Jak pravděpodobně víte, můj postoj k jakýmkoliv náhradám pestré a vyvážené stravy je značně negativní. A o to hůře, když výrobce šetří na vstupních surovinách a veškeré finance utrácí za promyšlený marketing. Nějaký čas po tom, co jsme si vzali na paškál MANU, se mi ozval výrobce Anapuru s tím, jestli nechci vyzkoušet i jeho produkt.
Chvíli jsem o tom přemýšlel, několikrát detailně prostudoval složení a nabídku nakonec přijal. Začal jsem ale přemýšlet o tom, jak vlastně tuto recenzi zpracovat, aby to nevypadalo, že propaguji něco, proti čemu jsem ještě před měsícem bojoval. No a dospěl jsem k názoru, že ze všeho nejlepší bude poukázat na základní rozdíly mezi Anapurem a většinou jiiných náhrad jídla, které se podobně jenom tváří. Pojďme tedy na to.
Obsah recenze
Hned na samý úvod zbývá ještě dodat, že můj postoj k nahrazení pevné stravy tekutou je stále stejný. Anapur se ale narozdíl od MANY netváří jako 100% náhrada pevné stravy, ale jako situační doplněk. Pojďme se tedy v dnešní recenzi zaměřit pouze na to, jak může Anapur fungovat v případě občasné náhrady stravy v situacích, kdy nestíháme stravu pevnou.
Čím se tedy Anapur vymyká jiným náhradám jídla?
Když srovnáte Anapur s naprostou většinou konkurenčních produktů spadajících do této kategorie, zjistíte minimálně jednu zajímavou věc. Suroviny v Anapuru jsou naprosto minimálně upravované. Některé složky samozřejmě je potřeba dále zpracovat, protože v syrovém stavu by byly hůře stravitelné, nicméně pokud to jen trochu jde, výrobce suroviny zachovává v nejpřirozenějším možném stavu. Pojďme se podívat na pár složek, které mé myšlenky velmi dobře ilustrují:
- Camu camu na místo syntetického vitamínu C - jistě jste si všimli, že 90% výrobců používá syntetickou kyselinu l-askorbovou. V Anapuru ale najdete coby zdroj vitamínu C prášek z Camu Camu, která disponuje mnohem větším spektrem efektů. Kromě posílení imunitního systému také srovnává krevní tlak, bojuje proti depresivním stavům a je velmi dobrým pomocníkem při snižování hmotnosti.
- Ořechy na místo oleje - Zatímco někteří výrobci mají tendence přidávat do nápojů přímo olej (ať už z ořechů, nebo z mořských řas), Anapur využívá přímo ořechy. Samozřejmě se vyhnete nadbytečnému chemickému zpracování, ale na druhou stranu je důležité si také uvědomit, že ořechy disponují především obsahem ALA mastné kyseliny. Tu narozdíl od EPA a DHA neumí náš organismus využít, a tudíž ji musí na tyto dvě kyseliny teprve překonvertovat. No a problém je, že tato konverze je značně ztrátová, z ALA se na EPA a DHA přemění maximálně 10%. V tomto případě bych tedy možná sáhl přeci jen raději po mořských řasách.
- Mák místo vápníku - V podstatě stejný případ jako u camu camu. Zatímco naprostá většina konkurentů sáhne po uhličitanu vápenatém či podobném zdroji vápníku, Anapur využívá mák. Ten opět disponuje i dalšími výhodami, například obsahem linolových a mastných kyselin, vlákniny i bílkovin s relativně dobrým spektrem aminokyselin.
- Ovesné vločky místo maltodextrinu - když jsme před nějakým časem vydávali recenzi na podobnou náhradu pevné stravy, zmiňovali jsme, že výrobce používá ty nejlevnější dostupné suroviny. Samozřejmě ani ovesné vločky nejsou závratně nákladnou surovinou, nicméně jejich použití coby zdroje sacharidů je milionkrát příjemnější než maltodextrin.
- Dva různé zdroje bílkovin - Naprostá většina podobných náhrad jídla obsahuje pouze jeden zdroj bílkovin. Většinou se jedná o sójový protein, který je nejlevnější. Ten ale obsahuje některé aminokyseliny pouze v minimálním množství, což se v souladu s Rubnerovým a Wolfovým zákonem o esenciálních aminokyselinách při dlouhodobé konzumaci značně snižují množství AMK zabudovaných do proteinů. Anapur v sobě kombinuje sójový protein s mandlovým, který sice obsahuje nižší množství methioninu, lysinu a cysteinu, ale zato obsahuje poměrně dost tryptofanu, čímž skvěle doplní aminospektrum sóji a z hlediska obsahu aminokyselin se tak jedná o kompletní a vyvážené jídlo.
- Přirozeně se vyskytující vitamíny a minerály - Poměrně zajímavým faktem je, že všechny minerály s vitamíny se v Anapuru vyskytují přirozeně, jejich zdrojem jsou tedy přírodní složky, kterými tento nápoj disponuje. To je příjemná změna od doplňků, kde se uměle přidává 90% látek. Jedinou přidanou surovinou je kyanokobalamin (tedy vitamín B12 ), kterým se obohacuje chlorella při procesu fermentace.
Z dalších surovin určitě stojí za zmínku kořen z čekanky, který velmi dobře plní funkci prebiotika, řepa či kopřiva, která má blahodárné účinky na prostatu. Když to tedy shrneme, až na absenci přímo EPA a DHA je složení Anapuru velmi dobré.
Specifická, ale přirozená chuť
Z mého pohledu disponoval Anapur velmi příjemnou chutí, ale musel jsem si na ni nejdříve zvyknout. Když jsem tento nápoj ochutnal poprvé, myslel jsem, že ho ani nezvládnu dopít, nicméně s každým dalším ochutnáním se můj celkový dojem zlepšoval. Chutě se totiž všemožně “vrství” a vy tak pociťujete jejich různé prolínání.
Oceňuji, že se Anapur nesnaží o dostupnost v milionu příchutí, protože samotná naturální verze působí naprosto přirozeně a vzhledem k onomu vrstvení chutí ani při pravidelnější konzumaci nehrozí, že byste si na ni zvykli a kvůli tomu se vám zprotivila. Za neopominutelnou výhodu považuji i to, že narozdíl od konkurenčních produktů obsahuje Anapur celé kousky, tudíž je dobré (ba podle mého názoru dokonce žádoucí) je rozkousávat.
Snadná příprava i konzumace
Na přípravu Anapuru jsem použil nějakých 500 ml vody a do šejkru, který mi společnost Anapur zaslala k produktu, jsem vysypal obsah jednoho sáčku. Šejkr společnosti ale není ničím výjimečný, Anapur se dá připravit v jakékoliv sportovní láhvi s širším hrdlem. Stačí několikrát protřepat a jídlo je hotovo.
Jeho konzistence je o něco hustší než u konkurenčních produktů a Anapur obsahuje i celé kousky, které je žádoucí kousat. Rozhodně nepatří mezi nápoje, které jste schopní během pár vteřin sníst, musel jsem pít pomalu a důkladně kousat, ale během konzumace jsem stále dokázal například pracovat a nebylo to nijak omezující. Po vypití jsem se cítil poměrně zasycený, ovšem vzhledem k mému vysokému kalorickému příjmu, nemůžu říct, že bych byl vyloženě plný a doporučená denní dávka 5 sáčků by mě zasytila. Troufám si ale tvrdit, že lidem s nižšími kalorickými nároky a sedavým zaměstnáním, bude vyhovovat maximálně. Opět ho ale doporučuji pouze jako náhradu jednoho denního jídla, rozhodně z mého pohledu není ideální přijímat 100% potravy z Anapuru.
Dva různé pohledy na cenu
Když si koupíte balení 35 porcí, zaplatíte za jeden sáček Anapuru asi 55 Kč. V případě koupi stejného balení populární MANY je to hned o 15 Kč méně. Zde existují dva možné pohledy na cenu. Pokud vnímáte Anapur jen jako doplněk, který vás nezasytí a budete po něm mít hlad, je 55 Kč samozřejmě hodně. Jestliže pro vás ale je náhražkou oběda v restauraci, za který byste zaplatili několikanásobně více, je samozřejmě jeho cena velmi dobrá. Z mého pohledu záleží především na četnosti konzumace a na tom, jak moc vás dokáže zasytit.
Závěrečné zhodnocení
Anapur není zázračná kompletní náhrada stravy, díky které byste měli dát sbohem pevnému jídlu. Anapur není ani nejlevnější dostupné jídlo, které vás jen tak nějak zasytí, bez ohledu na kvalitu. Ale upřímně řečeno je to rozhodně ta nejlepší komplexní náhrada stravy, jakou na trhu najdete. Pokud bych si sám měl vybrat jeden "doplněk" z této kategorie, po kterém sáhnu v případě pracovního vytížení, rozhodně by to byl Anapur.
Tedy ne, že bych chtěl nějak výrazně glorifikovat náhrady stravy, nicméně v tomto případě se opravdu můžete spolehnout na velmi dobré složení, příjemnou a přirozenou chuť a v konečném důsledku i vcelku přijatelnou cenu.
Další odborné recenze
- Erebos [recenze]: Přírodní energetický drink s dobrým složením
- Blendea Supercoffee [recenze]: Zázračná káva s mediciálními houbami?
- Drip: Jak nám chutnal přírodní energeťák? [recenze]
- Modrý čaj [recenze]: Nejpoužívanější rostlina Ajurvédy vám pomůže k celkové vitalitě
- Gyokuro [zkušenost]: Ne tak obyčejný zelený čaj
Já jsem si srovnával cenu ANAPUR 1950Kč za 35porcí tedy týden, tj cca 55Kč za jídlo ---- MANA 1390Kč za 35porcí tedy týden, tj. cca 40Kč za jídlo. Takže pokud srovnám pouze cenu za porci je MANA o 15Kč na porci levnější. Tady vám cenové srovnání nesedí.
Ahoj Romane, máš pravdu. Cenu za dávku jsme vypočítávali z toho méně výhodného balení. V recenzi je to již upraveno :-) Díky za upozornění.
V recenzi máte odstavec nadepsaný jako dva různé zdroje bílkovin, ale v odstavci je pouze kritika MANY, mohl byste buď odstavec přepracovat a sdělit čtenářům ty dva zdroje bílkovin, nebo odstavec přejmenovat na nesnáším MANU? Sdílím Vaši averzi vůči agresivnímu marketingu, ale co být jako recenzent trochu objektivní?
Ahoj Michale,
Díky za zpětnou vazbu, když na to tak zpětně koukáme, opravdu jsme na tuhle dost podstatnou informaci zapomněli. Odstavec samozřejmě upravíme. :)
Dobrý den, recenze se mi moc líbila. Fakta, srovnání.. Docela by mě zajímala také náhrada stravy, "hubnoucí"nápoje
Dobrý den, jednalo se o placenou recenzi / propagaci?
Neděláme placené propagace ani placené recenze. To by náš web trošku postrádal smysl :-)
Dobrý den, zajímal by mne Váš názor na herbalife F1. To se taky prezentuje jako náhrada stravy. Doufám, že tu časem najdu Vaší recenzi. Díky.
Vážení,
používám oboje, jak Anapur tak Manu , a kdybych se měl po několika týdnech zkoušení rozhodnout, byla by to ta komerční Mana.
Nevýhody Anapuru jsou z mých zkušeností tyto:
- stále stejná jediná přírodní příchuť, která je dle mého názoru naprosto odporná. Jestli někomu nechutná Mana, tak tohle je naprostý křest ohněm,
- nevím jak ostatní, ale já po vypití nápoje se nafouknu jak balon, páli mne žáha, mám průjem a neskutečně a bez přestání pálí konečník. Anapur jsem užíval 2-3 denně po dobu 15 dnů, každý den jím 2 "normální" nesmažená jídla. Během konzumace Anapuru jsem nekonzumoval Manu a naopak.
- nemožnost koupit výrobek jinde než objedávkou přímo od výrobce. Je rok 2020 a Anapur jde koupit pouze přes objednávkový formulář s dovozem České pošty!
- celé mi to přijde jako one man show jednoho nadšence, který dal dohromady dle jeho názoru "to nejzdravější" a je z toho tento odporný nápoj, který když se napijete, rozline se po jazyku chuť máku a ovesných vloček,
- po požití Anapuru necítím na sobě žádné zlepšení, pocit subjektivního "cítím se lépe". Naproti tomu Mana, když ji vypiji, tak cítím na jazyku chuť Maltodextrinu a sojových bobů, taky hnus, ale je to řidší a lépe pitné. Po Maně se do půl hodiny cítím nabitý energií a splasknuté břicho. Mana se dá koupit skoro kdekoliv, byť za hrozne peníze a funguje.
Jsem muž 41 let, zdravý, výška 180cm, váha 98cm
Ahoj, děkujeme za komentář. Dlouhodobá zkušenost je vždy ta nejlepší, skvělé doplnění.
Já to mám stejně, používám MANU i Anapur, ale klidně je kombinuju, s tím, že vždy si dávám jedno denně maximálně dvě. I u těchto jídel je to asi jen o tom jak osobně to komu chutná a jak se potom cítí, což je v podstatě úplně stejné i u normálního jídla i u třeba suplementů na cvičení. Každému sedne něco jiného a chutná taky něco jiného. Já zkusil MANU už v době, kdy se do ní ještě doléval olej zvlášt z lahviček a Anapur v době kdy byl ještě zelený a ořechy po zalití nabobtnaly tak, že se musely kousat. Je pravda, že na chuť Anapuru se musí ze začátku víc zvykat a MANA je chuťově od začátku víc příjemná, ale po nějaké době začne i ten Anapur vyhovovat, možná i tím, že je prostě jiný. Já třeba nemám žádné potíže ani po jednom a po obou se cítím nejen dobře, ale i nasyceně a žádné potíže, takže to je opravdu jen o osobní preferenci popřípadě citlivosti na nějakou složku. A vyčítat nějakému produktu komerčnost, když přeci každý produkt, který je určen na prodej je přeci komerční, je hloupost, protože pamatuju doby, kdy MANA začínala a byl to nápoj, který znali jen nadšenci. To, že se chytil a začal prodávat i v obchodech a je komerčně i marketingově viditelnější? To je přeci účel jakéhokoliv výrobku, který uvedete na trh, ostatně začínala tak i Coca Cola nebo třeba i auta - nejdřív jen produkce pro nadšence a najednou je to všude. Takže zvlášť pokud jde o recenze jídel a čehokoliv co je o chuti, asi bych se vyhnul hodnocením, kde bych nezmínil taková slova jako "mně osobně to nechutná", "mně osobně to přijde odporné", "já sám s tím a tím mám takový a takový problém a má to na mne takové účinky". Každý má totiž jinou chut a na každého to působí jinak. Někdo třeba miluje segedín s knedlíky a jiný to nevezme do pusy a tohle je to samé.
já jsme přemýšle, zda mám nějakou vadnou šarži,
ale ta chuť Anapurn je opravdu děsivá.
Ale 2 pozitivní věci jsem si z ní odnesl, naučil jsem se polykat tak, že necítím chuť (bez nadechnutí nosem atd.) a druhá, raději si jdu udělat něco "normálního" k jídlu, než bych podstoupil pití. (Náhradu jsem zvažoval abych si nemusel 5x denně kuchtit, což se mi opravdu nechce.) :-)