Suplementy

Předávkování spalovačem tuků: Hrozí mi nějaké nebezpečí?

Spalovače tuků patří mezi poměrně kontroverzní suplementy. Někteří sportovci na ně nedají dopustit, zatímco jiní je kategoricky odmítají. Cílem dnešního článku ale není mluvit o tom, jestli jsou spalovače užitečné, nebo zda se jedná o zcela zbytečný doplněk stravy, kterému se vyplatí vyhnout. Tímto tématem jsme se již několikrát na Světě fitness zabývali, příkladem může být náš článek o tom, jestli dokáží spalovače tuků opravdu pomoci při hubnutí? Dnes se zaměříme na problematiku dávkování spalovačů tuků, přesněji řečeno na rizika spojená s jejich předávkováním.

Tímto článkem volně navazujeme na naše předchozí články zaměřené na předávkování kreatinem nebo na nadměrné užívání proteinu.

Co jsou spalovače tuků zač?

Samotný pojem „spalovače tuků” poměrně jasně vystihuje, jaký je účel těchto suplementů. Slouží samozřejmě k tomu, aby sportovcům pomohli se spalováním tuků a hubnutím. Nenechte se ale oklamat lákavým názvem a povedeným marketingem některých prodejců. Užívání spalovačů tuků samo o sobě rozhodně neznamená, že zázračně zhubnete a dosáhnete své vysněné postavy levou zadní. Realita je taková, že i s pomocí spalovačů tuků musí člověk respektovat základní pravidla hubnutí. Tím nejdůležitějším je samozřejmě udržení kalorického deficitu, tedy výdeje vyššího množství kalorií, než kolik člověk přijme. Více o kalorické bilanci se dočtete v našem článku Hubnutí v novém roce, který je ale uplatnitelný naprosto kdykoliv.

Jak přesně tedy spalovače tuků fungují? Účinek jednotlivých produktů se může lišit, jelikož všechny mají jiné složení. Zpravidla ale obsahují látky, které ovlivňují metabolismus tuků, pomáhají nabudit do tréninku, zvyšují přeměnu energie na odpadní teplo, regulují chuť k jídlu a tak podobně. Díky tomu mohou spalovače skutečně podpořit hubnutí, nikdy ale nebudou fungovat, pokud člověk dostatečně netrénuje a nehlídá si svou stravu.

 Spalovače tuků přichází na řadu až ve chvíli, kdy má člověk zvládnuté základy jídelníčku a tréninku.
 Spalovače tuků přichází na řadu až ve chvíli, kdy má člověk zvládnuté základy jídelníčku a tréninku.

Jakým látkám je potřeba věnovat pozornost?

Jak už bylo řečeno v předchozím odstavci, seznam použitých látek se vždy liší produkt od produktu. Níže se proto podíváme pouze na několik nejvýznamnějších a nejvíce rozšířených složek spalovačů tuků, se kterými se můžete setkat u většiny produktů.

L-karnitin

Nejčastěji skloňovanou látkou v souvislosti s hubnutím je bezpochyby L-karnitin. Ten bývá často označován za aminokyselinu, což ale není úplně přesné. Ve skutečnosti se jedná o derivát aminokyselin lysinu a methioninu, který si tělo dokáže samo vytvořit v játrech. V lidském organismu se L-karnitin podílí na důležitém procesu přenosu mastných kyseliny do mitochondrií buněk (tzv. beta-oxidace), kde jsou následně využity v procesu tvorby buněčného paliva ATP. Beta-oxidace mastných kyselin je proces, který většina lidí zná jednoduše jako spalování tuků. 

Nepřehlédněte
L-karnitin je velmi populární také jako samostatný doplněk stravy. V našem žebříčku nejlepších karinitů vám poradíme, na co si dát při výběru pozor.

Synefrin

Synefrin je alkaloid, se kterým se v přirozené stravě setkáte především v citrusech. Jeho role ve spalovačích tuků spočívá především ve zvyšování klidového metabolismu a v termoregulaci organismu. Nejlepšího účinku synefrinu je dosaženo v kombinaci s kofeinem, se kterým působí synergicky.

CLA

Konjugovaná kyselina linolová (zkráceně CLA) je neesenciální mastná kyselina, která je s oblibou přidávána do spalovačů tuků. Hlavním důvodem je její schopnost stimulovat metabolismus a potlačit pocit hladu. Navíc se nejedná o stimulant, takže je možné ji užívat i v pozdějších hodinách, protože neovlivňuje kvalitu spánku.

Extrakt ze zeleného čaje

O účincích zeleného čaje toho bylo napsáno mnoho. Tento oblíbený stimulant hraje důležitou roli nejen ve spalovačích tuků, ale je důležitý také pro svůj pozitivní vliv na kvalitu kloubů. Zelený čaj podporuje metabolismus tuků, zrychluje klidový metabolismus a také se jedná o velmi důležitý antioxidant.

Kajenský pepř

Pepř sám o sobě žádné zázračné účinky na hubnutí nemá, je to ale důležitý zdroj kapsaicinu a piperinu. Kapsaicin je známý pro svou schopnost termoregulace, zároveň ale podporuje využití tuků jako zdroje energie a zrychluje klidový metabolismus. Piperin na druhou stranu zlepšuje biologickou dostupnost některých dalších látek, které se ve spalovačích tuků nachází.

Kapsaicinové náplasti
Kapsaicin bývá součístí hřejivých náplastí, které pomáhají proti bolesti svalů a kloubů.

Maximální příjem jednotlivých látek

Doporučené dávkování látek obsažených ve spalovačích tuků se pochopitelně dost liší, u některých složek je přitom dost problematické nějakou doporučenou dávku vůbec určit. Její výše se totiž kromě hmotnosti, věku a pohlaví často odvíjí také od genetických predispozic, stupně trénovanosti, příjmu dalších látek a tak podobně. V tomto ohledu se opět zaměříme pouze na ty nejvíce rozšířené látky, se kterými se ve spalovačích můžete setkat.

Doporučená denní dávka l-karnitinu představuje asi 500 mg až 3 g. Podle některých zdrojů se ale už při pravidelném užívání dávek ve výši 3 g mohou projevovat některé negativní efekty nadbytku l-karnitinu. V případě synefrinu se často hovoří o dávce kolem 20-30 mg denně. Při dávkování synefrinu je však potřeba vzít v potaz také dávkování kofeinu. Jejich vzájemný poměr by totiž měl být zhruba 1:10 (tedy například 20 mg synefrinu a 200 mg kofeinu). Co se týče CLA, studie naznačují, že je možné užívat až 6 gramů denně, přičemž pro dosažení ideálního efektu se doporučuje užívat alespoň 3 gramy denně. A například takový kapsaicin je možné užívat v množství v rozmezí 100-400 mg denně.

Je však nutné pamatovat na to, že látek je ve spalovačích mnohem více a mnoho z nich působí synergicky. Při nadměrném užívání spalovačů proto do těla přijímáte velké množství stimulantů, což může představovat poměrně závažné zdravotní riziko.

Negativní efekty nadměrného užívání spalovačů tuků

Předávkování stimulanty rozhodně není dobré brát na lehkou váhu. Přece jenom tyto látky ovlivňují náš nervový systém a jejich nadbytek se proto může projevit velmi nepříjemnými efekty. Může se jednat o nevolnost, zvracení, křeče v břiše, průjem nebo třeba nepříjemný zápach. Nadměrný příjem zeleného čaje je spojován například s poškozením jater, potenciálně nebezpečný je také jeho vysoký obsah kofeinu. Látky podporující termoregulaci mohou rovněž představovat poměrně závažné nebezpečí z důvodu nadměrného přehřátí organismu. Zkrátka a dobře není nejlepší nápad užívat spalovače tuků v nadměrném množství, protože to s sebou nese mnoho rizik. Vysoké dávky navíc rozhodně neznamenají lepší efekt, takže se určitě nevyplatí to pokoušet.

Nevolnost po nakopávačích
Předávkování spalvačem tuků se často projevuje nevolností.

Pro koho mají spalovače tuků smysl?

Pro úplnost považuji za vhodné se ještě na chvíli zastavit u otázky, na kterou by si měl odpovědět každý, kdo koupi spalovače tuků zvažuje. Má pro mě spalovač tuků vlastně nějaký smysl? Jak už bylo řečeno výše, spalovače nejsou nějaké zázračné přípravky, díky kterým automaticky zhubnete bez jakéhokoliv pohybu. Právě naopak. Jejich efekt se projeví pouze v situaci, kdy už máte vyřešené základy jídelníčku a tréninku. Až v takové situaci je možné uvažovat o tom, že by vám spalovač skutečně s hubnutím pomohl. Pokud ale nesportujete a vůbec neřešite svůj jídelníček, rozhodně nemá smysl pokoušet se vyladit formu do plavek pomocí spalovače.

Pokud ale máte vyřešené základy a chcete výsledný efekt přece jenom trochu podpořit, spalovač tuků pro vás opravdu může mít smysl. Je ale potřeba pamatovat na to, že se jedná až o pomyslný vrchol pyramidy, na který přichází řada až úplně nakonec.

Jaký spalovač doporučujeme?

Výběr ideálního spalovače tuků může být poměrně komplikovaný, protože produktů je na trhu nespočet a všechny mají navíc poměrně komplikované složení. Z toho důvodu doporučuju navštívit náš žebříček nejlepších spalovačů tuků, ve kterém jsme srovnali všechny relevantní produkty na trhu a rozebrali jejich největší výhody a nevýhody. S rozhodováním vám může pomoct také naše recenze na Extrifit Thermogel, který se v žebříčku umístil na přední příčce.

Co si z článku odnést?

Spalovače tuků mohou být užitečným pomocníkem při hubnutí, ale rozhodně se nejedná o žádné zázračné přípravky, díky kterým dosáhnete své vysněné postavy, pokud nemáte vyřešené základy tréninku a jídelníčku. Při jejich užívání se vždy řiďte doporučeními výrobce a nepřekračujte stanovené dávkování. Spalovače v naprosté většině případů obsahují stimulanty, které v nadměrném množství mohou představovat poměrně závažné zdravotní riziko. V případě zdravotních komplikací souvisejících s užíváním spalovačů tuků se vždy obraťte na svého lékaře.

Od nás je to pro dnešek všechno. Pokud máte k tématu nějaké otázky, rádi vám na ně odpovíme v komentářích pod článkem.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.