Strava

Perlivá, nebo neperlivá? Která voda je lepší?

Voda je zcela nepochybně nejdůležitější součástí našeho těla. Ostatně až 80 % z něj je tvořeno právě vodou. Bez vody bychom jednoduše nemohli existovat. V jaké formě ji ale přijímat? Škodí našemu tělu perlivá voda? Na tyto otázky si odpovíme v našem dnešním článku.

Co je to vůbec perlivá voda?

V kostce je perlivá voda běžná voda obohacená o oxid uhličitý přidávaný z tlakové nádoby. Ten ve vodě způsobí reakci, která vede k vytvoření malých bublinek. Do perlivé vody se také často přidává malé množství soli, jež reakci dále podporuje a zvýrazňuje celkovou chuť vody. Právě díky její výraznější chuti ji mnozí upřednostňují před obyčejnou vodou. U té totiž často záleží, jestli ji kupujete z minerálního zdroje nebo ji pijete z kohoutku a chuť je dále silně ovlivněna také místem, kde se zrovna nacházíte.

pitná perlivá voda
Perlivá voda je obohacená o oxid uhličitý.

 

Jaké jsou rozdíly mezi perlivou a neperlivou vodou?

Pokud samozřejmě pomineme fakt, že perlivá voda “bublinkuje”, nalezneme mezi běžnou vodou a perlivou vodou několik (ne až tak zásadních) rozdílů. Pojďme se na ně proto podívat trochu blíže.

Jedním z nich je fakt, že perlivá voda je mírně kyselejší než klasická neperlivá voda. Bylo dokonce prokázáno, že v ústech aktivuje ty samé receptory jako například hořčice. Její pH se přitom pohybuje okolo 3-4. Jelikož se nadbytečný oxid uhličitý odbourává v ledvinách, nemělo by to na vaše tělo mít žádný dopad. Tedy za předpokladu, že vaše ledviny a ostatní orgány fungují tak, jak mají.

Perlivá voda a zuby

Jistě už jste někdy zaslechli, že největší debata okolo perlivé vody se točí okolo údajného poškozování zubní skloviny. Překvapivě na toto téma neexistuje příliš ověřených studií, ale ty, které se jím zabývaly, ukazují, že při nesprávné zubní hygieně v kombinaci s nezdravými návyky může opravdu docházet k mírně zvýšenému poškozování skloviny.

O nic zásadního se však nejedná a většiny populace se to nijak nedotkne. Problém nastává v momentě, kdy perlivá voda obsahuje cukr. Ten je samozřejmě nejen pro náš chrup velice škodlivý a ukázalo se, že nápoje s jeho obsahem jsou až 100× škodlivější pro naši sklovinů než jakákoli běžná perlivá minerální voda.

Doporučujeme se proto slazeným nápojům zcela vyhýbat. Nejen, že jsou škodlivé pro naše zuby, ale zároveň mohou vést ke zvýšenému riziku srdečních onemocnění, zažívacích problémů, obezitě nebo například diabetu.

perlivá voda a cukr
Problém nastává v momentě, kdy perlivá voda obsahuje cukr.

Perlivá voda a zažívání

Často se také diskutuje o vlivu perlivé vody na zažívání. Nejčastěji skloňovaným problémem bývá nadýmání, které se skutečně po konzumaci většího množství sycené vody může objevit. Přesto však jisté studie poukazují na to, že může mít na zažívání dokonce pozitivní účinky.

V rámci jedné z nich například výzkumníci přišli na to, že perlivá voda zlepšuje stimulaci nervů zodpovědných za polykání. Tím jej výrazně usnadňuje a může tak být vhodným řešením například při polykání tablet nebo u menších dětí, které mají s polykáním problém.

Perlivá voda může být také vhodnější do diety. Jedním z jejich účinků má dle některých studií být zvýšený pocit plnosti. Výzkum na toto téma je však stále v plenkách a bude potřeba dalších studií, které by tyto výsledky potvrdily nebo vyvrátily.

Další účinky perlivé vody na zdraví

Výzkumy odhalily, že pití perlivé vody bohaté na sodík může v dlouhodobém měřítku snížit riziko srdečních onemocnění. Dle nich má sycená voda zlepšovat hladinu dobrého cholesterolu a snižovat zánětlivost kardiovaskulárního systému. Bohužel se tímto tématem zabýval velmi malý vzorek studií a dosud tyto závěry nelze potvrdit.

Mnoho lidí také trápí otázka toho, zda sycená voda nepoškozuje zdraví kostí právě kvůli její zvýšené kyselosti. Nic však neukazuje na to, že by na zdraví našich kostí měla mít jakýkoliv dopad. Tento problém byl zjištěn pouze u lidí s nadměrným příjmem colových nápojů. Ty totiž obsahují velké množství fosforu, které mohou v kombinaci s nedostatečným příjmem vápníků způsobovat ztrátu kostní hmoty. Samotná perlivá voda tak nijak zdraví kostí neovlivňuje.

perlivá voda použití
Samotná perlivá voda tak nijak zdraví kostí neovlivňuje.

Je lepší perlivá nebo neperlivá voda?

Na tuto otázku zkrátka neexistuje jednoznačná odpověď. Mnoha lidem bude více chutnat perlivá voda, jiní zase nedají dopustit na vodu obyčejnou. Nebylo však prokázáno, že by perlivá voda nějak zásadně ovlivňovala lidské zdraví. Její nadměrná konzumace sice může způsobit nadýmání, ale celkově nejsou její dopady nijak zásadní.

Hlavním problémem jsou slazené nápoje. Těm je potřeba se vyhýbat za každou cenu. Mají totiž negativní dopad na celou řadu faktorů a rozhodně vaší snaze o zdravý životní styl nijak neprospějí. Pokud vám nechutná ani perlivá ani neperlivá voda, můžete si ji vylepšit například o BCAA. Ty slazené raději nechejte ležet ladem.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (1)

#TFS
Červen 3, 2023

Piju neperlivou balenou vodu už asi 6-7 let a pohoda :D

Bublinky mi dělají špatně :D

Souhlasím(+8)
Nesouhlasím(-1)