Strava

Na co si dát pozor, když chci být veganem?

Veganská strava je v dnešní společnosti stále do jisté míry kontroverzní téma. Ať už patříte mezi zaryté masožravce, jimž vyřazení živočišných produktů z jídelníčku nahání husí kůži, nebo je pro vás čistě rostlinná strava každodenní rutinou, jedna věc se vegetariánům a veganům nedá upřít a nelze o ní jakkoliv pochybovat. Daleko více si musí hlídat skladbu jídelníčku a vědět, co jedí! V dnešním článku se tedy podíváme na 4 důležité věci, které by si každý vegan měl bedlivě hlídat.

Vitamíny a minerály

Jedno z největších úskalí veganské stravy je právě v zajištění optimálního příjmu některých vitamínů a minerálů. Zatímco pro sportovce bez jakéhokoliv stravovacího omezení mohou být některé nutrienty až nadbytečné, pro vegany mohou být krajně deficientní. Skvělým příkladem může být vápník, který obvykle najdete ve všech mléčných produktech (ať už se jedná o jogurty, kefíry, sýry, nebo další produkty), v syrovátkovém proteinu a v mnoha podobných potravinách, jako vegan můžete být vážně ohrožen nedostatkem (ovšem samozřejmě nutně nemusíte). A jaké nutrienty je z mého pohledu dobré užívat?

 

1. Vitamín B12

Kobalamin, známější spíše jako vitamín B12, je ve vodě rozpustný vitamín zajišťující správnou paměť a soustředění, rovněž je skvělou prevencí kardiovaskulárních poruch a běžné se používá k léčbě nemocí spojených s játry či trávicí soustavou.

Hlavní a nejvýznamnější zdroje jsou jednoznačně živočišné, především maso, vajíčka a mléčné výrobky, že čeho již jasně vyplývá, že nejvýrazněji budou deficitem ohroženi právě vegani, kterým je věnován náš článek. Bohužel ale v tomto případě je velmi těžké doporučit správný suplement, protože tento vitamín bývá při používání tablet podle mnohých odborných zdrojů vstřebáván z trávicího traktu jen velmi obtížně. Osobně bych tedy doporučil spíše injekční formu (tu by vám měl být schopný aplikovat váš lékař/specialista), tablety pod jazyk, nebo suplement ve formě spreje.

Vitamín B12 veganství
Skvělým zdrojem vitamínu B12 je mimo jiné maso (i to sušené), tudíž pokud nejste vegetariáni nebo vegani, máte tohoto vitamínu nejspíše dostatek.

 

2. Vitamin D

Vitamín D je liposolubilní vitamin hrající nepostradatelnou roli v mineralizaci kostí, svalových kontrakcích a správném fungování imunitního systému. Hlavní zdroje tohoto nesmírně důležitého nutrientu jsou opět převážně živočišného původu - tentokrát se jedná především o tučné ryby, vejce, máslo a některé vnitřnosti. Nedostatkem jsou tedy ohroženi především vyznavači rostlinné stravy. Bohužel ale má i suplementování vitamínu D jisté komplikace.

Jisté víte, že existují dvě základní formy vitamínu D - cholekalciferol (D3) a ergokalciferol (D2). Většina doplňků totiž obsahuje právě cholekalciferol, který má schopnost zvyšovat hladinu 25-hydroxyvitaminu lepší než ergokalciferol, ale vyrábí se z živočišných zdrojů (to uvádí například VeganSociety), a tudíž je pro vegany nevhodný. Vám tedy zbývají dvě možnosti - koupit si vitamín D3 získávaný z lišejníků a tudíž 100% veganský, nebo se spokojit s nekvalitním ergokalciferolem, který vzniká z kvasinek.

3. Selen, železo, jód a vápník

Tuto skupinu nutrientů jsem se rozhodl spojit do jednoho odstavce, přestože spolu vlastně nemají nic společného. Tedy až na jednu věc - nejsou deficientní, pokud je vaše strava dostatečně vyvážená. Dobrým příkladem může být právě vápník, o kterém jsem mluvil již výše. Jeho skvělým zdrojem je například makové mléko, kapusta, brokolice a mnoho další zeleniny (je ale potřeba hlídat obsah oxalátů v dané zelenině, ty totiž vstřebávání vápníku narušují).

V případě, že se o stravu zajímáte tak, jak byste měli, by neměl být ve vašem příjmu kalcia žádný problém. Pokud ale vaše strava příliš vyvážená není, rozhodně byste o nějakém suplementu měli uvažovat. A stejně tak i v případě dalších zde zmíněných nutrientů.

Je špenát vhodný pro vegany?
Špenát obsahuje opravdu vysoké množství vápníku, ale zároveň v něm najdete i mnoho oxalátů. Za dobrý zdroj kalcia se tedy považovat rozhodně nedá.

Omega 3 nenasycené mastné kyseliny

I když obecně se Omega 3 mastné kyseliny rozlišují na dva základní druhy, EPA a DHA, v podstatě existují tři. Tou třetí je ALA, kyselina alfa-lipoová, kterou ale tělo musí nejprve konvertovat na výše zmíněné EPA a DHA, aby mohla být využita. No a drobným problémem je, že tato konverze je velmi ztrátová. Vegetariánská a veganská strava rozhodně není chudá na omega 3, tyto životně důležité kyseliny najdete například různých semínkách (konopných, chia, lněných atp.), ale i v kokosovém oleji či mungo fazolích.

Omega 3 tedy není nutné suplementovat, pouze je více než vhodné se zaměřit na jejich hojné zastoupení v jídelníčku. Pravidelné přijímání těchto kyseliny totiž zlepšuje metabolismus, zvyšuje fungování imunitního systému a inzulínovou rezistenci, pozitivně ovlivňuje paměť i myšlení a mnoho dalšího.

Jaké omega 3 zvolit pro vegany?
Jestli jako vegan přemýšlíte o užívání omega 3 ve formě doplňků, je nutné, aby byl tento doplněk vhodný pro vegany. V opačném případě se totiž samozřejmě jedná o produkt získávaný z ryb.

 

Bílkoviny a aminokyseliny

Příjem bílkovin u vegetariánů a veganů bývá velmi často diskutovaným tématem, na nějž se názory odborníků čas od času značně rozchází. Z mého pohledu je nejdůležitějším kritériem vyváženost v bílkovinnových zdrojích, protože ty ne vždycky obsahují kompletní aminokyselinové spektrum. Skvělým příkladem je například sója, která sice kompletní spektrum obsahuje, ale některé aminokyseliny, jmenovitě třeba tryptophan, jsou velmi silně deficientní. Pokud byste tedy postavili svůj jídelníček kupříkladu jen na drincích obsahujících pouze sójový protein, došlo by k dlouhodobému nedostatku této aminokyseliny.

V takovém případě se hodí vzít v potaz Rubnerův zákon limitní esenciální aminokyseliny, který říká, že využití aminokyselin z přijatých bílkovin závisí na obsahu nejméně zastoupené esenciální aminokyseliny. To znamená, že z aminokyselin se stane jen tolik proteinů, kolik odpovídá množství nejméně zastoupené aminokyseliny (v našem případě tedy tryptophanu). Když už chcete být veganem, rozhodně doporučuji pestrost a kombinování více zdrojů bílkovin, protože jedině tak zajistíte tělu co nejpestřejší spektrum aminokyselin a dalších zdraví prospěšných látek.

Je mana vhodná pro vegany?
Typickým drinkem, který obsahuje pouze sójovou bílkovinu, je MANA. Takové nápoje mohou být čas od času dobrou volbou, ale jídelníček na nich stavět rozhodně nedoporučujeme.

Antinutrienty

Poslední položkou, která na našem seznamu věcí, jež si musíte jako vegan hlídat, je příjem antinutrientů. To jsou látky, které mohou zhoršovat funkci trávení a tím pádem i omezit vstřebávání mikronutrientů (vitamínů, minerálních látek a stopových prvků) z trávicího traktu. Veganská strava je na ně bohužel velmi bohatá, nachází se v luštěninách, ořeších, kukuřici, rostlinných olejích, ale třeba i v celozrnném pečivu. To ale rozhodně není důvod dané potraviny úplně vyřadit z jídelníčku, třeba zmíněné celozrnné pečivo je bohaté na železo i zinek, pro vegany velmi deficientní nutrienty. Jen je velmi důležité mít stravu vyváženou a s těmito potravinami to nepřehánět, ale ani se jim zbytečně nevyhýbat.

No a závěrem zbývá říct snad už jen to, že i když já sám jsem veganskou stravu nikdy dlouhodobě nedržel, musím uznat, že je nutné hlídat si daleko více věcí, než když jste “všežravci”. Osobně vždy hledám střed, nejsem zastáncem ani masožravců, kteří nechápou, že strava musí být vyvážená a jíst kilo masa denně je nesmysl, ani ortodoxních veganů, kteří netolerují ani lžičku medu do čaje, protože chudinky včely někdo násilím nutil opylovat květiny.

Pokud máte k dnešnímu tématu nějaké dotazy, rozhodně se neváhejte zeptat v komentářích, rádi vám odpovíme, Rovněž můžete psát i své postřehy z veganské stravy, případně vaše osobní zkušenosti!

 

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (8)

Lukas Greg
Duben 28, 2019

Chtěl jsem napsat, že to určitě psal nevegan, a pak to napíšeš. Je to vidět, protože vegan některé bláznoviny zde nikdy nenapíše a ví, že to je jinak. Tvůj názor je fajn, ale dělat z toho dost mylný článek je chyba. PS veganství není dieta. Rostlinná strava, když už. Protože člověk na rostlinné stravě není automaticky vegan. A jelikož nevíš, co veganství je, tak to pleteš And it shows.

Souhlasím(+22)
Nesouhlasím(-6)
Jan Novák
Duben 28, 2019

A jsme u toho, nejsi vegan = nerozumíš tématu. Kravina, zase, člověk veganům může ukázat x studií, které jsou potvrzené doktory, že je to tak či onak a on tomu věřit nebude. Veganství rozhodně dieta být může, je to subjektivní věc.

PS: V tom případě člověk, co vyznává jakoukoliv dietu(zase veganství dieta může být), tak by se měl označovat spíše jako "Člověk co jí a co nejí toto" :) Je to tak ?

Souhlasím(+3)
Nesouhlasím(-10)
Jiri
Duben 29, 2019

Veganstvo nie je diéta. Rastlinná strava môže byť diéta. Veganstvo je životný štýl, kde pri rastlinnom stravovaní vstupuje ešte etický kódex. Veľa ľudí, stravujucich sa čisto rastlinne nerieši etiku. Väčšinou sú to ľudia, čo majú takú "diétu" kvôli zdraviu. Vegánstvo siaha omnoho ďalej... To chcel Greg povedať a to si treba nabudúce naštudovať.

Souhlasím(+13)
Nesouhlasím(-2)
Lukas Greg
Květen 21, 2019

Jiří: Yes.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Lials Greg
Květen 21, 2019

Problém je v tom, že většina lidí neumí studie číst, vsadím se, že ty taky ne. Přečíst abstrakt nic neznamená. Já to taky neuměl roky...

Nicméně veganství není dieta, takže taky, člověk neznalý se do toho opravdu nemá co hrabat.

Souhlasím(+5)
Nesouhlasím(-1)
Filip
Červen 29, 2019

Myslim, ze vegani med neodsuzuji proto, ze by vcelicky nekdo nutil opylovat kvetiny, ale proto, ze je vcelickam odebiran med, ktery si pracne vyrobily.

Souhlasím(+10)
Nesouhlasím(0)
Mira Hala
Červenec 16, 2019

Diky za věcný článek, hlavně část o látkách bránících vstřebávání živin ze zeleniny mě motivuje k dalšímu pátrání a čtení...

Nejsem vegan, při své (nejen ) casove narocne praci nezvládám pokrýt denní výdej energie, a syrovou raw stravu velmi tezko až bolestivě trávím.. přesto jsou mi lidé vegan style propagující nesmírně sympatičtí, pokud nevystupují příliš ostře, až agresivně:)

Souhlasím(+4)
Nesouhlasím(0)
Anastasia
Červen 16, 2020

ŠÍLENÝ člínek. Je vidět, že autor tohoto článku nemá skoro žádné vědomosti ohledně rostlinné stravy a celkově stravy obecně.

Souhlasím(+4)
Nesouhlasím(0)