Strava

Nejlepší přírodní zdroje vitamínu C

Když přijde řeč na potraviny bohaté na vitamín C, většině lidí se jako první vybaví pomeranče, citrony a mandarinky. Citrusy byly dlouho prezentovány jako ovoce s největším obsahem vitamínu C, a tak nás rodiče už od malička učili, že je musíme často jíst, abychom byli zdraví.

V současnosti už ale víme, že řada potravin je na vitamín C mnohem bohatší. My dnes vybereme ty nejlepší, které jsou nejenom prospěšné pro zdraví, ale dají se také použít jako zpestření vašeho jídelníčku.

 

 

Pár základních informací o vitamínu C

Ještě než se podíváme na konkrétní potraviny, bylo by dobré si o vitamínu C něco říct. Lidé jsou jedni z mála savců, kteří si nedokáží vitamín C vyrobit sami v těle. To je důvod, proč jej musíme v dostatečném množství přijímat ve stravě. Optimální příjem vitamínu C také úzce souvisí s imunitou. Častým mýtem je, že vitamín C pomáhá předcházet nachlazení. Toto bylo bohužel vyvráceno vědeckými studiemi. Nicméně na druhou stranu bylo prokázáno, že i když nachlazení nedokáže předcházet, pomáhá vitamín C zkrátit dobu, po kterou nachlazení trvá. Stejně tak pomáhá zmírňovat i jeho projevy.

 

Nedostatek vitamínu C se může projevit špatnou kvalitou kůže, slabou imunitou, bolestí kloubů nebo třeba nedostatkem železa. Lidé, kteří mají málo vitamínu C mají častěji problém s pomalým hojením nebo modřinami. Zjednodušeně řečeno je velmi důležité vitamín C příjmat v dostatečném množství. A ve kterých potravinách ho tedy najdeme?

1. Růžičková kapusta

Růžičková kapusta není kvůli své chuti všeobecně moc oblíbená. Nicméně obsahuje řadu zdraví prospěšných vitamínů a minerálů. Kromě vitamínu C je bohatá na vitamín B1 a B9, dále obsahuje vitamíny A a E, draslík, hořčík, vápník a další stopové prvky. Díky svému složení podporuje imunitu, podporuje krvetvorbu a růst buněk, posiluje pleť, vlasy a nehty.

Mimo to pomáhá bojovat proti únavě a stresu, zlepšuje náladu a odstraňuje podrážděnost. V neposlední řadě má pozitivní vliv na trávení a detoxikaci organismu.

jak růžičkovou kapustu připravit
V kuchyni se dá připravit na mnoho způsobů. Nabízí se například vaření, dušení nebo třeba zapékání. Je možné ji přidávat také například do polévek, omáček, vývarů nebo nákypů. Já osobně preferuji lehce spařenou růžičkovou kapustu jako přílohu k hlavnímu jídlu.
-
Růžičková kapusta obsahuje asi dvojnásobné množství vitamínu C v porovnání s pomerančem.

 

2. Petržel

Tato bylina byla pro své léčivé účinky oblíbená už v antickém Řecku. Lidé se tehdy domnívali, že je petržel dokáže chránit před otrávením. Až tak kouzelná petržel ve skutečnosti sice není, ale i tak má spoustu pozitivních účinků na lidské tělo. Obsahuje velké množství chlorofylu, který čistí krev a pomáhá tvořit nové červené krvinky. Díky tomu petržel zlepšuje okysličování buněk.

Mimo to působí močopudně, čímž snižuje krevní tlak, zlepšuje funkci ledvin a pomáhá jako prevence proti ledvinovým kamenům. Také působí jako antioxidant a zlepšuje tělesný pach a dech. Ve 100 gramech petržele je obsaženo 3x více vitamínu C než v pomeranči. Dále obsahuje draslík, hořčík, vápník a železo.

jak petržel připravit
Petrželová nať se používá často jako ozdoba pokrmů, ale dá se přidávat i do salátů nebo třeba zeleninových smoothies. Kořen se kromě svíčkové omáčky přidává i do různých polévek nebo k dochucení masa.

3. Brokolice

Někteří lidé brokolici z jídelníčku vyřazují kvůli její chuti, to je ale velká chyba. Tato zelenina je opravdu nabitá vitamíny a minerály. Kromě vitamínu C je bohatá i na vitamín D, E a vitamíny skupiny B.

Velmi přínosný je také vysoký obsah hořčíku, vlákniny a draslíku. Právě draslík má příznivé účinky na činnost srdce a správné fungování nervového systému. Brokolici by do jídelníčku měli určitě zařadit lidé, kteří se snaží zhubnout, protože obsahuje asi 90% vody a je velmi chudá na sacharidy.

jak brokolici připravit
Brokolice velmi rychle podléhá zkáze, proto je potřeba ji konzumovat co nejrychleji. Z nutričního hlediska je ideální jíst brokolici neupravenou.
Pokud se rozhodnete brokolici uvařit, nemělo by vaření trvat déle než 3 minuty. Dále se nabízí například dušení, smažení, nebo například zapékání. Velmi populární jsou také brokolicové polévky, omáčky a různé krémy. Například taková brokolicová polévka se smetanou je jednoduchou a velmi chutnou možností jak si brokolici připravit.
-
Brokolice se pyšní maximem pozitivních vlivů na lidský organismus a často je označována jako nejzdravější zelenina.

 

4. Jahody

Narozdíl od většiny předešlých potravin, jahody jsou všeobecně kvůli své chuti velmi oblíbené. Každý milovník jahod určitě kromě chuti ocení i jejich zdravotní benefity. Jsou bohaté na vitamín C, B9 a K. Vitamíny C a K spolu s manganem a draslíkem, které jsou v jahodách také bohatě zastoupeny, pomáhají zlepšit kvalitu kostí a podporují přítomnost vápníku v těle. V nemalém množství se v jahodách nachází také hořčík, který společně s draslíkem pomáhají udržovat dobrý stav cévního systému.

Za zmínku stojí i kyselina listová, která má velký význam pro těhotné ženy. Ta pomáhá předcházet vrozeným vadám novorozených dětí, proto se těhotným ženám doporučuje strava bohatá právě na kyselinu listovou. Stejně jako většina ostatních bobulovitých plodů obsahují jahody i řadu antioxidantů, které jsou pro zdraví velmi prospěšné.

jak jahody připravit
Jahody se velmi často konzumují čerstvé. Díky své skvělé chuti se ale často přidávají i do nejrůznějších smoothies, zákusků, ovocných salátů, krémů a podobně.
-
Nejen jahody, ale i ostatní bobulovité plody mají velmi pozitivní vliv na zdraví.

5. Kiwi

Potřebujete pokrýt svou denní dávku vitamínu C jedním kouskem ovoce? Sáhněte po kiwi! V jednom průměrném kiwi se skrývá asi 80 mg vitamínu C, což odpovídá doporučené denní dávce. Vitamín C spolu s mědí obsaženou v kiwi podporují vstřebávání železa, které zmírňuje chudokrevnost. Vysoký obsah draslíku spolu s nízkým obsahem sodíku slouží jako prevence proti vysokému krevnímu tlaku.

Zároveň pomáhá kiwi cévnímu systému tím, že posiluje stěny cév a pomáhá proti křečovým žilám. Kiwi se vyplatí jíst před spaním. Díky obsahu serotoninu zlepšuje kvalitu spánku. Ve velkém je v kiwi zastoupena i vláknina, která je přínosná pro trávení. Díky vysokému obsahu vlákniny a nízkému obsahu sacharidů pomáhá kiwi při regulaci hladiny cukru v krvi a při snižování hladiny cholesterolu.

jak kiwi připravit
Nejlepší je konzumovat kiwi čerstvé, aby se zachovaly všechny nutriční hodnoty.

6. Šípek

Šípek byl už od nepaměti používán pro své léčebné schopnosti. Má nespočet pozitivních vlivů na lidské tělo, mezi něž patří například regulace krevního cukru, snižování rizika vzniku cukrovky a zmírňování příznaků této nemoci. Šípek je močopudný, a proto se používá k léčení zánětů ledvin a močových cest. Má pozitivní vliv i na žaludek. Používá se při léčení žaludečních poruch, jako jsou například žaludeční křeče nebo celkové podráždění žaludku.

Šípek je bohatý také na flavonoidy, které jsou zodpovědné za jeho antioxidační účinek. Ženy ocení vliv šípku na ženský reprodukční systém, protože usnadňuje menstruační cyklus a pomáhá předcházet problémům s prsy.

jak šípek připravit
Asi nejpopulárnější způsob zpracování šípku je šípkový čaj. Ten působí jako univerzální posilující nápoj pro tělo. Za zkoušku stojí i šípková marmeláda, kompot, nebo například šípkové pyré.
-
Šípek je velmi často používaný v lidovém léčitelství.

 

Vzhledem k tomu, že většina druhů ovoce a zeleniny není dostupná po celý rok a během zpracování se obsah vitamínu C snižuje, je dobré ho přijímat i ve formě kvalitních doplňků stravy. V našem katalogu najdete ty nejlepší vitamínové doplňky, které vám pomohou vitamín C doplnit i ve dnech, kdy nebudete mít čas si udělat svůj oblíbený šípkový čaj.

Jaké kvalitní vitamín C doplňky doporučujeme:

Samozřejmě, že vitamín C je ve velkém množství obsažen i v jiných potravinách, my jsme ale vybrali ty, které se nám zdály nejlepší a které nejraději používáme. Pokud zde chybí váš oblíbený zdroj vitamínu C, budeme rádi, když se s námi o něj podělíte v komentářích, kam můžete směřovat i vaše případné dotazy.

nÁŠ TIP!
Vitamín C není jediným vitamínem, který naše tělo potřebuje. Pokud chcete vědět, na které další vitamíny nebo minerály se nesmí zapomínat, připomeňte si náš článek, ve kterém jsme vybrali 5 suplementů, do kterých se vyplatí investovat.

Další podobné články:

 

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.