Suplementy

Je bezpečné užívat prošlý protein?

O proteinových doplňcích už bylo napsáno vše možné i nemožné. Koneckonců, i my jsme se jimi zaobírali velmi důkladně - ať už v našem nezávislém testu syrovátkových proteinů nebo v různých odborných recenzích.

Ještě jsem ale nezaregistroval žádný článek, který by se zaobíral problematikou proteinů s prošlou expirační dobou. Pojďme se na to tedy podívat v následujícím článku. 

Jak poznat prošlý protein? 

Hned první důležitou otázkou je, jak vlastně prošlý protein poznat. A není to otázka vůbec jednoduchá. Nejdůležitějším ukazatelem by mělo být datum minimální trvanlivosti, které musí být ze zákona na každé trvanlivější potravině uvedeno.

Pokud jste ho již překročili a protein otevřeli, nic zásadního pravděpodobně nepoznáte. Jelikož se jedná o prášek, který neobsahuje vodu, nemůže se na něm objevit plíseň ani jiné bakterie, protože ty ke svému vzniku potřebují vlhkost.

Kvůli absenci vlhkosti by protein neměl být ani zhrudkovatělý či jinak poškozený. 

 

Přece jen ale existuje způsob, jakým zkažený protein poznat. A ten se označuje jako Maillardova reakce. Ve většině proteinových přípravků zůstane zbytek mléčného cukru z doby, kdy byla syrovátka extrahována z mléka. A právě laktóza začne reagovat s bílkovinami, čímž dojde k jakési degradaci jedné z klíčových aminokyselin, a sice lysinu. Na první pohled by se tato reakce měla projevit odbarvením (vyblednutím) proteinu.

Jak poznat prošlý protein?
Na první pohled pravděpodobně nepoznáte, zda protein je či není možné dále konzumovat.

Je bezpečné prošlý protein používat? 

S největší pravděpodobností je. Existuje jen opravdu malé riziko vzniku bakterií či jiného znehodnocení, pokud byl protein uzavřený a celou dobu byl správně skladován. Záleží ovšem na složení daného proteinu - přidané látky (jako například rostlinné tuky atp.) mohou kvalitu prošlého suplemetu velmi nepříznivě ovlivnit. 

Jedinou nevýhodou, kterou zpozorujete téměř ve všech případech, bude horší chuť. Pokud chcete riziko tohoto negativního efektu minimalizovat, skladujte protein na chladném, tmavém a suchém místě. 

Když už se dostanete k proteinu s prošlou expirační dobou, rozmíchejte jednu dávku v malém množství vody a před samotnou konzumací se zkuste zaměřit na vůni proteinu. Pokud se vám na ní nebude cokoliv zdát, bude lepší se konzumace vyvarovat.

Je bezpečné užívat prošlý protein?
Pokud budete prošlý protein testovat poprvé, zvolte raději vodu než mléko.

 

Závěr

Pokaždé, když se dotaz týkající se užívání prošlého proteinu objeví v některé z diskuzí na sociálních sítí, najde se člověk, který odpoví: “Zkus a uvidíš.”. A přesně k tomu bychom se přikláněli i my.

Jestli protein po rozmíchání voní naprosto přirozeně, na 99% bude v pořádku a můžete ho bez obav vypít. To nejhorší, co se po konzumaci prošlého proteinu může stát, jsou drobné střevní potíže.

V takovém případě samozřejmě doporučujeme protein vyhodit a sáhnout po novém, například po CFM Evolution, který patří k našim nejlépe hodnoceným proteinům za dobrou cenu.

POKRAČUJTE DÁLE: Hodí se Coca Cola Light & Zero do diety?

Máte doma další suplementy po expiraci?

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (5)

Robert
Leden 6, 2021

Dobrý deň prajem môžem sa opýtať,

Mám Proteín len len po záruke, ešte nebol otvorený, skúsil som ho otvoriť a normálne vonia ako by aj mal môžem ho piť? ďakujem

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(-4)
Filip
Leden 7, 2021

Tak ty vole čet si ten článek nebo si dement?

Souhlasím(+37)
Nesouhlasím(0)
Braňo
Březen 23, 2021

😂😂😂👍

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(0)
Sára
Duben 11, 2021

:D :D :D :D

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(0)
Packa
Duben 26, 2022

Ty kokos , otevřel jsem starý protein 5 let po zaruce, voní a chutná jako noví 😁

Souhlasím(+7)
Nesouhlasím(0)