Strava

Mikrobiom je důležitější, než si možná myslíte

V lidském organismu se nachází nespočet mikroorganismů, které sice nevidíme, ale zastávají mnoho funkcí, bez kterých by naše tělo nemohlo fungovat. Jejich počet je až několik trilionů a co se jejich diverzity týče, prozkoumaných je více než 1000 druhů. Většina z nich se nachází v našich střevech, ale také na pokožce nebo v dutině ústní. Ty mikroorganismy, které se vyskytují v našich střevech, pak označujeme jako mikrobiom. V tomto článku se podíváme, jaké benefity nám tyto organismy přinášejí a jakými potravinami můžeme mikrobiom podpořit, aby nám sloužil co nejlépe.

Proč je pro nás mikrobiom důležitý?

S dnešním výzkumem již víme, že mikrobiom zastává v lidském těle mnoho funkcí, které by naše buňky samy o sobě nezvládly. Náš mikrobiom se vytváří od první chvíle, co přijdeme na svět, s postupem času roste, vyvíjí se a zvyšuje se jeho diverzita.

Trávení mateřského mléka

Jedny z prvních mikroorganismů, které se do našeho těla dostanou, jsou bifidobakterie. Díky těmto bakteriím jsou novorozenci schopni trávit mateřské mléko, a tak z něj dostat jednoduché sacharidy, které jsou pro ně důležitým zdrojem energie.

Trávení vlákniny

Některé bakterie zastoupené v našich střevech dokáží strávit vlákninu, kterou naše matabolické procesy jinak nedokážou zpracovat. Tyto bakterie přemění vlákninu na mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které souvisí se zdravím našich střev. Dostatečný příjem vlákniny pak prokazatelně napomáhá ke snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění, snížení tělesné hmotnosti nebo i menšímu riziku vzniku diabetu.

Probiotika zastoupená třeba v mléčných produktech mají řadu různých výhod.
Probiotika zastoupená třeba v mléčných produktech mají řadu různých výhod.

Střeva a imunitní systém

Ačkoli se může zdát, že mikroorganismy ve střevech nemají nic společného s imunitním systémem, opak je pravdou. Náš mikrobiom napomáhá vývoji a správné funkci imunitního systému. Je dokonce zodpovědný za reakci těla na některé typy infekcí.

Další možné benefity

Mikrobiom je neuvěřitelně složitý systém, který ještě nemáme plně prozkoumaný. Ukazuje se však, že kromě benefitů zmíněných výše, by mohl mít další přínosy pro naše tělo. Pro to, abychom mohli s jistotou říct, že mikrobiom má právě takovéto benefit však potřebujeme další výzkum, který se nimi bude zabývat. Některé možné přínosy mikrobiomu si zmíníme níže.

Zdraví mozku

Ve výzkumech se začíná ukazovat, že mikrobiom má dopad i na náš mozek. Jedním z přínosů bakterií v našich střevech je produkce serotoninu, což je neurotransmiter v našem mozku, bez kterého by nemohl správně fungovat.

Co je neurotransmiter?
Neurotransmitter je zpravidla nízkomolekulární sloučenina, která přirozeně vzniká v nervové soustavě člověka a zajišťuje přenos vzruchu, neboli informace, v nervových buňkách.

Další možný způsob, jak mikrobiom ovlivňuje náš mozek, je přímé spojení střev s mozkem skrz spletitou síť nervových vláken. V animálních studiích se ukázalo, že mikrobiom dokáže aktivovat bloudivý nerv, čímž přímo ovlivňuje mozek. Nicméně je zapotřebí dalších studií, které nám odhalí, jak přesně je mikrobiom s mozkem spojen a jak jej ovlivňuje. Lidé s psychickými poruchami, mají podle vědců odlišné složení mikrobiomu oproti mentálně zdravým lidem. Tato skutečnost opět poukazuje na možnou korelaci mezi střevní mikroflórou a mozkem.

Zdraví srdce

V nedávné studii, provedené na 1 500 subjektech se ukázalo, že mikrobiom má vliv na hladinu HDL cholesterolu, neboli “dobrého” cholesterolu a triglyceridů. Některé druhy bakterií však mohou způsobovat srdeční onemocnění, například produkcí “toxických” látek, které napomáhají ucpávání cév. Nekončeme však pesimisticky. Laktobacily, jak se ukazuje, podporují odbourávání cholesterolu, čímž snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Cukrovka

Nesprávné složení mikrobiomu může ovlivnit i vznik nemoci jako je cukrovka. Podívejme se nejdřív, jak mikrobiom ovlivňuje hladinu cukru v krvi. V následující studii se zkoumalo, jak složení mikrobiomu ovlivní hladinu glukózy v krvi. Subjektům byla podávána stejná jídla ve stejný čas a jediná věc, která se lišila, bylo složení jejich mikrobiomu. Ukázalo se, že subjekty sledované po jídle měly odlišné hladiny glukózy v krvi. Jelikož hladina glukózy v krvi je stěžejní ukazatel cukrovky, můžeme z toho odvodit, že mikrobiom by mohl souviset s rozvojem diabetu u lidí.

Tělesná hmotnost

V mikrobiomu rozlišujeme mezi prospěšnými a neprospěšnými mikroorganismy. Pokud máme ve střevech velké zastoupení škodlivých mikrobů, může to ovlivňovat naše tělesné složení. Například se ukázalo, že rozdílné složení mikrobiomu u dvojčat vyvolalo u jednoho z nich obezitu a druhé mělo normální tělesnou kompozici. To nám napovídá, že mikrobiom nemusí být geneticky předurčen a že s ním můžeme pracovat.

Probiotika se dnes přidávají dokonce i do proteinů. Tam to ale souvisí i s jinými věcmi než s podporou trávení.
Probiotika se dnes přidávají dokonce i do proteinů. Tam to ale souvisí i s jinými věcmi než s podporou trávení.

Jak můžeme podpořit zdraví našeho mikrobiomu pomocí potravin?

Pestrá strava se obecně jeví jako přínosná pro diverzitu našeho mikrobiomu. Čím rozmanitější složení mikroorganismů ve střevech máme, tím lépe pro nás. Tudíž bychom měli jíst pestrou stravu s vyšším obsahem vlákniny. Přeci jen ale najdeme potraviny, které jsou účinnější než jiné.

Fermentované potraviny

Jogurt, kefír nebo například kysané zelí jsou potraviny, ve kterých jsou zastoupeny zdraví prospěšné bakterie, převážně laktobacily. Konzumací fermentovaných potravin posilujeme naš mikrobiom, nejen zvýšením počtu prospěšných bakterií, ale také částečnou likvidací těch neprospěšných. Tento typ vlákniny slouží jako potrava pro naše “přátelské” bakterie. Tím, že bakteriím dodáme rozpustnou vlákninu, stimulujeme jejich růst a zastoupení, což vede k lepší funkci mikrobiomu. Můžeme ji najít v potravinách jako je ovoce, zelenina nebo také artyčoky, chřest a ovesné vločky.

Fermentované potraviny jsou skvělým zdrojem probiotik.
Fermentované potraviny jsou skvělým zdrojem probiotik.

Vysoké zastoupení polyfenolů v potravě

Polyfenoly jsou sloučeniny, které nalezneme v rostlinách. Bakterie našich střev je dokáží rozložit a využít je pro svůj růst. Tento druh sloučenin můžeme najít například v červeném víně, hořké čokoládě, olivovém oleji nebo v celozrnných produktech.

Kojení

Jak již bylo výše zmíněno, lidský mikrobiom se začíná vyvíjet již od početí dítěte. Studie ukázaly, že děti, které byly kojeny alespoň šest měsíců, mají lepší složení mikrobiomu, obzvlášť co se bifidobakterií týče.

Čemu se naopak vyvarovat?

Na druhé straně ale existují i věci, kterým je lepší se vyvarovat. Jedná se zejména o:

Cukr

Takzvané rychlé sacharidy, neboli mono či disacharidy, jsou velice dobře stravitelné. Pokud tyto rychlé sacharidy budou mít moc velké zastoupení v naší stravě, může to poškodit náš mikrobiom. Bakterie si totiž díky rychlé stravitelnosti nemohou “odebrat” část živin, které potřebují pro život, a tak začnou postupně vymírat.

Zbytečný příjem antibiotik

V dnešní době se začíná projevovat problém s nadbytečným využíváním antibiotik. Přestávají totiž fungovat tak, jak by měly. S mikrobiomem však souvisí jinak. Antibiotika totiž poškozují diverzitu a zastoupení jednotlivých bakterií v našich střevech, tudíž každé nadbytečné užití poškozuje naši střevní mikroflóru.

Jelikož antibiotika poškozují diverzitu našich střevních bakterií, nemusí být úplně od věci užívání probiotik.
Jelikož antibiotika poškozují diverzitu našich střevních bakterií, nemusí být úplně od věci užívání probiotik.

Umělá sladidla

Umělá sladidla v rozumné míře jsou naprosto v pořádku, budeme se tedy bavit, co se děje při velmi vysokém příjmu. Některé studie totiž přišly na to, že i třeba dobře tolerovaná sukralóza může mít teoreticky negativní vliv na střevní bakterie, což koneckonců zmiňují ve svém článku o sladidlech i zástupci Institutu moderní výživy. 

Jak je to s užíváním probiotik?

Každý jsme již někdy dostali předepsaná antibiotika od doktora. Běžně se k nim dnes přidávají i probiotika právě na podporu střevní mikroflóry. V takové chvíli za nás má slysm probiotika užívat, pomůžeme tak tělu se zotavit po užívání antibiotik, které nám sice v mnoha různých ohledech pomáhají, ale zároveň jsou velkou zátěží pro naše střeva. Preventivní suplementace probiotik je však stále nejasné téma. Neustále se zkoumá jestli probiotika mohou preventivně pomáhat, nebo zda je potřebné je brát pouze v určitých situacích. Za nás doporučujeme konzumovat pestrou stravu, kde jsou zastoupeny výše zmíněné potraviny, které podporují zdraví naší střevní mikroflóry a suplementovat probiotika v případech, jako je užívání antibiotik nebo zažívací potíže. Pokud nevíte jaká probiotika vybrat, můžete se inspirovat naším žebříčkem nejlepších probiotik.


Pokud máte jiné zkušenosti, například s pravidelnou suplementací probiotik nebo s jinými potravinami, které vám pomohly se zažíváním, budeme rádi, když se o ně s námi a ostatními čtenáři podělite v sekci komentářů.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.