Trénink

Předpoklady úspěšného kulturisty

Na světě existuje mnoho sportů. Jen málo z nich je ale tak extrémních jako kulturistika. V tomto článku bych Vás rád seznámil s vlastnostmi, bez kterých se z Vás dobrý kulturista nikdy nestane.

To, v čem se kulturistika liší od drtivé většiny sportů, je fakt, že kulturistiku nemůžete dělat jen hodinu a půl denně. U většiny sportů je důležitý pouze trénink. Hodinu a půl běháte, ale potom už neřešíte, jestli si dáte rohlík nebo jogurt. Jakmile se ale rozhodne změnit svoji postavu, musíte tomu podrobit veškerý svůj životní styl od spánku, přes stravu, až po cvičení.

1. Disciplína

Prvním předpokladem pro to, aby se z vás stal dobrý kulturista, je disciplína. Nemůžete si říct: „Dneska na to kašlu, dám si pivo a budu jen tak ležet u telky.“ Ráno vstanete a uvaříte si vajíčka, přestože už jich máte plné zuby. Jdete cvičit, přestože jste unavení a máte spoustu povinností do práce nebo do školy. Koupíte si kuřecí prsa, přestože máte daleko větší chuť na úplně jiný druh jídla.

2. Vytrvalost

Bez vytrvalosti se v tomto sportu také daleko nedostanete. Život kulturisty je dokonalým obrazem toho, jak vypadá stereotyp. A držet se tohoto stereotypu rozhodně není jednoduché. Přeci jen, každý den jíte stejné jídlo, chodíte spát stále ve stejný čas a navštěvujete stejnou posilovnu. Sám jsem znal spoustu kulturistů, kteří byli skvěle geneticky obdaření, ale kvůli chybějící vytrvalosti se cvičením zanedlouho skončili. Přiznejme si narovinu, tento sport rozhodně nemůže dělat každý.

 

3. Posledlost

Klíčem k úspěchu je posedlost. Musíte být posedlí vším, co děláte. Stanovit si cíl a jít za ním, dokud ho nedosáhnete. A až ho dosáhnete, tak si musíte stanovit další cíl, znovu a znovu. A i když tato cesta není vždy jednoduchá, její výsledek bude stát za to. Proto, abyste mohli získat něco, co vás posune dál, musíte nejprve něco obětovat.

4. Obětování

Obětování velkého množství životních slastí je proto dalším předpokladem úspěšného kulturisty. Musíte se vzdát mnoha věcí, které máte rádi, jako je alkohol, sladkosti nebo třeba nezdravé a přesolené jídlo proto, abyste se zase o malý krůček přiblížili svému cíli. Pokaždé, když se něčeho vzdáte, něco jiného tím získáte.

5. Láska

Poslední vlastnost, kterou zde zmíním je nejdůležitější. Je to láska. Zkrátka a dobře všechno, co v životě děláte, musíte dělat na prvním místě srdcem. U kulturistiky to platí obzvlášť. Pokud na tomto životním stylu nemilujete veškeré aktivity s ním spojené, pak se z vás budou dobří kulturisté stávat jen těžko.

 

tip: 37 zajímavých dárků pro kulturisty a další sportovce.

Pro někoho se slova obsažená v těchto řádcích mohou zdát příliš těžká, ba dokonce nesplnitelná. Ale všechno, čeho člověk dosáhne snadno, ho na dlouho neuspokojí. Cesta za tím, po čem tolik toužíme je dlouhá, strastiplná a těžká, ale její výsledek bude stát za to. I když si to mnozí z vás neuvědomují, to, co člověka dělá šťastným je cesta, nikoliv její cíl. 

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (1)

Xyz
Červen 20, 2020

Zavěr článku, i když to zřejmě bude možná citát převzatý z monhem starších dob, je klasický citát z knihy a filmu Pokojný bojivník podle knihy Cesta pokojného bojovníka od Dana Millmana, kde to bylo i skvěle prezentováno s tou cestou a cílem, a co nás vlastně naplňuje, jestli cíl nebo ta cesta k němu. Ale tak se mi zdá, že ho najednou z ničeho nic od dob tohoto filmu, zná a používá čím dál tím více lidí, čemuž se moc nedá divit, ale i fůru dalších citátů a filosofických frází, a často to hodně lidí používá dokonce takovým tím namyšleným stylem, jako by jim to samotným došlo a a měli to z vlastní hlavy, místo aby při jeho prezentaci přiznali, že to někde slyšeli nebo aspň uvedli zdroj nebo, že se to říká, či že to kdysi jeden moudrý muž řekl. Ono není úplně IN hrát si na inteligentního filozofa s naučenými frázemi a prezentovat se s nimi jako s vlastními nápady, i když je to teď třeba i vaší filozofií, někde jste to četli nebo slyšeli, někdo vás k tomu dovedl, málo kdy se stává, že někdo příjde s něčím novým a tato myšlenka jistě autorovi nepatří :)

Jinak článek pěkný a film Pokojný bojovník vřele doporučuji, je to jeden z mála skutečně skvělých motivačních filmů, které člověku mohou pomoci překonat krizi nebo zabrat ještě více a trochu se zamyslet, někteří si po něm možná obstarají i knihu.

K tomuto článku bych jen ještě zmínil, že existuje i kratší "snadná" cesta, díky které to co je v článku nemusíte dodržovat tak striktně a budete růst nonstop a regenerovat jako nic a nebudete se muset tak dřít a když ano tak s daleko větším elánem a motivací, jenže tato cesta která je hojně užívána hlavně profesionálními kulturisty má i temnou stranu a této cestě se obrovským obloukem vyhněte, cesta prostřednictvím steroidů. Naturál prostě nikdy nebude vypadat tak jako profesionální kulturista nebo ti nabušení kluci, co jsou hory masa jak je vidíte v posilovnách a máte z nich pak mindráky, protože tohodle bez steroidů nikdy nedosáhnete a oni taky ne, tak se tím nenechte deptat, žijte zdravě a kašlete na tyhle nesmysly. Cvičte hlavně pro zdraví, dobrou kondici a na to abyste vypadali dobře, nepotřebujete mít paže jako dvě stehna ;)

A když jste naturál, musíte se držet všeho co bylo v článku autorem napsáno a pokud to jde, dělat kompromisy co nejméně a jít si za svým snem a ten odpovídající čas a úsilí tomu skutečně věnovat a často se zapřít. A to neplatí jen ve fitness a kulturistice, ale i jiných odvětvích a vlastně v celém životě lidském, když chcete něčeho dosáhnout. Přeji všem hodně sil a zdaru.

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(-1)