Ostatní

Jaký si vybrat protein?

Autor: |

Současný trh je přesycený nejrůznějšími produkty s obsahem bílkovin. Není proto divu, že méně zkušení návštěvníci posiloven nemají ponětí o tom, jaký produkt je pro ně vhodný. Pod pojmem „protein“ si leckdo z nich představí nejrůznější magické prášky na svaly a další nesmysly. Pokud mezi ně patříte i Vy, pak čtěte dál. Ty nejzákladnější informace, včetně typů na kvalitní a levné proteiny, naleznete v tomto článku.

Proteinové přípravky jsou jedním z nejúčinnějších suplementů na nárůst svalové hmoty. Rozlišujeme rostlinné (konopný protein, hrachový protein,…) a živočišné (například hovězí protein). S těmi nejprodávanějšími a nejefektivnějšími Vás seznámím v několika následujících řádcích: 

1. Syrovátkové proteiny 

Syrovátkové proteiny jsou vůbec nejrozšířenějším a zároveň také nejlepším produktem svého druhu. Můžeme je rozdělit vzestupně do tří kategorií podle toho, jak rychle je tělo vstřebává.

Tou první je syrovátkový proteinový koncentrát, kde se obsah bílkovin pohybuje od 60% do 80%. Tento druh proteinu je výborný pro začínající cvičence nebo pro kulturisty v objemové fázi. Velkou výhodou je i nejmenší obsah umělých sladidel (aspartam, acesulfam K,…). Je vhodný nejen po tréninku, ale i kdykoliv během dne. To, co bych u koncentrátu rád vyzdvihl je i jeho skvělá chuť. Většinou neobsahují mnoho cukru, takže nejsou přeslazené.

Druhou kategorií je syrovátkový proteinový izolát. U těchto produktů se obsah bílkovin pohybuje v rozmezí 75%-90%. Je vhodný především do diety a díky svému rychlému vstřebání je výborný i po tréninku. Velikou výhodou je i snížený obsah laktózy, což je vítaným přínosem zejména pro sportovce s intolerancí mléčného cukru. Drobným negativem může být vyšší obsah umělých sladidel, než je tomu u koncentrátu.

RECENZE: Jak hodnotíme nový protein Pentha Pro?

Poslední kategorií je syrovátkový proteinový hydrolyzát, který obsahuje od 70% do 90% bílkovin. Jedná se o výborný přípravek po tréninku, neobsahuje žádné cukry, je to nejrychleji vstřebatelný protein, který je k dostání na trhu. Hydrolyzát určitě oceníte v závěru vaší diety nebo při poruchách trávení. Negativem, které zde musím zmínit je již značně syntetická chuť. Právě kvůli absenci cukru a velkému množství umělých sladidel je tento produkt sice skvělý po stránce nutričních hodnot, ale rozhodně ne co se týče chuti. 

A teď něco málo k syrovátkovým proteinům obecně. Při volbě svého ideálního produktu dbejte na to, aby byl produkt vyroben metodou CFM (Cross Flow Microfiltration), tedy systémem mikrofiltrace přes zkřížené keramické filtry. Při tomto způsobu výroby nepřichází syrovátka do styku s chemikáliemi, ani není tepelně upravována. Z tohoto důvodu je nejšetrnější a nejvstřebatelnější ze všech druhů proteinů.

Benefitů syrovátkového proteinu je několik:

  • ze všech proteinů je nejlépe stravitelný
  • obsahuje celé spektrum aminokyselin
  • pomáhá odkyselovat organismus
  • má vysoký obsah vápníku a minimální obsah sodíku. 

2. Micelární kasein

Druhou skupinou, kterou si zde rozebereme, jsou proteinové přípravky získané z mléka, konkrétně suplement zvaný micelární kasein. Myslím, že není třeba tuto skupinu dlouze pitvat, proto se zastavme jen u těch nejdůležitějších informací. Jedná se o kvalitní, pomalu se uvolňující bílkovinu, která je vhodná před spaním. Během noci tělo nepřijímá živiny, a tím pádem jsou svaly ohroženy katabolizací. Díky micelárnímu kaseinu nic takového ale nehrozí, neboť se aminokyseliny uvolňují postupně a svaly jsou tak zásobeny bílkovinou po několik hodin.

Kaseiny obsahují také kompletní spektrum aminokyselin a tím pádem jsou vhodné pro optimální svalový růst.  Je velmi důležité rozlišovat výše popsaný micelární kasein a kaseinát vápenatý/kaseinát sodný atp. Tyto produkty jsou totiž pouze marketingové triky obchodníků. Jedná se v podstatě o bílkovinu vysráženou pomocí hydroxidu (při výrobě kaseinátu sodného byl použit hydroxid sodný atd.). Ve skutečnosti jsou kaseináty naprosto k ničemu, neboť je naše tělo nedokáže zpracovat, a tak je vyloučí. 

3. Hovězí protein

U hovězích proteinů bych se rád pozastavil. Určitě se najde mnoho atletů, kteří budou tyto produkty doporučovat, avšak já zastávám opačný názor. Strava je alfa a omega každého kulturisty. Maso je strava. Pokud za den spořádáte půl kilogramu masa, je přeci nesmysl dostávat do sebe další maso z prášku. Vystavujete se tak riziku překyselení organismu. Tak jako s každým zde zmíněným produktem, mám i s hovězími proteiny bohaté zkušenosti. To, co musím opravdu „vyzdvihnout“, je naprosto odporná chuť většiny přípravků. Představte si prášek vyrobený z masa s příchutí vanilky a limetky. Navíc to, co zde výrobce označuje jako „maso“, mohou ve skutečnosti být namleté chrupavky a další ohavnosti. Přeci jen, z jakého důvodu je hovězí protein, který musí projít mnoha procesy úpravy, levnější než kvalitní hovězí maso?

Abych neházel všechny beef proteiny do jednoho pytle, dají se sehnat i velmi kvalitní výrobky. A ty jsou dobrou volbou pro všechny, kteří nemají dostatek masa ze stravy. Pokud uvažujete o koupi, vyzkoušejte ze všeho nejdříve vzorky, které jsou běžně k sehnání v internetových obchodech. Buď se stanete zarytými odpůrci těchto proteinů, nebo si je zamilujete.  

4. Sójový protein, hrachový protein, konopný protein

Zvláštní odstavec v tomto článku vyčlením i těmto proteinům. A mohu je doporučit, POKUD jste vegetarián/vegan a hlídáte si aminokyseliny přijaté ve stravě. Problém s těmito produkty je právě v aminokyselinách, neboť rostlinné zdroje bílkovin nemají kompletní spektrum aminokyselin. Z toho plyne, že je tělo plně nevyužije pro budování svalové hmoty. Chuť těchto rostlinných suplementů není kdoví jak úžasná, ale rozhodně chutnají lépe než výše zmíněné hovězí proteiny.

Pro rychle zorientování jsme si pro vás připravili tuto infografiku:

 

Nyní si rozdělme proteiny podle toho, jaké jsou Vaše cíle:

Jaký proteinový přípravek je vhodný do diety? 

Proteinový nápoj je nezbytným přípravkem do každé redukční diety. Při hubnutí jsou svaly ohroženy katabolizací a z jídla nemusíte vždy pokrýt nezbytný příjem bílkovin. Ideální volbou jsou syrovátkové proteiny zpracované metodou CFM. Tato metoda je ze všech nejšetrnější, neboť syrovátka protéká skrz keramické filtry a nepřichází do styku s žádnými chemikáliemi, které by narušovali její stravitelnost nebo vstřebatelnost.  Pokud držíte opravdu extrémní dietu, je pro vás optimální volbou syrovátkový proteinový hydrolyzát. Neobsahuje žádné cukry ani laktózu, takže je tím nejlepším pro pálení tuku. Při běžné dietě ale postačí i syrovátkový koncentrát, který vyjde podstatně levněji. 

Jaký proteinový přípravek je vhodný na nabírání?

Proteinový přípravek ale v žádném případě není jen otázkou diety. Právě naopak, měl by být základem i do objemu- tedy i když nedržíte žádnou dietu a snažíte se o nabírání svalové hmoty. Opět je vhodné sáhnout po syrovátkovém proteinu, který nezatěžuje trávení a zabraňuje překyselování organismu. Dobrou volbou jsou například i beef proteiny, které se získávají z hovězí bílkoviny. 

Jaký proteinový přípravek je vhodný po cvičení?

Tato sekce vás pravděpodobně zajímá nejvíc, protože hlavní využití proteinových přípravků je právě po tréninku. V krátkosti Vám vysvětlím, proč tomu tak vlastně je.

Během tréninku jsou svalová vlákna zatěžována a tvoří se v nich mikroskopické trhliny. Tělo je tím pádem v katabolizaci. Pokud mu po tréninku dopřejete proteinový přípravek, dostanou svaly potřebnou dávku aminokyselin pro optimální svalový růst. Tyto doplňky nepředstavují žádnou zátěž pro metabolismus. A v tom je celé kouzlo. Pokud byste bezprostředně po tréninku snědli 200g masa, dostane metabolismus velkou ránu a bude dlouho trvat, než se bílkoviny vůbec dostanu do svalu. Protein je strávený téměř okamžitě a navíc díky obsahu větvených aminokyselin nastartuje po tréninku regeneraci svalových vláken a syntézu bílkovin jako takových.

Po jakém proteinu ale sáhnout tentokrát? Tou nejoptimálnější možností je syrovátkový proteinový hydrolyzát, který je ze všech proteinů nejrychleji stravitelný. Pokud si ale z finančních důvodů nemůžete dovolit hydrolyzát, obyčejný koncentrát je zcela postačující.

Jaký proteinový přípravek je vhodný před spaním? 

Během spánku většina z nás nepřijímá žádné kalorie, a proto je vhodné pít před spánkem protein, který se vstřebává pomalu a svaly jsou tak zásobeny bílkovinou po dlouhou dobu. A právě takovým produktem je micelární kasein. Zdrojem bílkovin v tomto případě není syrovátka ale mléko. Bílkoviny z tohoto produktu se uvolňují postupně během několika hodin a svalům tak nehrozí katabolizace během spánku. Při koupi tohoto produktu musíte dbát na to, aby jediným zdrojem bílkovin byl právě micelární kasein. Výrobci se produkty občas snaží ošidit pomoci kaseinátu vápenného, který ale tělo nijak nevyužije. 

Je protein vhodný pro ženy? 

V různých diskuzích často čtu příspěvky žen, které se ptají, zda mohou užívat protein nebo jiné suplementy. Samozřejmě, že mohou. Jedná se o čistě přírodní produkty, které jsou vhodné pro všechny sportovce bez rozdílu pohlaví. Konkrétně protein patří mezi velice užitečné suplementy pro ženy. Přestože v oblasti fitness výživy bývají ženy většinou naprosto striktní, protein může sloužit jako náhrada jednoho jídla a neobsahuje žádné zbytečné kalorie. 

Když už protein mám, tak jak ho dávkovat? 

Nedá se přesně říct, kolik dávek proteinu byste měli či neměli vypít. Nejdůležitější dávka by měla být po tréninku, ostatní závisí na vašem denním příjmu bílkovin. Pokud nevíte, kolik bílkovin za den přijmout, pak Vám pomůže náš článek o optimálním příjmu bílkovin. Protein je možné dávkovat kdykoliv během dne. Jestli nechcete zatěžovat metabolismus hned po probuzení, je vhodná dávka proteinu na snídani. Pokud nechcete konzumovat zbytečné kalorie před spaním, je možné ho zařadit i večer. Zkrátka a dobře je to jen na vás. 

Jaké jsou momentálně nejlepší proteiny na trhu? 

Nedá se jednoznačně ukázat na ten nejlepší protein, každému vyhovuje jiný druh produktů. Z mé osobní zkušenosti jsou nejlepší proteiny syrovátkové, protože nejlépe vyhovují trávení. Navíc jsou i chuťově velmi dobře vyladěné. Pokud sháníte opravdu ten nejlepší protein na trhu, podívejte se na tento žebříček nebo se můžete poohlédnout na našich webových stránkách, kde zároveň najdete i recenze, zkušenosti a doporučení ostatních uživatelů.

Proteinové tyčinky

Jistě jste si všimli, že mnoho firem vyrábí i své vlastní proteinové tyčinky. Výrobci do nich ale rádi přidávají například sójový protein, který je levnější než syrovátkový. Zároveň ale neobsahuje kompletní spektrum aminokyselin a tím pádem není plně využitelný. Pokud se tedy bavíme pouze o kvalitních proteinových tyčinkách (například Quest Bar nebo Combat Crunch), jsou výbornou náhradou stravy v situacích, kdy není možné vytahovat krabičky s kuřecím masem a rýží. Obsahují vhodné zdroje bílkovin, minimu tuku a zanedbatelné množství cukru.

Nepřehlédněte: 37+ skvělých dárků pro sportovce všeho druhu 

Testy proteinů 

Pokud vás zajímají nejlépe hodnocené proteiny a nejlepší značky na trhu, navštivte stránku Labdoor.com, kde naleznete nejrůznější testy proteinových přípravků i celkový žebříček nejlepších. Z vlastní zkušenosti mohu doporučit proteiny od značky Prom-In, která vyrábí opravdu kvalitní produkty za skvělé ceny. Zároveň mají skvěle vychytanou chuť, nepění, nehrudkují se a jsou snadno rozpustné.

Závěr:

Pokud Vám to finance dovolí, je ideální sáhnout po syrovátkovém hydrolyzátu vhodném po tréninku, syrovátkovém koncentrátu, který je vhodné konzumovat kdykoliv v průběhu dne a micelárním kaseinu před spaním. Jestliže ale nechcete do doplňků stravy investovat velké peníze, nejuniverzálnější volbou je syrovátkový koncentrát

Podobné články

Komentáře (2)

Milan Vesely
Leden 15, 2018
Dobrý den. Mám prosbu a otázku s ohledem na trávení protei. syr. přípravků. Trpím poměrně výraznou plynatostí a rád bych dostal radu který protein vybrat . Nyní mám Hydro-od Prominu a stejně seru jako lion.
Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Mirek Dvořák
Leden 15, 2018
Ahoj, Tenhle problém je u syrovátkových proteinů naprosto běžný, ale stává se to spíše u koncentrátů, hydrolyzáty by měly nadýmání minimalizovat. Pokud máš tyhle problémy i u hydra, nejspíš bych zkusil zvolit jiný protein, než je ten syrovátkový. Dobré spektrum aminokyselin mají například vaječné proteiny, ale tam je zase potřeba hlídat příjem kvůli vysokému obsahu sodíku, nebo můžeš zvolit i rostlinné proteiny. Jinak nadýmání muže byt způsobeno obecně nadměrným příjmem bílkovin, viš jistě, že to není způsobené tím?
Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)