velmi dobře a po upečení je nadýchané úplně stejně jako s použitím čisté mouky.
Praktické recepty s proteinem na pečení
Jak tedy může vypadat pečení s proteinem v praxi? Jako příklad si můžeme uvést náš recept na proteinové kakaové donuty, do něhož je potřeba použít 180 g špaldové mouky. S využitím proteinu na pečení by však stačilo asi 130 g mouky a zbylých 50 g by mohl být protein. Nutno podotknout, že v tomto receptu je zároveň použit ochucený vanilkový protein. Ten můžete v receptu buď nechat a využít jeho příchuti, nebo ho také nahradit proteinem na pečení. Tak jako tak, výsledné těsto bude obsahovat asi 80 g proteinu, což odpovídá zhruba 11 gramům proteinu na jeden donut. Ve výsledku však ani nepoznáte, že místo mouky byl použit protein.
Další inspiraci můžete čerpat z našich 12 fitness receptů na vánoční cukroví. Například takové chai cookies si můžete dopřát kdykoliv a nemusíte nutně čekat na vánoční svátky. K jejich přípravě je rovněž použita špaldová mouka, kterou ovšem můžete opět nahradit proteinem na pečení. Výsledný recept by v takovém případě obsahoval 55 g proteinu.
Pokud máte rádi trochu netradiční recepty, rozhodně vyzkoušejte náš recept na dýňový chléb, do něhož patří celkem 400 g hladké mouky. To znamená, že až 120 g mouky můžete nahradit proteinem na pečení, a tím výrazně vylepšit jeho nutriční hodnoty.
Proteinové ≠ zdravé
Na závěr považuji za nezbytné zmínit jednu důležitou věc. Jídlo, do kterého jste přidali protein, a tím zvýšili jeho obsah bílkovin, automaticky nemusí být zdravé. Někteří lidé mají občas tendence považovat všechno proteinové za zdravé, což je ale velká chyba. I proteinový dezert může obsahovat obrovské množství kalorií, takže se velmi snadno může stát, že podstatně zvýší váš kalorický příjem. V takovém případě je úplně jedno, kolik obsahuje bílkovin. Pokud bude váš kalorický příjem převyšovat kalorický výdej, vaše kila půjdou nahoru.
Nenechte se proto unést tím, že nějaký recept obsahuje obrovské množství bílkovin. Vždy věnujte pozornost celkovému obsahu kalorií a ostatních nutrientů. Z nezdravého jídla se nestane zdravé jenom proto, že do něj přidáte odměrku proteinu. I k proteinovým dezertům proto přistupujte s rozumem.
Závěrečné shrnutí
Speciální proteiny na pečení mají obrovskou výhodu v tom, že výsledné těsto má díky nim vynikající strukturu, což se o běžných proteinech říct nedá. Jelikož proteiny na pečení dokáží nahradit zpravidla 30 % použité mouky, můžete pomocí nich podstatně zvýšit celkový obsah bílkovin v daném receptu. Mějte ale na paměti, že přidáním bílkovin z nezdravého jídla nevykouzlíte jídlo zdravé a že i k receptům, do kterých jste přidali protein, je potřeba přistupovat s rozumem.
Proč nám můžete věřit?
Sport je moje celoživotní vášeň, mám k němu blízko už od malička. Dlouho jsem se věnoval primárně atletice, která mě taky nakonec zavedla až do posilovny. Každý správný sprinter ví, že aby získal jednu desetinu na startu, musí proto obětovat stovky hodin na tréninku. A přesně tahle dřina za oponou, kterou nikdo nevidí, byla moje největší vášeň.
Každý kilo v posilovně mi pomohlo se o kousek posunout blíž k cíli a já jsem si fitko hodně rychle zamiloval. I když dnes už nezávodím, na mém vztahu k nekompromisním tréninkům se nic nezměnilo.
A co třeba z toho proteinu na pečení něco upéct a dát sem nějaké fotky, když už o tom píšete článek a chcete radit ostatním, jak se to používá? Takovýhle článek by si mohl nechat vygenerovat kdokoliv na ChatGPT za 2 minuty. Sice tam máte odkaz na šest let starý článek a píšete, že se tím dá nahradit určitá část mouky, ale sami jste to ani nezkoušeli, a pochybuju o tom, že jste si ten protein na pečení vůbec koupili.
Ahoj Petře,
Nikdo ti nebrání si založit vlastní web, kam můžeš přidávat texty vygenerované pomocí AI. My produkty samozřejmě na recenze dostáváme. Sami protein na pečení od prvního vyzkoušení pravidelně používáme a přidáváme ho například do různých buchet, což je, trufám si tvrdit, v recenzi dostatečně představeno. :) Respektive místo prázdné kritiky nám můžeš nadhodit, jaký aspekt ti v recenzi chybí, rádi ho doplníme. :) Díky a za celou redakci přeji, ať se daří.
Milá redakce,
Myslím že jsem dost jasně popsal, co mi na článku chybí. Pro evidenci to samé napíšu ještě jednou.
A co třeba z toho proteinu na pečení něco upéct a dát sem nějaké fotky, když už o tom píšete článek a chcete radit ostatním, jak se to používá?
O žádných buchtách v tomto článku nepíšete, a když si je tak rádi pečete, tak proč do článku o proteinu na pečení nedáte ten váš recept i s fotkami? Hm?
Jedinou fotku, kterou tam máte, je fotka, kterou jste již jednou použili ve článku z roku 2017. Myslím si, že za šest let udělat jednou novou fotku by pro vás neměl být větší problém
Ahoj Petře,
Myslím, že nemá cenu, abychom tu každý z nás stále opakovali to své. My jsme tento produkt vyzkoušeli, naši redaktoři vyzdvihli to, co považovali za důležité a to, že nejsou profesionální fotografové a nechtějí své výtvory fotit, jim snad nemůžeš mít za zlé. :) Protein na pečení můžeš přidat do čehokoliv a z našeho pohledu nemá cenu, abychom tady psali odstavce o tom, jak může být přidáván do vaflí, cookies, brownies, palačinek, buchet a čehokoliv ostatního. Prostě jsme vyzkoušeli, jak reaguje tento protein po přidání do těsta, nenašli jsme v tom žádný problém a proto není třeba to dále za nás rozvíjet. Nic ti ale nebrání si produkt koupit a udělat si vlastní, rozsáhlejší recenzi i s nádhernými fotkami :)
Díky za zpětnou vazbu a ještě jednou přeji, ať se ti daří :)