Strava

Mléčné výrobky - Ano či ne?

Konzumace mléčných výrobků a mléka je často démonizována. Ze všech stran neustále slýcháme protichůdné názory na to, zda je vhodné mléčné výrobky jíst nebo nikoli. Pojďme se tedy podívat na to, zda je vhodné mléčné výrobky do jídelníčku zařadit a které druhy zařadit nebo se jim naopak úplně vyhnout.

Role mléčných výrobků v lidské stravě

Ze všeho nejdříve si pojďme říci, že mléčné výrobky jako takové jsou skutečně nutričně výživné. Obsahují vždy všechny tři makroživiny - bílkoviny, sacharidy i tuky - ale také relativně vysoký podíl mikronutrientů, jako je vápník nebo vitamín D. Mléko a výrobky z něj díky tomu přispívají tvorbě kostí a napomáhají předcházet vzniku různých kardiovaskulárních onemocnění nebo předcházet obezitě a některým druhům rakoviny.

Navzdory stále hlasitějším hlasům tak rozhodně nemůžeme říci, že by měly mléčné výrobky z potravin vymizet. Právě naopak. Role mléka se zdá být v naší stravě nezastupitelná. Všechno má však své pro a proti.

Problémy mléčných výrobků

Nejčastěji zmiňovaným problémem mléka a výrobků z něj je samozřejmě laktóza. Tento sacharid je hlavní příčinou, proč by podle některých nutričních specialistů neměly být mléčné výrobky požívány.

To je však velmi individuální záležitostí a i když se může intolerance na laktózu objevit ve kterémkoli věku, rozhodně neplatí, že se může rozvinout u každého. Paušalizovat roli laktózy a tvrdit, že bude škodit úplně všem, je naprosto zcestné. Vždy proto sledujte řeč svého těla a naučte se mu naslouchat. To se vám bude hodit vždy.

Příznaky intolerance laktózy

Laktóza je například u kojenců hlavním výživovým zdrojem a ke správnému rozvoji ji zkrátka potřebují. Nicméně se snižujícím se příjmem mléčných potravin s věkem může tolerance k ní klesat. Ačkoli se to nemusí projevit u všech, je třeba hlídat určité příznaky a rozumět svému tělu.

Mezi hlavní příznaky intolerance k laktóze patří například:

  • Křeče v žaludku
  • Zavodněnost
  • Nadýmání po užití mléka
  • Průjmy
  • Výjimečně zvracení

Všechny tyto příznaky dokáží výrazně snížit kvalitu života, ale k propuknutí žádné vážnější nemoci nevedou. Přesto je dobré v těchto případech mléčné výrobky s obsahem laktózy z jídelníčku vyřadit a poradit se se svým lékařem při hledání alternativ.

-
Mléčné výrobky, ano či ne?

Jaké mléčné výrobky jsou nejlepší?

Není tajemstvím, že mléčné bílkoviny jsou nutričně jedny z nejkvalitnějších a nejhodnotnějších. Ochudit se o jejich příjem by především ve vztahu k růstu svalů a cvičení bylo opravdu škoda. Přesto existují mléčné výrobky, které jsou lepší než jiné.

Absolutně nejvhodnějším řešením jsou zakysané mléčné výrobky. Ty jsou tělu nejpřirozenější, protože před pasterizací a uchováváním mléka v lednicích byly jediným způsobem, jak mléko udržet co nejdéle čerstvé a poživatelné. Kromě skvělých nutričních hodnot navíc přinášejí živé kultury, které můžeme vidět například v probioticích. Tím výrazně napomáhají trávení a udržování správné střevní mikroflóry. V našem jídelníčku by tak rozhodně neměly chybět:

  • Jogurty řeckého typu
  • Kefír
  • Zakysané podmáslí
  • Acidofilní mléko
  • Kyška

U výběru těchto výrobků se vždy vyvarujte ochuceným variantám, do kterých jsou často přidávána různá sladidla nebo cukry a již tak kaloricky bohatému výrobku ještě přidávají na energii. Ani zde však neplatí, že by byly zakysané výrobky vhodné pro každého. Vždy se řiďte tím, co vám říká vaše tělo.

Samotné mléko naopak až takovou výhrou být nemusí. U mnoha lidí způsobuje zahlenění a intolerance k němu bývá pozorována nejčastěji. To je dáno především postupy při jeho zpracování a obvykle navíc nemá ani tak dobré výživové hodnoty. Pokud si přesto sklenku mléka nedokážete odpustit, sáhněte po variantě s přidaným CLA.

Ideálními mléčnými výrobky se skvělými hodnotami pak jsou:

  • Cottage
  • Tvaroh
  • Sýry
  • Syrovátka

Cottage a tvaroh jsou ve světě fitness pravděpodobně těmi nejvíce zařazovanými výrobky a má to rozhodně své opodstatnění. Jejich výhodou je, že mají vysoký podíl bílkovin a obecně jsou nutričně extrémně výživné. Dokáží dokonce částečně nahradit roli kaseinu a pokud netrpíte intolerancí na laktózu, mohou být zajímavou variantou.

Samostatnou kapitolou je pak syrovátka, která je hlavní složkou při výrobě proteinů. Díky postupům při jejím zpracování je často úplně zbavena laktózy, takže můžete z mléka dostat to nejlepší bez toho, abyste riskovali jakékoli zdravotní potíže.

TIP: Jaký je optimální příjem bílkovin?

 

Jsou tedy mléčné výrobky dobré?

Obecně nelze prohlásit, že jsou mléčné výrobky pro všechny dobré nebo pro všechny špatné. Je potřeba sledovat své tělo a individuálně posoudit jeho reakce na laktózu. Platí však, že nejlepší jsou zakysané výrobky, které kromě velmi dobrých výživových hodnot nabízejí také probiotické kultury, které napomáhají zlepšit zdraví střev.

Nejprodávanější micelární kaseiny:

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (1)

Tom08
Březen 4, 2021

Dobrý den chtěl bych se zeptat kdy si tedy dávat tvaroh či jogurt jestli ráno dopoledne odpoledne nebo vecir

Předem děkuji za odpověď

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)