Sójový protein je jedním z nejkontroverznějších témat suplementace sportovce. Na jednu stranu se jedná o poměrně využitelný a hlavně veganský zdroj bílkovin, na stranu druhou ale bývá velmi často zmiňována jeho schopnost snižovat hladinu testosteronu a naopak zvyšovat množství estrogenu v těle.
Je tedy po uvážení všech kladů a záporů dobrý nápad ho užívat? To se dozvíte v dnešním díle otázek a odpovědí.
Hned na úvod považuji za důležité vyvrátit jeden mýtus. Přestože vztah mezi fytoestrogeny obsaženými v sóji a zvýšením hladiny estrogenu u mužů bývá velmi často skloňován různými sportovci, žádná z provedených vědeckých studií zatím nenašla mezi těmito dvěma faktory souvislost. To ale ještě neznamená, že je sójový protein dobrou volbou.
V čem je problém?
Když se nad problematikou sóji zamyslím trochu komplexněji, napadají mě 3 jednoduché důvody, proč bych zvolil raději jiný druh proteinu, než ten sójový:
- Obsahuje poměrně velké množství antinutrientů, přičemž některé z nich mohou narušovat i trávení bílkovin
- Obsahuje goitrogeny, které mohou při nadměrné konzumaci potlačovat správné fungování štítné žlázy, a tudíž značně zhoršit budování svalů i redukci tuku.
- Až 90% sóji vypěstované ve Spojených státech je podle odborníků geneticky modifikováno, což představuje další zdravotní rizika.

Měli bychom se sóji úplně vyhýbat?
Přestože z předchozího odstavce jste mohli vyčíst, že osobně sóju rozhodně nepovažuji za kdovíjakou superpotravinu, nemusíte se jí vyloženě vyhýbat. Pokud dostanete čas od času chuť třeba na takové tofu, rozhodně si ho můžete bez starostí dopřát. V případě, že máte na výběr, ale vždy dejte přednost fermentované sóji, protože tímto procesem se odstraní naprostá většina škodlivých látek.

Existují lepší alternativy?
Existují. Jestli nemusíte nutně přijímat bílkoviny z rostlinných zdrojů, je nejlepší variantou syrovátkový protein. Například takový CFM Evolution, který mimo jiné zvítězil v našem srovnání, je nejen vysoce kvalitní, ale také chutný a nezaplatíte za něj zbytečně mnoho peněz.
V případě, že potřebujete rostlinný zdroj bílkovin, ze své vlastní zkušenosti nemohu doporučit pouze jeden protein, ale jejich kombinaci. Jelikož tento typ bílkovin nemá kompletní spektrum, je dobré proteiny kombinovat. Nejjednodušším řešením je investice do již namíchaných suplementů, například do takového PEScience Vegan Select Protein, který je výbornou kombinací proteinu z hnědé rýže a hrachu.
Další články ze série "Otázky a odpovědi":
- Ketogenní dieta a její vliv na sílu? – Otázky a odpovědi #1
- Je sójový protein vhodnou volbou? – Otázky a odpovědi #2 (tento článek)
- Cvičit i přes bolest svalů, či nikoliv? – Otázky a odpovědi #3
- Nejlepší tréninkový plán pro cvičení 3x týdně? – Otázky a odpovědi #4
- Jak dlouho by měl trvat trénink v posilovně? – Otázky a odpovědi #5
- Jak podpořit žilnatost? – Otázky a odpovědi #6
Proč nám můžete věřit?

Ahoj! Já jsem Mirek a ve Světě Fitness působím až na drobnou přestávku vlastně skoro od začátku. Tomu ale předcházelo pár let, kdy jsem žil snad jenom posilovnou, věnoval se mrtvému tahu a silovému trojboji, objížděl závody a získal pár medailí.
Nejvíc si vážím asi republikového rekordu ve federaci WUAP. Kromě toho, že jsem cvičil, jsem se ale taky zajímal o jídlo a o suplementy, rád jsem si ve volném čase četl různé výzkumy a odborné knížky, abych toho co nejvíc věděl.
Narazil jsem na tenhle článek a jako uživatel sojového proteinu musim trochu oponovat, neužívám ho z důvodu venganství, ale je to jediný protein který jsem schopen strávit, po všech jiných proteinech mám bolesti břicha, je to zvláštní ale všechno ostatní trávim naprosto normálně. Takže trávení super, nárůst svalové hmoty bych řekl že taky v pohodě a dostatečný příjem aminokyselin mám v běžné stravě, takže za mě levná čistá bílkovina naprosto v pohodě.
Já si taky dovoluju nesouhlasit. Sójový protein má PDCAAS (The protein digestibility corrected amino acid scores) 0,9 - 1, přičemž PDCAAS hovězího masa je 0,92. Takže se jedná o velice kvalitní a stravitelný protein na kvalitativní úrovni živočišných prodejnů. Tuto informaci si můžete ověřit i na wikipedii (neřkuli ve vědecké literatuře). Vliv na funkci štítné žlázy u lidí nebyl prokázán. GMO - ano, relevantní, stačí si vybrat protein ze sójy, která nebyla geneticky modifikovaná. Někteří výrobci to i uvádějí na obale. Doporučuji přečíst pár vědeckých článků nebo studií (kterých k sóje vychází opravdu velké množství). Např. zde jedna metastudie, která shrnuje výsledky stovek klinických studií: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5188409/
A na závěr trocha selského uvažování: Půlka Asie futruje sóju už od pradávna horem dolem. Že by kvůli tomu byli míň zdraví nebo měli problém s plodností? Tak to evidentně není. Takže za mě sóje velký palec nahoru.
Pokud obsahuje výrobek více než 1% GMO, je dle zákonů EU výrobce povinen tento fakt uvádět na obalu. Proč se to nikde neuvádí? Protože se v podstatě žádné geneticky modifikované potraviny u nás neprodávají. Takže tenhle bod je úplně mimo.
"Až 90% sóji vypěstované ve Spojených státech je podle odborníků geneticky modifikováno, což představuje další zdravotní rizika."
Jak přesně geneticky modifikované potraviny mohou mít neblahý vliv na zdraví člověka? Předpokládám, že tenhle fakt si autor vycucal z prstu.