Suplementy

Poškozuje kreatin játra a ledviny? Zodpovíme to jednou pro vždy

Každý, kdo se pohybuje ve fitness světě už někdy určitě o kreatinu slyšel. Názory na něj jsou však odlišné. My si v tomto článku ukážeme, co je kreatin zač, jak funguje v našem těle, jestli má nějaký vliv na naše orgány a podle čeho vybrat správný produkt.

Co je kreatin vlastně zač?

Na internetu se můžeme dočíst, že kreatin je škodlivý, že se v podstatě jedná o anabolikum, nebo že vůbec nefunguje. Pojďme se tedy podívat co je kreatin zač a jaké funkce zastává v našem těle. Kreatin se skládá ze tří aminokyselin, a to konkrétně glycinu, argininu a methioninu. Tyto aminokyseliny následně vytvoří peptidový řetězec, tzv. tripeptid, který zastává mnoho funkcí v našem organismu.

Výzkumy ukázaly, že průměrný, 70 kg vážící člověk má v těle až na 120g kreatinu, který se z 95% ukládá ve svalových buňkách. Kreatin se v těle vyskytuje ve formě kreatin-fosfátu, neboli jako molekula kreatinu s navázaným zbytkem kyseliny fosforečné. Tato forma kreatinu pak slouží našim svalovým buňkám jako energetický zdroj.

Co je to ATP?
ATP (adenosintrifosfát) je hlavním zdrojem energie v lidském těle. Po uvolnění energie z této molekuly vzniká ADP (adenosindifosfát), popřípadě AMP (adenosinmonofosfát). Vzniklým molekulám chybí fosfátová skupina, kterou jim poskytuje právě kreatin-fosfát. Přijetím fosfátové skupiny se resyntetizuje ATP, které opět může sloužit jako zdroj energie pro naše buňky.

Pokud by vás zajímal podrobnější popis funkce kreatinu v našem těle, neváhejte a přečtěte si na našem webu článek Kreatin pod drobnohledem.

Kreatin je pro naše tělo naprosto běžnou látkou.
Kreatin je pro naše tělo naprosto běžnou látkou.

O jakých negativech se nejčastěji dočteme?

Kreatin, přestože je vědecky dobře probádán, se poměrně často démonizuje. Můžeme se dočíst například o tom, že způsobuje křeče, poškozuje játra a ledviny, způsobuje dehydrataci, váhový přírůstek nebo také střevní problémy. Méně často pak i o tom, že způsobuje rhabdomyolýzu či compartment syndrom. Rhabdomyolýza je stav, při kterém se poškodí myocyty (svalové buňky) a jejich cytoplazma se přitom uvolní ven z buňky.

Níže se v tomto článku budeme věnovat potenciálnímu účinku kreatinu na ledviny a játra. Některé z výše zmíněných vedlejších účinků jsme pro vás však rozepsali v článku 7 nejčastějších mýtů o kreatinu, takže pokud vás tento suplement zajímá spíše obecně, můžete si přečíst spíše zmíněný článek. 

Může kreatin škodit našim orgánům? Co říká věda?

Kreatin je jedním z nejvíce prozkoumaných sportovních doplňků stravy. Poprvé se jeho benefity prokázaly už v roce 1923, kdy se kreatin podával zvířatům a ukázalo se, že po jeho podání mají lepší dusíkovou bilanci. Výzkum pokračuje až dodnes a vědeckých studií máme nespočet, přesto se však setkáme s tvrzením, že kreatin poškozuje naše orgány jako jsou ledviny a játra. Nejčastějším argumentem, proč je kreatin škodlivý pro naše játra a ledviny bývá, že suplementace kreatinu zvyšuje hladinu kreatininu v krevním séru.

Co je to ten kreatinin? 
Kreatinin je ukazatel, který se v klinické biochemii využívá jako diagnostický nástroj pro zjištění poruchy ledvin. Poruchy se však stanovují až díky velkým výkyvům, pro zachycení onemocnění lehké zvýšené hladiny ani nestačí.

Toto tvrzení je pravdivé, avšak žádná studie neprokázala, že by zvýšení hladiny kreatininu v návaznosti na suplementaci kreatinu korelovala s poškozením jater či ledvin. Další studii, která potvrdila nezávadnost kreatinu naleznete i v našem dalším článku o kreatinu. Podobně na internetu můžeme najít nespočet studií, které neprokázaly žádné jiné vedlejší účinky.

 Studií, které neprokázaly negativní vliv kreatinu ani při dlouhodobějším užívání, je celá řada.

Jaký kreatin vybrat?

Forem kreatinu najdeme na trhu mnoho a pořád přibývají. Která je však ta nejlepší? Nejprobádanější, cenově dostupný a hlavně nejúčinější formou kreatinu pořád zůstává kreatin monohydrát. Jedná se o jednu z prvních objevených forem, která prošla desítkami vědeckých studií, ve kterých se prokázala jeho účinnost a nezávadnost. Pokud váháte, od které značky kreatin vybrat, aby byl čistý a cenově dostupný, podívejte se na náš žebříček nejlepších kreatinů.

Do komentářů nám můžete napsat o vaší osobní zkušenosti s kreatinem nebo ostatním čtenářům doporučit váš oblíbený produkt.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.