Suplementy

5 případů, kdy proteinová tyčinka přijde vhod

Proteinové tyčinky rozhodně patří mezi kvalitní zdroje bílkovin. Nejenže skvěle chutnají, ale dokáží také zasytit a dodat tělu všechny potřebné živiny - v ideálním případě vyváženou porci komplexních sacharidů, dobře stravitelných bílkovin a pouze minimum tuků, například z chia semínek.

I když si proteinovou tyčinku můžete vychutnat v podstatě kdykoliv a kdekoliv, existují situace, kdy opravdu přijde vhod. A právě ty vám představíme v dnešním článku.

1. Po cvičení

V průběhu zátěže je naše tělo v katabolickém režimu a když mu po skončení tréninku dopřejeme kvalitní živiny, začne o to lépe opravovat poničená svalová vlákna. Pokud tedy chcete dosáhnout maximální regenerace, určitě nic nezkazíte ani kvalitní proteinovou tyčinkou po zátěži.

Jednak tělu dodáte sacharidy, které poslouží k doplnění ztraceného glykogenu, a jednak přijmete i vysoce kvalitní a snadno stravitelné bílkoviny, které se rovnou zapojí do reparace svalových vláken.

 

2. Když nestíháte jíst

I sebestriktnější kulturista se může čas od času dostat do situace, kdy není možné vytahovat krabičku s jídlem a začít se cpát kuřecím masem s rýží. A právě tady může proteinová tyčinka přijít vhod.

Sníte ji během pár minut a díky vysokému obsahu bílkovin zamezíte katabolizaci i v situaci, kdy nestíháte jíst jinou stravu.

Na výlety jsou proteinové tyčinky dobrou volbou
Proteinová tyčinka může posloužit jako skvělý zdroj kvalitních bílkovin třeba i na cestách.

3. Před cvičením

Když dostanete hlad těsně před tím, než odcházíte do posilovny, není lepší volba než proteinová tyčinka. Nezasytí vás tolik jako běžná strava, ale stejně dokáže dodat energii potřebnou na trénink.

Pokud si ji dopřejete půl hodiny až hodinu před cvičením, nejenže dokážete odjet delší a tvrdší trénink, ale díky obsahu sacharidů dosáhnete lepší vaskularity a vzhledem k nevelkému objemu tyčinka nijak neohrozí fungování předtréninkových stimulantů.

 

4. Když dostanete chuť na sladké

Když dostanete chuť na sladké, rozhodně bude proteinová tyčinka lepší volbou než komerční tyčinky ze supermarketu. Neobsahuje tolik jednoduchých cukrů, v těch kvalitních nenajdete ani žádné konzervanty či aromata a tudíž si nezničíte svoji dietu.

Proteinové tyčinky jsou lepší volba než ty ze supermarketu
Proteinové tyčinky jsou podstatně lepší volbou než ty rádoby fitness tyčinky ze supermarketu, protože jsou vyráběny z kvalitnějších surovin, obsahují méně jednoduchých sacharidů a v neposlední řadě v nich najdete spoustu kvalitních bílkovin a vlákniny.

5. Když potřebujete zvýšit kalorický příjem

Základním předpokladem pro úspěšné nabírání svalové hmoty je kalorický nadbytek. Čas od času se ale může každý z nás dostat do situace, kdy nemá příliš hlad nebo nestíhá jíst. A právě tady přichází na řadu proteinová tyčinka.

V relativně malém objemu vám totiž poskytne hned několik stovek kilokalorií, kvalitní bílkoviny i postupně se uvolňující sacharidy.

 

Jak často si můžu dovolit proteinové tyčinky jíst?

Přestože složení proteinových tyčinek je o poznání lepší než u těch ze supermarketu, rozhodně není dobrý nápad to s jejich konzumací příliš přehánět. Já zastávám názor, že když máte možnost jíst “normální” stravu, vždy je lepší upřednostnit tu.

Pokud se ale chystáte na delší cestu autem, na školní výlet nebo někam, kde si nemůžete dovolit striktně dodržovat svoji stravu, určitě proteinová tyčinka přijde vhod.

S proteinovými tyčinkami to určitě nepřehánějte
Přestože proteinové tyčinky mohou být skvělou alternativou těch ze supermarketu, ani s jejich konzumací to není dobré příliš přehánět.

Jak vybrat správnou proteinovou tyčinku?

Při výběru správné proteinové tyčinky máte na výběr hned z několika možností. Tou první je držet se nezávislých testů proteinových tyčinek. My jsme v tom našem srovnávali nejen kvalitu složení a cenu, ale také chuť a ingredience proteinových tyčinek.

Druhou možností je vybrat tyčinku podle vlastních možností a potřeb. Důležité ale je držet se těch správných kritérií, která by měla proteinová tyčinka splňovat.

Jaký je tedy závěr?

Jak jsme si představili v dnešním článku, proteinové tyčinky mohou v určitých situacích přijít vhod. Na druhou stranu je ale důležité podotknout, že by se neměly konzumovat příliš často a pokud nemáte dobře vyřešený jídelníček, jsou proteinové tyčinky jen vyhozené peníze.

Jestli máte nějaký dotaz týkající se proteinových tyčinek, neváhejte se na nás obrátit v komentářích, rádi vám odpovíme.

 

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (4)

Sarah Jendelová
Duben 2, 2019

Chystám se na týdenní vysokou, kromě spánku těměř nepřetžitou, sportovní zátěž. Proteinová tyčinka se mi jevý jako nejlepší řešení ke svačinám, jenomže mám strach z toho, že po ukončení akce naberu na tukové váze. Poradíte mi, prosím, jaké je podle vás pro tuto situaci nejlepší řešení?

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Kamil
Duben 2, 2020

Nejlepsi reseni neexistuje.Ale pokud mate zacileno primarne na tycinky,tak bych asi odporucil test tycinek zde na serveru,ktery na rozdil od clanku vyse,ma nejakou vypovidajici hodnotu.Jinak existuji samozrejme vysoce kvalitni tycinky,ktere Vas strach z nabrani tukovych zasob,jak sama tvrdite,dokazi dost dobre eliminovat(viz.Pure Bar,Exxe....)proste hledejte ty s kvalitni bilkovinou,nejakou tou vlakninou,primerenym mnozstvim sacharidu(a malo cukru) a minimem tuku.Kdo hleda,ten najde ;)

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Kamil
Duben 2, 2020

Omlouvam se za hate,Vase stranky mam vcelku rad,ale tenhle clanek mi spis prijde jak uvodnik okurkove sezony,totiz uplne o nicem.Radit lidem kdy si dat tycinku,jakoze kdyz maji chut na sladke,nebo chteji doplnit glykogen,mi prijde totalne zcestny,to je jak radit,ze kdyz mam plnej mocak,je dobry zajit si na wc.Ja chapu ze primarne chcete odkazat na test tycinek,kterej vysel uz driv,ale asi by to slo delat elegantnejsi formou.Treba formou clanku kde rozeberete ruzne naplne tycinek,co kdo do nich dava a jake jsou prinosy resp.klady a zapory ruznych surovin atd.,cemu se primarne vyhnout a co naopak doporucit,pripadne jake tedy a v tu chvili tam soupnout odkaz,ale radit lidem,kolik tycinek si muzou dovolit snist,kdyz kazdej clovek je jinej a nekdo cukrovku ma a nekdo ne a netrapi ho ze na posezeni sezere rovnou dve a da za to pres kilo klidne a kazdej den...ale to je jen muj nazor stejne jako autoruv clanek

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(-4)
Honza Malý
Duben 2, 2020

Ahoj Kamile, souhlasím, není to žádný extra sexy článek. Ale divil by ses, kolik lidí tohle téma zajímá a kolik lidí v tomhle trochu "tápe". Naprosto chápu, že tobě, jakožto pokročilejšímu cvičenci, článek nesedl :-) Ostatním ale může pomoct.

Souhlasím(+6)
Nesouhlasím(0)