Suplementy

5 nejlepších smart drugs, které pomohou s koncetrací

V dnešní uspěchané době jsme velmi často hnáni až na pokraj svých fyzických i psychických sil. Proto není divu, že v poslední době se velmi rozšířily takzvané “chytré drogy”, které by nám měli pomoct s přemýšlením, podpořit zdraví našeho mozku, předcházet stresu a tak podobně. Je tomu skutečně tak? O jaké látky se jedná? Existují nějaké komplexnější alternativy? To vše se dozvíte v tomto článku.

Co to smart drugs vlastně jsou?

Chytré drogy (nebo také nootropika) se začaly ve velkém objevovat během 70. let minulého století. Převážně se jedná o látky, které brání depresím, poruchám pozornosti nebo neurodegenerativním onemocněním, ve starším věku napomáhají prevenci pro zachování správné mozkové aktivity. V současnosti jsou velmi rozšířené mezi studenty, ale začínají být velmi populární i mezi pracujícími lidmi. Nootropika užívají, aby se mohli lépe soustředit na práci nebo na učení, aby se dokázali naučit větší objem učiva, nebo aby jednoduše dokázali zvládnout celý den pod tlakem. Pojďme se už ale blíže podívat na konkrétní zástupce.

1. Ženšen

Ženšen je pro své léčebné účinky tradičně používán v Číně, Japonsku nebo například Koreji. Obsahuje látky, které pomáhají předcházet stresu a zároveň podporovat činnost mozku. Velmi užitečný je jako zdroj energie, působí totiž proti únavě a to i přesto, že neobsahuje kofein. Kromě toho také posiluje srdce, má dobrý vliv na nervovou soustavu a zlepšuje soustředění, libido a sexuální výkonnost. Ženšen dokáže normalizovat hladinu arteriálního tlaku, což znamená, že pomáhá jak na vysoký, tak na nízký tlak.

V dnešní době je velmi jednoduché sehnat ženšen v tabletách jako doplněk stravy, velmi oblíbený je ale i ženšenový čaj nebo například ženšenové kapky.

Ženšen bylina
Ženšen je chuťově až překvapivě dobrý, proto je více než vhodné vařit z něj například čaj.

 

2. L-theanin

L-theanin je bohatě obsažen v zeleném čaji, což je zároveň jediná rostlina, která ho produkuje. Tato látka působením přímo v mozku navozuje stav uvolnění a relaxace, a to všechno bez pocitu ospalosti nebo únavy. Tato aminokyselina zlepšuje paměť a podporuje kreativitu. Jednou z nejdůležitějších vlastností L-theaninu je zlepšení schopnosti učení a soustředění, proto je tolik oblíbený mezi studenty.

L-theanin se dá opět sehnat ve formě doplňků stravy, ale mnohem jednodušší je vypít šálek zeleného čaje asi 40 minut před učením nebo prací. Zelený čaj však obsahuje i další látky, které mohou účinek L-theaninu omezit.

3. Rozchodnice růžová

Rozchodnice růžová je významný adaptogen. To znamená, že dokáže stabilizovat činnost lidského organismu (např. když je ve stresu) Zlatý kořen, jak se rozchodnici přezdívá, má příznivý účinek na kognitivní funkce, zlepšuje paměť a učení a pomáhá s uklidňováním emocí. Rozchodnice je velmi účinná v boji s tzv. mozkovou mlhou. Tento stav se projevuje otupělostí, zpomaleností, podrážděním a zhoršenou pamětí.

Rozchodnici najdeme i u nás v horských oblastech, ale je přísně chráněná, proto je jednodušší ji sehnat jako doplněk stravy ve formě kapek nebo kapslí.

Rozchodnice růžová
V ČR je rozchodnice růžová kriticky ohrožená, proto je podstatně lepší sehnat ji ve formě suplementu.

 

4. Řeřicha peruánská (maka)

Řeřicha je doslova nabitá látkami prospěšnými lidskému tělu. Velmi populární je v perském lékařství, protože tato vysokohorská rostlina se vyskytuje především v oblastech And v Jižní Americe. Dříve se používala jako lék především na menstruační potíže, symptomy menopauzy nebo mužské potence. V dnešní době se využívají její blahodárné účinky na paměť, podporu soustředění a celkové psychické energie. Nejnovější průzkumy dokonce uvádí, že maka zmírňuje projevy schizofrenie, neuróz a nespavosti.

Stejně jako ostatní nootropika v tomto článku, se dá maka sehnat v podobě doplňku stravy. Kromě toho se často maka konzumuje syrová, pečená nebo dokonce zpracovaná na džem.

5. MCT olej

MCT olej se získává výhradně z dužiny kokosových ořechů. Tento olej obsahuje tryiglyceridy se středním řetězcem a díky své jednoduché struktuře se využívá jako rychlý zdroj energie bez ukládání do tukových zásob. Tato vlastnost je přínosná především v redukčních dietách. Kromě výživových vlastností je MCT olej podstatný i pro správnou funkci mozku. Je prospěšný pro mozkovou činnost a má schopnost dodávat energii odumírajícím mozkovým buňkám, proto je velmi důležitý v boji proti Alzheimrově chorobě. Kromě dodávání energie do mozku je MCT olej skvělý antioxidant a pomáhá předcházet stresu.

MCT olej se na českém trhu objevil poměrně nedávno, ale dnes už se dá jednoduše sehnat ve formě klasického oleje nebo instantního prášku.

Kokosový olej
Kromě MCT olejů je kokosový olej zdrojem i mnoha antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek.

 

Existují nějaké komplexnější směsi?

I když v zahraničí není problém sehnat komplexní suplementy, které se specializují na neurostimulaci, u nás je výběr stále ještě poměrně omezený. Z naší zkušenosti můžeme doporučit například BrainMax 3.0 Anabolic Dagger od společnosti Votamax, který jsme nedávno recenzovali. Jedná se o velmi účinný předtréninkový stimulant, který je zároveň určený k hormonální optimalizaci, neurostimulaci a energizaci organismu.

Na jednu stranu je užívání nějakého komplexního produktu daleko praktičtější, v konečném důsledku ale podle mého názoru není nezbytné a pozitivní efekt se dostaví i v případě užívání jen jednotlivých klíčových surovin, které jsme zmínili v dnešním článku.

A to by od nás bylo pro tento článek všechno. Pokud máte své oblíbené stimulanty, neváhejte se ozvat do komentářů, kam můžete stejně tak směřovat i všechny své případné dotazy.

Další podobné články:

 

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (5)

Pan Houbák
Srpen 31, 2019

Chybí mi tu cordyceps, extrakt z řepy česneku ... nejlíp v kombinaci, koukejte taky na macuna pruriens hlavně muzi :-)

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(-1)
Gender
Září 1, 2019

Ještě mi tu chybí Phenibut a Ritalin, taky perfektní do přípravy.:)

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(0)
JDevil
Září 1, 2019

Crystal meth je.nej smart droga;))))

Souhlasím(+5)
Nesouhlasím(-3)
Stoja David
Září 1, 2019

Pěkný a stručný článek. Překvapilo mě zmínění brainmaxu, který sám používám.

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(0)
Mirek Dvořák
Září 5, 2019

Brainmax aktuálně testujeme, takže výhledově se určitě můžete těším na celou samostatnou recenzi.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)