Strava

Ketogenní dieta a její vliv na sílu – Otázky a odpovědi #1

Abychom vám, našim fanouškům, dali prostor pro vaše vlastní otázky ze stravy, suplementace i tréninku, rozhodli jsme se vytvořit rubriku, ve které budeme na vaše dotazy odpovídat. V prvním díle tohoto seriálu si tedy řekneme něco o vlivu ketogenní stravy na sílu - a to jak z dlouhodobého, tak i z krátkodobého hlediska.

dotaz od matěje
Ketogenic diet a její vliv na sílu. Vím, že po akomodaci na daný typ stravování se na tom dá sílit, ale jde mi o to, zda li se síla při přerušení příjmu sacharidů náhle zmenší, nebo jestli to má minimálne, či nulový dopad.

 

Na samý úvod by se hodilo jen pro méně znalé čtenáře připomenout, že ketogenní strava je typ diety založený na velmi nízkém příjmu sacharidů a naopak vyšším příjmu tuků. Sám mám s tímto typem stravování zkušenosti, ovšem příliš mi nevyhovovalo - jsem v jídle zvyklý na určitou “volnost” a ketogenní strava je z hlediska přípravy jídla dost stereotypní a náročná.

Silové výkony na ketogenní stravě

Z hlediska silových výkonů se u mě ale příliš mnoho nezměnilo - samozřejmě nějaký čas trvá, než si tělo zvykne na jiný zdroj energie a výkony mohou být lehce slabší během prvního týdne, maximálně deseti dnů, protože sacharidy tělu logicky chybí. Po asimilaci na tento typ stravování se rozhodně dá při ketogenní dietě sílit

Ketogenní strava
Asi největší úskalí ketogenní stravy spočívá v náročnosti přípravy jídel. Pokud si na tuto dietu ale zvyknete, rozhodně z ní můžete těžit.

Přizpůsobte trénink

Když se na problematiku ketogenní stravy a silových výkonů podíváme z vědeckého hlediska, měla by být ideální při tréninku o nízkém objemu práce. Pokud provádíte během série jen nízký počet opakování (maximálně 5) a po každé sérii následuje delší pauza, tělo využívá jako zdroj energie ATP (adenosintrifosfát), ani CP (kreatinfosfát), které nejsou přímo vázané na příjem sacharidů (resp. lze je vytvořit i bez nadmíry sacharidů). Když ale objem práce v tréninku stoupne, tělo začne používat jako “palivo” glykogen, jehož úroveň je samozřejmě daleko více závislá na příjmu sacharidů. 

Mark Bell ketogenní strava
Jedním z nejlepších sportovců, kteří doporučují ketogenní stravu, je Mark Bell, zakladatel společnosti Slingshot a jeden z 10 nejlepších powerlifterů všech dob.

 

Jaký je tedy závěr?

Teoreticky to tedy znamená, že ketogenní strava by měla být dobrou volbou například během přípravy na soutěž (v powerliftingu), ale mimo ni tak ideální není. Prakticky nevidím důvod, proč sacharidy z jídelníčku vyřadit. Naprosté většině lidí totiž bude vyhovovat trénink se sacharidy daleko více, než trénink bez nich.  

To by bylo pro tento díl otázek a odpovědí všechno, ale pokud máte i vy nějaké další otázky, neváhejte se zeptat v komentářích pod tímto článkem nebo pod videem a my na ně rádi odpovíme v příštích dílech tohoto seriálu.

TIP: 16 nejlepších low carb potravin!

Další články ze série "Otázky a odpovědi":

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.