Suplementy

Jak správně užívat multivitamín pro maximální vstřebání?

Vitamínové doplňky mají na poli sportovní výživy své nezastupitelné postavení. Multivitamíny představují komplexní řešení pro doplnění vitamínu v případech, kdy je potřeba jejich zvýšeného množství na více frontách. Víte ale, jak multivitamínové doplňky správně užívat, aby je tělo správně vstřebalo a využilo? Právě na to se podíváme v rámci dnešního článku.

Proč je nutné brát vitamíny?

Vitamíny jsou pro tělo nezbytnou složkou zajišťující správné fungování našeho těla. Bez nich by například nefungoval náš imunitní systém, nepracovaly by svaly a našemu tělu by mnohem rychleji ubývala energie. Zvýšený příjem vitamínů potřebujeme zvláště v období chřipkových sezón nebo při projevech jejich nedostatku. Jak jsme vás však již v jednom z našich článků informovali, nic se rozhodně nesmí přehánět.

Existují však skupiny lidí, jež by měly multivitamínové doplňky zařadit do svého jídelníčku bez ohledu na to, jaké je aktuálně období. Sem bychom zařadili především osoby s velmi nevyváženou stravou, sportovce se zvýšenou fyzickou aktivitou, lidi s nedostatečným přístupem ke kvalitní stravě, těhotné ženy, ale také nemocné nebo starší lidi, případně i vegany a vegetariány, kteří vyřazením masa přichází o velmi důležité aminokyseliny.

Bez vitamínů by například nefungoval náš imunitní systém, nepracovaly by svaly, mnohem rychleji bychom stárli a naše tělu by mnohem rychleji ubývala energie.
Bez vitamínů by například nefungoval náš imunitní systém a rychleji by nám ubývala energie.

Jak dlouho užívat multivitamíny?

Ze všeho nejdříve je nutné poznamenat, že multivitamínové doplňky se doporučují užívat pouze v případě jejich zvýšené potřeby nebo nedostatečně kvalitní stravy. Jestliže si dokážete zajistit obecný přísun vitamínů a minerálů ze stravy, zvolte spíše konkrétní jednosložkové doplňky s vitamíny, jež z nějakého důvodu nelze stravou plně doplnit (např. vitamín D v zimě a podobně).

Jestliže však již po multivitamínovém doplňku z nějakého důvodu sáhnete,rozhodně je neužívejte každý den po celý rok. Braní vitamínů by mělo vycházet především z jejich potřeby a jejich nadbytečný příjem by mohl napáchat více škody než užitku. Obecně se doporučuje multivitamínové doplňky brát 3 měsíce, poté je na 2 měsíce vysadit. Tělo si totiž dokáže vitamíny zpracovat a vytvořit si dostatečné hladiny na několik měsíců dopředu. Nadměrné užívání vitamínů naopak tělo zatěžuje, což se v dlouhodobém horizontu může projevit třeba zhoršenou činností jater nebo ledvin.

Které vitamíny se nesmí užívat spolu?

U multivitamínových doplňků nikdy nezapomeňte zkontrolovat, jaké vitamíny vlastně obsahuje. Existují totiž vitamíny, které by se mezi sebou neměly kombinovat nebo by se alespoň neměli užívat ve stejnou chvíli. Na následující řádcích si tedy ukážeme, které vitamíny nekombinovat a proč.
Klasickým příkladem mohou být vitamíny K a E. Zatímco u vitamínu E je prokázáno, že zvyšuje krvácivost, vitamín K zlepšuje srážlivost krve. “Éčko” by tak účinky “káčka” rušilo a naopak. Problém nastává také u vitamínu C a B12, kdy může vitamín C způsobit nedostatečné vstřebání vitamínu B12. Doporučuje se tedy je přijímat s alespoň dvou hodinovými rozestupy.

Podobné situace mohou nastat i u minerálů, které jsou v multivitamínových doplňcích také často zastoupeny. Někteří odborníci totiž tvrdí, že například vápníkové suplementy snižují efektivní využití železa a je tedy dobré je přijímat v různých intervalech od sebe. Stejně je tomu tak i se zinkem a mědí, protože se zpracovávají stejnými cestami a měď může být nakonec tělem vyloučena.

Používání vitamínů

V kterou denní dobu brát vitamíny?

Před odpovědí na tuto otázku je nutné nejdříve zvážit skupinu přijímaných vitamínů. Ve vodě rozpustné vitamíny, jako jsou vitamíny skupiny B a C, můžete přijímat prakticky kdykoli během dne. Ideálně pak ráno na lačný žaludek se sklenicí vody, kdy dojde k jejich nejlepšímu vstřebání do krve.

Jinak je tomu pak u vitamínů, jež se rozpouští v tucích, tedy u vitamínu A, D, K a E. Ty by mohly při prázdném žaludku vyvolat jeho podráždění a bez jídla s obsahem tuku je tělo nedokáže správně využít. Ty je tedy dobré brát spolu s prvním jídlem dne.

U multivitamínů je situace mírně odlišná, protože obvykle obsahují oba typy těchto vitamínů i další stopové prvky, jako jsou minerály, mastné kyseliny a podobně. Naprosto ideální tak je přijmout multivitamín s prvním jídlem dne, kdy není ovlivněno vstřebání ani jedné z jeho složek. Nejste-li si dávkováním jisti, vždy si prostudujte příbalový leták a pokyny výrobce.

Vitamíny před nebo po jídle?

Na předchozí odstavec přímo navazuje také otázka, zda je vhodné vitamíny zařadit před a nebo po jídle. I zde záleží na konkrétních vitamínech, protože například vitamín C můžete brát prakticky během celého dne, kdežto třeba vitamín D se bez dávky jídla neobejde.

Obecně se doporučuje zařadit vitamíny jednoduše během jídla, kdy se dokáží vstřebat v tucích i ve vodě rozpustné vitamíny. Je tím také snížena pravděpodobnost podráždění žaludku u citlivějších jedinců. Tohoto pravidla se proto držte i při příjmu multivitamínu.

Které vitamíny sportovcům chybí?

Stres působený náročným fyzickým tréninkem vede k mnohem rychlejšímu odbourávání vitamínů a důležitých minerálů v našem těle. Tomu je samozřejmě potřeba přizpůsobit příjem vitamínových doplňků nebo sáhnout po komplexním multivitamínu, jež problém vyřeší. Díky různým dietám může být totiž extrémně obtížné všechny potřebné vitamíny ve správném množství přijmout.

Sportovci se tak nejčastěji potýkají s nedostatkem:

  • Vitamínu D 
  • Zinku
  • Vápníku
  • Vitamínů skupiny B
  • Železa
  • Draslíku

Všechny tyto vitamíny a minerály mají vliv na procesy spojené se syntézou bílkovin, celkovou hladinou energie nebo správnou funkcí svalů a při jejich nedostatku budou vaše sportovní výkony přinejmenším mdlé.

Předtím, než si však některý z vitamínů nasadíte, vřele doporučujeme nechat si odborníkem provést rozbory krve, ze kterých dostanete jasnou odpověď na to, co vám vlastně chybí. Může se totiž stát, že nedostatek jednoho vitamínu má stejné symptomy jako nadbytek jiného, čímž se můžete nesprávným odhadnutím situace dostat do smyčky vleklých problémů, jejichž řešení vyžaduje větší zásahy, než by bylo nezbytně nutné.

Jaké multivitamíny doporučujeme?

U multivitamínových doplňků je vždy nezbytné kontrolovat jejich složení, ale také to, zda jsou dodávány ve své nejvíce využitelné formě, tedy jestli jsou minerály v nich dostupné v chelátové vazbě, jestli neobsahují opozitně působící složky a podobně.

V ohromném množství multivitamínů se člověk snadno ztratí. Právě proto pro vás pravidelně aktualizujeme náš Žebříček nejlepších multivitamínů na trhu, kde jsme vybrali ty nejlepší možné multivitamínové doplňky vůbec. S těmito doplňky zkrátka nemůžete šlápnout vedle, proto neváhejte a vyzkoušejte si ten, který nejlépe sedí vám.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (2)

Nikolas
Prosinec 28, 2022

Zajímal by mě váš názor na nový multivitamín Super vita 2 od Czech Virus . Oproti minulé verzi neobsahuje potencionálně škodlivé látky což jste právě vytýkaly . Prosím mohli byste se na něj podívat . Sháním nějaký rozumný multivitamín , který nestojí majland a tohle mě zaujalo .

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(0)
#TFS
Leden 3, 2023

Já jsem ho dneska právě dobral celé to balení měl jsem to na cca 2. měsíce a super!! I když to trošku barví když se tím pocintáš a nebo něco.. Ale jinak to šlape dobře :))

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)