Strava

9 nejlepších (a nejzdravějších) druhů ořechů

Autor: Adéla Velhartická
Publikováno , Naposledy upraveno

Oříšky jsou nejen velice chutnou, ale také zdravou pochoutkou, která by ve vašem vyváženém jídelníčku rozhodně neměla chybět. V našem dnešním článku se proto zaměříme na 9 druhů těch nejlepších a nejzdravějších oříšků, jež můžeme na trhu objevit. Rozebereme si jejich výhody, zdravotní benefity a samozřejmě také chuť.

Jaký je vliv ořechů na lidské zdraví?

Četné studie naznačují, že mají oříšky velmi pozitivní vliv na lidský kardiovaskulární systém a pomáhají předcházet jeho onemocněním. Snižují totiž nezdravý cholesterol a naopak obsahují velký obsah zdravých tuků. Některé druhy navíc dopomáhají snížení triglyceridů, jež zvyšují riziko kornatěních tepen a jiných závažných onemocnění.

Pravidelná konzumace ořechů má rovněž protizánětlivé účinky a jsou zvláště vhodné u lidí s vážným zdravotním stavem, jako je například cukrovka či různá onemocnění ledvin. Velkou výhodou oříšků je také jejich vysoký obsah vlákniny, která dopomáhá zdravému trávení a bezchybné činnosti celého trávicího traktu. 

Nyní už tedy přejděme rovnou k věci a podívejme se, kterých 9 druhů oříšků se řadí mezi ty nejzdravější.

Ořechy benefity
Ořechy mají obrovské množství benefitů.

Mandle

Do čela našeho žebříčku nemůžeme zařadit nic jiného, než právě mandle. Ty jsou oblíbené především pro svou vynikající chuť, ale také pro své skvělé nutriční hodnoty. Jejich nespornou výhodou je vysoký obsah vitamínu E, který se řadí mezi ty vůbec nejdůležitější antioxidanty.

Nutriční hodnoty mandlí (100 g):

  • Kalorie: 576 kcal
  • Tuky: 49 g
  • Bílkoviny: 21 g
  • Sacharidy: 22 g
  • Vláknina: 10 g
  • Sodík: 1 mg
  • Draslík: 705 mg

Bylo rovněž prokázáno, že látky obsažené v mandlích dokáží redukovat riziko srdečních onemocnění skrze odbourávání špatného (LDL) cholesterolu a dokonce přispívají k redukci podkožních tukových zásob.

Mandle se navíc dají konzumovat v mnoha různých formách. Můžete si je užívat jen tak v jejich přirozené formě, lehce si je opražit pro zvýraznění chuti nebo si je přidávat do jídel ve formě mandlového másla či mléka. Fantazii se zde meze rozhodně nekladou.

Nepřehlédněte: Vybrali jsme pro vás nejlepší a nejchutnější ořechová másla

Pistácie

Slovo pistácie pochází z řeckého slova pistákion, což doslova znamená “zelený oříšek” a právě tyto zelené oříšky jsou velmi oblíbenou a zároveň i zdravou pochoutkou. Jejich výhodou oproti ostatním oříškům je, že mají o něco méně kalorií i tuků, takže jsou vhodnější do redukčních diet.

Nutriční hodnoty pistácií (100 g):

  • Kalorie: 562 kcal
  • Tuky: 45 g
  • Sacharidy: 28 g
  • Bílkoviny: 20 g
  • Vláknina: 10 g
  • Draslík: 1 025 mg
  • Sodík: 1 mg

Pistácie jsou velmi bohaté na draslík, který napomáhá správné činnosti nervové soustavy a svalů a zároveň příznivě působí na krevní tlak. Obsahují také velké množství vitamínu B6 či luteinu a zeaxantinu, které jsou nezbytné pro zdraví očí a pomáhají předcházet jejich degenerativním onemocněním.

Pistácie jsou vynikající do různých zdravých dezertů, jenom tak nebo ve formě chutného pistáciového másla. Klasickým soleným pistáciím ze supermarketů se raději vyhýbejte, obvykle totiž obsahují více soli, než je zdrávo a mohly by napáchat více škody než užitku.

Nejlepší ořechy - Pistácie
Pistácie mají celou řadu benefitů.

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy jsou v České republice nesmírně populární a v našich jídelníčcích figurují již od pradávna. Buchty našich maminek a babiček sice úplně zdravé nejsou, ale u vlašských ořechů do nich přidávaných je to jiná písnička. Ty totiž mají vynikající nutriční profil a našemu tělu přináší celou řadu zajímavých zdravotních benefitů.

Nutriční hodnoty vlašských ořechů (100 g):

  • Kalorie: 654 kcal
  • Tuky: 65 g
  • Sacharidy: 14 g
  • Bílkoviny: 15 g
  • Vláknina: 7 g
  • Draslík: 441 mg
  • Sodík: 1 mg

Vlašské ořechy jsou velice bohaté na měď, která je jedním z nejdůležitějších minerálů obsažených v našem těle, protože se stará o správnou funkci našeho metabolismu a dopomáhá k řádné činnosti imunitního systému. Vlašské ořechy také snižují riziko srdečních chorob a aktivně se podílejí na snižování hladiny LDL cholesterolu i na redukci zvýšeného krevního tlaku.
Vlašské ořechy jsou vynikající jen tak samotné, nadrcené na dezertech nebo právě zapečené do různých buchet. U těch to však příliš nepřehánějte s cukrem.

Kešu

Neznáme příliš lidí, kteří by nemilovali jemnou chuť kešu doprovázenou mírným křupnutím. Není to však jen chuť, pro kterou byste měli zvážit jejich zařazení do vašeho jídelníčku. Kešu s sebou totiž přináší také významné zdravotní benefity, díky nimž by rozhodně neměly zůstat přehlíženy.

Nutriční hodnoty kešu oříšků (100 g):

  • Kalorie: 553 kcal
  • Tuky: 44 g
  • Sacharidy: 30 g
  • Bílkoviny: 18 g
  • Vláknina: 4 g
  • Draslík: 660 mg
  • Sodík: 12 mg

Výzkumy naznačují, že podobně jako i jiné oříšky, dokáží kešu snižovat hladinu krevního tlaku a triglyceridů. Zároveň obsahují vitamíny a minerály nezbytné pro zdraví kostí a svalů. Podle některých studií dokáží také regulovat tuk a cukr v krvi i napomáhat při rozkládání tukové tkáně v oblasti břicha.

kešu ořechy benefity
Kešu ořechy jsou skvělé ve formě másla, nebo třeba jen tak samotné.

Pekanové ořechy

Pekanové ořechy pocházejí z jižní částí Severní Ameriky a Mexika, ale rychle si našly cestu do srdcí i nás Evropanů. Staly se oblíbenou přísadou do salátů, koláčů a jiných receptů, ve kterých snadno vynikne jejich nezaměnitelná chuť. Kromě toho s sebou přinášejí také široké spektrum zdravotních výhod.

Nutriční hodnoty pekanových ořechů (100 g):

  • Kalorie: 690 kcal
  • Tuky: 72 g
  • Sacharidy: 14 g
  • Bílkoviny: 9 g
  • Vláknina 10 g
  • Draslík: 410 mg
  • Sodík: 0 mg

Pekanové oříšky obsahují velké množství zdravých tuků, díky čemuž dopomáhají k redukování a lepšímu metabolismu těch nezdravých. Jsou vynikajícím zdrojem minerálů, jako je například zinek, který je klíčovou složkou pro fungování našeho imunitního systému. I u nich pak některé studie ukazují na snižování špatného (LDL) cholesterolu a triglyceridů v těle.

Jak jsme již zmiňovali, pekanové ořechy jsou vhodnou volbou do salátů i různých koláčů a jiných dezertů. Máte-li jejich specifickou chuť rádi, vyzkoušejte také pekanové máslo, které je opravdu výrazné a nutričně velice bohaté.

Makadamové oříšky

Makadamové ořechy jsou považovány za jedny z vůbec nejchutnějších oříšků. Mají velice jemnou až máslovou texturu, díky které si ji snadno zamilují i ti, kteří jinak ořechy příliš nemusí. Kromě toho jsou však také bohaté na živiny a celou řadu zdravých minerálů, jež se starají o správnou funkci našeho těla.

Nutriční hodnoty makadamových oříšků (100 g):

  • Kalorie: 718 kcal
  • Tuky: 76 g
  • Sacharidy: 14 g
  • Bílkoviny: 8 g
  • Vláknina: 8 gramů
  • Draslík: 368 mg
  • Sodík: 5 mg

V makadamových oříšcích nalezneme velké množství zdravých tuků, které jim dodávají onu zmiňovanou jemnou strukturu. Nemusíte se však bát, jedná se totiž o zdravé tuky, které přispívají k redukci LDL cholesterolu a podílejí se také na snižování hodnot krevního cukru.

Makadamové ořechy jsou vynikající do sušenek, koláčů a jiných dezertů. Díky vysokému obsahu tuku z nich lze také snadno vytvořit velice chutné máslo, pro které jistě najdete další zajímavá a lahodná využití.

Para ořechy

Para či brazilské ořechy jsou zdrojem mnoha důležitých živin, přičemž jejich hlavní dominantou je vysoký obsah selenu, který je při cvičení velmi důležitý, neboť pomáhá stimulovat hladinu testosteronu v těle a je také účinným antioxidantem. Jelikož hlavním zdrojem selenu je maso, para ořechy jsou skvělým řešením jeho doplnění pro vegany.

Nutriční hodnoty para ořechů (100 g):

  • Kalorie: 656 kcal
  • Tuky: 66 g
  • Sacharidy: 12 g
  • Bílkoviny: 14 g
  • Vláknina: 8 g
  • Draslík: 659 mg
  • Sodík: 3 mg

Para ořechy jsou bohaté na vitamín E, kterému vděčí právě za své antioxidační účinky, a také na hořčík. Ten je důležitý pro správnou činnost svalů, nervových spojení a je nezbytnou součástí energetického metabolismu.

Brazilské ořechy mají jemně nasládlou a velmi jemnou chuť, díky čemuž se skvěle hodí do dezertů či salátů, ale pojídat je můžete i jen tak. Snažte se však jejich příjem omezit maximálně na hrst oříšků denně. Díky vysokému obsahu selenu se jím totiž můžete otrávit, byť je to vysoce nepravděpodobné.

Lískové oříšky

Šaty jako v Popelce vám lískové oříšky sice možná nevyčarují, ale vynikající chuť a mnoho zdravotních výhod spojených s jejich pojídáním ano. Lískové oříšky bezesporu patří k těm nejoblíbenějším vůbec, díky čemuž si našly nejen cestu do různých čokolád a dobrot, ale také do našeho žebříčku.

Nutriční hodnoty lískových oříšků (100 g):

  • Kalorie: 628 kcal
  • Tuky: 61 g
  • Sacharidy: 17 g
  • Bílkoviny: 15 g
  • Vláknina: 10 g
  • Draslík: 680 mg
  • Sodík: 0 mg

Lískové oříšky v sobě nesou poměrně vysoký obsah vlákniny, čímž přispívají ke správné funkci trávicího traktu. Zároveň jsou také účinným antioxidantem a některé studie ukazují na jejich roli při potlačování zánětů. Jiné výzkumy zase zmiňují fakt, že pravidelný příjem lískových oříšků snižuje riziko zvýšeného cholesterolu.

Z lískových oříšků se vyrábí ta vůbec nejchutnější oříšková másla, jaké na trhu můžete najít. Často je najdete také jako přísady v čokoládách a jiných dezertech, ale jíst je samozřejmě můžete jen tak nebo mírně opražené. Do cheat mealu se pak hodí například verze obohacená karamelem či jinými aditivy.

lískový oříšek

Arašídy

Dobře, dobře. Víme, že arašídy technicky vzato oříšky nejsou a jedná se o luštěninu, ale v našem výčtu zkrátka nemohou chybět. Arašídy totiž najdete prakticky všude, jsou jedním ze symbolů předvánočního období a také oblíbenou pochoutkou na všech společenských akcích a večírcích.

Nutriční hodnoty arašídů (100 g):

  • Kalorie: 567 kcal
  • Tuky: 49 g
  • Sacharidy: 16 g
  • Bílkoviny: 26 g
  • Vláknina: 9 g
  • Draslík: 705 mg
  • Sodík: 18 mg

Jak můžete vidět, burské oříšky jsou bohatým zdrojem bílkovin, díky čemuž ve vás vyvolají pocit nasycení, což je především v dietě neocenitelné. Obsahují také nesmírně důležitý vitamín B, jež se v našem těle podílí na celé řadě různých procesů. Studie ukazují také na fakt, že jejich pravidelná konzumace významně snižuje riziko srdečního onemocnění.

Buráky můžete pojídat jen tak, mírně opražené nebo si je přidávat do salátů nebo dezertů. O vynikající chuti burákových másel se pak jistě ani zmiňovat nemusíme.

Nepřehlédněte: Vybrali jsme pro vás ta nejlepší arašídová másla

Oříšky do jídelníčku zkrátka patří

Ať už jste v objemu nebo v té nejpřísnější dietě, oříšky by ve vašem jídelníčku prostě neměly chybět. Většina ořechů má totiž blahodárný vliv na zdraví vašeho srdce nebo například pomáhají redukovat hladinu cukru v krvi. Vychutnat si je navíc můžete na celou řadu způsobů, takže se nemusíte strachovat, že se vám za chvíli znechutí. Vyzkoušejte jejich benefity na vlastní kůži a vyberte si ty, které nejvíce chutnají vám. Pokud přemýšlíte, jak ořechy do jídelníčku zakomponovat, měli byste vědět, že skvělou variantou jsou různá arašídová či oříšková másla

Podobné články

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.