Trénink

Jsou 30ti denní výzvy tak super?

Pokud jste se někdy zajímali o cvičení nebo alespoň četli nějaký magazín zaměřený na hubnutí či zdravý životní styl, patrně jste už na ně narazili. Řeč je o 30denních výzvách, které před časem doslova zahltily internet coby převratné tréninkové plány, které do měsíce vytvarují vaši postavu a zlepší fyzickou kondici.

Je tomu ale skutečně tak? Opravdu jsou 30denní výzvy tak zázračné, jak různé magazíny tvrdí nebo je to jenom šikovný způsob, jak vám vnutit doplňkové cvičící pomůcky? Přesně na to se v dnešním článku zaměříme.

Co je to 30denní výzva?

Třicetidenní výzvy jsou ve své podstatě tréninkovým programem, který je zaměřen na jednu konkrétní partii či jeden daný cvik. Setkat se můžete například s 30denními výzvami na kliky, dřepy nebo prkno. Nejčastěji jsou právě zaměřeny na problémové partie, jako je břicho, boky nebo stehna.

Podstata je pak velmi jednoduchá. Na začátku výzvy začnete s konkrétním počtem opakování daného cviku, který s každým dalším dnem postupně navyšujete, až se dostanete na horentní číslo, jež má být znakem vaší dokonalé fyzické připravenosti. Zní to skvěle, ne? Bohužel tomu tak zdaleka není.

30 denní výzva - odpočinek
30denní výzvy většinou nepřináší valné výsledky a během pár dřepů ani nespálíte příliš mnoho kalorií.

 

Proč 30denní výzvy nefungují?

Říkáte si, že kdyby 30denní výzvy nefungovaly, nebyly by tak často propagovány v novinách, sociálních sítích nebo televizních reklamách? Pak jste se pravděpodobně nechali napálit.

30denní výzva slouží výrobcům různých sportovních pomůcek či doplňků stravy k levné reklamě. Řekněte sami, kdy jste naposledy viděli výzvu, kterou by nepořádal například prodejce sportovního vybavení nebo nebyla alespoň doprovázena výrobky některé z těchto společností? Lidi mají tendenci mezi sebou soutěžit a je tak jasné, že pokud takovou výzvu přijmou, budou ji sdílet s přáteli, čímž se reklama dostává stále dál.

Důvodů proč tyto výzvy nefungují je celá řada a my si na ty nejdůležitější z nich poukážeme.

Demotivace

Hlavní myšlenkou stojící za 30denními výzvami je to, že nezabírají mnoho času a stihnete je i při náročném zaměstnání. Navíc, dle jejich propagátorů, získáte vysněnou postavu už za měsíc, na což mnoho lidí slyší.

Problém však tkví v tom, že tyto výzvy často cílí na necvičící jedince a okamžitě jim dávají na bedra relativně vysokou nálož opakování často poměrně náročných cviků. Počet opakování se navíc s každým dnem zvyšuje, díky čemuž je trénink stále těžší. To však také znamená, že pokud člověk jednoho dne trénink jednoduše nezvládne, začne si připadat, že neuspěl a celou výzvu vzdá. Tím se prakticky vrátí na začátek a v ještě horším psychickém stavu než před začátkem výzvy.

Krátkodobé výsledky nad udržitelností

Není žádným tajemstvím, že 30denní výzvy cílí především na krátkodobé výsledky. To by nemusel být problém, pokud si chcete například vylepšit formu před odjezdem na dovolenou nebo náročným fyzickým výkonem. Hledáte-li udržitelné výsledky, tyto výzvy pro vás nebudou to pravé ořechové.

Nevykládejte si to špatně, 30denní výzvy dokáží skutečně zajistit, aby procvičovaná část vypadala skvěle. To je dáno především tím, že se pořádně napumpuje a prorýrsuje. Potíž je však v tom, že jakmile cvičenec výzvu dokončí, uspokojí se a vrátí se do starých kolejí. Jelikož tito lidé nemusí mít hlubší představu o tréninku, mohou sklouznout k jo-jo efektu a nakonec si postavu ještě zhoršit.

Nevede k vytvoření zvyku

Všichni cvičenci ví, že dosáhnout vysněné postavy vyžaduje konzistenci a tvrdou práci. Třicetidenní výzvy se bohužel nedívají dále než k oné vysněné hranici třicátého dne. Ačkoli mnoho lidí tvrdí, že k vytvoření zvyku stačí 21 dnů, studie naznačují, že tak lehké to rozhodně nebude.

Při tvorbě zvyku totiž nezáleží pouze na časovém faktoru. Potřebujete také dostatek motivace, dosažitelné cíle a strategii uzpůsobenou vašim možnostem. Máte-li k něčemu výrazný odpor, nikdy si na to opravdu nezvyknete a budete se muset překonávat k tomu, abyste to dělali. To ve cvičení nikdy neznamená nic dobrého.

Je to nuda

Zde se vydáme trochu po tenkém ledě subjektivního názoru, ale za nás jsou třicetidenní výzvy zkrátka nudné. I když má každý trénink jiný počet opakování, což by samo o sobě mohlo být výzvou a porovnávání s přáteli jistě také dodává jistý motivační faktor, dělat každý den po třicet dnů pouze jeden cvik zkrátka není zrovna zábavné.

Problém s regenerací

Jistě vám nemusíme připomínat, že regenerace je v případě hubnutí i tvarování a posilování svalů zcela klíčovou záležitostí, což potvrzují i vědecké studie. Na to však třicetidenní výzvy zapomínají. Ačkoli je v nich zařazen většinou jeden odpočinkový den, ani zdaleka to u necvičících jedinců nestačí na dokonalou svalovou regeneraci. Snadno se tak může stát, že při vysokém počtu opakování sklouznete do přetrénování nebo hůře svalové horečky, což vás opět může vrátit do vod demotivace.

Výhody 30denních výzev

Abychom však pouze nehanili, musíme uznat, že i tyto výzvy mají něco do sebe. Mezi jejich hlavní výhody bychom mohli zařadit například:

  • Dobré krátkodobé výsledky
  • Pro začátečníky mohou být motivačním prvkem
  • Dokáží zlepšit výkony na konkrétním cviku
  • Mohou začátečníky přivést ke cvičení

Hlavní výhodu vidíme v tom, že jsou široce dostupné a mohou na ně narazit i lidé, kteří běžně necvičí. Možná je dokonce dokáží namotivovat, aby se o cvičení začali zajímat více. Pro úplné začátečníky jsou však často příliš složité a může se stát, že s nimi velmi rychle skončí.

Co tedy zvolit místo 30denní výzvy?

Místo neúčinných výzev je mnohem lepší stanovit si udržitelnější cíle a začít pomaleji. Jste-li úplným začátečníkem, můžete si například začít zvykat na pohyb, zkuste dynamický strečink na rozhýbání kloubů, chůzi a po krůčkách začínejte se základními pohyby, jako je dřep, klik a podobně.

Samozřejmě se i zde můžete motivovat výzvami. Zkuste každý den ujít o něco dál, vylepšete svou techniku cviků nebo si klidně přidávejte opakování. Základem všeho je, aby byl trénink různorodý a bavil vás.

Pokud se rozhodnete začít chodit do posilovny, můžete si začít pomalu sestavovat tréninkový plán. Ten pak můžete přesně uzpůsobit svým potřebám a postupně se vypracovat ke skutečným a udržitelným výsledkům.

Sportovec při tréninku
Trénink v posilovně může být nejen efektivnější, ale také zábavnější než domácí výzvy.

Mám 30denní výzvu vůbec zkoušet?

To samozřejmě záleží čistě na vás a vašich tréninkových cílech. Chcete-li například rychle zhubnout na problémových partiích a nevadí vám, že výsledky nebudou trvalé, zkusit to rozhodně můžete. Pokud navíc správně nastavíte stravu a vhodně zvolíte například spalovač tuků, mohou být 30denní výzvy zajímavou možností.

Pokud ale cílíte na skutečně dlouhodobé výsledky, zdravý životní styl a postupné zlepšování svých výkonů, raději se poohlédněte po jiném tréninkovém plánu, který sice krátkodobě takové výsledky nevykáže, ale za to déle vydrží.

ČTĚTe dále: 37+ skvělých (vánočních) dárků pro sportovce, které opravdu potěší.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.