Suplementy

Je bezpečné užívat prošlý kreatin?

Kreatin je bezpochyby jedním z nejúčinnějších legálně dostupných suplementů. Kromě mnoha vědeckých studií o něm byly napsány stovky článků - dokonce i my ho rozebírali jeho správné dávkování, s čím ho kombinovat pro maximální efekt a ty nejlepší jsme srovnávali v našem testování nejlepších kreatinů na trhu.

Dosud jsem ale nezaznamenal článek, který by se zaobíral problematikou užívání kreatinu po expiraci. A právě tomu se budeme věnovat v dnešním článku.

Jak poznat prošlý kreatin?

Těžko. Obecně by se dalo říct, že prošlé suplementy není snadné poznat. Základním ukazatelem zdravotní nezávadnosti by u kreatinu, stejně jako u každého jiného suplementu, mělo být datum minimální trvanlivosti. Obecně platí, že i po překročení tohoto data, které by mělo být vyznačeno pečlivě na každé trvanlivější potravině, by suplementy měly být nějaký čas v pořádku. Vzhledem k tomu, že bývají vakuově balené, se dá předpokládat, že k nim nemá přístup vzduch a vlhkost, díky čemuž v podstatě nemohou být infikovány bakteriemi či plísní.

Držme se ale toho, že doma objevíte starý kreatin, který je prošlý teprve krátký čas (řádově několik týdnů). Jak poznat, že ho ještě můžete používat? Z mé osobní zkušenosti doporučuji jednu dávku rozmíchat v menším množství vody a zkontrolovat, jak kreatin voní a zda vypadá normálně. Jestli se vám na něm nezdá nic špatného, s největší pravděpodobností bude v pořádku.

Jak poznat prošlý kreatin a co s ním dělat?
Zkuste kreatin rozmíchat v menším množství vody a zkontrolovat, jak voní a zda vypadá normálně.

 

TIP: Který kreatin je na trhu aktuálně nejlepší?

Je bezpečné užívat prošlý kreatin?

Ano i ne. Opět záleží především na době, jakou je kreatin po expiraci. Jestli jste se ale drželi výše zmíněných rad a suplement před použitím pečlivě zkontrolovali, měl by být naprosto v pořádku. Pokud se vám na něm ale zdá něco zvláštního, bude lepší se užívání vyvarovat. Koneckonců, kreatin rozhodně patří k těm levnějším suplementům, a tudíž je opravdu zbytečné riskovat zdravotní problémy kvůli užívání prošlého.

V případě, že vyzkoušíte prošlý kreatin, který se vám nezdá, v nejhorším případě vás čekají střevní problémy.

Jestli vás problematika prošlých suplementů zajímá více, rozhodně doporučujeme se podívat na toto stručné a přínosné video:

 

Jaký je tedy závěr?

Pokaždé, když se dotaz týkající se užívání prošlých suplementů objeví v některé z diskuzí na sociálních sítí, najde se člověk, který odpoví: “Zkus a uvidíš.”. A přesně k tomu bychom se přikláněli i my.

Pokud bude kreatin vypadat naprosto normálně a nebude nijak zvláštně cítit, bude z 99% naprosto v pořádku. To nejhorší, co se vám může po konzumaci prošlého glutaminu stát, jsou drobné střevní potíže.

V takovém případě je ideální sáhnout po novém kreatinu. Vybrat ho můžete třeba v našem katalogu suplementů a nebo využít nezávislého žebříčku, kde jsme ty nejlepší kreatiny srovnávali mezi sebou navzájem.

Máte doma další suplementy po expiraci?

Vše, co potřebujete vědět o kreatinu (video):

 

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.