Suplementy

7 kritérií při výběru kvalitní proteinové tyčinky

Když jsme nedávno vytvářeli náš žebříček nejlepších proteinových tyčinek, zjistili jsme, že na trhu je k dispozici tolik různých produktů, že nemáme ani nejmenší šanci je vyzkoušet úplně všechny, aby náš žebříček byl co nejobjektivnější. Na rovinu tedy přiznáme, že jsme nevyzkoušeli všechny tyčinky, ale jen ty, které nás zaujaly svojí cenou, složením, chutí či popularitou.

V tomto článku vám ale poskytneme univerzální návod na to, jak určit, zda je proteinová tyčinka kvalitní či nikoliv.

1. Obsah jednoduchých cukrů

Obsah jednoduchých cukrů je naprosto stěžejním, jednoduchým a přesným ukazatelem kvalitní tyčinky. Zatímco kvalitnější produkty z našeho žebříčku obsahují maximálně 5g jednoduchých cukrů, ty méně kvalitní mohou obsahovat až pětkrát tolik.

Pokud proteinová tyčinka obsahuje takové množství sacharidů, je lepší se jí obloukem vyhnout, protože jak jsme zmínili v našem článku o škodlivosti cukru, tento “bílý zabiják” může za zhoršovat paměť, způsobovat osteoporózu a podle některých poznatků dokonce i rakovinu.

 

2. Poměr sacharidů a bílkovin

Důležitým kritériem při výběru proteinové tyčinky je i poměr sacharidů k bílkovinám. Pokud má vámi vybraný produkt podstatně více sacharidů než bílkovin, pravděpodobně si v porovnání s klasickými tyčinkami ze supermarketu příliš nepolepšíte a pro vaši dietu jsou naprosto nevhodné.

Ten nejideálnější poměr vůbec je 2:1 ve prospěch bílkovin, ovšem poměr 1:1 je stále ještě přijatelný. Zde je ovšem nutné podotknout, že takto ideálního složení příliš mnoho produktů nedosahuje.

Vyrobte si kvalitní proteinové tyčinky bez cukru doma
Pokud se chcete nekvalitním tyčinkám s vysokým obsahem cukrů vyhnout úplně, můžete si je vyrobit sami doma.

3. Celkové množství kalorií

Dalším podstatným kritériem je i celkový obsah kalorií v proteinové tyčince, neboť některé méně kvalitní tyčinky mohou mít energetické hodnoty stejně velké jako vydatný oběd. A je asi jasné, že jak v dietě, tak i v objemu, byste měli vždy dát přednost kvalitnímu jídlu.

Pokud jde o optimální kalorickou hodnotu proteinové tyčinky, neměla by přesáhnout 300 kcal.

 

4. Použité ingredience

Jestli se chcete do nákupu proteinových tyčinek ponořit hlouběji, je dobré se zaobírat i celkovým složením. To, že v tabulce nutričních hodnot uvidíte obsah jednoduchých cukrů, není příliš směrodatné, neboť i zdravé alternativy cukru obsahují v mnoha případech cukr.

Za naprosto ideální složení se dá považovat složení tyčinky Essential Pure Bar, která náš test naprosto s přehledem ovládla. V ní totiž najdete mandlové máslo, rozpustnou vlákninu a ty nejlépe využitelné bílkoviny.

Dívejte se na použité ingredience
Obsah jednoduchých cukrů vám dá jen jednoduchou představu. Prozkoumat složení detailněji je vždy lepší.

5. Cena proteinové tyčinky

Je jasné, že se většinou snažíme na věcech ušetřit. Ani v případě proteinových tyčinek to není na škodu, ovšem přiznejme si na rovinu, že levnější tyčinky velmi často využívají nekvalitní suroviny.

Proto se hodí podotknout, že je lepší si čas od času dopřát kvalitní (a tudíž i dražší) proteinovou tyčinku, než se denně ládovat levnějšími.

6. Obsah palmového tuku

Palmový tuk je sám o sobě potravinou velice kontroverzní. Přestože v různých tyčinkách ze supermarketu se vyskytuje naprosto běžně, za ty proteinové platíme mnohonásobně více, a proto bychom se měli dočkat odpovídající kvality. Palmový tuk tam tedy rozhodně nemá co dělat.

Palmový olej v proteinových tyčinkách
Palmový olej do proteinových tyčinek rozhodně nepatří, a proto se takovým tyčinkám doporučujeme vyhnout.

 

7. Zastoupené bílkoviny

Posledním, avšak neméně důležitým kritériem, je zdroj bílkovin. Proteinovou složku by měly tvořit především syrovátkové proteiny, mléčné bílkoviny, micelární kaseiny a případně i vaječný albumin. Naprosto nevhodný je naopak hydrolyzovaný kolagen, kaseinát vápenatý či všechny rostlinné zdroje bílkovin.

Na závěr zbývá snad říct jen to, že pokud se rozhodnete pro koupi některé proteinové tyčinky, měla by splňovat výše zmíněná kritéria. Proteinové tyčinky přece jen nejsou příliš levnou záležitostí, a proto nemá smysl vyhazovat peníze za ty nekvalitní, které jsou v podstatě stejné, jako ty ze supermarketu.

--

Pokud máte k dnešnímu článku nebo k proteinovým tyčinkám obecně jakékoliv otázky, neváhejte se zeptat v komentářích, rádi vám odpovíme.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.