Suplementy

Kolagen pod drobnohledem: Účinky, proč je důležitý a nejlepší forma

I přes jeho rychle narůstající popularitu si stále mnoho lidí plně neuvědomuje, jak důležitý kolagen pro správné fungování našeho těla vlastně je. Právě kolagen je však tou vůbec nejhojněji zastoupenou bílkovinou v našem těle. Kromě svalů a kostí se nachází také v našich cévách, šlachách či dokonce zubech.

Proto jsem se rozhodl věnovat této bílkovině celý článek, ve kterém se vám pokusím postupně vysvětlit, k čemu všemu kolagen vlastně slouží, v jakých potravinách se vyskytuje a v jaké formě je možné jej užívat.

Co to je kolagen?

Molekula kolagenu se skládá ze tří propletených řetězců dohromady tvořících trojitou spirálu. Tato spirála představuje základní jednotku kolagenu a je tvořena aminokyselinami jakými jsou například glycin či prolin.  

Jak už jsem zmiňoval v úvodu, kolagen je tou nejhojněji se vyskytující bílkovinou v lidském těle, tvoří zhruba 30% z celkového počtu bílkovin v těle. Je jedním z hlavních stavebních částí pojivových tkání tvořících jak naše kosti a kůži, tak také svaly, šlachy či vazy. Dá se tedy říct, že funguje jako pojivo buněk v celém našem těle. I když jsou pro naše tělo významné v podstatě jen čtyři typy kolagenu, v současné době je jich známých už nejméně šestnáct.

První typ tvoří zhruba 90 % všeho kolagenu v našem těle. Je složen z hustých vláken a tvoří strukturu našich kostí, pokožky, šlach, pojivových vláken a zubů. Druhý typ se naopak skládá z mnohem volnějších a menších vláken, tudíž se nachází hlavně v elastických chrupavkách, které mají za úkol tlumit nárazy v našich kloubech. Třetí typ je součástí struktury svalů, orgánů či tepen a typ čtvrtý se zase nachází ve vrstvách naší pokožky, kde pomáhá s filtrací.

-

 

Je potřeba kolagen doplňovat?

S rostoucím věkem produkce kolagenu v našem těle rapidně klesá, následkem čehož dochází kromě postupného oslabování chrupavek také ke stárnutí naší pokožky. Pro funkční pohybový aparát, zdravé vlasy, pokožku a nehty je tak doplňování a zvyšování produkce kolagenu rozhodně na místě.

Naše tělo vytváří za pomoci vitamínu C základní formu kolagenu tzv. prokolagen a to kombinací aminokyselin glycinu a prolinu.  Pokud se tedy chcete, prostřednictvím běžné stravy, pokusit zvýšit tvorbu kolagenu, měli byste se v prvé řadě zaměřit na konzumací potravin bohatých na vitamín C, glycin, prolin či také měď. Velké množství vitamínu C je obsaženo v citrusovém ovoci a v jahodách. Prolin pak můžete získat například z mléčných výrobků, vaječných bílků, zelí, chřestu nebo hub. Glycin pro změnu naleznete ve vepřové či kuřecí kůži. Skvělými zdroji mědi mohou být hlavně čočka, kešu oříšky, kakaový prášek a sezamová semínka. Jídlem obecně velice bohatým na kolagen je pak také vývar z kostí.

Produkci kolagenu samozřejmě může, kromě zvyšujícího se věku, negativně ovlivňovat celá řada dalších faktorů jakými jsou například přehnaná konzumace cukrů a rafinovaných sacharidů, přílišné vystavování se ultrafialovému záření či kouření. S ohledem na dostatečnou produkci kolagenu byste se tak měli pokusit alespoň částečně tyto návyky a aktivity omezit.

-
Doporučujeme do jídelníčku pravidelně zařazovat silný vývar z kostí.

 

Účinky doplňků stravy obsahujících kolagen

Teď už tedy víme, co za látku kolagen vlastně je a jak je možné ho přírodně doplňovat, můžeme se tak konečně podívat na benefity, jaké nám kolagen vlastně přináší.

1. Zdravější pokožka, nehty a vlasy

Jak už jsem zmiňoval výše, se snižující se produkcí kolagenu úzce souvisí stárnutí naší pokožky. Kolagen totiž jako jeden z hlavních komponentů pokožky pozitivně ovlivňuje její pružnost, sílu či hydrataci. Jeho suplementací tak můžeme stárnutí naší kůže výrazně zpomalit.

Kromě toho může doplňování kolagenu vést k vyšší produkci dalších látek pozitivně působících na zdraví a stav naší pokožky, jakými jsou například bílkoviny elastin či fibrillin. Některými výzkumy pak bylo dokonce zjištěno, že pravidelným doplňováním kolagenu můžeme také podpořit růst našich nehtů a vlasů.

Nepřehlédněte: Žebříček nejlepších kolagenů za aktuální rok

2. Snížení bolesti kloubů a zvýšení ochrany kostí

Se stále se snižující produkcí kolagenu úzce souvisí také bolest, ztuhlost a oteklost kloubů či křehkost našich kostí. Některé studie dokonce uvádějí, že snižující se produkce kolagenu může vést až ke vzniku kloubních onemocnění jakým je například osteoartróza. Právě kolagen je totiž zodpovědný za správnou funkci našeho pohybového aparátu. Jeho suplementací je tak možné snížit kromě bolesti a ztuhlosti našich kloubů také riziko jejich poškození. V některých případech může doplňování kolagenu dokonce zmírňovat příznaky onemocnění kloubů jakým je právě výše zmíněná osteoartróza.

Kromě kloubů se pak v ohrožení nacházejí i samotné kosti. Ty jsou totiž složeny především z kolagenu. Jeho snižující se produkce tak může vést až k chronickému onemocnění kostí zvanému osteoporóza. Ta se vyznačuje nízkou hustotou kostí s čímž pak také úzce souvisí zvyšující se riziko jejich nalomení. Pravidelným doplňováním kolagenu se tak můžete vyhnout kromě bolestí kloubů také rozpadu kostí.

3. Pozitivní vliv na funkci srdce a mozku

I přes nízký počet dosud provedených studií se stále větší množství odborníků shoduje na tom, že pravidelným doplňováním kolagenu můžeme výrazně ovlivnit zdraví našeho srdce.

Přesněji řečeno určité studie ukazují, že doplňování kolagenu může mít velice pozitivní vliv na zdraví našeho srdce. Kolagen totiž tvoří strukturu našich tepen. Tepny jsou krevní cévy přenášející krev ze srdce do zbytku našeho těla. Vlivem nízké produkce kolagenu však mohou postupně slábnout, což může vést k onemocnění zvanému ateroskleróza. Toto onemocnění se vyznačuje zúžením tepen, následkem čehož se pak zvyšuje riziko infarktu či mozkové mrtvice. Suplementací kolagenem je však možné významně snížit míru ztuhlosti tepen a tím pádem předejít možným problémům se srdcem či mozkem.

Někteří lidé pak dokonce uvádějí, že užívání doplňků stravy s kolagenem mělo pozitivní vliv i na jejich náladu. Tato tvrzení však zatím nejsou podložena žádnými vědeckými studiemi a na jejich pravdivost si tak budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

 

Jaký doplněk stravy vlastně vybrat?

V prvé řadě je třeba upozornit na to, že doplňování kolagenu v jeho nativní tzn. přirozené podobě je z hlediska efektivnosti zcela zbytečné. Kolagen je totiž obecně extrémně odolný vůči enzymatické hydrolýze, ke které dochází v našem žaludku. Po konzumaci se tak sice rozpadá na kusy, tyto poměrně velké kusy jsou však pro naše tělo špatně biologicky dostupné, tudíž může být jejich vstřebatelnost a účinnost značně sporná.

Suplementy s neupraveným kolagenem se tak z hlediska jeho vstřebatelnosti a využitelnosti jeví jako naprosto zbytečné a nefunkční. Právě proto je třeba vybírat doplňky stravy obsahující kolagenní peptidy, což je vlastně hydrolýzou zpracovaný kolagen. Takto zpracovaný kolagen je totiž díky nižší molekulové hmotnosti biologicky mnohem dostupnější, a tudíž také využitelnější. Oproti nativnímu kolagenu navíc dokážou kolagenní peptidy vyživovat buňky pojivových tkání a podporovat samotnou syntézu kolagenu.

Místo suplementace samotným kolagenem bych tedy rozhodně doporučoval spíše nějakou formu komplexní kloubní výživy. Kloubní výživy totiž kromě kolagenu ve formě kolagenních peptidů obsahují celou řadu dalších účinných látek, jakými je například glukosamin sulfát, MSM, či chondroitin sulfát.

Doplňování kolagenu skrze komplexní kloubní výživu tak může být především pro sportovce skvělým způsobem prevence před celou řadou problémů spojených s pohybovým aparátem. Pokud si však při výběru kloubní výživy nejste jisti, rozhodně doporučujeme náš rozsáhlý žebříček kloubních výživ, také jejich podrobný rozbor či návod na to, jak si je doma kloubní výživu vyrobit.

Z osobní zkušenosti doporučíme tyto produkty:

Závěr

V konečném důsledku tedy můžeme s klidem zkonstatovat, že kolagen je tělu velice prospěšná látka, jejíž vzrůstající popularita nejenom mezi sportovci je naprosto oprávněná. Jeho suplementace vám tak může, kromě prevence před zraněními, poskytnout celou řadu dalších výhod a benefitů. Vždy je však třeba dávat si pozor na formu, v jaké se ho rozhodnete užívat.

A to už je tedy pro tentokrát opravdu vše. Doufáme, že se vám tento článek líbil a že vám alespoň trochu objasnil, co to vlastně kolagen je, k čemu všemu slouží a v jaké formě byste jej měli užívat. Kdyby vás ohledně tohoto tématu napadly jakékoliv dotazy, rozhodně se nebojte zeptat v komentářích.

 

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.