Ostatní

Růst vousů | Souvisí vousy s testosteronem?

Dávno jsou pryč doby, kdy byly vousy ve společnosti považovány za nepřijatelné. Dnešní trend je spíše opačný a mnoho mužů se snaží vypěstovat si prvotřídní plnovous, který přispívá celkové estetice. Právě proto se v našem článku na tuto problematiku podíváme trochu blíže a popíšeme si vliv testosteronu na růst vousů.

Co je to testosteron a jakou úlohu plní v našem těle?

Nejdříve trocha teoretiky. Testosteron je mužský pohlavní hormon, který se výraznou měrou podílí na vývoj sekundárních pohlavních znaků, jež oddělují příslušníky stejného pohlaví od toho druhého. Mezi tyto znaky můžeme zařadit především:

  • objem a celkové množství svalové hmoty
  • hlasové změny v období puberty
  • libido a sexuální touhu
  • růst vousů a ochlupení

Zjednodušeně by se tak dalo říci, že právě díky testosteronu vypadají muži jinak než ženy. V ženském organismu sice hraje také nezastupitelnou roli, ale vyskytuje se v něm jen ve velmi omezeném množství. Testosteron v těle vzniká přirozeně, přičemž u mužů je to především ve varlatech, zatímco u žen se tvoří v nadledvinách a v menší míře ve vaječnících.

Růst vousů testosteron
Růst vousů s testosteronem rozhodně souvisí. Není to však jediný faktor.

Kdy rostou vousy?

Vousy začínají růst v období puberty, která, jak jistě dobře víte, probíhá u každého člověka jinak. Zatímco někteří se mohou v muže proměnit “přes noc”, u jiných se jedná o proces, jenž se může zastavit až ve 20. Jen málokomu se však povede dosáhnout vzhledu “lumberjacka” například v 18 letech.

Říká se, že muži dosahují vrcholu síly a zdraví mezi 25 a 35. rokem života. Právě v této době je navrcholu také množství testosteronu v jejich těle, s čímž je spojen i největší nárůst vousů. Pokud si tedy lámete hlavu s tím, že je vám 20 a máte sotva knírek, nemusíte si zoufat. Je to zcela normální stav, který uvidíte u velké většiny mužů ve stejném věku.

Testosteron a růst vousů | Jaká je pravda?

Jelikož vousy patří k sekundárním pohlavním znakům, můžeme s jistotou říci, že hladina testosteronu jejich růst ovlivňuje, zvláště pak DHT tedy dihydrotestosteron. Vousy a celkově ochlupení těla jsou totiž jedním ze základních projevů působení testosteronu na naše tělo.

Muži s normální hladinou testosteronu mají obvykle sklony k tomu, aby byl jejich vous plnější, rovnoměrnější a bez lysin. Skutečná kvalita a hustota vousů se však neodvíjí pouze od něj. Bylo by snadné, avšak zároveň bláhové shodit všechno na testosteron, protože tak to bohužel nefunguje. Na růst vousů má totiž vliv i celá řada dalších faktorů, které si postupně rozebereme níže.

Co tedy ovlivňuje růst vousů?

Stejně jako i na jiné pochody těla má na růst vousů vliv především genetika. Pokud měli všichni muži ve vaší rodině od přírody holou tvář, s velkou pravděpodobností nebudete žádnou výjimkou. V takovém případě budete hledat recept na růst vousů jen marně.

Dalším faktorem pro zisk plného a zdravého vousu je životní styl. Není žádným tajemstvím, že alkohol, tučné potraviny, kouření či nadbytek cukru mají extrémně negativní vliv na produkci testosteronu a celkově zdraví našeho těla. Při jejich konzumaci se z těla vytrácí klíčové minerály, jež zajišťují sílu a hustotu nejen vousů, ale také vlasů či nehtů. Chcete-li mít opravdu perfektní vousy, raději se jim vyhněte.

V neposlední řadě má na správný růst vousů vliv také naše fyzická aktivita a s ní spojený dostatek regenerace. Fyzická aktivita vyvolává v těle hormonální odezvu, pomocí které zabezpečuje nejen růst svalů nebo úbytek tělesné hmotnosti, ale má pozitivní vliv na naší pokožku i vlasy či vousy. To samé platí i o kvalitním spánku a dostatečné regeneraci.

Růst vousů podpora
Růst vousů můžete podpořit i vhodnou suplementací.

Jak růst vousů nastartovat?

Pokud dodržujete zdravý životní styl, máte v rodině samé vousáče a nepociťujete na sobě žádné příznaky spojené s nedostatkem testosteronu, doporučujeme vydržet. Zvláště pak v případě, že je vám méně než 30-35 let a rozvoj vousů se u vás ještě neměl příležitost ani pořádně rozběhnout.

Jestliže jste již tuto hranici překonali a váš testosteron začal klesat, můžete jej zkusit nakopnout pomocí testosteronového boosteru, jehož úkolem je zajistit optimalizaci mužského pohlavního hormonu v těle. Upozorňujeme však, že účinkem těchto suplementů není zvýšení testosteronu, ale pouze kontrola či udržování jeho stávající hladiny. U mladých sportovců do 30 let prakticky nemá žádný smysl. Hladinu testosteronu lze samozřejmě zvyšovat i přirozenou cestou bez suplementace.

Když už vám vousy začnou růst tak, jak jste si to představovali, nasaďte pro jejich uchování kvalitní kosmetiku, jež zvýší jejich lesk, pevnost a také hustotu. Vyzkoušejte například Angry Beards, jenž si pochvalují zástupy zákazníků po celé republice a dle jejich zkušeností opravdu funguje.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.