Alavis Maxima Protein – Protein, který neurazí, ale ani nenadchne (Recenze)

Naposledy upraveno: 26. května 2019

Když se řekne Alavis, co se vám vybaví? Je mi jasné, že pravděpodobně ona nepříliš chutná kloubní výživa, která je ale mnohými sportovci považována za ten nejlepší doplněk na klouby. Koneckonců, i my jsme ji zařadili na první místo našeho srovnání kloubních výživ. Ten stejný výrobce ale nově přivedl na trh celou řadu dalších suplementů, které už nejsou určeny primárně pro koně, ale zaměřují se na atlety, kulturisty a všechny další aktivní sportovce.

Jedním z těchto doplňků je i protein Alavis Maxima. No a my jsme samozřejmě nemohli zůstat pozadu a protein jsme jako jedni z prvních otestovali. Jaký tedy byl? Vyplatí se do něj investovat? Je chuť lepší než u kloubní výživy? To se dozvíte v dnešní recenzi.

Alavis Maxima Whey Protein
Publikováno: 26. května 2019
Upraveno: 26. května 2019
Autor recenze: Mirek Dvořák
Kategorie: Proteiny
Chuť
7.0/10
Rozpustnost
10.0/10
Stravitelnost
9.6/10
Složení
8.5/10
Cena
8.8/10
Celkové hodnocení
8.8
z 10 bodů

Na samý úvod ještě zbývá podotknout jednu zvláštnost. Protein je dostupný pouze v neochucené variantě. Výrobce se tak vyhýbá použití aromat, barviv, konzervantů a všech dalších přídavných látek a stejně jako u kloubní výživy spoléhá na maximální čistotu a zároveň maximální efektivitu produktu. Zda se to na chuti nějak zásadně projeví se dozvíte v dnešní recenzi.

Složení, které žádného sportovce neurazí

Když si kupujete syrovátkový protein, která ze zastoupených složek vás zajímá nejvíce? Hádám, že je to obsah syrovátkového koncentrátu (respektive izolátu/hydrolyzátu v závislosti na zvoleném druhu). A právě na to vsadil i výrobce tohoto proteinu. Nic jiného, než syrovátkový proteinový koncentrát zde totiž nenajdete. Žádná aromata, žádná barviva, žádná dochucovadla. Zkrátka naprosto čistý protein, který rozhodně má co nabídnout. Koneckonců, chuť není tím stěžejním důvodem, proč kupovat suplementy. A pokud dva suplementy disponují stejným efektem, ale jeden z nich neobsahuje žádné kontroverzní, zbytečné či nefunkční složky, měli byste mít jasno, který si vyberete. 

Na druhou stranu ale můžeme poskytnout i kritický pohled na protein. Například takový Pure Elite CFM, který jsme před časem také recenzovali, totiž nabízí hned 5 trávicích enzymů pro maximální stravitelnost. A takové látky hned dávají produktu nový rozměr. Obzvlášť když se jedná o produkt ze stejné cenové kategorie. Upřímně řečeno si myslím, že pokud by Alavis Maxima Protein disponoval něčím, jako jsou právě trávicí enzymy, byl by pro mě volbou číslo 1. Takhle se ale jedná o protein, který kromě své čistoty a dobrého aminokyselinového spektra nemá extrémně moc co nabídnout.

Alavis Maxima protein a kloubní výživa

Chuť, která rozhodně nepotěší každého

Aspekt, který většinu z vás pravděpodobně zajímá nejvíce, je chuť. Z té mám upřímně řečeno poněkud smíšené pocity. Jako vždy jsem použil 300ml vody a musím říct, že protein chutnal jako mléko zředěné v poměru 1:1 s vodou. Pokud množství vody snížíte, chuť mléka je logicky intenzivnější.

V žádném případě ale nechci tvrdit, že mi nechutnal, jen zkrátka nemůžete čekat extrémně dobrou chuť, na kterou se budete po každém tréninku těšit. Pokud od doplňků stravy ale čekáte maximální čistotu, rozhodně Alavis Maxima Protein můžu doporučit.  

náš tip!
Pokud nemáte rádi přehnaně intenzivní a umělé příchutě proteinů, můžete poloviční dávku Alavis Maxima Protein smíchat po tréninku s poloviční dávkou jakéhokoliv jiného ochuceného proteinu. Výsledná směs bude díky tomu dobře chutnat a zároveň nebude tolik sladká.

Alavis Maxima protein chuť

Víceméně odpovídající cena

Alavis Maxima Protein se vyrábí pouze v jednom balení, a sice 2200g, za které zaplatíte zhruba 1100Kč. Za jednu dávku tedy zaplatíte asi 15 Kč, což je cena, jakou disponuje mnoho dalších proteinů, a to jak těch podstatně horších, tak i těch o něco málo lepších.

Cenově srovnatelný je třeba právě Pure Elite CFM, o kterém jsme dnes již jednou mluvili. Ten obsahuje navíc trávicí enzymy, ale na druhou stranu má samozřejmě i některé “zbytečné” látky navíc (tedy ne přímo zbytečné, ale takové, jež nemají efekt na budování svalové hmoty, ale slouží např. k dochucení produktu). Srovnávat tak tyto dva proteiny je poměrně těžké. Jestli chcete naprostou čistotu, zvolte Alavis, jestli co nejlepší stravitelnost, sáhněte po Pure Elite CFM. Tak čí tak není tomuto proteinu z hlediska ceny vůbec co vyčítat.

Tabulka cen pro Alavis Maxima Whey Protein
Obchod
Srovnání cen
Odkaz

Bezproblémová příprava díky skvělé rozpustnosti

Kdybych měl u tohoto proteinu vyzdvihnout jen jednu jedinou věc, určitě by to byla bezchybná rozpustnost. Postupoval jsem v podstatě stejně jako u každé z předchozích recenzí - když jsem protein přeléval z šejkru do skleničky, cedil jsem ho přes sítko. Tentokrát sítko ale nezadrželo ani jedinou hrudku či nerozpuštěnou částečku. Tři odměrky (tedy asi 30g) Alavis Maxima stačilo párkrát protřepat v šejkru s vodou a protein byl ihned připravený k pití, nepěnil ani se netvořily žádné hrudky.

-
-
-

Závěrečné zhodnocení - Protein, který neurazí, ale ani nenadchne

Já osobně vždy hleděl ze všeho nejvíc na funkčnost doplňku. A to je důvod, proč mě Alavis Maxima Protein zaujal. Nepotřebuju lesklý obal, stejně jako nepotřebuji na výběr ze dvanácti příchutí. Chci do sebe během dne dostat snadno stravitelné bílkoviny a ty do sebe z tohoto proteinu také dostanu. Navíc se skvělým aminokyselinovým spektrem, to nesmíme opomenout.

Nicméně pokud nepřemýšlíte stejně, protein vás nemá příliš čím zaujmout. Nedisponuje X trávicími enzymy ani extrémně úžasnou chutí. Nic to ale nemění na faktu, že tento protein mohu doporučit každému, kdo upřednostní čisté a efektivní produkty nad lesklými obaly a propracovaným marketingem.

Komentáře (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.