Strava

9 zdravých potravin, které vás finančně nezruinují

Mnoho lidí je přesvědčeno, že zdravé potraviny jsou extrémně drahé. To však nemusí být tak úplně pravda. Chcete-li jíst zdravě, není nutné jíst co dva dny ryby, maso nebo si kupovat předražené bio potraviny. V našem dnešním článku se zaměříme na potraviny, které jsou nesmírně výživné, zdravé a k tomu navíc extrémně levné.

Brokolice

Brokolice se nepochybně řadí mezi ty nejméně oblíbené typy zeleniny, které můžete na trhu najít. Za všechno může především její méně výrazná chuť. To je však opravdu škoda, protože je plná vitamínů a minerálů, které naše tělo potřebuje, a zároveň je neskutečně levná.

Půl kila brokolice se v průměru pohybuje někde okolo 40 Kč, přičemž už polovina této porce dokáže zajistit celý denní příjem vitamínu C. K tomu také obsahuje velké množství antioxidantů, které dle studií dokáží předcházet celé řadě vážných zdravotních problémů, jako je rakovina nebo onemocnění srdce. Když k tomu ještě přičtete fakt, že obsahuje minimum kalorií, dostanete opravdu komplexní levnou potravinu, která by ve vašem jídelníčku neměla chybět.

Brokolice jako zdravá a levná potravina
Půl kila brokolice se v průměru pohybuje někde okolo 40 Kč.

 

Ovesné vločky

Jen málokterý “fitnessák” nikdy nezkusil ovesné vločky nebo alespoň kaši z nich. To má své důvody. Ovesné vločky totiž obsahují celou řadu důležitých živin včetně vitamínů skupiny B, železa, zinku, fosforu nebo hořčíku. K tomu mají nízký glykemický index a vynikající výživové hodnoty.

Ovesné vločky vás vyjdou na zhruba 20-25 Kč za půl kila. V akci je pak klidně můžete sehnat i za míň. Za tuto cenu dostanete celou řadu zdravotních benefitů, jako je pomoc při snižování cholesterolu nebo hladiny cukru v krvi. Ovesné vločky jsou také plné vlákniny, která pomáhá dotvářet pocit plnosti a zároveň zlepšuje průchodnost střev. Vločky by ve vašem jídelníčku jistě měly hrát svou roli.

Banány

Banány do výživy sportovce jednoduše patří. Můžete je vidět jíst hokejisty či fotbalisty v šatně, tenisty během pauzy i kulturisty mířící z fitka domů. Není se čemu divit. Jsou totiž plné vitamínů a minerálů, jako je například vitamín C, vitamín B6 nebo draslík.

K tomu navíc obsahují také slušné množství vlákniny, která napomáhá zlepšovat zdraví zažívacího systému, podporuje hubnutí a pomáhá chránit proti cukrovce. Aktuálně se banány dají sehnat kolem 25-30 Kč za kilo. V akci je pak seženete i za polovinu. 

Cibule

Kdo by to byl řekl, že něco tak obyčejného, jako je cibule, může být i nesmírně zdravé. Cibule je jednou z nejoblíbenějších přísad do jídel a obsahuje opravdu velké množství antioxidantů, které pomáhají bojovat s alergickými reakcemi, zánětem nebo dokonce rakovinou.

Kilo cibule se pohybuje okolo zhruba 20-30 Kč a hodí se jako přísada prakticky k čemukoli. Za pár korun si tak můžete vytvořit chutná, voňavá a navíc zdravá jídla, kterých se nebudete chtít vzdát.

Quinoa

V našich končinách možná není quinoa tolik oblíbená jako jinde, rozhodně bychom ji však neměli přehlížet. Má výborné výživové hodnoty, je plná bílkovin a zároveň také obsahuje antioxidanty, vlákninu, vitamín E, železo nebo zinek a další stopové prvky.

Podle jistých studií, dokáže quinoa zlepšovat zdraví mozku a dokonce může bránit rozvoji srdečních onemocnění. Zároveň je také bezlepková, takže si ji mohou bez problémů dopřávat i lidé s alergií na tuto bílkovinu. Za nějakých zhruba 80-100 Kč za kilogram se tak jedná o opravdu výhodnou potravinu. 

Rýže

Rýže je další z řady potravin, bez které si dietu sportovců neumíme představit. Je nesmírně bohatá na živiny, obsahuje velké množství komplexních sacharidů a k tomu také porci vitamínů B, hořčíku, fosforu a manganu. Zcela ideální je v tomto směru pak hnědá rýže, která má ještě o něco lepší vlastnosti, než ta bílá.

Rýže je skvělá příloha, která se hodí prakticky ke všem typům masa, ale dá se míchat i s luštěninami nebo třeba tofu. Bílou rýži seženete již od zhruba 45 Kč za kilo, zatímco tu hnědou zhruba okolo 50-100 Kč za kilo. Kromě bílé rýže můžete použít i tu hnědou, byť mezi nimi není tak zásadní rozdíl. 

rýže jako levná a zdravá potravina
Rýže je levná, ale přitom zdravá potravina, která je skvělým zdrojem sacharidů.

 

Sýr cottage

Čerstvý sýr cottage je vynikajícím zdrojem bílkovin s vynikajícími výživovými hodnotami. Vždyť ve 100 g najdete hned 12 gramů bílkovin a jen 4 gramy tuku. Jedná se tak o vynikající svačinu k celozrnnému pečivu nebo prostě jen tak. Bílkoviny jsou v tréninku nesmírně důležité, což jsme rozebírali i v článku o optimálním příjmu bílkovin, a ve světě posilování jsou jistě tou nejskloňovanější makro živinou.

Cottage se dá pořídit přibližně za 30 Kč balení. To můžete využít jako jednu svačinu nebo si jej rozdělit do dvou samostatných svačin - v pohodě na to vystačí. Kromě vynikajících výživových hodnot pak také cottage obsahuje velké množství vápníku, který napomáhá zdraví kostí. Jedná se tedy o skvělou volbu pro zařazení do jídelníčku.

Kuřecí prsa

Dobře, zde se nejedná o úplně “neuvěřitelně” levnou potravinu. Přesto není kuřecí maso nic zásadně drahého. V kuřecích prsou se skrývá až 25 gramů bílkovin na 100 gramů a celé spektrum důležitých aminokyselin. Není proto divu, že jsou jednou ze základních složek vyvážené stravy a v dietě sportovců se často objevují.

Kromě velkého množství proteinů obsahují také nezbytné stopové prvky. Našli bychom v nich niacin, vitamín B6, fosfor, hořčík nebo selen. Ukázalo se dokonce, že mohou chránit před vznikem rakoviny a jiných onemocnění. Kuřecí prsa přitom seženete za cenu okolo 150-200 Kč za kilogram, což pro jednoho cvičence klidně vystačí na 5 porcí jídla.

kuřecí prsa jako zdroj bílkovin
Kuřecí prsa jsou skvělý a cenově dostupný zdroj bílkovin.

 

Jablka

Náš výčet zdravých a levných potravin zakončíme jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce - jablky. Jedno jablko v průměru obsahuje až dva gramy prospěšné vlákniny a zároveň obsahuje velké množství vitamínů C a B i několik druhů prospěšných antioxidantů. Díky nim dokáží bojovat se záněty, které vyvolávají chronická onemocnění.

Jablka jsou skvělá do salátů nebo jako rychlá svačina. V závislosti na druhu je můžete pořídit za cenu od 15 do 30 Kč a dostupná jsou prakticky ve všech obchodech. I díky tomu neexistuje jediný důvod, proč by se nemohla stát součástí vašeho jídelníčku.

Zdravá strava vás rozhodně nemusí zruinovat

Cena potravin patří k nejčastějším omluvám proto, proč lidé vlastně nemohou zdravě jíst. Jak ale vidíte v našem přehledu, rozhodně to není tak úplně pravda. Zdravé svačiny, snídaně i obědy se dají vytvořit s minimálními náklady. Stačí jen trochu chtít.

Pokud byste chtěli ze svých jídel vytěžit nutriční maximum, můžete je také například doplnit o kvalitní proteinové nápoje. Ty pro vás pravidelně srovnáváme a přinášíme vám ty, které vychází cenově i co do vlastností nejlépe. S nimi bude vaše strava ještě o stupínek výživnější.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (1)

Jakub Andrš
Květen 9, 2023

Super článek! Takových prosím víc, prostě o obyčejných věcech, které většina lidí přehlíží

Souhlasím(+5)
Nesouhlasím(0)