Suplementy

Využití soli před cvičením – Jaké má sodík benefity?

Když jsme v jednom z našich videí mluvili o používání soli v předtréninkovém suplementu, okamžitě jste nás zasypali dotazy o tom, proč to děláme, kdy, jak a kolik soli pro ideální efekt použít. A právě proto jsme se rozhodli v našem dnešním článku zaměřit na tuto tématiku a zodpovědět všechny otázky, které v souvislosti se solením před tréninkem považujeme za podstatné.

Strašák jménem sodík

Jestli existuje některý minerál, který je médii extrémně démonizován, je to právě sodík. Vysoký krevní tlak, poškození ledvin a další vedlejší účinky jsou velmi často skloňovány a antisodíkové kampaně nás obklopují ze všech stran. Ve skutečnosti je tato problematika o něco komplexnější, protože sodík je jedním z nejdůležitějších elektrolytů, jaké se v extracelulárním prostoru nachází. Z těla odchází potem a podle mnohých odborných publikací je tělo schopno vyloučit až 3g tohoto prvku na jeden litr potu. Bohužel ale pocení neovlivňuje jen naše fyzická aktivita, nýbrž je dáno i hormonální nerovnováhou, užíváním různých léků (například diuretik), pití alkoholu, stres ze zaměstnání či školy i různé poruchy štítné žlázy.

 

Zároveň stojí za zmínku i to, že management se sodíkem je řízen hormonálně, tudíž pokud je ho v organismu přebytek, tělo ho jednoduše vyloučí kromě potu ještě močí. Jestli je ho naopak nedostatek, není vylučován téměř žádný.

Sůl při tréninku má opodstatnění
Přestože v naší stravě se nachází sodíku dostatek, velké množství je ho rovněž vylučováno.

 

Jaké má sůl před tréninkem tedy opodstatnění?

Jak jsme již jednou zmínili v předchozím odstavci, sůl funguje jako velmi významný elektrolyt. Spolu s tím je ale spojeno hned několik zásadních funkcí, které mohou být užitečné i pro vaši výkonnost:

  • Napomáhá hydrataci skrze vyšší retenci vody
  • Přenáší nervové impulzy
  • Aktivuje celou škálu enzymů
  • Napomáhá aminokyselinám a kreatinu procházet do svalových buněk
  • Upravuje metabolismus skrze lepší ukládání sacharidů ve svalech

I když bychom v tomto výčtu mohli jistojistě pokračovat, nejvíce by nás jakožto sportovce měl zajímat vliv sodíku na hydrataci. Právě ta je totiž pro náš trénink zcela stěžejní a podle výsledků celých metaanalýz zajímajících se o úlohu sodíku při cvičení dojde již při úbytku 2% vody z organismu ke znatelnému snížení sportovních výkonů. Jak tedy z výše uvedeného jasně vyplývá, užívat sůl před tréninkem se rozhodně vyplatí.

Jakou vybrat sůl?
I když existuje několik různých druhů soli, pro naše účely bohatě stačí ta nejlevnější. Všechny jsou totiž zdrojem stejného sodíku.

 

Jak, kdy a kolik soli bych měl užívat?

V podstatě se dá říct, že existuje hned několik různých možností, jak přijmout sodík v době kolem tréninku. Pojďme se na ně podívat o něco důkladněji:

Iontový nápoj

Užívání iontového nápoje při tréninku je pravděpodobně tou jednodušší variantou. Nemusíte se zajímat o žádné dávkování, nemusíte nic důkladně načasovat. Prostě vám stačí si ve fitku na baru objednat „ionťák,“ který v některých posilovnách bývá dokonce i v ceně vstupného a o nic dalšího se nemusite zajímat. Upřímně řečeno ale doplňování sodíku (a obzvláště pak i dalších mikronutrientů) při tréninku příliš nezastávám, pokud trénujete méně než dvě hodiny a teplota v posilovně nepřesáhne 30°C. V horkých letních dnech může být při intenzivních trénincích užívání iontových nápojů užitečné, celoročně je to ale nesmysl.

Přidání soli do předtréninkového nápoje

Druhou možností, kterou já osobně preferuji, je přidání kuchyňské soli do předtréninkového suplementu. Doporučuji pravidelně 1,5 až 2 gramy nasypat do předtréninkovky (Já preferuji Serious Pre) a sami uvidíte, že efekt bude naprosto dostačující. Existuje celá řada sportovců, kteří přidávají i 5 a více gramů soli, nicméně to je pro většinu rekreačních cvičenců naprosto zbytečné. Z hlediska načasování se jako optimální jeví užívání zhruba 20-30 minut před tréninkem, tudíž kombinace s předtréninkovým suplementem je naprosto ideální.

Prom-IN Serious PRE – Předtréninkovka, která nemá konkurenci (Recenze)

Sůl do nakopávače
Z osobních zkušeností doporučujeme přidat zhruba půl lžičky do jakéhokoliv nakopávače, jaký právě používáte.

 

Co se hodí si z článku odnést?

Užívání soli je v dnešní době značně zdémonizované a konzumace pár gramů soli před tréninkem vám opravdu nijak neublíží. Na druhou stranu je nutné dodržovat pitný režim a rozhodně se hodí i doplňovat draslík, jehož skvělým zdrojem jsou například banány či kokosová voda. Pro většinu z vás stačí pro dosažení požadovaných efektů přidat 1 až 2 gramy do předtréninkového nápoje a zhruba 20 až 30 minut před tréninkem tuto směs vypít. Zvolit můžete naprosto jakýkoliv nakopávač, já pro maximální efekt můžu doporučit například Serious Pre, které je jedním z nejlepších předtréninkových suplementů bez stimulantů. Stejně tak je ale dobrou volbou i takový Agrezz, vítěz našeho srovnání nejlepších suplementů před tréninkem. Volba je ale jen na vás.

Doufáme, že vám tento článek užívání soli před tréninkem alespoň trochu osvětlil. Pokud máte k tomuto tématu stále nějaké dotazy, určitě se neváhejte zeptat v komentářích, rádi vám odpovíme.

Další podobné články:

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (1)

Karel
Duben 19, 2022

Zdarec mam dotaz ohledně soli a tréninku je lepší dát si jedlou sodu nebo klasickou sůl ?

Souhlasím(+5)
Nesouhlasím(0)