Suplementy

Předtréninkovky bez stimulantů: V čem jsou lepší oproti klasickým nakopávačům?

Pokud pravidelně čtěte naše články a recenze, pak jistě víte, že jsme velkými zastánci předtréninkových doplňků bez stimulantů. V dnešní době je ale obrovským trendem hodnotit funkčnost těchto doplňku podle toho, jak efektivně dokáží probrat a "nakopnout," eventuálně jak moc vás po něm pálí uši.

Nás dnešní článek je proto věnovaný právě předtréninkovým doplňků bez stimulantů a pokusíme se vás v něm seznámit se vším, co o této problematice potřebujete vědět.

Čemu vlastně stimulanty vadí?

Přestože leckteré články se snaží vytvořit iluzi, že je daná problematika pouze jednobarevná, málokdy tomu tak skutečně je. A stimulanty v tomto případě potvrzují pravidlo, protože i ony mají jak pozitivní, tak i negativní efekty. Zajímat se o ty pozitivní v tomto článku příliš nebudeme, protože by byl dlouhý a nepřehledný.

Za zmínku samozřejmě stojí například zlepšení koncentrace na trénink, oddálení únavy a všechny aspekty s tím související- tedy například lepší procítění svalů zapříčiněné správným soustředěním. Pojďme si ale představit spíše negativa, která v sobě tyto látky skrývají, neboť o těch se příliš nemluví.

 

1. Působí vasokonstrikčně

I když to zní paradoxně, stimulanty opravdu působí vasokonstrikčně, tedy omezují průtok krve do pracujícího svalu. Celou situaci můžeme snadno ilustrovat na kofeinu, který je nám všem jistě velmi dobře znám. Kofein ovlivňuje funkci nadledvinek, jež jako důsledek jeho konzumace začnou reagovat na stres zvýšenou produkcí adrenalinu. A je to práve adrenalin, který je zodpovědný za vazokonstrikci alfa receptorů.

2. Značně omezená doba účinku

Je důležité si uvědomit, že účinky stimulantů jsou časově omezené a většinou nevydrží po celý trénink. Po nějaké době stimulanty vyprchají a nastává fáze útlumu, během níž máte naopak výrazný deficit energie. Skvělým příkladem mohou být například americké nakopávače obsahující DMAA, po nichž je útlum tak výrazný, že po tréninku máte náladu akorát tak na spaní.

Nakopávač Jack3d
Přestože jsou americké nakopávače velmi populární, pro možné negativní efekty je nedoporučujeme.

3. Vzniká na nich závislost

Schválně si nalejme čistého vína, kolik z nás by nedokázalo ráno vstát bez ranní kávy. Stimulanty představují problém i z hlediska dlouhodobého užívání, protože na nich vzniká závislost, ale jejich efekt poté značně slábne. Tělo si na ně vytvoří rezistenci a jejich efekt je stále menší a menší.

 

4. Ve vyšších dávkách jsou kontraproduktivní

Obecně známým faktem je, že účinná dávka citrulinu se pohybuje kolem 6-7 gramů. Váš nakopávač se stimulanty ale obsahuje jen 3,5g. Co s tím? Pravděpodobně zdvojnásobíte dávkování. jenže když to uděláte, můžete v případě některých doplňků přijmout hned 400mg kofeinu, což je již opravdu hodně. A co se stane? Místo nakopnutí bude mít tento alkaloid tlumivé účinky, budete se cítit podráždění, neklidní a bez energie.

Stimulanty v kafe
Přestože jeden šálek kávy vás po ránu příjemně povzbudí, ve větší míře jsou stimulanty kontraproduktivní.

5. Ničí kvalitu spánku

Jak jsme již zmiňovali v našem článku o maximalizování regenerace, spánek hraje ve výkonnosti atleta nezaměnitelnou roli. Bohužel ale vysokým příjmem stimulantů ohrožujete kvalitu spánku. A k tomuto efektu nedochází jen při užití ve večerních hodinách, i když to je samozřejmě nejsilnější. Pokud chodíte cvičit navečer, na stimulanty zapomeňte.

 

TIP: Jak vybrat správné boty do posilovny?

Pro koho jsou předtréninkovky bez stimulantů vhodné?

Jak je z výše zmíněných odstavců asi patrné, na základě vlastní zkušenosti rozhodně doporučujeme užívat předtréninkovky bez stimulantů každému sportovci, který chce na tréninku podat solidní a hlavně maximální výkon, i když v důsledku toho přijde o onu příjemnou stimulacia energizaci při tréninku.

1. Pokud cvičíte ve večerních hodinách

Předtréninkovky bez stimulantů jsou vhodné především pro cvičení ve večerních hodinách. Neovlivňují totiž kvalitu spánku a snadno po nich usnete. A je to koneckonců právě spánek, který hraje klíčovou roli ve správné regeneraci. V důsledku kvalitnějšího spánku jsou potom i následující tréninky lepší.

Předtréninkovky bez stimulantů
Na večerní tréninky jsou předtréninkovky bez stimulantů rozhodně lepší volbou.

2. Pokud usilujete o dlouhodobé zlepšení nárůstu svalové hmoty

Doplňky bez stimulantů nabízí maximální prokrvení, které není omezováno přítomnosti kofeinu, taurinu nebo dalších složek. Rovněž jsou ale velmi vhodné pro optimalizaci anabolických hormonů v těle, tudíž jsou tou nejlepší možnou volbou z hlediska dlouhodobého užívání.

3. Pokud se chcete zbavit závislosti na stimulantech

Závislost na stimulantech samozřejmě může vzniknout stejně snadno jako na čemkoliv jiném. Rozhodně není nutné se vzdávat ranní kávy, nicméně ve velkém množství již tak vhodné nejsou.

Závislost na stimulantech
Ranní káva je rutinou, které není třeba se vzdávat.

 

Jaké předtréninkovky bez stimulantů doporučujeme vybrat?

Jak již tomu bývá zvykem, na trhu jsou k dispozici desítky různých nakopávačů od různých značek, a proto může být velmi náročné se v této problematice vyznat. To je důvod, proč bychom vám rádi doporučili alespoň nějaké nakopávače bez stimulantů, které jsme sami vyzkoušeli a za které bychom dali ruku do ohně:

1. Serious Pre od Prom-IN

I když nám doporučování doplňků od společnosti Prom-In občas vyčítáte, pravda je, že v poměru ceny a kvality nic lepšího absolutně nenajdete. Předtréninkovka Serious Pre v sobě kombinuje klíčové složky, které jako sportovec potřebujete. Celá směs navíc působí synergicky, a tudíž je efekt opravdu maximální. Je zcela bez stimulantů, ale najdete v něm například beta alanin, který způsobuje příjemné pálení uší. S efektem tohoto doplňku jsme byli naprosto spokojeni, což jsme rozepsali i v samostatné recenzi, na kterou se doporučujeme podívat.

Serious Pre předtréninkovka
Serious Pre je bezkonkurenčně tím nejlepším, co můžete před tréninkem zvolit.

2. M3/s Pump od Czech Virus

Hned 10 účinných látek, které slouží k podpoře prokrvení, žilnatosti i optimální produkce anabolických hormonů. Za vyzdvihnutí rozhodně stojí glycerol, který není v konkurenčních suplementech příliš obvyklý, ale zato opravdu pozitivně ovlivňuje dilataci cév a maximalizuje žilnatost. Jeho efekt je opravdu extrémní v kombinaci s Beast Virem, který se stal jedním z nejlepších nakopávačů. Obsahuje ovšem stimulanty, a tudíž jeho použití pro naše účely již není úplně nejlepší. Stejně jako u Serious Pre si můžete i v tomto případě přečíst celou recenzi.

M3/s Pump předtréninkovka
M3/s Pump je dalším skvělým doplňkem, který je jako stvořený na večerní tréninky.

 

3. Blood Storm od Big Zone

Big Zone je jedna z mála značek, která poslední dobou zažívá obrovský boom. My jsme nedávno testovali právě Blood Storm, který si troufáme označit za další velmi vhodný doplněk bez stimulantů. Za zmínku stojí obsah 10g citrulinu v jedné hardcore dávce, což je naprosto nevídané a zaručuje to bezkonkurenční napumpování po celou dobu tréninku. Nevýhodou je naopak absence beta alaninu a tudíž i mravenčení, na které je většina z vás pravděpodobně zvyklá.

Blood Storm předtréninkovka
10g citrulinu v jedné dávce dělá z tohoto suplementu doplněk, který jen horko těžko hledá konkurenci.

Správný trénink by na stimulantech být závislý neměl

I když stimulanty jsou pro většinu z vás nedílnou součástí předtréninkového suplementu, určitě by neměly určovat kvalitu tréninku. Velmi rozumně o této problematice povídá například Adam Raw, který má jako úspěšný sportovec obrovský přehled. Můžete se tedy podívat na asi minutový úsek na začátku tohoto videa, kde o dané problematice mluví:

Většina návštěvníků posilovny má tendence hodnotit kvalitu suplementu podle stimulačních efektů, což je samozřejmě špatně. Snažte se dosáhnout kvalitnějšího spánku, lepší regenerace a správného mentálního nastavení, které vám umožní absolvování daleko lepšího tréninku, než gram kofeinu či jiného stimulantu.

A předtréninkové doplňky využívejte především na maximalizaci prokrvení a na dlouhodobě stabilní produkci hormonů. To je totiž jejich původní účel.

No a to by od nás bylo pro tento článek všechno. Pokud máte nějaké otázky, určitě se neváhejte zeptat v komentářích, vždy vám rádi odpovíme.

Další podobné články:

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (2)

Martin
Leden 3, 2020

Dobrý den. Rozhodně bych po bok těchto suplementů zařadil i skvělý Muscle Bomb caffeine free od Reflexu. Máte sním Vy nějaké zkušenosti? Děkuji.

Souhlasím(+9)
Nesouhlasím(0)
Michael
Březen 21, 2020

Dobrý den, sám používám Serious PRE od Prom-INu a funguje mi dobře. Bohužel velký problém, alespoň s mojí příchutí (citron a máta), že je chuť extrémně intenzivní a mám problémy to pít. Navíc je to alespoň 0,5l vody před tréninkem, což taky není ideál. Proto teď zvažuju Beast 2 od Czech Virusu.

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(-1)