Trénink

Mozoly ze cvičení: Jak se jich zbavit? Dá se jim předcházet?

Mozolům se při tréninku zkrátka nevyhne žádný z nás, zvláště pak v případech, kdy teprve začínáme a na námahu s těžkými kovovými činkami není naše kůže pořádně připravena. Mozoly mohou značně omezovat náš další trénink i každodenní činnost, proto vám v rámci našeho článku prozradíme, jak s mozoly bojovat a povíme si, zda se jim dá nějak předcházet.

Proč se mozoly vůbec tvoří?

Mozoly jsou znakem tvrdé práce a netvoří se pouze při cvičení s vahami, ale snadno si je uženete i při práci na zahradě, vykopávání nebo třeba při dlouhých túrách. Mozoly jsou důsledkem velkého zatížení a opakovaného tlaku či tření na jednom místě těla. Podobně jako se svaly brání vysoké zátěži zvětšením svého objemu a síly, i kůže se neustálému fyzickému stresu brání ztvrdnutím a zesílením rezultujícím ve vznik mozolů.

Samy o sobě mozoly nebolí, jsou však velice nepříjemné a při opakovaném zatížení se mohou začít plnit tekutinou a proměnit se v puchýře, jež jsou o poznání bolestivější, zvláště pak v případech, že dojde k jejich stržení.

Nejběžnějším cvikem způsobujícím tvorbu mozolů je naprosto bez debaty mrtvý tah. Při něm totiž často zvedáme velice těžké váhy, které doslova visí na našich dlaních. Mozoly jsou také důsledkem dynamických cviků na hrazdě, jako je muscle-up nebo shyby, kde dochází k většímu tření v dlani. Mozolům se taktéž nemáte šanci vyhnout u různých vzpěračských cviků.

Mrtvý tah a mozoly
Nejběžnějším cvikem způsobujícím tvorbu mozolů je naprosto bez debaty mrtvý tah.

Rukavice? Maximálně na práci!

Jak jsme již zmiňovali výše v článku, mozoly jsou symbolem hodin strávených v posilovně a vy byste na ně měli být patřičně hrdí! Chápeme však, že jejich přítomnost dokáže být velmi nepříjemná a nepraktická, proto se jim mnoho lidí snaží předcházet například pomocí fitness rukavic.

S jejich použitím však buďte opatrní. Rukavice vás sice do jisté míry před puchýři chrání, zato však mohou v některých případech výrazně ulehčovat úchop, což vás připravuje o benefit jeho posílení. Snižují také citlivost při manipulaci s činkou a některé povrchy rukavic nejsou dostatečně přilnavé, díky čemuž může osa či hrazda v rukou prokluzovat. Máte-li problém například se slabým zápěstím (kterému rukavice dokáží ulevit) a nedokážete zvládnout požadované váhy, používejte raději trhačky, jež úchop tolik neovlivňují.

Chcete-li se vyhnout nadbytečnému tření a alespoň trochu tvorbu puchýřů omezit, sáhněte raději po magnesiu nebo tekuté křídě, jež vám zajistí dostatečnou jistotu na čince, ale zároveň posílení pevného stisku.O důležitosti dostatečně silného úchopu jsme již hovořili v rámci jednoho z našich minulých článků.

Puchýře nepropichujte!

Už jako malým nám rodiče říkali, že puchýře se nesmí propichovat. A měli naprostou pravdu. Propíchnuté puchýře mají tendenci nachytávat na sebe různé infekce, které pak vedou k výraznějším potížím, než jaké jste si do té doby dokázali představit. Jste-li stále ve stadiu mozolu, nesnažte se je ani strhávat. I zde si přivodíte otevřenou ránu zralou na zanícení.

I při okamžité dezinfekci a zajištění rány navíc rozhodně nepomáháte jejich léčení. Kůže totiž dostane další impulz obnovovat se ještě rychleji a být ještě odolnější, což v konečném důsledku povede k ještě větším mozolům. Zkoušeli jste navíc někdy chytit osu na mrtvý tah s otevřeným puchýřem? Opravdu není o co stát.

Puchýře mohou vzniknout při jakémkoliv cviku
Puchýře mohou vzniknout při jakémkoliv cviku.

Jak se zbavit mozolů?

Nemusíte se bát, cesta, jak účinně léčit mozoly, existuje. Mozoly je nejdříve nutné na 15 až 30 minut namočit do vody, ideálně s příměsí Epsomské soli nebo heřmánku. Jakmile mozol změkne, odstraňte starou kůži pemzou nebo pilníčkem na kůži. Dávejte si ale pozor, abyste se nepořezali nebo nezajeli příliš hluboko. 

Náš tip
Vyzkoušet můžete také různé léčivé olejíčky či esence, jež mají pozitivní vliv na zdraví kůže. Špatnou volbou například není ricinový olej.

Jakmile je stará kůže odstraněna, můžete na puchýř nanést vysoce hydratační krémy či gely, které brání pokožce v tom, aby znovu rohovatěla a vytvářela další mozoly či puchýře. Skvělým, a pro někoho také možná překvapivým řešením, je mazání mozolů jelením lojem, který se používá například při léčbě popraskaných a suchých rtů. Jelení lůj totiž hydratuje povrch rtů stejně jako i pokožku rukou či nohou.

Náš tip
Proceduru ošetření mozolů provádějte ideálně po sprše, kdy jsou puchýře zbaveny nečistot a dostatečně navlhčeny. 

Trpíte-li na časté mozoly na nohách vlivem chůze či běhu, doporučujeme vám sáhnout po zdravotní vložce do bot a zkontrolovat, zda je vámi zvolená obuv vhodná pro daný účel. Pamatujte, že při dlouhých túrách i běhání by měla bota sice pevně obepínat nohu, avšak nikdy nesmí tlačit!

Dá se mozolům předcházet?

V tomto případě vás musíme zklamat, nedá. Ani při použití rukavic před nimi nejste plně chráněni a především v začátcích vás puchýře pořádně potrápí. Doporučujeme snažit se co nejvíce snížit tření například pomocí tekuté křídy či magnesia. Účinné je také používání hydratačních krémů na ruce, jež kůži zvlhčují a brání jejímu praskání, díky čemuž jsou mozoly méně bolestivé.
Jestliže vám mozoly překáží v dalším cvičení, můžete pro jejich bezpečné odstranění využít některý z našich výše popsaných tipů.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.