Suplementy

Jaké jsou doplňky jako proteiny a nakopávače od Aktin? Vyplatí se je koupit?

Pokud máte již nějaký ten rok odcvičený, jistě jste několikrát narazili na Aktin. Tento velmi populární web totiž zprostředkovával (a stále zprostředkovává) velmi kvalitní články o tréninku, stravě i suplementaci. Teprve nedávno se ale dal i na dráhu výrobce suplementů a způsobilo to velký rozruch. Jaké jsou? Vyplatí se je koupit? Vyzkoušeli jsme za vás hned tři populární suplementy a řekneme vám, co si o nich myslíme my i vědecké studie. 

A pokud se vám článek nechce číst, můžete se podívat na video, které jsme pro vás natočili na náš YouTube kanál SvětFitness

Spoko je perfektní doplněk na eliminaci stresu 

spoko aktin

Spoko představuje kombinaci kozlíku lékařského, meduňky, theaninu a hořčíku zastoupeného ve velmi dobře využitelné formě bisglycinátu. Tyto suroviny jsou vybrány proto, že dokáží zklidnit organismus, uvolnit vás od stresu a pomoci s relaxací. 

Účinné látky pod drobnohledem 

spoko složení
Spoko složení. Zdroj: Aktin

Jak jsme již naznačili výše, Spoko je kombinací 4 různých složek, z nichž dvě jsou přímo byliny a zbylé dvě patří mezi složky mající svůj původ v rostlinách. Konkrétně v produktu najdete: 

  • Kozlík lékařský - Tato bylina obsahuje sloučeniny jako hesperidin nebo linarin, které mají prokazatelně sedativni a spánek podporující efekt. Zároveň aktivní látky z kozlíku zabraňují snížení hladiny GABA, jejíž deficit je spojený třeba s úzkostí a špatným spánkem. Některé weby mluví dokonce o využití kozlíku při bolestivých menstruacích, ale dostatečné množství vědeckých výzkumů na toto téma zatím chybí. 
  • Meduňka lékařská- V případě meduňky existují studie, který ukazují, že může snižovat stres a úzkost i podporovat kognitivní funkce. Dokonce ale některé výzkumy naznačují třeba vliv na zlepšení trávení. 
  • Theanin - U theaninu výzkumy ukazují, že pomáhá snižovat úzkost i stres, ale třeba také podporovat soustředění a dokonce se mluví o vlivu na imunitní systém. Tuto látku je rovněž možné využít v období před tréninkem. 
  • Hořčík bisglycinát - O důležitosti hořčíku jsme se zmiňovali v celém samostatném článku a je pro naše tělo nesmírně důležitý. Z hlediska regenerace a relaxace je ale podstatný glycin, který prokazatelně zlepšuje kvalitu spánku. 

Naše zkušenosti s tímto doplňkem 

jaké to spoko je?
My jsme Spoko zkoušeli v rámci celé naší redakce a nutno podotknout, že jsme s ním byli maximálně spokojeni. Jeho chuť je sice poměrně zvláštní, velmi sladká a promítá se do nich lehce trpká chuť bylinek (zejména meduňky). Při použití ve večerních hodinách jsme ale po několika dnech užívání opravdu zaznamenali pozitivní vliv na relaxaci, lépe se nám usínalo a cítili jsme se další den odpočatí. Stejně jako v případě často zmiňovaného melatoninu musíme ale i zde doporučit začínat na menších dávkách a až pokud by na vás neměly žádný efekt, přesedlat na větší množství. Při použití velké dávky se naopak můžete ráno cítit nadměrně unavení a doplněk ztrácí smysl. 

Nakopávač přináší solidní napumpování po celý trénink

Druhým produktem, který jsme vyzkoušeli, se stal nakopávač nazvaný výstižně Nakopávač. Ten je kombinací devíti různých látek a i když v lecčem připomíná už mnohokrát zmiňované a ustálené produkty zmiňované třeba v našem žebříčku nejlepších nakopávačů

nakopávač aktin

Účinné látky pod drobnohledem 

složení nakopávač aktin
Nakopávač Aktin složení. Zdroj: Aktin

Nakopávač od Aktinu obsahuje devět různých látek a i když co do kvantity surovin určitě existují i lepší doplňky, Aktin nepoužívá jen porce “na oko”, ale skutečně funkční dávky. Za zmínku tedy stojí: 

  • Citrulin malát - Zatímco většina výrobců sází na klasický l-citrulin, Aktin použil malát, což znamená navázání citrulinu na anion kyseliny jablečné. Jedná se o energizující formu malátu, která má před tréninkem skutečně logické opodstatnění a my ji velmi chválíme. 
  • L-ornitin - Tato aminokyselina je určená primárně pro správné prokrvení, optimalizaci síly a vytrvalosti. Zároveň napomáhá taktéž udržení optimální dusíkové bilance, díky čemuž je před tréninkem ideální volbou.
  • Cholin - Tato látka dokáže podporovat koncentraci i učení, tudíž je ideální nejen pro sportovce, ale i pro studenty. 
  • Ženšen a rozchodnice -  Dva velmi užitečné adaptogeny, které mohou zvyšovat energii a optimalizovat některé z biologických procesů. Jejich pozitivní efekt nejspíše nepoznáte při první dávce, ale projeví se spíše v dlouhém horizontu. 
  • DMAE, Synefrin, Theanin a Kofein - Slouží k podpoře soustředění a dokonce i lepšímu spalování tuků. 

Naše zkušenosti s tímto doplňkem 

je to nakopávač, co vážně nakopne?
Naše zkušenosti s Nakopávačem jsou jednoznačně pozitivní. Ze všeho nejdříve stojí za zmínku cena, která představuje 25 Kč za dávku. V porovnání s Agrezzem nebo jinými stálicemi je to velmi příjemná cena. V naší redakci nás zaujal především osvěžující pomerančovou příchutí, která vám bude zaručeně chutnat. Bohužel při přípravě Nakopávač trochu pěnil, ale to se dá bez problémů vydržet. Při tréninku jsme pocítili lepší soustředění i dobré napumpování. Vzhledem k tomu, že neobsahuje beta alanin nezaznamenáte žádné pálení uší nebo mravenčení končetin, které by pro někoho mohlo být nepříjemné. 

Vilgain Whey Protein 

Vilgain Whey Protein je sympatický syrovátkový protein, kterým Aktin určitě dokáže zacílit na celou řadu různých sportovců. Nabízí velmi solidní kvalitu za dobrou cenu a ocení jej jak začínající sportovci, tak ti, kteří už mají něco odcvičeno. 

vilga whey protein

Účinné látky pod drobnohledem

Základ tohoto produktu tvoří ultrafiltrovaný protein - tento výrobní postup sice není tak kvalitní jako CFM, ale zároveň bývá většinou prováděn za studena a tím pádem zachovává všechny důležité komponenty a celkově se dá označit za velmi kvalitní produkt. Důležité je rovněž i to, že ke slazení produktu nebyly použity umělá sladidla, pouze steviol-glykosidy a Vilgain je tím pádem dobrou volbou i pro ty, kteří se umělým sladidlům chtějí vyhýbat. Nutné je rovněž ocenit i variantu bez příchutě, kterou ocení obzvláště ti z vás, kteří hledají protein na pečení. 

Naše zkušenosti s tímto doplňkem 

chuť neoslní, ale kvalita je dobrá
Tento doplněk jsme stejně jako ostatní vyzkoušeli v naší redakci a naše pocity byly poměrně smíšené. Protein sice disponuje skvělou využitelností, je dobře stravitelný a při ceně 16 Kč za dávku nabízí i velmi vysokou kvalitu. Jeho chuť nás ale příliš nezaujala, působí velmi nevýrazně, ačkoliv nutno uznat, že je přirozený a absence umělých barviv i aromat je zde opravdu poznat. Milovníky naprosto přirozených proteinů tedy nejspíš potěší, těm z vás, kteří ale máte rádi husté kakaové proteiny s plnou chutí, doporučujeme použít mnohem menší množství vody. 

 

Stihli jste už některý z doplňků od aktinu vyzkoušet? A jaké jste z něj měli pocity? Dejte nám vědět do komentářů, kam se rovněž neváhejte obrátit v případě jakýchkoliv dotazů. 

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.