Suplementy

Spalovač tuků bez cvičení, má cenu ho užívat?

Z nějakého nepochopitelného důvodu jsou spalovače tuků velmi populární doplňky, jejichž obliba přerostla i hranice “fitness kruhů” a rádi je užívají i atleti, běžci či dokonce nesportovci, kteří se snaží o redukci tělesného tuku.

V našem dnešním článku si tedy vysvětlíme, zda je spalovač tuků pro necvičící osoby vůbec vhodný a případně i doporučíme, jakým způsobem by ho měli užívat.

Jak spalovače tuků vlastně fungují? 

I když o detailním fungování spalovačů tuků jsme mluvili v jednom ze článků naší série fitness neřesti, jistě se hodí načrtnout alespoň v krátkosti tuto informaci i zde. Legálně dostupné spalovače tuků totiž v žádném případě nedisponují zázračným účinkem, který by vám umožňoval jíst cokoliv chcete a hubnout při tom. Na prvním místě musí být vaše snaha. Upravte svůj kalorický příjem tak, aby byl nižší než kalorický výdej a jedině tak budete hubnout. Pokud bychom měli určit podíl spalovačů na úspěšném hubnutí, jednalo by se o maximálně 5 procent, zbytek je tvořený odříkáním a v ideálním případě také sportovní aktivitou, která hubnutí umocní. 

Samotné doplňky pak fungují na základě schopnosti jednotlivých účinných látek zrychlovat metabolismus nebo zvyšovat termogenezi, díky čemuž pomáhají urychlovat také odbourávání uložených tuků a jejich přeměnu na energii. Nutno ale podotknout, že na internetu je nabízeno mnoho doplňků, které obsahují naprosto směšné a nedostačující množství účinných látek, a tudíž se jedná o zbytečné a nefunkční taháky na peníze. 

Funkční spalovač tuků
I když velká část spalovačů vůbec nefunguje, přeci jen existují i kvalitní doplňky, které mohou s hubnutím pomoci.

 

Proč bych měl vlastně při užívání spalovačů ještě cvičit? 

Důvod, proč při užívání spalovačů navíc ještě cvičit, je opět naprosto jednoduchý. Zvýšíte kalorický výdej, který je pro spalování tuků nezbytný a v kombinaci se správně zvoleným spalovačem máte napůl vyhráno. Nenechte se ale zmást, nemusí se v žádném případě jednat o silový trénink. Ten je právě naopak spíše nevhodný.

Samozřejmě každá aktivita se počítá, ale na spalování tuků je mnohem lepší nějaká forma kardia, kterou většina kulturistů zařazuje v dietě po tréninku. Může se jednat o rychlou chůzi na páse, chůzi do schodů, ale i o obyčejnou procházku do lesa. Každá aktivita ale zvyšuje kalorický výdej, tudíž je lepší než jen sedět doma. 

Spalovač tuků - Thermogel
Pokud se chystáte sportovat například hned po práci, přijde vhod Thermogel, který dísponuje praktickým balením určeným k rychlé konzumaci.

 

Kdy a jak spalovače tuků užívat?

Pokud se chystáte při užívání spalovačů i sportovat, máte užívání jednoduché. Ideální načasování je totiž zhruba 25-30 minut před sportovní aktivitou. Z vlastní zkušenosti doporučuji užívat každý spalovač na základě stanovení výrobce. Pokaždé je nutné zapít dávku dostatečným množstvím vody, aby došlo k maximálnímu využití látek.

Pokud zrovna žádnou sportovní aktivitu v daný den neplánujete, je vhodné užít tento suplement hned ráno, kvůli jeho schopnosti stimulovat metabolismus. Při dávkování na lačno může ale docházet k nevolnostem a bolesti břicha, proto bych preferoval konzumaci společně s jídlem nebo po něm. Stejně nevhodné jsou spalovače ve večerních hodinách, kdy jejich stimulační látky mohou snižovat celkovou kvalitu spánku a bránit usínání. 

Spalovače tuků se stimulanty
Naprostá většina spalovačů obsahuje stimulanty, tudíž není vhodná ve večerních hodinách. Existují ale i výjimky bez stimulantů.

 

Jaký spalovač doporučujeme vybrat?

Upřímně řečeno na trhu existuje nepřeberné množství různých spalovačů a je naprosto nemožné doporučit jen jeden jediný. Pro muže bych ze své vlastní zkušenosti vyzdvihl například Black Ops od společnosti Grenade, který patří k nejsilnějším na trhu, a proto se také umístil na prvním místě našeho srovnání nejlepších spalovačů, kde jsme nezávisle testovali ty nejlepší suplementy z této kategorie. Pokud o koupi spalovačů tedy uvažujete, rozhodně se na žebříček podívejte. 

No a to by bylo pro tento článek všechno, pokud máte ke koupi spalovačů nějaké otázky, určitě se neváhejte zeptat v komentářích, rádi vám odpovíme. 

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (5)

Michal
Červenec 13, 2019

Ahoj,

není lepší si před tréninkem místo spalovače, dát spíše nakopávač, který obsahuje kofein, zelený čaj a synefrin, tedy látky, které jsou pro spalování tuků nejúčinější? Nakopne vás to do tréninku a ještě k tomu máte látky, které pomohou spalovat tuk. Třeba Nitrox od Prominu, nebo Agrezz toto dle mého názoru skvěle splňují :) Já když chci spalovat tuk, radši investuji do těchto nakopávačů, než do spalovačů.

Souhlasím(+3)
Nesouhlasím(-12)
Mirek Dvořák
Červenec 15, 2019

Ahoj Michale,

To je poměrně zajímavý dotaz, nicméně má velké ale. Použití nakopávače místo spalovačů je aplikovatelné jen a pouze na trénink v posilovně a stejně to není totéž. Například Grenade Black Ops je kombinací hned 13 různých látek, z nichž se všechny synergicky podílí na spalování tuků. V nakopávačích je těch látek podstatně méně, nicméně šlo by to. Pokud ale někdo dělá například atletiku, nebo chce spalovač užívat například před svižnou chůzí, byly by mu látky na lepší prokrvení naprosto k ničemu. :) Nicméně dotaz je to určitě dobrý a rozhodně je možné před tréninkem užívat nakopávač pro podporu spalování tuků :)

Souhlasím(+5)
Nesouhlasím(-1)
Alena Jeřábková
Květen 21, 2021

A jaký spalovač by jste doporučili ženě. Je v tom rozdíl?

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Kamila Volná
Červenec 21, 2021

Dobrý den. Mohu se zeptat, zda má cenu používat nějaký spalovač tuků, když chodím jen plavat, tak 2-3x týdně na hodinu( uplavu stylem prsa 1.5km) a chůze teda málo a cvičení vůbec? Jsem hodně obézní. Kolem 120kg n a 166 cm. Popřípadě jaký preparát a kolik to tak stojí?

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Alice
Leden 24, 2023

Ahoj,ráda bych se zeptala zda se spalovač může užívat dlouhodobě nebo jen po určitou dobu?

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)