Trénink

Kafe jako nakopávač: Stačí vám šálek kávy před cvičením?

Předtréninkové suplementy jsou sice velice potřebným a účinným doplňkem, ale jejich cena rozhodně není nejnižší.

A možná právě proto se na nás stále častěji obracíte s dotazem, jestli stačí před tréninkem pouze šálek kávy. Pojďme se tedy podívat na odpověď. 

Kofein - účinky

Ze všeho nejdříve si probereme účinnou látku, kterou v kávě nalezneme - kofein. Kofein je xanthinový alkaloid, který stimuluje centrální nervovou soustavu a funkci srdce. Působí na adenosinové receptory a dostává tělo do stresu, který následně vede k lepšímu spalování tuků.

Oddaluje únavu, zlepšuje koncentraci a zbystřuje myšlení. Také uvolňuje hladké svalstvo, rozšiřuje tepny a zrychluje tak oběhový a respirační systém.

-
Kofein nám zajistí lepší spalování tuků, oddálí únavu a zlepší koncentraci na tréninku.

Užívání kofeinu má ale bohužel i negativní účinky. Mezi ty nejčastější patří zrychlení srdeční činnosti a bolesti žaludku způsobené překyselením.

Kvůli výše zmíněné srdeční činnosti může v krajním případě způsobit i infarkt. Kofein z těla odvádí vápník, což znamená, že zvyšuje riziko vzniku osteoporózy a jiných onemocnění kloubního aparátu.

NEPŘEHLÉDNĚTE:  Nejlepší nakopávače na trhu 2024

 

Kafe před tréninkem - stačí to?

V jednom hrnku silné kávy můžete přijmout až 120mg kofeinu, což by mělo pro požadovaný efekt při tréninku stačit. Pořád se ale jedná jen o jednu účinnou látku.

Kvalitní nakopávače obsahují 9-12 takových látek. Pokud jste začínající cvičenec a nemáte financí nazbyt, určitě je káva před sportovním výkonem skvělou volbou.

V ideálním případě můžete kávu doplnit o nějakou další účinnou složku, například synefrin, který zvyšuje tvorbu tělesného tepla a tím napomáhá zlepšovat koncentraci a zajišťuje také lepší pálení tuků.

Kromě synefrinu můžete před tréninkem zařadit i zelený čaj, který podpoří spalování tuků a také je velmi zdravý. Pomáhá v prevenci proti rakovině i vzniku onemocnění srdce. 

Pokud patříte mezi pokročilejší cvičence a začínáte stagnovat, užívání nakopávače je na místě. Díky lepšímu prokrvení svalů, maximální koncentraci na trénink a zvýšení síly se Váš trénink dostane na úplně novou úroveň. Že nevíte, jaký nakopávač zvolit?

Zkuste se podívat na náš žebříček nejlepších předtréninkových suplementů, který by Vám měl výběr usnadnit.  

Jak a kolik kávy dávat před tréninkem?

To už vám poradí všem známí fitness guru Aleš Lamka.

 

KAM DÁL: Kolikrát do týdne byste měli cvičit?

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (1)

Little GymBeast
Leden 14, 2020

Jako nakopávač používám kafe, asi dvě deci. Mám to v poměru 4 lžičky kafe, tři cukru a tři rozpustné smetany. Nástup efektu je asi za půl hodiny, zvedám na své poměry velké váhy a během přestávky musím být v pohybu. Poslední dobou ještě ke kafi sešrotuji několik řádek čokolády. Zjistil jsem, že jsem dobře nakopnutý. Trochu roste břicho, ale zvýšil jsem kardio a vypadý to, že bude vše OK. Nač vyhazovat stovky za pro tělo nepřirozené chemické koncentrované věci, když si můžu pomoct sám z běžných věcí?

Souhlasím(+5)
Nesouhlasím(0)