Alavis Maxima Tribulus – Účinný doplněk, nebo tahák na peníze? (Recenze)

Naposledy upraveno: 8. října 2019

Pokud čtete naše články a recenze pravidelně, jistě víte, že vůči různým suplementům slibujícím zvýšení testosteronu, býváme značně skeptičtí. A není se čemu divit, protože naprostá většina z nich jsou pouhopouhé taháky na peníze. Existují ale i výjimky. Když jsem dostal nabídku vyzkoušet Bestier Tribulus od společnosti Alavis, jejíž protein nás v minulé recenzi velmi zaujal, dlouho jsem nad tím nepřemýšlel.

Jak si tedy jejich testobooster vede? Doporučujeme ho, nebo je to jen další zbytečná investice? Vychází dobře v poměru ceny a kvality? To a mnohem více se dozvíte v naší dnešní recenzi.

Alavis Maxima Bestier Tribulus
Publikováno: 7. října 2019
Upraveno: 8. října 2019
Autor recenze: Mirek Dvořák
Kategorie: Testosteron doplňky
Efekt
8.9/10
Využitelnost
8.4/10
Velikost balení
9.9/10
Složení
8.0/10
Cena
7.9/10
Celkové hodnocení
8.6
z 10 bodů

Na úvod zbývá ještě podotknout, že jsem od výrobce obdržel hned dvě balení, abych efekt mohl testovat i z dlouhodobého hlediska. Výsledky několikatýdenního testování se tedy dozvíte v dnešním hodnocení.

Zprvu dobře vyhlížející složení, které má jisté nedostatky

Když se podíváte na složení tohoto doplňku, na první pohled vás jistě zaujme extrakt z plodu kotvičníku zemního, který je standardizovaný na 40% protodioscinu. Právě protodioscin je totiž tím nejdůležitějším saponinem, který pozitivně ovlivňuje libido a potenci. Obyčejné přípravky přitom obsahují pouze kolem 20% protodioscinu, hodnot přes 40% dosahují pouze originální bulharské tribulusy. Protodioscin byl podroben opravdu mnoha studiím, bohužel většina z nich byla provedena na zvířatech a studie na člověku zatím příliš slibně nevypadají, nicméně můžeme zmínit, že u krys došlo při užívání protodioscinu ke zvýšení počtu androgenních receptorů, u králíků pro změnu došlo ke zvýšené produkci oxidu dusnatého v topořivých tělesech. Nutné je tedy podotknout, že v obsahu protodioscinu je rozdíl opravdu markantní co se týče efektu, proto se rozhodně vyplatí si připlatit za kvalitní doplněk s vyšší koncentrací tohoto saponinu.

Co ale kazí můj celkový dojem, je obsah oxidu zinečnatého, který má být zdrojem zinku. Bohužel, jak známo, anorganické soli minerálů se v našem těle nevstřebávají, nebo pouze velmi špatně. Využití oxidu zinečnatého je pouze transdermální, tedy například ve formě různých mastí určených na zklidnění pokožky, léčbu akné či vyrážek. Z hlediska perorálního podání je ale podstatně lepší volbou kterákoliv organická forma, tedy například citrát, glukonát, laktát či bisglycinát.

Z mého pohledu je obsah protodioscinu naprosto fenomenální, nicméně oxid zinečnatý velmi kazí celkový dojem, protože by v suplementu za několik stovek korun být rozhodně neměl.

Alavis Maxima Tribulus složení

Efekt, který zaznamená naprosto každý

V souvislosti se zaznamenaným efektem je rozhodně nutné říct, že v případě protodioscinu není nutné dosáhnout pokročilejšího věku, abyste pocítili nějaký efekt. I když samozřejmě pokud vaše přirozená produkce testosteronu klesá, bude efekt výraznější. To, co jsem při užívání tohoto doplňku zaznamenal já, je rozhodně větší produktivita během dne. Stejně tak jsem zaznamenal lepší regeneraci i po náročných trénincích, nicméně se musím přiznat, že tohoto efektu jsem dosáhl až při užívání dvou kapslí denně. Jak prokazují mnohé odborné články, efektů kotvičníku potvrzených vědeckými studiemi je opravdu několik, nicméně upřímně řečeno vliv například na odstranění ledvinových kamenů při užívání rozhodně nepoznáte, pokud tímto problémem vážně netrpíte.

V konečném důsledku si ale myslím, že když jsem pozitivní efekt na energii a regeneraci po tréninku byl schopný zaznamenat já, coby mladý a aktivní sportovec, může ho zaznamenat naprosto každý. A i když už jsem vyzkoušel více podobných doplňků, s žádným jsem nikdy nebyl takto spokojený.

Alavis Maxima Tribulus dávkování

Jak a kdy jsem tribulus užíval?

Od společnosti Alavis jsem obdržel dvě balení tohoto doplňku, proto jsem nejprve užíval doporučenou dávku (1 tabletu denně), ale potom jsem dávkování zdvojnásobil, aby hladina kotvičníku v krvi zůstala konstantní po celý den. Užíval jsem tedy jednu tabletu ráno a druhou večer před spaním. Pokaždé jsem kotvičník užíval s jídlem a zapil dostatečným množstvím vody.

Alavis Maxima Tribulus + zinek + hořčík

Cenově se Bestier Tribulus řadí k lepšímu průměru

Za 60 kapslí, a tedy i 60 dávek Bestier Tribulusu zaplatíte 590 Kč, což je naprosto průměrná cena. Samozřejmě můžete namítat, že některé doplňky vyjdou i o několik stovek levněji, nicméně to jsou v naprosté většině případů suplementy s velmi nízkým obsahem účinných látek. Na druhou stranu je důležité si uvědomit, že celé balení vystačí na dva měsíce. Jak velmi často připomínáme, rozhodně tento doplněk není jakkoliv nezbytný, ale pro určité typy jedinců může být opravdu vhodný.

Tabulka cen pro Alavis Maxima Bestier Tribulus
Obchod
Srovnání cen
Odkaz

Alavis Maxima Tribulus vs. multivitamín

Závěrečné zhodnocení - Dobrá, ale nákladná investice

Pokud by tento doplněk obsahoval místo oxidu zinečnatého například bisglycinát zinečnatý, který je pro své relaxační účinky ideální před spaním, vůbec bych neváhal o jeho pravidelném zařazení do svého suplementačního plánu. Použití oxidu je ale u doplňku této cenové kategorie obrovské mínus.

Jinak si ale myslím, že takto silný kotvičník zemní může být skvělou volbou nejen pro starší cvičence, jejichž přirozený testosteron ubývá, ale i pro každého, kdo chce ze své naturální produkce dostat maximum. Stejně tak se tento doplněk určitě hodí pro každého, kdo má přirozeně nižší produkci anabolických hormonů. Celkový dojem samozřejmě kazí i poměrně vysoká cena, která sice na poměry tribulusů vychází velmi dobře, ale celkově si myslím, že většině sportovců se zdá hodně vysoká.

Pokud tedy doplněk vyloženě nepotřebujete, nepovažuji investici do něj za nutnou. Pro mladé a nezkušené cvičence ale bude rozhodně lepší volbou kvalitní multivitamín, hořčík, zinek a protein. Jestli ale máte finance navíc a chcete vyzkoušet velmi kvalitní kotvičník, Bestier Tribulus je rozhodně dobrou volbou.

Komentáře (7)

Michal
Říjen 8, 2019

Dobry den,

Chci se zeptat na jednoduchou otazku, protoze z celeho clanku se citim neutralne. Kupovat tento tribul nebo zkusit jiny ? Diky

Souhlasím(+13)
Nesouhlasím(0)
Mirek Dvořák
Říjen 9, 2019

Ahoj Michale,

Tak, jak vypadá teď, bych ho asi úplně nedoporučoval. Psal nám ale výrobce, že problém s oxidem už řeší a bude brzy vyměněn za citrát. Osobně bych počkal a pak by to byla jasná investice.

Souhlasím(+6)
Nesouhlasím(0)
Michal
Říjen 10, 2019

Tak jeste jednu otazku =) co by jste mi teda aktualne doporucil ? Diky moc

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Honza Malý
Říjen 11, 2019

Ahoj Michale,

nás třeba zaujal Primulus nebo Testo X Blend od SizeAndSymmetry, můžeš si přečíst recenze.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Jiří Švec
Říjen 19, 2019

Zdravím,

nevím ale přijde mi neuvěřitelně předražený. Užívám delší dobu http://www.pufexi.cz/100-ks-tribulus-terrestris-tablety-kotvicnik-zemni--91p a jsem naprosto spokojen. Otázkou je složení, to posoudit nemohu. Co si myslíte vy?

Děkuji

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(-1)
Mirek Dvořák
Říjen 21, 2019

Ahoj Jiří,

Složení je právě to zásadní, co je potřeba řešit. Já tady nebudu nutně kopat za tento tribulus, nicméně rozhodující je obsah saponinů, což jsou právě ony účinné látky obsažené v kotvičníku. Kotvičník, na který jsi ty odkazoval, obsahuje pouze 40% extraktu z kotvičníku, množství saponinů jsem u tohoto doplňku nenašel. Osobně si myslím, že tato varianta je daleko lepší. Nicméně samozřejmě cena je u tebou používaného doplňku samozřejmě nižší.

Mirek

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(0)
Patrik
Prosinec 10, 2019

Dobrý večer chtěl bych se zeptat jestli se to bere jako doping pro box. Dekuji

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)