Anapur přírodní jídlo – Další nutriční nesmysl, nebo dobrá náhrada stravy? (Recenze)

Naposledy upraveno: 6. října 2019

Jak pravděpodobně víte, můj postoj k jakýmkoliv náhradám pestré a vyvážené stravy je značně negativní. A o to hůře, když výrobce šetří na vstupních surovinách a veškeré finance utrácí za promyšlený marketing. Nějaký čas po tom, co jsme si vzali na paškál MANU, se mi ozval výrobce Anapuru s tím, jestli nechci vyzkoušet i jeho produkt.

Chvíli jsem o tom přemýšlel, několikrát detailně prostudoval složení a nabídku nakonec přijal. Začal jsem ale přemýšlet o tom, jak vlastně tuto recenzi zpracovat, aby to nevypadalo, že propaguji něco, proti čemu jsem ještě před měsícem bojoval. No a dospěl jsem k názoru, že ze všeho nejlepší bude poukázat na základní rozdíly mezi Anapurem a většinou jiiných náhrad jídla, které se podobně jenom tváří. Pojďme tedy na to.

Anapur
Publikováno: 29. května 2019
Upraveno: 6. října 2019
Autor recenze: Mirek Dvořák
Kategorie: Nápoje
Chuť
9.1/10
Složení
9.0/10
Cena
7.2/10
Stravitelnost
8.9/10
Nasycovací efekt
7.0/10
Celkové hodnocení
8.2
z 10 bodů

Hned na samý úvod zbývá ještě dodat, že můj postoj k nahrazení pevné stravy tekutou je stále stejný. Anapur se ale narozdíl od MANY netváří jako 100% náhrada pevné stravy, ale jako situační doplněk. Pojďme se tedy v dnešní recenzi zaměřit pouze na to, jak může Anapur fungovat v případě občasné náhrady stravy v situacích, kdy nestíháme stravu pevnou. 

Anapur recenze

Čím se tedy Anapur vymyká jiným náhradám jídla? 

Když srovnáte Anapur s naprostou většinou konkurenčních produktů spadajících do této kategorie, zjistíte minimálně jednu zajímavou věc. Suroviny v Anapuru jsou naprosto minimálně upravované. Některé složky samozřejmě je potřeba dále zpracovat, protože v syrovém stavu by byly hůře stravitelné, nicméně pokud to jen trochu jde, výrobce suroviny zachovává v nejpřirozenějším možném stavu. Pojďme se podívat na pár složek, které mé myšlenky velmi dobře ilustrují: 

  • Camu camu na místo syntetického vitamínu C - jistě jste si všimli, že 90% výrobců používá syntetickou kyselinu l-askorbovou. V Anapuru ale najdete coby zdroj vitamínu C prášek z Camu Camu, která disponuje mnohem větším spektrem efektů. Kromě posílení imunitního systému také srovnává krevní tlak, bojuje proti depresivním stavům a je velmi dobrým pomocníkem při snižování hmotnosti. 
  • Ořechy na místo oleje - Zatímco někteří výrobci mají tendence přidávat do nápojů přímo olej (ať už z ořechů, nebo z mořských řas), Anapur využívá přímo ořechy. Samozřejmě se vyhnete nadbytečnému chemickému zpracování, ale na druhou stranu je důležité si také uvědomit, že ořechy disponují především obsahem ALA mastné kyseliny. Tu narozdíl od EPA a DHA neumí náš organismus využít, a tudíž ji musí na tyto dvě kyseliny teprve překonvertovat. No a problém je, že tato konverze je značně ztrátová, z ALA se na EPA a DHA přemění maximálně 10%. V tomto případě bych tedy možná sáhl přeci jen raději po mořských řasách. 
  • Mák místo vápníku - V podstatě stejný případ jako u camu camu. Zatímco naprostá většina konkurentů sáhne po uhličitanu vápenatém či podobném zdroji vápníku, Anapur využívá mák. Ten opět disponuje i dalšími výhodami, například obsahem linolových a mastných kyselin, vlákniny i bílkovin s relativně dobrým spektrem aminokyselin. 
  • Ovesné vločky místo maltodextrinu - když jsme před nějakým časem vydávali recenzi na podobnou náhradu pevné stravy, zmiňovali jsme, že výrobce používá ty nejlevnější dostupné suroviny. Samozřejmě ani ovesné vločky nejsou závratně nákladnou surovinou, nicméně jejich použití coby zdroje sacharidů je milionkrát příjemnější než maltodextrin.
  • Dva různé zdroje bílkovin - Naprostá většina podobných náhrad jídla obsahuje pouze jeden zdroj bílkovin. Většinou se jedná o sójový protein, který je nejlevnější. Ten ale obsahuje některé aminokyseliny pouze v minimálním množství, což se v souladu s Rubnerovým a Wolfovým zákonem o esenciálních aminokyselinách při dlouhodobé konzumaci značně snižují množství AMK zabudovaných do proteinů. Anapur v sobě kombinuje sójový protein s mandlovým, který sice obsahuje nižší množství methioninu, lysinu a cysteinu, ale zato obsahuje poměrně dost tryptofanu, čímž skvěle doplní aminospektrum sóji a z hlediska obsahu aminokyselin se tak jedná o kompletní a vyvážené jídlo.
  • Přirozeně se vyskytující vitamíny a minerály - Poměrně zajímavým faktem je, že všechny minerály s vitamíny se v Anapuru vyskytují přirozeně, jejich zdrojem jsou tedy přírodní složky, kterými tento nápoj disponuje. To je příjemná změna od doplňků, kde se uměle přidává 90% látek. Jedinou přidanou surovinou je kyanokobalamin (tedy vitamín B12 ), kterým se obohacuje chlorella při procesu fermentace.

Z dalších surovin určitě stojí za zmínku kořen z čekanky, který velmi dobře plní funkci prebiotika, řepa či kopřiva, která má blahodárné účinky na prostatu. Když to tedy shrneme, až na absenci přímo EPA a DHA je složení Anapuru velmi dobré.

 Anapur recenze

Specifická, ale přirozená chuť

Z mého pohledu disponoval Anapur velmi příjemnou chutí, ale musel jsem si na ni nejdříve zvyknout. Když jsem tento nápoj ochutnal poprvé, myslel jsem, že ho ani nezvládnu dopít, nicméně s každým dalším ochutnáním se můj celkový dojem zlepšoval. Chutě se totiž všemožně “vrství” a vy tak pociťujete jejich různé prolínání.

Oceňuji, že se Anapur nesnaží o dostupnost v milionu příchutí, protože samotná naturální verze působí naprosto přirozeně a vzhledem k onomu vrstvení chutí ani při pravidelnější konzumaci nehrozí, že byste si na ni zvykli a kvůli tomu se vám zprotivila. Za neopominutelnou výhodu považuji i to, že narozdíl od konkurenčních produktů obsahuje Anapur celé kousky, tudíž je dobré (ba podle mého názoru dokonce žádoucí) je rozkousávat.

Anapur recenze

Snadná příprava i konzumace

Na přípravu Anapuru jsem použil nějakých 500 ml vody a do šejkru, který mi společnost Anapur zaslala k produktu, jsem vysypal obsah jednoho sáčku. Šejkr společnosti ale není ničím výjimečný, Anapur se dá připravit v jakékoliv sportovní láhvi s širším hrdlem. Stačí několikrát protřepat a jídlo je hotovo.

Jeho konzistence je o něco hustší než u konkurenčních produktů a Anapur obsahuje i celé kousky, které je žádoucí kousat. Rozhodně nepatří mezi nápoje, které jste schopní během pár vteřin sníst, musel jsem pít pomalu a důkladně kousat, ale během konzumace jsem stále dokázal například pracovat a nebylo to nijak omezující. Po vypití jsem se cítil poměrně zasycený, ovšem vzhledem k mému vysokému kalorickému příjmu, nemůžu říct, že bych byl vyloženě plný a doporučená denní dávka 5 sáčků by mě zasytila. Troufám si ale tvrdit, že lidem s nižšími kalorickými nároky a sedavým zaměstnáním, bude vyhovovat maximálně. Opět ho ale doporučuji pouze jako náhradu jednoho denního jídla, rozhodně z mého pohledu není ideální přijímat 100% potravy z Anapuru.

Anapur recenze

Dva různé pohledy na cenu

Když si koupíte balení 35 porcí, zaplatíte za jeden sáček Anapuru asi 55 Kč. V případě koupi stejného balení populární MANY je to hned o 15 Kč méně. Zde existují dva možné pohledy na cenu. Pokud vnímáte Anapur jen jako doplněk, který vás nezasytí a budete po něm mít hlad, je 55 Kč samozřejmě hodně. Jestliže pro vás ale je náhražkou oběda v restauraci, za který byste zaplatili několikanásobně více, je samozřejmě jeho cena velmi dobrá. Z mého pohledu záleží především na četnosti konzumace a na tom, jak moc vás dokáže zasytit.

Anapur recenze

Závěrečné zhodnocení 

Anapur není zázračná kompletní náhrada stravy, díky které byste měli dát sbohem pevnému jídlu. Anapur není ani nejlevnější dostupné jídlo, které vás jen tak nějak zasytí, bez ohledu na kvalitu. Ale upřímně řečeno je to rozhodně ta nejlepší komplexní náhrada stravy, jakou na trhu najdete. Pokud bych si sám měl vybrat jeden "doplněk" z této kategorie, po kterém sáhnu v případě pracovního vytížení, rozhodně by to byl Anapur.

Tedy ne, že bych chtěl nějak výrazně glorifikovat náhrady stravy, nicméně v tomto případě se opravdu můžete spolehnout na velmi dobré složení, příjemnou a přirozenou chuť a v konečném důsledku i vcelku přijatelnou cenu.

Komentáře (6)

Roman
Červen 7, 2019

Já jsem si srovnával cenu ANAPUR 1950Kč za 35porcí tedy týden, tj cca 55Kč za jídlo ---- MANA 1390Kč za 35porcí tedy týden, tj. cca 40Kč za jídlo. Takže pokud srovnám pouze cenu za porci je MANA o 15Kč na porci levnější. Tady vám cenové srovnání nesedí.

Souhlasím(+6)
Nesouhlasím(0)
Honza Malý
Červen 8, 2019

Ahoj Romane, máš pravdu. Cenu za dávku jsme vypočítávali z toho méně výhodného balení. V recenzi je to již upraveno :-) Díky za upozornění.

Souhlasím(+4)
Nesouhlasím(0)
Lukáš
Srpen 28, 2019

Bylo by dobré doplnit i další alternativy, některé vychází mnohem lépe v poměru cena / nutriční hodnoty (osobně jsem jich vyzkoušel už minimálně 9). Dá se zjistit třeba z porovnání na https://www.blendrunner.com

Souhlasím(+3)
Nesouhlasím(0)
Michal
Říjen 5, 2019

V recenzi máte odstavec nadepsaný jako dva různé zdroje bílkovin, ale v odstavci je pouze kritika MANY, mohl byste buď odstavec přepracovat a sdělit čtenářům ty dva zdroje bílkovin, nebo odstavec přejmenovat na nesnáším MANU? Sdílím Vaši averzi vůči agresivnímu marketingu, ale co být jako recenzent trochu objektivní?

Souhlasím(+3)
Nesouhlasím(0)
Mirek Dvořák
Říjen 6, 2019

Ahoj Michale,

Díky za zpětnou vazbu, když na to tak zpětně koukáme, opravdu jsme na tuhle dost podstatnou informaci zapomněli. Odstavec samozřejmě upravíme. :)

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Lenka Nová
Listopad 5, 2019

Dobrý den, recenze se mi moc líbila. Fakta, srovnání.. Docela by mě zajímala také náhrada stravy, "hubnoucí"nápoje

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)