Strava

Test proteinových fitness tyčinek ze supermarketů

Proteinové tyčinky ze supermarketu jsou poměrně nevýraznými potravinami, kterým většinou nevěnujete žádnou pozornost, dokud nějakou nepotřebujete. A stejný případ jsme zažili nedávno i my, když jsme si chtěli koupit nějakou alespoň trochu zdravou tyčinku.

Jejich složení bylo povětšinou ale tak špatné, že jsme se rozhodli tyčinek nakoupit co možná nejvíc a udělat opravdu velký a komplexní test. Dají se v supermarketu sehnat i kvalitní produkty, nebo je zbytečné se snažit? To se dozvíte v našem dnešním článku.

Test fitness energetických tyčinek

1. Corny Flapjack

Corny Flapjack Protein tyčinka

 

ZÁKLADNÍ INFORMACE:
  • Název: Corny Flapjack
  • Gramáž: 65g
  • Cena: 24,90 Kč
  • Kde koupeno: Tesco
  • Naše hodnocení: 5/10

Jak hodnotíme složení

Složení tyčinky Corny Flapjack záleží do jisté míry na úhlu pohledu. Na jedné straně považujeme za velmi pozitivní použití dýňových semínek, sušených brusinek a ovesných vloček, na straně druhé nás celkový dojem kazí použití glukózovo-fruktózového sirupu, cukru, emulgátorů a dalších surovin, které by v kvalitní tyčince pravděpodobně být neměly.

Jak nám tyčinka chutnala

Po chuťové stránce je tyčinka poměrně nevýrazná, avšak i přesto zvládne působit dost nepřirozeně a přeslazeně. Podle názvu jsem se těšil na ně příliš výraznou tyčinku s přirozenou chutí brusinek a dýňových semínek, nicméně přesně taková tato tyčinka nebyla.

Závěr

Složení, které má jistě nedostatky je v tomto případě doplněno chutí, která se většině z vás pravděpodobně také nezalíbí, tudíž tuto tyčinky rozhodně nemůžu doporučit. I v případě, že máte pouze omezené možnosti určitě existují i lepší varianty.

2. Nutrend Voltage Energy Bar

Nutrend Voltage Protein tyčinka

ZÁKLADNÍ INFORMACE:

Jak hodnotíme složení?

Jak se v našem dnešním článku ještě určitě stihnete přesvědčit, i Nutrend umí vyrobit opravdu kvalitní tyčinky se složením, jaké mu může většina konkurenčních produktů závidět. Voltage Energy Bar ale rozhodně patří k těm horším, už jen kvůli obsahu glukózového sirupu, palmového oleje a dalších surovin, které by v kvalitních tyčinkách být neměly.

Jak nám tyčinka chutnala

Na Voltage Energy Bar musím vyzdvihnout poměrně velký sytící efekt, jakým málokterá konkurenční tyčinka disponuje. Má velmi zajímavou konzistenci, ale z hlediska chuti mě vůbec nezaujala, protože působí dost uměle a jsou podle mého názoru patrné použité rostlinné oleje.

Závěr

Tyčinka s podprůměrným složením a zhruba stejnou chutí. Voltage Energy Bar rozhodně nedoporučuji, protože i skalní fanoušci Nutrendu jsou schopni z repertoáru této značky vybrat podstatně lepší tyčinky.

3. Nutrend Flapjack

Nutrend Flapjack Protein tyčinka

Základní informace:
  • Název: Nutrend Flapjack
  • Gramáž: 100g
  • Cena: 29,90 Kč
  • Kde koupeno: Lidl
  • Naše hodnocení: 6,5/10

Jak hodnotíme složení

Kromě klasických informací, které u většiny ostatních tyčinek zmiňujeme, je v případě Flapjacku od Nutrendu nutné vyzdvihnout vysoký obsah vlákniny, která představuje konkrétně 9g na 100g produktu. Jinak je ale bohužel tyčinka velmi podobná ostatním- obsahuje palmový olej, glukózový sirup i další ne úplně šťastně zvolené suroviny.

Jak nám tyčinka chutnala

Po chuťové stránce je Flapjack na můj vkus poměrně sladký, ale jinak opravdu dobrý. Tyčinka obsahuje celé kakaové kousky, jejichž chuť je poměrně intenzivní a spolehlivě přebije i typickou chuť ovesných vloček.

Závěr

Přestože podobné hodnocení jsem v dnešním testování již použil, musím ho v souvislosti s touto tyčinkou napsat znovu. Jedná se o opravdu skvělou tyčinku v případě, že hledáte kalorickou svačinu pro nějaký „cheat day.“ Sportovcům ve striktním režimu ji doporučit nemůžu.

4. Nutrend Musli Profigur

Nutrend Musli Protein tyčinka

 

základní informace:

Jak hodnotíme složení

Když uslyšíte název Profigur, může to ve vás evokovat tyčinku, která vám pomůže hubnout. Přitom v ní ale najdete hned 33,6g cukrů na 100g, což opravdu není kdo ví jaká výhra. Navíc složení obsahuje palmový i palmojádrový tuk a glukózo-fruktózový sirup, což není vyloženě nejšťastnější volba.

Jak nám tyčinka chutnala

Po chuťové stránce je Profigur poměrně dobrou tyčinkou, je sice o něco sladší, ale chuť lískových oříšků skutečně a autenticky zaznamenáte. I když existují i chutnější tyčinky, můžu Profigur doporučit.

Závěr

Nutrend sice umí udělat i kvalitní a dobré tyčinky, ale tato podle nás patří k těm horším. Chuťově je sice dobrá, ale ani to nevyváží špatné složení, protože stále se pohybujeme ve sféře fitness tyčinek.

5. Nutrend Raw Bar

Nutrend RAW Bar Protein tyčinka

základní informace:
  • Název: Nutrend Raw Bar
  • Gramáž: 50g
  • Cena: 18 Kč
  • Kde koupeno: Lidl
  • Naše hodnocení: 8/10

Jak hodnotíme složení

Stejne jako u Raw Seed Bar hodnotíme i zde složení velmi kvalitně. Tyčinka je dostupná hned ve třech příchutích, přičemž základ každé představují datle a pak vždy záleží na zvolené variantě. My vyzkoušeli kešu a jablko, kde byla pouze lisovaná jablka, najemno nadrcené ořechy a výše zmíněné datle, což je velmi dobré složení.

Jak nám chutnala

Musíme přiznat, že i po chuťové stránce má Raw Bar co nabídnout. Ořechy jsou v této tyčince nadrcené opravdu najemno, tudíž se nemusíte bát celých ořechů, na kterých si vylámete zuby.

Závěr

Nutrend nás v tomto testování přesvědčil, že některé produkty z jejich repertoáru jsou skutečně kvalitní a Raw Bar je bezpochyby jedním z nich. Osobně tuto tyčinku rozhodně doporučuji, protože se jedná o dobrý kompromis mezi výbornou chutí a špičkovou kvalitou.

 

6. Nutrend Raw Seeds Bar

Nutrend RAW SEEDS BAR Protein tyčinka

základní informace:
  • Název: Nutrend Raw Seeds Bar
  • Gramáž: 50g
  • Cena: 19,90 Kč
  • Kde koupeno: Lidl
  • Naše hodnocení: 8/10

Jak hodnotíme složení

Upřímně řečeno je tyčinka Raw Seeds Bar jedním z prvních velmi povedených produktů od společnosti Nutrend. Obsahuje opravdu kvalitní suroviny jako jsou sušené datle, sušené švestky, sušená jablka, goji a různá semínka (Slunečnice loupaná, lněná semínka, chia semínka, quinoa bílá a sezam), což je extrémně kvalitní složení, jakému absolutně nemám co vytknout.

Jak nám tyčinka chutnala

Ani po chuťové stránce nemáme Raw Seeds Bar co vytknout. Chutná totiž naprosto přirozeně, což je z mého pohledu nejdůležitější kritérium hodnocení. Žádné zbytečné tuky, žádná nefunkční aditiva ani podobné suroviny dělají z této tyčinky tu nejlepší volbu v případě, že vás honí mlsná.

Závěr

Tyčinka s dobrým složením a ještě lepší chutí. Rozhodně nám tedy nezbývá nic jiného, než ji doporučit. Jedinou nevýhodou je vyšší obsah cukrů, které se zde sice vyskytují přirozeně, ale stejně z této tyčinky dělají nevhodnou pochoutku do jakékoliv redukční diety.

7. Nutrend De Nuts

De-nuts Protein tyčinka

 

základní informace:
  • Název: Nutrend De Nuts
  • Gramáž: 35g
  • Cena: 19,90 Kč
  • Kde koupeno: DM drogerie
  • Naše hodnocení: 6,5/10

Jak hodnotíme složení

De-Nuts jsou tyčinky, které jste v supermarketech jistě mnohokrát viděli i vy. A i když mohou působit dojmem, že se zdravým životním stylem nemají co dočinění, jejich složení je poměrně dobré. Pokud pomineme glukózový sirup, je tyčinka tvořena pouze kvalitními surovinami jako jsou kešu, mandle, arašídy, sezam nebo med.

Jak nám chutnala

Po chuťové stránce se jedná o další velmi dobrou tyčinku. Z hlediska konzistence je sice o něco tvrdší, ale každopádně působí velmi přirozeně a nejsou z ní cítit žádné umělé přísady.

Závěr

Velmi chutná tyčinka se skvělým složením, za jejíž jedinou nevýhodu lze považovat pouze opravdu malé balení, které vás rozhodně nezasytí. Na tyčince jsem si velmi pochutnal, ale bohužel bych byl schopný jich sníst alespoň 10. Sytící efekt konkurenčních tyčinek je tedy o poznání lepší.

8. Cerea Flapjack

Cerea Flapjack Protein tyčinka

 

základní informace:
  • Název: Cerea Flapjack
  • Gramáž: 60g
  • Cena: 27,90 Kč
  • Kde koupeno: DM drogerie
  • Naše hodnocení: 6/10

Jak hodnotíme složení?

Přestože nutriční hodnoty tyčinky příliš dobře nevyhlíží, použité suroviny jsou velmi kvalitní - najdete zde máslo, hořkou belgickou čokoládu, mandle i kokos. Ke slazení byl použit nejen cukr, ale také med či slazené mléko. Podle mého názoru daleko lepší suroviny, než palmový olej a glukózový sirup, tudíž složení hodnotím opravdu velmi pozitivně.

Jak nám tyčinka chutnala?

Po chuťové stránce je tato tyčinka rozhodně jednou z nejlepších na trhu. Kvalitní suroviny se odráží i na tom, že chuť je naprosto přirozená a bez jakýchkoliv umělých pachutí. Tyčinka obsahuje celé kousky hořké čokolády, které se příjemně rozpouští v puse, kokos opět působí velmi přirozeně a bez zvýrazňovačů chuti je celá tyčinka opravdu vyladěná.

Závěr

Skvělá tyčinka s velmi dobrou chutí, jakou si zamilujete i vy. Bohužel se použité suroviny odráží i na nutričních hodnotách, které rozhodně nejsou vhodné pro sportovce v dietním režimu.

9. Saturo Cocoa Bar

Saturo Protein tyčinka

základní informace:
  • Název: Saturo Cocoa Bar
  • Gramáž: 65g
  • Cena: 64,90 Kč
  • Kde koupeno: Rohlik.cz
  • Naše hodnocení: 6/10

Jak hodnotíme složení

Po stránce složení je proteinová tyčinka Saturo rozhodně z těch lepších. Za vyzdvihnutí rozhodně stojí například čekanková vláknina, mleté lněné semínko, či hrachový protein, který je jedním z nejlépe využitelných rostlinných proteinů. Naopak třeba směs minerálů v čele s oxidem hořečnatým, není vyloženě nutnou surovinou.

Jak nám tyčinka chutnala

Z chuti tyčinky Saturo jsme byli v celé naší redakci jednoznačně zklamáni. Z hlediska konzistence je velmi tvrdá a ačkoliv jsme se na ni poměrně těšili, její chuť je extrémně nevýrazná a že by měla připomínat kakao detekujete jen velmi obtížně.

Závěr

Jedna z nejdražších tyčinek našeho testování rozhodně nepatří k těm nejhorším, ale ani k těm nejlepším v našem srovnáním. Zaplatíte za ni téměř 60 Kč a po chuťové stránce rozhodně žádný zážitek nečekejte, i když složení je poměrně obstojné.

10. Tomm's Flapjack

Tomms Flapjack Protein tyčinka

základní informace:
  • Název: Tomm's Flapjack
  • Gramáž: 100g
  • Cena: 32,90 Kč
  • Kde koupeno: Rohlik.cz
  • Naše hodnocení: 5,5/10

Jak hodnotíme složení

I když designově vypadá Tomm's Flapjack velmi dobře, složení rozhodně nepředstavuje nic extra. Najdete v něm částečně invertovaný cukrový sirup, cukr, palmový olej a další suroviny, které bych si v kvalitní tyčince úplně nepředstavoval.

Jak nám tyčinka chutnala

Upřímně řečeno ani po chuťové stránce není Tomm's Flapjack kdo ví jakou výhrou. Poměrně dobrá sice je, ale na můj vkus by mohla být o něco výraznější. Navíc působí nepřirozeně, jsou z ní patrné rostlinné oleje i velké množství cukru, a proto ji nedoporučuji.

Závěr

Poměrně velké množství jednoduchých cukrů, zbytečné přidané suroviny a navíc nepřirozená chuť. Zkrátka a dobře jen další tyčinka, kterou určitě nedoporučujeme a pokud se v našem srovnání posunete o pár řádků níže, určitě objevíte lepší.

11. Blackfriars Flapjack

Blackfriars Flapjack Protein tyčinka

základní informace:
  • Název: Blackfriars Flapjack
  • Gramáž: 110g
  • Cena: 25 Kč
  • Kde koupeno: Kulturistika.com
  • Naše hodnocení: 5,5/10

Jak hodnotíme složení

Po stránce složení není tyčinka zdaleka tak dobrá jako z hlediska chuti. Bohužel v ní najdete palmový i palmojádrový olej, glukózový sirup, éčka i další suroviny, které by v kvalitní tyčince být určitě neměly. Navíc ve 100g najdete hned 30g cukrů, což je opravdu hodně.

Jak nám chutnala

Po chuťové stránce je Blackfriars Flapjack bezkonkurenčně jedním z nejlepších flapjacků, jaké na trhu vůbec seženete. My vyzkoušeli variantu kapučíno, která je opravdu výborná, avšak vybírat můžete hned z osmi dalších netradičních příchutí včetně černé višně, karamelu nebo extrémní čokolády.

 

Závěr

Jestli hledáte zdravou tyčinku s dobrým složením, vyhněte se Blackfriars Flapjacku obloukem. Pokud ale máte zrovna cheat day a můžete si dovolit přijmout více kalorií, je rozhodně dobrou volbou.

12. Amix Sport Power Energy Bar

Sport power energy cake Protein tyčinka

základní informace:

Jak hodnotíme složení

Klasická sportovní energetická tyčinka s poměrně vysokým obsahem sacharidů. Některé suroviny velmi oceňujeme (například instantní rýžovou mouku, amarant, quinou nebo jáhly), ale jiné by podle nás v kvalitní tyčince být neměly, opět můžeme zmínit například palmový a palmojádrový olej či glukózo-fruktózový sirup.

Jak nám tyčinka chutnala

Tyčinku jsme vyzkoušeli v příchuti blood orange, což je podle mě skvělá příchuť například pro předtréninkové doplňky, ale u tyčinky poněkud postrádá smysl. Tyčinka je chuťově velmi zvláštní a i když obsahuje pomerančovou kůru, působí na mě poněkud neautenticky a uměle.

Závěr

Tyčinka Sport Power Energy Cake upřímně řečeno nedisponuje ničím, co by mě přesvědčilo o opětovném zakoupení. Chuť je spíše podprůměrná a složení také na průměr dosahuje jen s obtížemi. Rozhodně bych zvolil jinou tyčinku z našeho žebříčku.

13. Max Sport Raw Paleo Bar

Raw Paleo Protein tyčinka

základní informace:
  • Název: Max Sport Raw Paleo Bar
  • Gramáž: 50g
  • Cena: 24 Kč
  • Kde koupeno: Kulturistika.com
  • Naše hodnocení: 8/10

Jak hodnotíme složení

Jelikož se naše testování pomalu blíží k závěru, dostáváme se k tyčinkám, jejichž složení je značně stručnější. Konkrétně tato tyčinka od společnosti Max Sport obsahuje jen a pouze sušené datle, jablko, mandlovou drť, mletou skořici a kakaové máslo, což je složení, kterému nemáme absolutně vůbec co vytknout.

Jak nám chutnala

Varianta jablko a skořice je po chuťové stránce opravdu výborná. Působí zcela přirozeně a jsem rád, že alespoň na závěr našeho testování jsme narazili na tyčinky, z nichž není patrný levný rostlinný olej ani žádná aditiva. Někomu z vás možná bude připadat málo sladká, ale na můj vkus byla optimální.

Závěr

Raw Paleo není přeslazená a působí zcela přirozeně, což jsou dvě základní kritéria, která na tyčinky mám. A když se k tomu přidá i dobré složení a výborný poměr ceny a kvality, není vůbec co řešit.

14. Lifefood Lifebar Bio Raw Bar

Lifebar VITA Protein tyčinka

základní informace:

Jak hodnotíme složení

Tyčinky Lifebar sice obsahují až neuvěřitelných 40g cukru ve 100g, ale nejsou absolutně ničím doslazovány. Ve složení ´kokosové varianty najdete datle, kokos, mandle, kešu a kokosový olej, takže z mého pohledu velmi dobré složení. Složení čokoládové varianty je rovněž velmi dobré a skládá se z datlí, mandlí, kešu, kokosu, raw a bio kakaové hmota a kakaového prášku. Ať tedy zvolíte jakoukoliv variantu, nemáme jí co vytknout.

Jak nám chutnala

Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, obě je spojuje naprosto přirozená a plná chuť, kterou si určitě zamilujete. Já sám bych preferoval určitě čokoládovou, která je o něco intenzivnější a výraznější, protože kokosová varianta může být na někoho až příliš nevýrazná.

Závěr

Další ze série tyčinek, které jsou vynikající jak po stránce chuti, tak i složení. Můžete zvolit kteroukoliv z nabízených variant a jsem si jistý, že s ní budete spokojeni. Budete si ale bohužel muset připlatit, protože jedna tyčinka stojí necelých 37 Kč.

15. Bombus Raw Energy Bar

Bombus RAW Energy Protein tyčinka

 

základní informace:
  • Název: Bombus Raw Energy Bar
  • Gramáž: 50g
  • Cena: 27,90 Kč
  • Kde koupeno: Rossmann
  • Naše hodnocení: 9,5/10

Jak hodnotíme složení

Složení tyčinek Bombus je prostě a jednoduše bezkonkurenční. Všechny tyčinky totiž zpravidla obsahují pouze tři suroviny, které jsou zcela patrné již na první pohled. Základ totiž vždy tvoří sušené datle a zbylé dvě složky jsou většinou v názvu tyčinky. Takovému produktu nemáme prostě a jednoduše absolutně vůbec co vytknout.

Jak nám chutnaly

Jelikož si tyto tyčinky pravidelně kupujeme, vyzkoušeli jsme téměř všechny dostupné varianty a můžeme si dovolit srovnání. Detailnější hodnocení vybraných tyčinek vám tedy představíme v odrážkách:

  • cocoa&cocoa beans mají kromě datlí jenom kousky kakaových bobů a kakao jako takové. Z mého pohledu je právě tato varianta po chuťové stránce vůbec nejlepší, cítíte tu hořkosladkou chuť kakaa přímo z tyčinky, v puse vám křupou kousky kakaových bobů a nebudete tyčinku moci odložit, dokud nezůstane jen obal.
  • Arašídy s datlemi jsou velmi intenzivní, protože až 45% tvoří právě arašídy. Zbytek je tvořen datlemi a navíc je v tyčince i špetka soli. Složení této tyčinky je dobré, každopádně po chuťové stránce ji ocení jen milovníci arašídů.
  • cocoa&coconut je další skvělá varianta, kromě datlí je zde kokos a kakao, což je vskutku geniální kombinace, která se skvěle doplňuje. V tyčince jsou zastoupeny celé kousky strouhaného kokosu, což skvěle doplňuje intenzivní chuť kakaa.
  • Lemon&coconut představuje další skvělou variantu, která je kombinací kokosu, datlí a 1% připadá na citronovou šťávu a citronový olej. Chuť citronu je opravdu patrná, ale ne nějak přehnaně výrazná, že by rušila ostatní suroviny. Příjemná a odlehčená tyčinka, kterou si zamilujete i vy.
  • Jablko a skořice je opět výborná příchuť. Skořici jsem popravdě řečeno příliš výrazně necítil, ale díky jablku má tyčinka jemnou konzistenci a dobře se jí.
  • Pomeranč a kakaové boby je jedinou tyčinkou z našeho testování, která má víc surovin, a sice 4. Přesto je ale výborná, bez jakéhokoliv nesmyslného aditiva, není tam přidány cukr, barviva ani aromata. Jen datle, kokos, kakaové boby a pomerančový koncentrát.

Závěr

Bezkonkurenční kvalita, skvělá chuť a navíc tak široký sortiment, že si musí vybrat naprosto každý z vás. Rozhodně ji doporučuji, ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu. Skvěle se hodí nejen když vás honí mlsná, ale i na náročné túry do přírody.

16. Mixitka

Mixit Protein tyčinka

 

základní informace:
  • Název: Mixitka
  • Gramáž: 50g
  • Cena: 32 Kč
  • Kde koupeno: Fitness007
  • Naše hodnocení: 9,5/10

Jak hodnotíme složení?

Jednou z nejlepších možností, kterou bychom doporučovali zvolit naprosto každému, kdo hledá skvělý kompromis mezi chutí, cenou a kvalitou, je tyčinka Káva a kešu od společnosti Mixit. Stejně jako Bombus obsahuje jen tři základní suroviny, a sice datle, jádra kešu oříšků a mletou kávu.

Jak nám tyčinka chutnala?

Mixitka je přesně tím typem tyčinky, který mi vyhovuje. Chutná naprosto přirozeně, všechny použité suroviny jsou patrné, ale zároveň se nijak nepřebíjí. Naprosto jiný rozměr produktu dodává káva a pokud ji milujete tak jako já, zamilujete si i tuto tyčinku.

Závěr

Ač se snažím sebevíc, jediná nevýhoda, která mě v souvislosti s touto tyčinkou napadá, je o něco vyšší cena. Za Mixitku totiž zaplatíte o něco více než za předchozí Bombus tyčinky. Jinak ji ale mohu jedině doporučit a to jak po stránce chuti, tak i složení.

No a to by bylo pro naše dnešní testování všechno. Pokud máte nějaké dotazy vztahující se k tyčinkám ze supermarketu, neváhejte se zeptat v komentářích a my vám rádi odpovíme.

Test proteinových tyčinek

1. Úsovsko Fit Protein tyčinka

Úsovsko Fit Protein tyčinka

Základní informace:
  • Název: Úsovsko Fit Protein
  • Gramáž: 35g
  • Cena: 29,90 Kč
  • Kde koupeno: Kaufland
  • Naše hodnocení: 2,5/10

Složení

Tato tyčinka obsahuje 25g jednoduchých sacharidů na 100g, což je podle nás opravdu vysoké množství. Stejně tak za negativum považujeme i zdroje bílkovin. Sušený syrovátkový protein je velmi neefektivní bílkovina, protože při sušení dochází v důsledku vysokých teplot k degradaci některých důležitých frakcí proteinu, což zhoršuje využitelnost. Druhým zdrojem je sójový protein, což je u levnějších proteinových tyčinek víceméně standartní. Tyčinka obsahuje asi 4% ovesných vloček, ale zato v ní najdete i spoustu surovin, které nemají žádné opodstatnění - rostlinné tuky, škrobový sirup a další.

Jak nám chutnala

Po chuťové stránce tyčinka nechutná příliš špatně, v podstatě je chuť podobná přeslazeným snídaňovým cereáliím. Připadá mi extrémně sladká, přirozenou chuť, kterou u většiny produktů vyhledávám, jsem tady vůbec nenašel.

Závěr

Tyčinku FIT Protein upřímně řečeno příliš nedoporučuji. Již kvůli vysokému obsahu jednoduchých cukrů si myslím, že nemá s fitness vůbec nic společného, použité suroviny jsou levné a nemají žádné přílišné opodstatnění. Zkrátka a dobře tyčinka, která je nutričními hodnotami a složením srovnatelná s jakoukoliv neFIT tyčinkou, kterou v supermarketu najdete.

2. Nestlé Fitness Tyčinka

Nestlé Fitness Tyčinka

 

Základní informace:

Složení

Spíše než složení této tyčinky oceňuji originální nápad, jak pomocí nálepky “fitness” zvýšit prodej tohoto výrobku, který nemá s fitness vůbec nic společného. Ve 100g tyčinky najdete zhruba 21g jednoduchých sacharidů, ve složení se nachází jak cukr, tak i glukózový sirup. Ve srovnání s předchozí tyčinkou je zde již náznak zdravých surovin, například celozrnných cereálií či třtinové melasy. Množství je ovšem nevalné.

Jak nám chutnala

Po chuťové stránce nás tyčinka upřímně řečeno relativně zaujala, je výrazná, ale opět je znatelný vysoký obsah jednoduchých cukrů. Znovu musím říct, že pokud jste někdy snídali cereálie od Nestlé, jejich tyčinka je velmi podobná.

Závěr

Fitness tyčinka Nestlé také není dobrou volbou, když vás honí mlsná a chcete sníst něco alespoň trochu zdravého. Dobrá chuť je sice kladem, ale dost možná jediným. Množství zdravých látek ve srovnání k těm špatným je mizivé, stejně tak dojem kazí i spousta jednoduchých cukrů.

3. Hero Corny Protein

Hero Corny Protein tyčinka

Základní informace:
  • Název: Hero Corny Protein
  • Gramáž: 50g
  • Cena: 24,90 Kč
  • Kde koupeno: Kaufland
  • Naše hodnocení: 2,9/10

Složení

V pořadí třetí tyčinkou, které jsme se podívali na zub, byla tyčinka Corny Protein 30%. A jak obstála? V podstatě stejně jako předchozí dvě. Tentokrát se nám zalíbil obsah hrachového proteinu, který má z rostlinných proteinů jedno z nejlepších spekter aminokyselin, nicméně tyčinka na prvním místě ve složení obsahuje glukózovo-fruktózový sirup, dále v ní najdete palmový olej, palmový tuk a v neposlední řadě 8g cukrů na 100g tyčinky.

Jak nám chutnala

Po chuťové stránce, jak již bývá zvykem byla tyčinka přeslazená, ale chuťově poměrně dobrá. Osobně mi chutnala daleko více než obyčejné tyčinky Corny, nicméně chuť stále ztroskotává na tom, že složení nemá co dočinění se zdravou tyčinkou.

Závěr

Pokud bychom měli tyčinku nějak zhodnotit, pravděpodobně ji vnímáme stejně jako dvě předcházející. Chuťově je možná ucházející, ale pokud hledáte zdravou svačinu, musíte hledat jinde. Corny se opět snažilo zacílit na zákazníky, kteří složení příliš nestudují a vnutit jim něco, čím snadno a rychle dodají tělu bílkoviny.

 

4. Maxi Vita Proteinová tyčinka

Maxi Vita Proteinová tyčinka

Základní informace:

Složení

Proteinová tyčinka láká kromě množství bílkovin také na obsah hořčíku, který je pro sportovce bezesporu velmi podstatný. Bohužel se ale jedná o velmi levný oxid hořečnatý, jehož využitelnost jsou pouhá 4%. Zdrojem bílkovin je v tomto případě opět sojový protein, který je sice deficitní v obsahu některých aminokyselin, ale je to relativně přijatelná volba.

Jak nám chutnala

Ani po chuťové stránce nás tyčinka nijak nezaujala. Působí nevýrazně, chuť chia semínek či meruňky je poznat jen opravdu vzdáleně. Za to je cítit, že je v tyčince o něco více cukru, než by v ní být mělo.

Závěr

Tyčinka Maxi Vita nás nenadchla ani po stránce chuti, ani po stránce složení, proto si myslíme, že bude lepší zvolit jinou alternativu.

5. Sportness Eiweiss 32%

Sportness Eiweiss 32% tyčinka

Základní informace:
  • Název: Sportness Eiweiss 32%
  • Gramáž: 45g
  • Cena: 17,90 Kč
  • Kde koupeno: DM Drogerie
  • Naše hodnocení: 3,4/10

Složení

Proteinové tyčinky z drogerií DM jsou možná populární, ale minimálně verze s obsahem bílkovin 32% nic moc dobrého nenabídne. Ve složení je opět poměrně vysoké množství jednoduchých sacharidů (konkrétně 28g na 100g tyčinky), dále palmový tuk, glukózový a fruktózový sirup a další zbytečné látky. Ve zdrojích bílkovin je rovněž uvedený i kaseinát vápenatý, velmi špatně využitelná bílkovina vyráběná chemickými reakcemi s hydroxidem vápenatým. Stejně tak ani hydrolyzát kolagenu není příliš dobrou volbou, ale chápu, že pro snížení ceny jsou tyto levné zdroje nezbytné.

Jak nám chutnala

Po chuťové stránce tyčinka nebyla špatná, upřímně řečeno její lepivá konzistence dost připomíná One Bar, které získaly jedno z předních míst v našem srovnání nejlepších proteinových tyčinek. Opět mi bohužel vadil znatelný obsah cukrů, tyčinka byla daleko sladší, než bych si představoval.

Závěr

Tuto tyčinku příliš nedoporučuji, protože nízká cena se očividně projevuje na horší kvalitě. Když už vás tyto tyčinky lákají, rozhodně bych raději investoval do varianty s 50% obsahem bílkovin, které rozebereme hned za chvíli.

 

6. Sportness Eiweiss 50%

Sportness Eiweiss 50% tyčinka

Základní informace:
  • Název: Sportness Eiweiss 50%
  • Gramáž: 45g
  • Cena: 24,90 Kč
  • Kde koupeno: DM Drogerie
  • Naše hodnocení: 6,5/10

Složení

Tato verze populární tyčinky je z pohledu složení daleko lepší než výše zmíněná varianta. Sice tu zůstává onen problém s hydrolyzátem kolagenu a kaseinátem vápenatým, nicméně na 100g tato tyčinka obsahuje o více než 25g jednoduchých cukrů méně, navíc ve vanilkové příchuti vůbec nenajdete palmový olej. Z našeho pohledu je tedy tato varianta o poznání lepší.

Jak nám chutnala

Po chuťové stránce nemáme co vytknout. Bílá čokoláda disponuje poměrně zajímavou konzistencí, díky křupavým kuličkám zalitým v bílé čokoládě i skvěle chutná, konzistencí opět připomíná výše zmíněné ONE bar. Vanilková příchuť nás rovněž potěšila, neboť byla ještě o poznání méně sladká.

Závěr

Spousta proteinových tyčinek od známých výrobců obsahuje například CFM proteiny. Ty jsou ale finančně nákladné, a proto se jich v podobných tyčinkách nedočkáte. Na druhou stranu pokud prahnete po levných tyčinkách dostupných v drogerii, patří Sportness Eiweiss 50% rozhodně k těm lepším.

One Bar – Chuťový orgasmus v podobě proteinové tyčinky? (Recenze)

7. Nutrend Deluxe Protein Bar

Nutrend Deluxe Protein Bar

Základní informace:

Složení

Racionální úvaha by byla taková, že jeden z předních výrobců suplementů bude vyrábět kvalitní proteinové tyčinky. Bohužel jsme nenašli jedinou tyčinku od společnosti Nutrend, která by tuto domněnku potvrdila. Deluxe je jednou z těch lepších, obsahuje poměrně dost vlákniny, stejně tak v ní najdete 32g bílkovin na 100g. Jedním ze zdrojů bílkovin je i hůře využitelná hovězí želatina, ve složení se nachází palmový a palmojádrový olej a na 100g připadá 12g cukrů.

Jak nám chutnala

Rozhodně jedna z lepších tyčinek, které v repertoáru Nutrendu najdete. Poleva chutná velmi dobře, vnitřek je poněkud prázdný a trochu umělý, navíc tyčinka obsahuje i oplatku, která je víceméně bez chuti. Nicméně věřím tomu, že své příznivce najde a kdyby měla dobré složení, chuť je rozhodně ucházející.

Závěr

V případě této proteinové tyčinky se najde sice pár faktorů, které náš celkový dojem velmi kazí, ale v konečném důsledku není nejhorší možnou volbou. Jak záhy totiž zjistíte, Nutrend vyrábí i podstatně horší tyčinky. Pokud jste skalní fanoušek této společnosti, je to pravděpodobně nejlepší tyčinka, jakou si můžete dopřát. Přesto na trhu rozhodně existují lepší alternativy.

8. Nutrend EVOQ Protein Bar

Nutrend EVOQ Protein Bar

Základní informace:

Složení

Evoq je víceméně jediná tyčinka od Nutrendu, která se může pochlubit nízkým obsahem sacharidů. To je ale asi víceméně jediná výhoda. Zdrojem bílkovin je mimo jiné opět hovězí želatina, obsahuje nesmyslné rostlinné tuky, aromata, barviva a konzervanty. Navíc je k dispozici za cenu, která myslím naprostou většinu potenciálních zájemců odradí.

Jak nám chutnala

Nechutnala. Nestává se často, že bychom v naší redakci nějaké jídlo museli vyhodit, nicméně příchuť arašídového másla byla odporná. Arašídy vůbec nepřípomínala, sama vůně evokovala spíše nějaké krmení pro psy. Nevýrazná, uměle působící tyčinka.

Závěr

Při pohledu na tuto tyčinku mě nenapadá jiné slovní spojení než vyhozené peníze. Po chuťové stránce tyčinka za nic nestojí, stejně tak složení má obrovské nedostatky a navíc je dostupná za takovou cenu, že si rovnou můžete vybrat ty nejlepší tyčinky na trhu z našeho srovnání.

9. Nutrend Excelent Protein Bar

Nutrend Excelent Protein Bar

Základní informace:

Složení

Proteinová tyčinka Excelent je tak excelentní, že na 100g obsahuje „pouhých“ 30 gramů cukru. Oceňuji absenci hydrolyzátu želatiny, nicméně rostlinné oleje, aromata konzervanty, invertní cukr a další zbytečné suroviny stále zůstávají.

Jak nám chutnala

Na můj vkus opět šíleně sladká tyčinka, která není ničím výjimečná. Chuť je umělá, nepůsobí ani extrémně výrazně. O poznání lepší než Evoq, ale stále ne chuťově tak dobrá jako Deluxe.

Závěr

Můj pohled na většinu tyčinek od společnosti Nutrend je víceméně totožný. Zbytečné suroviny, zbytečně vysoký obsah cukru, zbytečně vysoká cena. Nenechte se zmást kvalitně vypadajícím obalem a seriózně vystupující firmou, proteinové tyčinky rozhodně seženete podstatně lepší.

10. Nutrend Protein Bar

Nutrend Protein Bar

Základní informace:
  • Název: Nutrend Protein Bar
  • Gramáž: 55g
  • Cena: 29,90 Kč
  • Kde koupeno: Lidl
  • Naše hodnocení: 4,0/10

Složení

Opět vysoce nekvalitní složení se 30g jednoduchých sacharidů na 100g, palmovým a palmojádrovým tukem, invertním cukrem a dalšími zbytečnými složkami. Pádným důvodem, proč tuto tyčinku nekupovat, je i fakt, že na prvním místě ve složení je glukózovo-fruktózový sirup. To je velmi špatná vizitka pro jakoukoliv tyčinku, natož pro výrobek za 30 Kč.

Jak nám chutnala

Tyčinkám od Nutrendu asi nemohu přijít na chuť, ale ani Protein Bar mě nějakým způsobem nezaujala. Chuť opět nevýrazná, je patrný vysoký obsah cukrů, umělých aromat a konzervantů.

Závěr

Rozhodně jedna z horších tyčinek, jaké široký repertoár Nutrendu nabízí. Raději bych investoval do tyčinek, které jsou levnější a mají menší obsah cukrů. Tato tyčinka je totiž složením srovnatelná s “nefitness” tyčinkami, které si alespoň na nic nehrají.

11. MaxSport Slim Zone

MaxSport Slim Zone tyčinka

Základní informace:
  • Název: MaxSport Slim Zone
  • Gramáž: 40g
  • Cena: 29,90 Kč
  • Kde koupeno: Rohlík.cz
  • Naše hodnocení: 7,4/10

Složení

Tyčinka Slim Zone nás poměrně příjemně překvapila. Ke slazení byli mimo jiné použity steviol-glykosidy, tedy přírodní sladidlo z rostliny stévie, na 100g připadá nějakých 7g cukru, což je stále ještě v normě a obsah syrovátkového koncentrátu je také dobrou volbou. Na druhou stranu dojem kazí palmový olej a tuk, který by v kvalitních tyčinkách být nejspíš nemusel.

Jak nám chutnala

Tyčinka není po chuťové stránce příliš výrazná, ale oceňuji, že není tak sladká jako konkurenční produkty. Příchuť vanilka/ořech je možná lepší, protože připomíná skutečně nějaké ořechové pralinky či nugát, nicméně ani ovocná varianta není špatnou volbou.

Závěr

I přes drobné mouchy je tato tyčinka asi tím nejlepším, co Max Sport nabídne. V běžných supermarketech je poměrně obtížné ji sehnat, my museli využít služeb Rohlík.cz, ale myslíme, že tato tyčinka za to stála.

12. MaxSport Royal Protein Bar

MaxSport Royal Protein Bar

Základní informace:

Složení

Tyčinka Royal má v podstatě velmi podobné složení jako výše zmíněná Slim Zone. Má sice o něco vyšší obsah bílkovin, nicméně ruku v ruce s tím jde i vyšší obsah cukrů. Tentokrát se jedná o 22g jednoduchých sacharidů, což kvalitní proteinovou tyčinku nepřipomíná ani náhodou. Stále je tu problém i s použitím palmojádrového oleje a dalších zbytečných surovin.

Jak nám chutnala

Přestože příchuť mango obsahuje v jedné tyčince jen asi 1g skutečného manga, je chuť intenzivní a působí výrazně. Tyčinka krásně voní, rovněž konzistenčně je měkká a příjemná, nicméně se jedná spíše o práci různých aditiv, než že byste z tyčinky opravdu cítili skutečné mango.

Závěr

Pokud vám nevadí vysoký obsah sacharidů, po chuťové stránce je tyčinka poměrně obstojná. Stejně tak ani zdroje bílkovin nejsou vyloženě špatné, tudíž pokud vás honí mlsná a potřebujete něco sladkého, není tato tyčinka špatnou volbou. Nic zdravého ale nečekejte.

13. MaxSport Protein Kex Bar

MaxSport Protein Kex Bar

Základní informace:

Složení

Tyčinka Kex je v podstatě totožná s předchozími. Má sice o něco menší obsah cukru, konkrétně je to 9g na 100g, nicméně všechny další suroviny, které jsme vyčítali předešlým tyčinkám, zde zůstávají.

Jak nám chutnala

Troufáme si tvrdit, že tyčinka KEX byla jednou z nejlepších, jaké jsme v tomto velkém testování ochutnali. Jsou z ní cítit skutečné ořechy, chuťově připomíná Tatranky s větším množstvím čokolády.

Závěr

Tyčinka KEX má stále ještě svoje mouchy, nicméně nízký obsah cukrů, relativně dobré zdroje bílkovin a skvělá chuť jsou pádnými důvody, proč tuto tyčinku upřednostnit před naprostou většinou konkurenčních produktů. Skvěle se hodí na různé výšlapy, do školy či do práce i ve chvílích, kdy vás jen honí mlsná.

5 případů, kdy proteinová tyčinka přijde vhod

14. MaxSport Protein Cake Bar

MaxSport Protein Cake Bar

Základní informace:

Složení

První a poslední námi vyzkoušená tyčinka od společnosti Max Sport, která neobsahuje palmový olej. Najdete v ní například 3% chia semínek a pouhých 5g cukrů. Cake má sice svoje mouchy, ale po stránce složení je to to nejlepší, co Max Sport nabízí.

Jak nám chutnala

Jedna ze dvou tyčinek našeho srovnání, která bohužel musela skončit v koši. Chutí, vůní i tvarem totiž připomíná spíše psí keksy, než nějaký “Cake”.

Závěr

Tyčinka s dobrým složením, které se bohužel nepovedlo propojit s alespoň trochu přijatelnou chutí. Rozhodně nečekejte žádný gurmánský zážitek, ale složení tentokrát ujde.

15. MaxSport Protein Bar

MaxSport Protein Bar

Základní informace:
  • Název: MaxSport Protein Bar
  • Gramáž: 60g
  • Cena: 36,90 Kč
  • Kde koupeno: Rohlík.cz
  • Naše hodnocení: 4/10

Složení

V podstatě se točíme kolem stále stejných problémů. Tyčinka Protein Bar obsahuje palmový olej, cukr, různé rostlinné oleje a sirupy, které v kvalitních tyčinkách nemají co dělat. Pokud jste četli náš článek o 7 kritériích, které by měla kvalitní tyčinka splňovat, musí vám být jasné, že těmto se doporučujeme obloukem vyhnout.

Jak nám chutnala

Po chuťové stránce jedna z nejumělejších tyčinek, jaké jsem kdy ochutnal. Jahodová příchuť nebyla ani trochu patrná, namísto toho tyčinka v puse vytvořila lepivou směs bez chuti. Rozhodně ji nedoporučuji.

Závěr

Tyčinka se špatným složením a špatnou chutí, navíc za poměrně vysokou cenu. Když už chcete zhřešit, doporučuji vybrat tyčinku, která vám bude alespoň chutnat.

16. MIG 21 Protein Bar

MIG 21 Protein Bar

Základní informace:
  • Název: MIG 21 Protein Bar
  • Gramáž: 60g
  • Cena: 32,90 Kč
  • Kde koupeno: Kaufland
  • Naše hodnocení: 4,2/10

Složení

Při pohledu na tyčinku Mig21 mám pocit, že jsou všechny tyčinky naprosto totožné. Stále se totiž opakují ty samé problémy - použití palmového oleje, cukru, glukózového a fruktózového sirupu a další zbytečné suroviny… Při pohledu na tuto tyčinku, která má dokonce neuvěřitelných 30g jednoduchých cukrů ve 100g, mám pocit, že je daleko lepší koupit si nějakou obyčejnou tyčinku, která si alespoň na nic nehraje. V podstatě velmi podobně je na tom i kofeinová verze tyčinky, která sice obsahuje jen 20g cukrů na 100g, ale upřímně řečeno nevidím žádný extra benefit v čerpání kofeinu z proteinové tyčinky.

Jak nám chutnala

Pokud máte rádi Tatranky, jsem si téměř jistý, že si i proteinovou tyčinku Mig21 oblíbíte. Chutná totiž velmi podobně, navíc je krásně křupavá, takže po chuťové stránce jí určitě nemáme co vytknout.

Závěr

Skvěle chutnající tyčinka, kterou ale rozhodně nemůžete považovat za zdravou. Pokud máte chuť na něco sladkého a chcete zhřešit, potěší vás tato tyčinka navíc poměrně vysokým obsahem bílkovin. Jestli ale chcete něco zdravého, nepřipadá v úvahu ani tato tyčinka.

17. Tekmar Protein Bar

Tekmar Protein Bar

Základní informace:
  • Název: Tekmar Protein Bar
  • Gramáž: 60g
  • Cena: 39,90 Kč
  • Kde koupeno: Kaufland
  • Naše hodnocení: 7,5/10

Složení

Na Tekmar Protein jsme byli zvědaví už jen proto, že se jednalo o jednu z nejdražších tyčinek našeho srovnání. A spokojeni jsme byli tak napůl. Na jednu stranu disponuje pouhými 3,5g jednoduchých sacharidů a dobrým obsahem vlákniny, na druhou stranu stále obsahuje palmový olej, zahušťovadla či aromata.

Jak nám chutnala

Tekmar Protein byla po chuťové stránce jednou z nejhorších proteinových tyčinek, jaké jsme ochutnali. Práškovitá konzistence nám upřímně řečeno příliš nevadila, stejně tak tyčinka nebyla ani přeslazená, ale chuťově byla opravdu nevýrazná a působila velmi uměle.

Závěr

Tyčinka Tekmar Protein je prvním náznakem, že proteinové tyčinky ze supermarketu nebude všechny vyhozené peníze. Stále ještě má mouchy ve složení, stejně tak chuť vás pravděpodobně nijak neohromí, ale ve srovnání s předchozími tyčinkami si určitě polepšíte.

18. Emco Proteinová Tyčinka

Emco Proteinová Tyčinka

Základní informace:

Složení

Už jsem se popravdě řečeno začínal trochu bát, že v supermarketech neexistují žádné kvalitní tyčinky. Emco tyčinky jsou sice tvořené sójovým proteinem, ale ten nepředstavuje tak velký problém, kromě toho, že má deficitní aminokyselinu tryptofan. Tyčinku tvoří arašídy, pistácie, kořen z čekanky a další zdravé suroviny, pro které tyčinku doporučujeme. Jen pozor, čokoládová varianta již obsahuje i sirup z invertního cukru, který v pistáciové příchuti není.

Jak nám chutnala

Upřímně řečeno se po chuťové stránce jedná o tu nejlepší zdravou tyčinku, jakou jsme vyzkoušeli. Čokoládová příchuť je výrazná a intenzivní, působí přirozeně a v kombinaci s ořechy se zdá naprosto geniální. Pistáciová varianta je také dobrá, ale pistácie přebije všechny ostatní chutě, tudíž výsledná chuť je relativně zajímavá. Ale je přirozená a neobsahuje zbytečně moc cukru, proto ji můžeme jedině doporučit.

Závěr

Skvěle chutnající tyčinka, která má v konečném důsledku až na drobné mouchy velmi dobré složení. Když vás honí mlsná nebo jen potřebujete zdravou a chutnou tyčinku na cesty, jedná se o jednu z nejlepších možností, jaké vám supermarkety nabízí.

19. Bombus Raw Protein

Bombus Raw Protein

Základní informace:
  • Název: Bombus Raw Protein
  • Gramáž: 50g
  • Cena: 24,90 Kč
  • Kde koupeno: Lidl
  • Naše hodnocení: 9,8/10

Složení

Bombus Raw Protein je z hlediska složení rozhodně nejlepší proteinová tyčinka, jakou v supermarketech najdete. Je totiž tvořena pouhopouhými čtyřmi surovinami - datlemi, rýžovým proteinem, arašídovým máslem a solí. Díky tomu je tato směs bohatá jak na makronutrienty, tak i na minerální látky, vitamíny a stopové prvky. Jasný důkaz, že to jde i bez palmového oleje, cukru, glukózovo-fruktózového sirupu a dalších surovin.

Jak nám chutnala:

Po chuťové stránce je tyčinka nevýrazná. Já jsem si ji naprosto zamiloval, protože přirozená chuť je přesně to, co vyhledávám, nicméně rozhodně nemusí chutnat každému. Dá se vybírat hned z několika variant příchutí, takže si vybere opravdu každý z vás.

Závěr

Horší chuť, která je v tomto případě vykompenzována skvělým složením, dělá z této tyčinky pravý opak většiny produktů zmíněných v dnešním testování. Musíme rozhodně ocenit složení, konečně jsme našli tyčinku, která neobsahuje žádné zbytečné suroviny a hodí se, když vás honí mlsná při návštěvě supermarketu.

Jak vnímáme celý test?
Samozřejmě se dalo čekat, že tyčinky ze supermarketu nebudou sahat ani po kotníky těm nejlepších proteinovým tyčinkám, které jsme testovali do našeho srovnání. Nicméně přesto nás velmi překvapilo, jak naprostá většina tyčinek, které se tváří zdravě, obsahuje totožné věci jako neproteinové tyčinky, akorát hůře chutnají.
Pokud vás náhodou zastihne chuť na sladké v supermarketu, z našeho testu bych doporučil snad pouze dvě tyčinky - Emco s Proteinem a ořechy, na které si opravdu pochutnáte a Bombus Raw Protein, která z pohledu složení téměř nemá konkurence.

No a to by bylo pro náš velký test tyčinek ze supermarketu všechno. Pokud máte nějaké otázky, neváhejte se ptát v komentářích a my vám rádi odpovíme.

Další podobné články:

 

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (9)

Zdeněk
Srpen 26, 2019

Ahoj.

Nedávno jsem v Tescu narazil na tyčinky Vibe Protein od MaxSportu https://www.maxport.cz/cs/produkt/10085-vibe-protein-cokolada-kokos

Zdálo se mi, že by mohla patřit k těm lepším, minimálně makroživiny vypadají dobře. Detailnější složení jsem nezkoumal, ale asi to taky nebude žádná hitparáda. Byla na ní tenkrát asi 40% sleva, jinak za uváděných cca 60 korun by o ní nemělo smysl vůbec uvažovat. Ze zvědavosti jsem jich pár koupil a chuťově není nejhorší, jenom méně výrazná a trochu umělá.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Patrik
Červen 19, 2020

No makroživiny dobre rozhodne nevyzerajú :D dobrá proteínová tyčinka by mala mať max do 15 g sacharidov na 100g (táto má 28 ), veľa vlákniny (za mňa aspon 20g, táto má 8 - ale lepšie ako nič, väčšina komerčných tyčiniek nemá ani toľko) a nemala by mať viac ako 10g tuku (táto má 15). Čo sa týka bielkovín, minimum je pre mňa 25g, táto má 36 čiže to bohato splna. Otázka ale je, aké sú tieto bielkoviny kvalitné, ked ich tam je toľko a či to nie je len marketingový ťahák :) A hlavne tá kalorická hodnota je šialená, 55 g tyčinka aby mala 371 kcal??? Porovnateľná tyčinka by mala mať do 200 kcal max, každý kto cvičí vie, aké je ťažké spáliť každú nadbytočnú kaloriu, prečo si to teda zbyťočne sťažovať?

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Wolfik
Únor 2, 2023

Samozřejmě záleží, na co tu tyčinku využijete - pokud jako zdroj energie, tak ty sacharidy dávají smysl.

Naopak 36 g proteinů Vaše tělo ROZHODNĚ najednou nevyužije a kupujete si tak jen "drahé houno".

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Míša Mikša
Září 2, 2019

Zajímal by mě názor na tyčinku z odkazu. Děkuji

https://m.amway.cz/product/121608,xs-proteinove-tycinky-prichut-cokolady#

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(0)
Patrik
Červen 19, 2020

Ahoj, ja ich užívam pravidelne a naozaj som sa snažil nájsť zložením podobnú tyčinku, ktorá sa dá kúpiť bežne v obchodoch, ale nenašiel som ani jedinú. Za mňa je najväčší prínos 15g vlákniny, keď si dám dve tyčinky po sebe, tak ma to vie zasýtiť kľudne aj na 4 hod. Najprv som s nimi mal problém, majú 1,8g cukru (tyčinka má 60g), a okrem výraznej kakaovej príchute sú tam aj veľké kúsky HORKEJ čokolády. Myslím naozaj horkú čokoládu, nie žiadne "horké čokolády na varenie" kde je 40g cukru :) Takže ja som si musel zvykať chvíľku, ale už by som nemenil :) na našom trhu sú bezkonkurenčné. Ak by ste chceli ochutnať, píšte na patress112@gmail.com :) navyše firma vám vráti plnú sumu penazí ak 1-2 tyčinky ochutnáte a nebude to vaša šálka kávy. Táto záruka platí 90 dní od doručenia. Ale určite si ich zamilujete :)

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)
Aneta
Září 3, 2019

Ahoj,

Neplánujete prosím otestovat i tyčinky ze sportovních obchodů, konkrétně třeba z Decathlonu? Případně neni aspon někde soupis surovin s vlastnostmi, aby si to člověk mohl jednoduše překontrolovat sám?

Děkuji

Ps: super článek, tohle jsem přesně potřebovala

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Mirek Dvořák
Září 5, 2019

Ahoj Anet,

Bohužel nebylo v našich silách otestovat všechny tyčinky, protože jich je hrozně moc. Plánujeme ale druhý díl, takže díky za inspiraci, určitě můžeme zařadit i tyto tyčinky.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
R.pavelka
Duben 17, 2021

Pane bože, co za patlala to psalo?!? Vesměs ekosračky typu palmovy olej fuk, glukosofrukt sirup fuj.

Ty jo tak tyčky nekupuj, když jich většinu hodíš do koše!

Nejlepší tyčka je stejně moje domácí šunková klobása!

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(-3)
Wolfik
Únor 2, 2023

Opravdu vytříbený a bravurně podaný názor, s vysokou hodnotou...

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)