Suplementy

7 nejčastějších mýtů o kreatinu

Kreatin je bezpochyby jedním z nejúčinnějších a nejprozkoumanějších doplňků celého fitness průmyslu, a proto není divu, že už o jeho účincích bylo napsáno všechno možné i nemožné. S přibývajícím množstvím nejrůznějších “odborných” článků ale přibývá i mýtů, které se postupem času staly zažitými a většina z nás je vnímá jako určité dogma.

 

 

V dnešním článku si proto představíme sedm nejčastějších mýtu o kreatinu.

1. Kreatin škodí játrům a ledvinám

Častokrát se nestačím divit, kolik cvičenců žije v domnění, že kreatin může představovat nějaké riziko pro jejich orgány. Pravda je ale taková, že kreatin nemá žádný vliv na játra, ledviny, srdce a ani neovlivňuje žádným negativním způsobem tělesné funkce.

V následující studii bylo zkoumáno 23 hráčů amerického fotbalu, kteří užívali po dobu 3 let 14g kreatinu denně a u žádného ze subjektů nebyl pozorován zhoubný efekt na játra či ledviny. Problémy s orgány se mohou dostavit pouze ve zcela výjimečných případech u osob citlivých na na onemocnění jater či ledvin.

 

2. Kreatin lze získat z normální stravy

Kreatin samozřejmě lze získat i z normální stravy. Jeho nejvýznamnějším zdrojem je maso, což je hlavní důvod, proč byla u vegetariánů naměřena podstatně nižší hladina kreatinu než u konzumentů masa. Pro vaši představu můžete 5g kreatinu získat z 1,5 kg kuřecího masa, což je pro většinu cvičenců naprosto nereálné.

Nehledě na to, že konzumace takového množství masa už s sebou přináší i zdravotní rizika. Abyste dosáhli maximálních výsledků, je dobré zařadit kreatin coby samostatný suplement do svého tréninkového plánu.

Nejlepší zdroj kreatinu je hovězí maso
Nejlepším zdrojem kreatinu je hovězí maso, kde v 1kg masa najdete zhruba 4,5g kreatinu.

3. Nasycovací fáze je důležitá

Dalším obecně rozšířeným mýtem je, že bez nasycovací fáze kreatin nebude vůbec účinkovat. Ve skutečnosti bylo provedeno mnoho vědeckých studií, které prokázaly, že již užívání 3g kreatinu denně má stejné účinky na tělo jako dávkování vyšší.

Jak jsme tedy zmiňovali již v našem článku o dávkování kreatinu, pro maximální efekt vám bohatě postačí užívání 5g kreatinu denně po dobu 2-4 měsíců.

 

4. Kreatin je nutné užívat s džusem

Mýty o tom, že kreatin je nutné užívat s džusem, byly populární především před pár lety. Problém je ovšem v tom, že džusy jsou tvořeny převážně fruktózou, která sekreci inzulínu neovlivňuje tím způsobem, který potřebujeme pro zabudování kreatinu do svalů.

Dalším problémem je i to, že při užívání kreatinu s džusem pětkrát denně se můžete dostat do kalorického nadbytku, který povede k přibírání zbytečného tuku a zavodnění.

Džus s kreatinem není ta nejlepší volba
Ovocné džusy sice skvěle chutnají, ale se vstřebáváním kreatinu vám bohužel nepomohou.

5. Kreatin způsobuje zavodnění a tloustnutí

Představy mnohých cvičenců o tom, jak po kreatinu natáhnou několik kilogramů vody a budou vypadat nafoukle, jsou značně nereálné. Pokud bychom se bavili o jiných formách kreatinu, ty nezavodňují vůbec, a proto jsou z hlediska marketingu velmi populární.

Nicméně ani v případě klasického monohydrátu se nemusíte přílišného natáhnutí vody do svalů bát, pokud dodržujete striktně svůj jídelníček. Problém je totiž například v tom, že jednoduché cukry zadržují v těle více vody, takže pokud s každou dávkou kreatinu přijmete 30g sacharidů, může se to projevit právě zavodněním.

TIP: Jaký vliv má marihuana na cvičení?

 

6. Je jedno, kterou formu kreatinu zvolím

Mnoho lidí si myslí, že na formě kreatinu vůbec nezáleží. Když se zaměříme na silové sportovce, nejúčinnější a nejlepší volbou je kreatin monohydrát, který právě pro své pozitivní účinky zaplnil i náš žebříček nejlepších kreatinů. Bylo provedeno mnoho odborných výzkumů testujících ostatní formy, ale žádný z nich neprokázal, že by například formy kreatinu s vyšším pH měly lepší využitelnost než klasický monohydrát.

Pokud vás zajímá pohled profesionálního silového sportovce Jirky Tkadlčíka na kreatin a využitelnost jednotlivých forem, rozhodně neváhejte a podívejte se na následující video:

7. Cyklování kreatinu zlepší výsledky

Na to, že cyklování kreatinu vám výsledky nezlepší, se odkazuje mnoho internetových článků, ovšem důvěryhodné vědecké poznatky na toto téma chybí.

Na druhou stranu je ale potřeba říci, že není důvod užívat kreatin bez přestávek po dobu několika let. Zde se na toto téma nabalují další mýty o tom, že konstantním užíváním kreatinu tělo zastaví svoji vlastní produkci, ovšem ani to nebylo relevantními studiemi potvrzeno. Ze své vlastní zkušenosti bych proto každému doporučil kreatin spíše cyklovat. Ne kvůli zlepšení výsledků, ale kvůli vyhnutí se potenciálním rizikům, které s sebou konstantní užívání kreatinu může, ale nemusí přinášet.

--

Těchto sedm mýtů o kreatinu jsme považovali za nejrozšířenější, a proto nám přišlo dobré o nich sepsat článek. Vycházíme nejen z vědeckých studií, ale také z naší osobní praxe, která se může s vědeckými poznatky čas od času rozcházet. Pokud máte k suplementování kreatinu jakékoliv otázky, neváhejte se nás zeptat v komentářích, nebo navštivte naše články, které jsme tomuto suplementu věnovali.

 

Další zajímavé články o kreatinu:

Vše, co potřebujete vědět o kreatinu (video):

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (4)

Adam
Únor 24, 2019

A co kreatin a vydávání vlasů? Sám jsem se o tom přesvědčil co to dokáže a nejsem jediný. Kreatin zveda hormon dht o 50% a tento hormon je zabijak vlasů...

Souhlasím(+3)
Nesouhlasím(-1)
Mirek Dvořák
Únor 25, 2019

Ahoj Adame,

není to vyloženě přesné, že by DHT byl hlavním zabijákem vlasů. Ano, kreatin skutečně zvyšuje hladinu DHT, podle některých studií to z krátkodobého hlediska dokáže až o 56%, ale naprosto zásadní vliv ve vypadávání vlasů mají spíše genetické predispozice. :) Pokud trpíš například androgenní alopecií, rozhodně není užívání kreatinu dobrý nápad.

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(0)
Seraf
Říjen 29, 2019

Mám takovou otázku. Při minulém užívání creatinu jsem se pořádně nevyčístil (asi 3 a půl týdne pauza) a kreatin vůbec neúčinkoval ani jsem se nezavodnil. Teď jsem si dal měsíc pauzu a začal jsem s creasteronem. Začal jsem se hodně zavodňovat zvýšil se výkon ale jen max 5%. Ruce mám někdy tvrdé někdy ne jak minule. Bylo mi řečeno že tak do 2 týdnů už by ten nárůst mnohém vyšší. Užívám ho 15dni. Tak se chci zeptat jestli mám ještě počkat anebo přestat a vyčistit se pořádně. Není to zrovna levná záležitost. Děkuji za radu

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Marta$
Srpen 3, 2021

Ahoj, když mi je 14 a chci začít posilovat, vadí že budu brát kreatin?

Souhlasím(+7)
Nesouhlasím(0)