Strava

Snídat nebo nesnídat? Co je lepší pro hubnutí?

Snídaně je nejdůležitější jídlo dne a nikdy bychom ji neměli vynechat. S tímto tvrzením se setkáváme v podstatě už od dětství. Většina sportovců si každé ráno poctivě vyhradí trochu času navíc, aby se mohla v klidu najíst. Je jedno, jestli člověk preferuje snídani sladkou nebo slanou. Hlavní je, aby byla vydatná a poskytla tělu energii na celé dopoledne. V dnešním článku se ale vydáme trochu kontroverzní cestou a tuhle všeobecně uznávanou pravdu trochu zpochybníme. Podíváme se na několik studií, které se tímto tématem zabývaly, a pokusíme se díky nim najít důkazy, které pozitiva snídaně potvrzují, nebo naopak vyvracejí. Ačkoliv se může zdát, že odpověď na otázku, jestli je snídaně pro naše tělo prospěšná, je naprosto jednoznačná, je to ve skutečnosti trochu složitější.

 

 

Je snídaně opravdu základ dne? 

Než se pustíme do boření dogmat o snídani, pojďme si nejprve shrnout, co se o „nejdůležitějším jídle dne” vlastně říká. Existuje několik velice přesvědčivých důvodů, proč bychom na snídani neměli nikdy zapomínat. Jedním z nich je tvrzení, že snídaně ráno nastartuje metabolismus a tím tělo připraví na celý den. Vydatná snídaně zajistí organismu dostatek energie a díky tomu nebudeme mít přes den příliš velký hlad. A co je nejdůležitější – lidé, kteří ráno snídají, mnohem snáze hubnou, zatímco odpůrci snídaně velice rychle přibírají na váze. Důležitost snídaně podtrhuje snad každý jídelníček, který na internetu najdete. Jen těžko byste našli nutričního poradce, který by vám doporučil ráno nejíst a nechat si svůj první pokrm až na oběd. Když všichni říkají to samé, v čem je teda problém? Proč bych o tom měl vůbec začít pochybovat? 

Neexistující studie

Je jedno, jestli je člověk trojbojař, kulturista, strongman, crossfiťák nebo obyčejný hobík, co si přijde zacvičit jednou týdně. Každý svůj trénink zakládá na nějakých vědecky podložených faktech. Využíváme poznatky z nejnovějších studií, abychom co nejlépe pochopili naše tělo a dokázali cvičit co nejefektivněji. To pochopitelně platí také pro jídelníček. Existují ale studie, které by jednoznačně potvrzovaly všechny údajné benefity, které má snídaně pro tělo mít? Odpověď je celkem překvapivá. Neexistují. Minimálně ne v dostatečném množství a kvalitě. Všechna tvrzení o tom, jak je snídaně nepostradatelnou součástí jídelníčku, jsou založena na osobních zkušenostech a individuálním pozorování. Ačkoliv je osobní zkušenost jedním z nejlepších zdrojů informací, může být v některých případech dost zavádějící. K tomu se dostaneme za chvíli. Teď se ale konečně podívejme na to, co říkají o přínosech snídaně opravdové studie. 

zdravá snídaně
Lidé, kteří si pravidelně dopřávají zdravou snídani, pochopitelně doporučují to samé i ostatním

Odborníci přichází s překvapivými výsledky

Abychom mohli zjistit, jak to se snídaní doopravdy je, musíme se přestat spoléhat pouze na naše osobní zkušenosti a podívat se na randomizované kontrolované studie. V takovýchto studiích je široký vzorek testovacích subjektů, které se náhodně rozdělí do dvou skupin. V našem případě polovina zúčastněných pravidelně snídá, zatímco druhá část skupiny nikoliv. Studie, které byly tímto způsobem prováděny, zkoumaly zaprvé množství kalorií přijatých během dne a zadruhé rozdíly ve váze testovaných subjektů. Výsledek? Mezi jednotlivými skupinami byste nepoznali rozdíl. Studie z roku 2014 a 2017 dohromady zahrnovaly 358 lidí z různých věkových skupin a došly k závěru, že absence snídaně nezpůsobila žádný podstatný rozdíl z hlediska přibírání nebo hubnutí. 

Další studie nezaznamenala téměř žádný rozdíl v množství přijatých kalorií mezi skupinami lidí, kteří snídali a kteří snídani vynechávali. Existuje i metaanalýza zahrnující celkem 13 podobných studií, která přichází s identickými výsledky. Nutno podotknout, že neexistuje studie, která by se daným tématem zabývala v horizontu několika let. Takové výsledky by pochopitelně měly mnohem větší váhu. I přesto ale všechna vědecká zkoumání popírají něco, co v sobě máme zakořeněné už od narození. Jak je teda možné, že mýtus o důležitosti snídaně vůbec vznikl? Odpověď je ve skutečnosti docela logická.

Snídaně opravdu souvisí se zdravým životním stylem

I když vědecké poznatky celkem jednoznačně říkají, že snídaně na naše zdraví vlastně žádný vliv nemá, nelze zavírat oči před naprosto jasnou skutečností. Zdraví lidé a především sportovci pravidelně snídají. A právě díky tomu můžeme velice jednoduše nabýt dojmu, že právě snídaně je důvodem jejich úspěchu. Je dokonce vědecky dokázané, že lidé, kteří si pravidelně dopřávají snídani, žijou celkově mnohem zdravějším životním stylem. Více sportují, jedí zdravě, méně kouří a pijí alkohol. Naopak snídaňový odpůrci mají podstatně horší životosprávu. Při jednoduchém porovnání obou skupin si rozdíl v jejich zdraví všimneme na první pohled. Jenže v tuhle chvíli je potřeba rozlišovat rozdíl mezi korelací a kauzalitou a nepřisuzovat veškeré rozdíly pouze jednomu faktoru, v tomto konkrétním případě snídani. 

 

náš tip
Jedním z důvodů, proč je Česká republika dlouhodobě označována za nejnezdravější zemi na světě, je nedostatečná konzumace omega 3 mastných kyselin. Právě proto pro tebe máme seznam 9 nejlepších zdrojů omega 3, které by neměly chybět v tvém jídelníčku. 

 

snídaně pro sportovce
Sportovci a zdravé jídlo jdou zkrátka dohromady. Není proto divu, že lidé, kteří pravidelně snídají, mají celkově lepší životosprávu.

Všechno je velice individuální

Výzkumníci podílející se na výše zmíněných studiích si všimli několika zajímavých věcí. Lidé, kteří byli po dlouhá léta zvyklí snídat, měli velké problémy, když snídat přestali. Zaznamenali vyšší hladinu inzulinu a celkově se cítili bez energie. Problém s hladinou inzulinu pocítili také lidé trpící cukrovkou. Vynechání snídaně u nich způsobilo zhoršenou citlivost na inzulin, což vedlo k dalším zdravotním problémům. S inzulinem úzce souvisí cirkadiánní rytmus těla, který ovlivňuje spánek a další důležité procesy v těle. Rozhození cirkadiánního rytmu vlivem rozkolísané hladiny inzulinu rozhodně není pro tělo přínosné. Co z toho plyne? Každý člověk má svůj režim a jeho náhlá změna s sebou může přinést nečekané následky. Tak jako vždy platí pravidlo, že každý z nás je jiný, a proto je potřeba přistupovat ke každému individuálně. 

Snídat, nebo nesnídat? 

Na závěr je samozřejmě nutné odpovědět na zcela očividnou otázku. Pokud ale čekáte, že přijdu s nekompromisním tvrzením, ve kterém snídani na dobro odsoudím, tak se bohužel pletete. Snídaně ve skutečnosti není tak speciální, jak se na první pohled zdá. V konečném důsledku je jedno, jestli se najíte hned po probuzení, nebo až někdy během dopoledne, případně až v poledne. Zmíněné studie sice nedokázaly, že by snídaně měla na naše zdraví nějaký pozitivní vliv, nedokázaly ale ani to, že by měla nějak škodit. Je proto pouze na vás, co preferujete. Já osobně si například nedokážu představit, že bych ráno odešel z domu bez toho, abych se nasnídal. Na druhou stranu chápu, že sníst něco hned po probuzení je pro spoustu lidí naprosto nereálné. 

Ať už je váš názor na snídani jakýkoliv, nezapomínejte na jedno. Pokud jíte zdravou a vyváženou stravu, je načasování jednotlivých pokrmů pouze detail, který sám o sobě velký rozdíl neudělá. Důležité je především samotné složení jídel. Proto by i snídaně měla být zdravá, v opačném případě se může z „nejdůležitějšího jídla dne” stát to nejškodlivější. 

 

náš tip
Vajíčka jsou jednou z nejoblíbenějších součástí snídaně. Jak je ale to s trendem polykání syrových vajec? Opravdu dokáže tělo přijmout více bílkovin z tepelně neopracovaného zdroje? To všechno a mnohem víc se dozvíš v našem článku o konzumaci syrových vajec.

 

snídaňové cereálie
Ne každá snídaně je zdravá. Přehnané množství rychlých cukrů rozhodně ke zdravějšímu tělu nepomůže.

Tipy na zdravou snídani

Pokud jsi jedním z lidí, kteří na snídani nedají dopustit, máme pro tebe pár tipů. Správná snídaně by měla obsahovat hodně vlákniny, vitamínů, bílkovin a v neposlední řadě také složité sacharidy. Příznivci sladké snídaně si určitě pochutnají na proteinové buchtě nebo na výborném dýňovém chlebu. Zastánci slané snídaně můžou inspiraci načerpat například z našeho seznamu levných zdrojů bílkovin. Ze všeho nejdůležitější je si snídani v klidu užít a vychutnat. Aby ses vyhnul zbytečnému stresu, klidně si o chvilku přivstaň a uvidíš, ti bude chutnat mnohem víc. Těch pár minut v posteli už by ti stejně nepomohlo. 

To je pro dnešek na téma důležitosti snídaně vše. Jak jsi na tom se snídaní ty? Nedáš na ni dopustit, nebo se radši najíš až později? O svůj názor se s námi můžeš podělit v komentářích a rovnou nám tam můžeš napsat svůj oblíbený snídaňový recept nebo například to, o čem by sis chtěl přečíst článek příště.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (2)

Martinka
Leden 11, 2023

Hodně jsem si oblíbila granolu, což je takový zajímavý druh müsli. Myslím, že pečené. Vynikající a zdravá snídaně, kterou si zamilují dospělí i děti. Vyzkoušejte granoly, které můžou mít celou řadu zajímavých příchutí

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Honzek
Leden 3, 2024

Za sebe musím říct, že absolutní souhlas, přesto bych přidal zásadní zkušenost, co se týká snídaně a energie/vitality. Dlouhou dobu jsem jel bezsnídaňový režim (warrior diet podle Al Kavadla) - člověk si na to zvyká, ze začátku mu ten pocit hladu zrána vadí, nakonec si na to zvykne a když vyhraje boj s vlastním mozkem, je mu strašně dobře. Co se týká energie, nevidím až takovou souvislost mezi ranním příjmem kalorií a následnou výdejí. Řádově měsíce jsem poměrně aktivně v 37 letech provozoval crossfit - 6x týdně, z toho 3 workouty byly v 7 ráno (Po-St-Pá) a to vše bez snídaně. Na crossfitu litr vody, v 8:15 do práce, tam kafe, první jídlo lehký oběd v 11 a pořádné jídlo až večer. Skončilo mi pálení žáhy, přes den u PC (náročná inženýrská činnost) žádné kopr stavy ani útlumy. Výkony v crossfitu super. Když snídám, cítím se dopoledne přejedený, těžký, nic se mi nechce a jsem rozežraný, už pořád jen koukám, kde bych co snědl. Zdůrazňuji dvě fakta z článku - co se snídaní týká, jsme každý jiný a ani moje zkušenost se nedá paušalizovat a na prvním míst vždy bude kvalita a rozmanitost toho, co jím. Nicméně u mě platí, že s ohledem na silovou i mentální energii i životní vitalitu je lepší nesnídat.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)