Suplementy

Probiotika | Jak je vybrat a k čemu slouží?

Probiotika nejsou sportovním doplňkem v pravém slova smyslu, protože jejich cílem není zvyšovat náš sportovní výkon ani pálit tuky. Jejich hlavním úkolem je totiž navrácení rovnováhy naší střevní mikroflóře, jež je důležitá pro správné trávení a vstřebávání živin, ale také podpora metabolismu a imunitního systému. V probiotických doplňcích najdete i řadu podpůrných látek, jako jsou vitamíny či probiotika, jež jejich efektivitu ještě zvyšují.

Probiotika však nejsou pouze preventivním opatřením, ale pomáhají i při akutních střevních potížích nebo jsou využívány jako opozitně působící látka při antibiotické léčbě.

Vybrat si ta správná probiotika však nemusí být úplně jednoduché, protože mnoho lidí vlastně ani neví, co u nich má hledat. Na následujících řádcích si proto podrobně rozebereme, co to probiotika vlastně jsou, proč jsou tak důležitá a čím se řídit při jejich výběru.

Co jsou to probiotika?

Z definice jsou probiotika živé kultury bakterií a kvasinek, jež příznivě ovlivňují správnou funkci našeho střevního systému. Jejich hlavním posláním je napomáhat střevům rozkládat potravu a vstřebávat živiny z ní. Ve střevech se navíc „tvoří“ imunitní systém člověka a správná rovnováha bakterií v nich je tak klíčovým prvkem pro celkové lidské zdraví.

Důležitost těchto blahodárných bakterií je znát již z jejich samotného názvu. Slovo “probiotika” totiž pochází z řeckého výrazu „pro bios “, což v doslovném překladu znamená „pro život“. Pojďme si tedy ukázat, proč jsou probiotika tak důležitá a podle čeho je vybírat.

probiotika a jejich využití

Účinky probiotik | Co probiotika dělají s našim tělem?

Jak jste již jistě pochopili, probiotika působí především ve střevech a dalších orgánech dutiny břišní. Jejich nejdůležitější funkcí tedy je podpora trávení a vstřebávání živin z potravy. Mimo to však probiotika příznivě ovlivňují imunitní systém a přispívají k ničení patogenních bakterií, jež vyvolávají zánětlivé stavy či průjmová onemocnění. Probiotika dokáží také zmírňovat projevy alergických reakcí na potravu.

Jak probiotika podporují trávení a zmírňují alergické reakce?

Probiotika napomáhají střevům rozkládat vlákninu a jiné složitě stravitelné složky potravy, jako je například laktóza. Vláknina se dále přetváří na mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které tlumí záněty a přispívají celistvosti střevní stěny. Tím zároveň zvyšují energetický příjem i využitelnost potravy a navíc zmírňují projevy špatného trávení, jako je například nadýmání, bolesti břicha a podobně.

Kromě toho tyto prospěšné bakterie produkují důležité živiny, jako je například vitamín K, jež hraje klíčovou roli při srážení krve, nebo vitamíny skupiny B, které jsou nezbytné pro správnou činnost metabolismu.

Jak se probiotika podílejí na činnosti imunitního systému?

V lidském těle žije v symbióze několik stovek kmenů bakterií, jež svého hostitele chrání a pomáhají vytvářet zdravé prostředí. Pouze díky této imunologické rovnováze dokáže tělo spouštět efektivní reakci imunitního systému, který nás chrání před různými virovými i bakteriálními onemocněními. Probiotika vytvářejí na střevní stěně jakýsi film, jež brání vstupu škodlivých mikrobů do sliznice a následného napadení celého organismu.

Tělu prospěšné bakterie ve střevech navíc tvoří kyselejší prostředí skrze produkci kyseliny mléčné. V tomto kyselém prostředí pak nejsou choroboplodné zárodky schopné přežít a jsou postupně likvidovány. Jisté výzkumy dokonce naznačují, že probiotika napadají viry a mohou tak bránit propuknutí virových onemocnění. Samy o sobě však nejsou léčivými přípravky, pouze doplňkovou léčbou. Vždy proto dodržujte léčbu stanovenou vašim lékařem.

Probiotika jsou doporučována také pro zmírnění projevů různých kožních onemocnění, jako jsou například ekzémy. Ty jsou totiž také způsobovány nerovnováhou ve střevech a probiotika tak mohou dopomoci ke zkvalitnění života osob, jež na ně trpí.

probiotika a jejich použití

Probiotika a jejich role při redukci tělesné hmotnosti

Existuje několik studií, jež naznačují, že probiotika mají pozitivní vliv na redukci tělesné hmotnosti. To má být dáno tím, že pomáhají bránit absorpci tuku ve střevech a ten je poté ve větší míře vylučován ve stolici místo toho, aby tvořil podkožní tukové zásoby. Studie na toto téma však nejsou zcela průkazné a aby byl účinek probiotik na redukci váhy plně prokázán, bude nutný další a mnohem podrobnější výzkum.

Probiotika a antibiotika

Antibiotika jsou klíčovým prvkem využívaným při propuknutí bakteriálního onemocnění. Prostřednictvím této léčby sice dochází k likvidaci škodlivých bakterií, avšak s nimi jsou zabíjeny i prospěšné střevní bakterie, což logicky výrazně narušuje střevní mikroflóru. To následně může skončit zažívacími problémy a s nimi spojenými stavy, jako je průjem či naopak zácpa.

Kmeny bakterií obsažené v probioticích pomáhají tuto rovnováhu znovu obnovit a slouží tak jako prevence i podpůrná léčba pro návrat střevní mikroflóry do normálu. Vždy se proto při nasazení antibiotik poraďte se svým lékařem také o vhodných probiotikách.

Jak vybrat probiotika?

Výběr probiotik by se měl řídit několika klíčovými faktory. Těmito faktory se rozumí především hodnoty CFU, počet a typ probiotických kmenů nebo to, zda jsou v přípravku obsažena i prebiotika.

Co je to hodnota CFU a jak pomocí ní vybrat probiotika?

Za anglickou zkratkou CFU se skrývá spojení Colony Forming Units, což v překladu znamená jednotky tvořící kolonie. To znamená, kolik životaschopných organismů (v našem případě prospěšných bakterií) se v jedné dávce nachází. Uvádí se, že kvalitní probiotika by měla obsahovat alespoň miliardu CFU. Nejedná se však o nějaké neporušitelné pravidlo a záleží i na dalších faktorech, které popisujeme níže.

Čím více CFU probiotika mají, tím jsou “silnější”. Jsou proto dobrá například pro řešení zažívacích problémů, jako jsou průjmy a zácpy, protože vysoký počet CFU dokáže rychle a efektivně zabránit v množení nežádoucích bakterií.

Jak vybrat probiotika podle aktivních kmenů?

Aktivními kmeny v probioticích se rozumí počet jednotlivých druhů bakterií. Čím více kmenů probiotika mají, tím jsou komplexnější a dokáží tak efektivně působit na větší spektrum obtíží. Kvalitní probiotika by měla obsahovat alespoň 9 probiotických kmenů, ale ani zde se nejedná o nějaké dogma. Pokud například potřebujete řešit akutní problémy, je lepší volbou sáhnout spíše po probiotikách s vyšším počtem CFU.

Komplexní probiotika s vysokým počtem aktivních kmenů jsou vhodná především při chronických zažívacích problémech a také jako doplněk při užívání antibiotik. Antibiotika totiž zabíjejí široké spektrum bakterií a právě pomocí komplexních probiotik doplníte co nejvíce prospěšných kmenů.

Probiotika vs prebiotika

V souvislosti s probiotiky se setkáte i s pojmem prebiotika. Zatímco probiotika jsou živé kmeny bakterií, prebiotika těmto prospěšným bakteriím slouží jako potrava. Jedná se o jednoduché sacharidy ve formě fruktooligosacharidů (FOS), galaktooligosacharidů (GOS) nebo inulinu.

Tato potrava umožňuje bakteriím dále se přirozeně množit a mít tak dlouhodobější účinky na vaše střeva. Pokud tedy probiotické přípravky obsahují i prebiotika, je to ohromná výhoda.

probiotika při jídle

Vedlejší účinky probiotik

Stejně jako u všeho v životě i pro probiotika platí, že všeho moc škodí a nic se nemá přehánět. Zdravé osoby mohou při jejich nadměrném užívání pociťovat mírné nežádoucí účinky, jako je nadýmání, nevolnosti nebo průjem. Vždy proto doporučujeme dodržovat dávkování stanovené výrobcem a nepřekračovat doporučenou denní dávku. Nepříjemnostem se pak snadno vyhnete. Některé osoby však mohou trpět výraznou citlivostí proti všem typům bakterií, a to včetně probiotik. Problémy se mohou objevit také u osob se zásadně sníženou imunitou. V těchto případech může dojít k vážným zdravotním problémům, mezi které se řadí například:

  • Probiotická sepse, což je přehnaná reakce imunitního systému na bakteriální infekci. Tento stav je však velmi vzácný a počet případů by bylo možné spočítat na prstech.
  • Bakteriální onemocnění
  • Vyšší riziko zhoršení stavu u pacientů s vážnou diagnózou
  • Alergická reakce na některé kmeny alergií

Pokud si nejste jisti, zda jsou pro vás probiotika vhodné nebo pociťujete některý z vedlejších účinků, ihned je vysaďte a vše patřičně konzultujte s vaším lékařem. Lékař vám může také doporučit vhodná probiotika dle vašeho zdravotního stavu.

Dávkování probiotik

Aby byla probiotika dostatečně účinná, je potřeba je užívat delší dobu. Většinou se doporučují 2 až 3 měsíce, jež obvykle stačí pro dosažení střevní rovnováhy. Právě s touto dobou počítá také většina probiotických doplňků, kdy balení vychází právě na celou kúru. Po dokončení kúry je dobré probiotika vysadit a v případě potřeby zahájit kúru novou.

Probiotika můžete užívat 30 minut před jídlem, s jídlem nebo ihned po něm. Není dobré je užívat na prázdný žaludek s vědomím, že ještě delší dobu nebudete jíst. Kyselé prostředí v žaludku by některé kmeny bakterií mohlo zabít a snížit tak účinnost přijímaných probiotik. Nikdy nepřekračujte dávkování stanovené výrobcem a objeví-li se u vás vedlejší účinky, probiotika raději vysaďte.

Jaká probiotika jsou nejlepší?

Jestliže si s výběrem probiotik stále nevíte rady, nemusíte si zoufat. Zpracovali jsme pro vás žebříček těch nejlepších probiotik na trhu, v rámci kterého jsme pro vás vybraná probiotika odzkoušeli a vybrali ta nejlepší na trhu. Díky němu se již nemusíte jejich výběrem trápit a snadno naleznete ta, která vám budou sedět nejlépe.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.