Suplementy

Spirulina pod drobnohledem: Co byste měli vědět o této superpotravině?

O spirulině se často píše jako o skvělé superpotravině a vědecké studie ukazují na celou řadu potenciálních benefitů. Jaké látky ve spirulině ale doopravdy najdete? A jak ji doporučujeme užívat? Na to se podíváme v tomto článku.

Základní informace o spirulině

Spirulina je díky svým nutričním vlastnostem v dnešní době považována za jednu z nejlepších superpotravin. Ačkoliv se může zdát, že se jedná pouze o nějaký výstřelek poslední doby a další pseudo zdravou potravinu, o které za dva roky už nikdo neuslyší, opak je pravdou. Traduje se, že spirulinu pro její pozoruhodné účinky používali už dávní Aztékové. Samotná spirulina se na naší planetě nachází už asi 3,5 miliardy let, a dokonce se předpokládá, že patřila mezi organismy, které byly zodpovědné za prvotní uvolňování kyslíku na povrchu Země. Co je tedy tato záhadná řasa zač? Ze všeho nejdřív je potřeba upozornit na to, že ačkoliv se v naprosté většině případů můžete setkat s tvrzením, že spirulina je řasa, ve skutečnosti se z biologického hlediska jedná o sinici. To už ale nezní tak lákavě, protože pod pojmem sinice si téměř každý představí špinavou vodu a zkažené letní koupání.

Nepřehlédněte
V souvislosti se spirulinou jste se zajisté setkali také s pojmem chlorella. Jak se tato řasa liší od spiruliny a jaké jsou její zdravotní benefity? To a mnohem více se dozvíte v našem srovnání nejlepších doplňků s chlorellou.

Hlavní zdravotní benefity spiruliny

Jak už bylo řečeno na začátku, spirulina je dnes všeobecně označována jako superpotravina. Toto pojmenování si vysloužila díky pozoruhodnému spektru pozitivních účinků na lidské tělo. Jejich výčet je opravdu obsáhlý, pojďme se proto podívat pouze na ty nejzajímavější z nich.

Odstraňuje těžké kovy z těla

Spirulina je velmi ceněna pro svou schopnost odstraňovat z těla těžké kovy – typicky se jedná o olovo, rtuť a další nebezpečné toxiny. Obsahuje totiž proteiny a peptidy, které se přirozeně vážou na toxiny a spolu s nimi bývají vyloučeny z těla.

spirulina jako superpotravina

Bojuje proti chronické únavě a podporuje zdraví mozku

Díky mimořádně vysokému obsahu bílkovin a dalších živin působí spirulina blahodárně na mozkové funkce. Navíc pomáhá doplnit všechny důležité nutrienty, což se pozitivně podepisuje i na tom, kolik má člověk během dne energie.

Antioxidační a protizánětlivé vlastnosti

Spirulina působí jako velmi účinný antioxidant (efektivně brání působení volných radikálů) a zároveň bojuje proti zánětům. Díky tomu funguje jako prevence proti mnohým chronickým onemocněním.

Nepřehlédněte
Jaké jsou další kvalitní antioxidanty, které vám pomohou bránit se negativním dopadům volných radikálů? Připravili jsme pro vás žebříček nejlepších antioxidantů.

Blahodárný efekt na zrak a zdraví očí

Ačkoliv je za symbol vitamínu A považována mrkev, spirulina ho ve skutečnosti obsahuje až 10x více. Díky tomu je mnohem přínosnější při léčbě různých očních onemocnění.

Zmírňuje stres

Spirulina je bohatá na vitamín B12 a další látky podporující správné fungování mozku a nervového systému. Těmto nutrientům vděčí za svou schopnost podporovat kognitivní funkce, dobrou náladu a výkonnost.

Další benefity

Mimo jiné se hovoří také o schopnosti spiruliny podporovat zdraví srdce, fungování imunitního systému, bojovat proti akné a bradavicím, udržování správně hladiny glukózy v krvi a mnoho dalšího.

Spirulina v prášku a v tabletách
Se spirulinou se můžete setkat buď v prášku, nebo v tabletách.

Jaké látky spirulina obsahuje?

Už několikrát jsme zmínil, že spirulina je velmi bohatá na mnoho užitečných živin. Z nich také pramení všechny její pozitivní efekty. O skutečně působivém obsahu nutrientů ve spirulině vypovídá i to, že dávní Aztékové ji údajně používali pro podporu výkonnosti a vytrvalosti a samozřejmě také jako lék na nespočet nemocí.

V první řadě musíme upozornit na velmi vysoký obsah bílkovin. Jejich obsah se liší s ohledem na původ spiruliny, nicméně obecně tvoří až 60-70 % hmotnosti této sinice. Navíc se v nich skrývá 8 esenciálních aminokyselin (isoleucin, leucin, lysin, methionin, fenylalanin, threonin, tryptofan a valin) a 10 neesenciálních aminokyselin (alanin, arginin, kyselina asparagová, cystein, kyselina glutamová, glycin, histidin, prolin, serin a tyrosin), které jsou charakteristické jsou rychlou a snadnou stravitelností. Přínos bílkovin snad ani není potřeba blíže rozebírat – v silových sportech jsou totiž bílkoviny zcela zásadní makroživinou.

Nepřehlédněte
Kolik bílkovin denně přijmout? Tuto otázku si pokládá každý silový sportovec, když si chce správně sestavit jídelníček. Vše důležité se dočtete v našem samostatném článku.

Vitamíny

Co se týče vitamínů, obsahuje spirulina s výjimkou vitamínu D v podstatě všechny. Najdeme zde především štědrou dávku vitamínu A, díky čemuž spirulina, jak už bylo zmíněno, pozitivně působí na zdraví očí. Dále obsahuje veledůležitý vitamín C, který je klíčový pro fungování imunitního systému. Zapomenout nesmíme ani na B-complex a vitamíny E a K, které se rovněž podílejí na tom, jaké zdravotní benefity spirulina nabízí.

Minerály

Ve spirulině najdeme i mnoho důležitých minerálů. Vedle vápníku zodpovědného především za zdraví kostí a zubů musíme zmínit také železo. Toho obsahuje spirulina až překvapivě moc. I proto je považována za jednu z nejlepších potravin sloužících k doplnění železa pro vegany a vegetariány, kteří tento důležitý kov nepřijímají v mase. Zanedbatelný však rozhodně není ani obsah hořčíku, draslíku nebo třeba fosforu. Role těchto minerálů v organismu se liší, nicméně všechny do jednoho jsou nezbytné pro správné fungování našeho těla a jejich dostatečný příjem je důležitý zejména pro sportovce, kteří mají na své tělo mnohem vyšší nároky než nesportující populace.

Potenciální rizika spojená s užíváním spiruliny

Abychom byli fér, musíme upozornit i na pár rizik, která jsou s užíváním spiruliny spojená. Napřed bych ale chtěl zdůraznit, že spirulina je bezpečná potravina, její užívání je v České republice schváleno a rozhodně není potřeba si z ní dělat nějaké velké obavy. Než ji ale začnete pravidelně užívat, je dobré vzít v potaz možné zažívací potíže. Spirulina je skutečně „nacpaná” různými nutrienty a tato nálož může u člověka, který s ní nemá žádné zkušenosti, celkem překvapit jeho zažívací systém. Mezi další potenciální problémy možný obsah škodlivých látek, o kterém bude řeč v dalším odstavci, a v ojedinělých případech také alergie na spirulinu. Ta je ale velmi zřídka a zpravidla se objevuje u lidí s alergií na jód.

Na co si dát pozor při výběru?

Při nákupu jakýchkoliv doplňků stravy je nutné se podrobně zabývat jejichž složením. U spiruliny toho ale člověk moc nevypozoruje, jelikož na obalu bude vždy uvedeno jednoduše „spirulina”. Abyste měli jistotu, že vámi zakoupený produkt splňuje přísná kritéria oheldně kvality, hledejte produkty s označením BIO nebo s příslušným certifikátem kvality. Spirulina pěstovaná v oblastech s vysokým obsahem toxinů v ovzduší totiž může tyto škodlivé látky sama obsahovat. V takovém případě by užívání spiruliny paradoxně místo zdravotních pozitiv přinášelo spíše negativní efekt. Pomoci s rozhodováním a výběrem toho správného doplňku vám může pomoci naše srovnání nejlepších doplňků se spirulinou

Spirulina v tabletách
Při výběru spiruliny je opravdu dobré dávat pozor na to, aby byla BIO.

Jak si spirulinu připravit?

Naprostá většina doplňků stravy se spirulinou se prodává ve formě tablet/kapslí nebo prášku. V prvním případě si s jejím užíváním není potřeba lámat hlavu. Co se týče prášku, je to trochu zajímavější. Rozpustit prášek ve vodě není žádná věda, ale spirulina má poměrně výraznou nahořklou chuť, která nemusí každému vyhovovat. Nabízí se ale spousta možností, jak si užívání spiruliny zpříjemnit. Můžete ji například přidat do svého smoothie, snídaňové kaše, jogurtu nebo třeba rozmíchat spolu s proteinem.

Užívání spiruliny si také můžete usnadnit tím, že místo samotné spiruliny sáhenete raději po komplexním produktu, ve kterém je tato sinice obsažena. Ukázkovým příkladem může být Czech Virus Day Starter, o kterém se dočtete v naší samostatné recenzi.

Pokud máte k téma spiruliny nějaké otázky, budeme moc rádi, když se na nás obrátíte v komentářích.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.