Suplementy

Medinální houby 4: Reishi

Reishi neboli lesklokorka lesklá (latinsky Ganoderma lucidum) je stopkovýtrusná houba vyskytující se zejména v dubových lesích, která roste na kmenech a pařezech listnatých rostlin. Jedná se o součást tradiční čínské medicíny a pro své různorodé pozitivní účinky na zdraví je velmi oblíbená po celém světě. Vzhledem k její popularitě jsme se rozhodli na ni podívat podrobně v rámci naší série zaměřené na medicinální houby.

Co je to reishi?

Lesklokorka lesklá je název odvozený od lesklého zbarvení klobouku reishi. Ve volné přírodě najdeme reishi zejména na kamenech poraněných nebo odumřelých listnatých stromů (především dubů a buků), případně na jejich pařezech. Jelikož ale tato houba není ve volné přírodě rozšířena natolik, aby její nabídka mohla odpovídat velké poptávce, je ve velkém pěstována ve specializovaných pěstírnách. Vzhledem k tomu, že tento trend začal někdy v 70. letech minulého století, povedlo se pěstitelům zdokonalit podmínky v pěstírnách natolik, že dnes jimi pěstované houby obsahují stejné spektrum zdraví prospěšných látek jako ty volně rostoucí v přírodě.

Pro zdravotní účely se zpravidla užívají plodnice reishi ve stáří 6-9 měsíců, je však nutné poznamenat, že v každém vývojovém stadiu může mít reishi trochu jiné složení a tím pádem i jiné účinky na zdraví. Právě pro své účinky je reishi v Asii nazývána jako houba nesmrtelnosti. Součástí tradiční čínské medicíny je po tisíciletí a ani v moderním světě se na ni nezapomnělo.

Reishi benefity
Reishi patří mezi nejčastěji zmiňované houby z tradiční čínské medicíny.

Jaké jsou prokázané účinky reishi?

Reishi disponuje celou řadou příznivých účinků na zdraví. Některé jsou prokázané vědeckými studiemi, o některých se spíše spekuluje. Pro účely tohoto článku se omezíme pouze na účinky, které podporují vědecké studie. Přesto se nejedná o zcela kompletní výčet, protože ten by byl o poznání delší.

Podpora imunitního systému

Prvním pozitivním efektem reishi je příznivý vliv na imunitní systém. Tento bod v sobě skrývá nespočet dílčích pozitivních efektů na celkové zdraví člověka, jelikož imunitní systém je zkrátka základním stavebním kamenem zdravého organismu. Zároveň má díky tomu reishi množství využití, jelikož podpora imunitního systému se příznivě promítne na velmi širokém spektru zdravotních problémů. Není proto divu, že ani po mnoha staletích reishi stále patří mezi nejhojněji využívané medicinální houby na světě.

Nepřehlédněte
V rámci naší série zaměřené na medicinální houby jsme se podrobně věnovali také dalším známým houbám. Přečtěte si například Medicinální houby 2: Cordyceps.

Pomáhá bojovat proti nádorům

Studie rovněž naznačují, že reishi může být cenným pomocníkem v boji proti nádorům. Ukazuje se totiž, že reishi dokáže zahubit rakovinné buňky. V tomto směru je každopádně přistupovat k jednotlivým studiím s mírnou rezervou a nezveličovat jejich výpovědní hodnotu. Přesto se ale jedná o skvělou zprávu a krok velmi slibným směrem.

Snižuje únavu

Únava a neustálá potřeba spánku je velmi nepříjemným problémem, který v dnešním světě není nijak výjimečným. Chronická únava se přitom negativně podepisuje v mnoha životních oblastech. Reishi přitom dokáže pocit únavy zmírnit, a tím se příznivě podepsat jak na sportovní výkonnosti, tak například na efektivitě v práci nebo při studiu.

Bojuje proti depresím

S redukcí únavy pracuje i další studie, která se však tentokrát zaměřuje také na psychické zdraví. Ukázalo se totiž, že reishi může zmírnit projevy úzkostí a depresí, které jsou rovněž v dnešní době na vzestupu. Příznivý účinek na psychické zdraví se pochopitelně promítá i do lepší sportovní výkonnosti, jelikož lidé trpící úzkostmi a depresemi zpravidla zaznamenávají zhoršení také po fyzické stránce.

Zdraví srdce

Je známým faktem, že kardiovaskulární onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí po celém světě. Zdravé srdce by se proto mělo stát prioritou každého z nás bez ohledu na to, zda sportujeme, či nikoliv. Některé studie přitom naznačují, že reishi má pozitivní účinek na zdraví srdce. Je však potřeba poznamenat, že tyto účinky jsou stále poněkud sporné, jelikož nebyly dostatečně potvrzeny větším množstvím studií.

Reishi dávkování
S reishi se nejčastěji setkáte ve formě kapslí.

Antioxidační účinky

O příznivých účincích antioxidantů jsme už napsali mnohé – příkladem může být například náš žebříček nejlepších antioxidantů. Studie nasvědčují tomu, že reishi má silné antioxidační účinky, a může proto nabízet širokou škálu zdravotních benefitů. Antioxidanty jsou důležité například díky boji proti projevům stárnutí, kornatění cév nebo třeba proti zhoršování kvality vlasů a pokožky.

Nepřehlédněte
Nejsilnějším antioxidantem na světě je astaxanthin. O něm se více dozvíte v našem článku Astaxanthin pod drobnohledem.

Vedlejší účinky a nevýhody reishi

Přestože reishi nabízí řadu zdravotních benefitů, je potřeba věnovat pozornost i tomu, zda nepředstavuje nějaká zdravotní rizika. V případě reishi je potřeba brát v úvahu několik potenciálních problémů, pokud se rozhodnete užívat tuto houbu dlouhodobě. Je totiž možné se setkat se zažívacími problémy nebo nevolností, to se však ve značné míře odvíjí od konzumovaného množství. Užívání reishi by se svým doktorem měli konzultovat lidé užívající medikaci na krevní tlak nebo cukrovku a stejně tak by se s ošetřujícím lékařem měly poradit těhotné a kojící ženy. Problém potenciálně může představovat alergická reakce.

Dávkování reishi

Reishi nemá pevně stanovené množství, které je považováno za doporučenou dávku. Vědecké studie ale zpravidla pracují s množstvím v rozmezí od 1,5 gramu až po 9 gramů. Nutno ale podotknout, že dávkování se liší také v závislosti na tom, v jaké formě reishi užívat. Obsah látek z prášku z reishi je mnohem koncentrovanější než v samotné houbě. Pokud tedy užíváte celou houbu (což ale není moc časté), je potřeba pro dosažení stejných výsledků pracovat s vyššími dávkami.

Nepřehlédněte
 Reishi můžete díky jeho příznivým účinkům na zdraví najít například v Blendea Supercoffee (recenze).

Jaký produkt vybrat?

Při výběru reishi, stejně jako při výběru jakéhokoliv jiného produktu, je potřeba dbát především na co nejvyšší kvalitu daného produktu. To znamená, že jeho složení by kromě účinné látky ideálně nemělo obsahovat nic navíc. To platí zejména pro zbytečná aditiva nebo kontroverzní látky, které mohou mít nežádoucí negativní efekty. Důraz musí být kladen také na původ dané houby a na podmínky, ve kterých byla pěstována. Není proto špatné poohlédnout se po produktech s certifikací BIO nebo podobnými certifikacemi potvrzující jejich nezávadný původ.

Při výběru rovněž musíte vyřešit otázku, jestli hledáte extrakt v prášku, nebo raději produkt ve formě kapslí či tablet. První z nich má zpravidla výhodu především v ceně a obsahu účinné látky, zatímco tablety či kapsle se naopak snáze užívají. Volba je pouze na vás.

Co se týče konkrétních produktů, můžeme vřele doporučit například BrainMax Pure Reishi prášek, který disponuje zmiňovanou certifikací BIO a může se pyšnit velmi vysokou kvalitou. Kromě toho ale můžete reishi přijímat i například v kávě, kterou také vyrábí zmiňovaný BrainMax. 

Co si z článku odnést?

Reishi je po dlouhá staletí součástí tradiční čínské medicíny díky svým příznivým účinkům na lidské zdraví. I po mnoha letech je pro své blahodárné účinky velmi ceněna a jedná se o jednu z nejpopulárnějších medicinálních hub na světě. Mezi její hlavní benefity patří posilování imunitního systému, příznivý účinek na únavu, antioxidativní účinky a mnoho dalšího. V praxi se nejčastěji setkáte s produkty ve formě prášku, je však možné narazit také na kapsle nebo tablety. Vzhledem k tomu, že reishi pěstované v pěstírnách obsahuje totožný obsah účinných látek jako houby přirozeně se vyskytující v přírodě, nemusíte mít obavy z toho, že by jejich účinek byl slabší nebo méně výrazný.

Pro dnešní článek je to od nás všechno. Pokud však máte jakékoliv dotazy, neváhejte se na nás obrátit v komentářích.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.