Donuty. Závislost, které se mnoho lidí nemůže zbavit. Sladkost, kterou vídám v chladící vitríně kdykoliv jdu do gymu. Docela dobrá zkouška ohněm, ne? :D Posilovna a hned vedle cukrárna s těma nejsladšíma a nejpřesmaženějšíma dobrůtkama, které si jen dokážete překvapit! Naštěstí ale musím říct, že se jí vyhýbám obloukem a do gymu chodím s pohledem upřeným přímo před sebe, s vidinou toho krásného vymakaného těla, které budu mít, když do toho obchůdku plného sladké vůně nevstoupím.
Co kdyby si ale člověk občas dopřál, zdravě a bez výčitek? Na to se podíváme v dnešním receptu na tyto proteinové donuty s příchutí jablečného štrúdlu, které vám rozhodně žádný faldík na břiše neudělají, ba naopak vám dodají kvalitní sacharidy a bílkoviny, třeba právě po tréninku. :)
Suroviny na cca 7 kousků:
- 180g celozrnné špaldové mouky
- 20g jablečné vlákniny
- 1 nastrouhané jablko
- 1 dávka vanilkového proteinu, přičemž inspirovat se můžete třeba v našem srovnání nejlepších syrovátkových proteinů.
- špetka kypřícího prášku do pečiva, skořice
- 2 vajíčka
- 175ml vody
- 2 lžičky medu (jestliže nemáme slazený protein, přidáme klidně i více)
- kokosový olej na vymazání formiček
Na dozdobení jsem použila:
- 3 kostičky 81% čokolády z Lidlu
- ½ lžičky kokosového oleje
- Kokos, ovesné vločky, borůvky, cokoliv, co nám chutná…
Postup:
- V míse si smícháme mouku, jablečnou vlákninu, protein, skořici a špetku kypřícího prášku.
- 1 střední jablko si nastrouháme nahrubo a přidáme ho do směsi, kterou dobře promícháme a přidáme zbytek mokrých ingrediencí.
- Vznikne nám hustější těsto, se kterým se bude pěkně pracovat. Formičky si dobře vymažeme kokosovým olejem a potom do nich s pomocí čajové lžičky přemístíme směs na donuty. Z těsta vytvoříme zhruba 6-7 kousků.
- Pak už jen zbývá donuty vložit do trouby a péct 15 minut na 180°C. Těsto bude díky jablku vláčnější a mokřejší, rozhodně se nebojte, že by nebylo upečené. :)
- Ihned po vytáhnutí z trouby donuty vyndáme z formiček.
- Pokud je chceme dozdobit, rozpustíme si v horké lázni čokoládu s trochou kokosového oleje, jinak je můžeme podávat samostatně či s tvarohem nebo oříškovým máslem.
A co vy? Pochlubte se svými výtvory na Instagramu pod #svetfitness! :)
Proč nám můžete věřit?
Ahoj! Já jsem Mirek a ve Světě Fitness působím až na drobnou přestávku vlastně skoro od začátku. Tomu ale předcházelo pár let, kdy jsem žil snad jenom posilovnou, věnoval se mrtvému tahu a silovému trojboji, objížděl závody a získal pár medailí.
Nejvíc si vážím asi republikového rekordu ve federaci WUAP. Kromě toho, že jsem cvičil, jsem se ale taky zajímal o jídlo a o suplementy, rád jsem si ve volném čase četl různé výzkumy a odborné knížky, abych toho co nejvíc věděl.