Beyond Meat: Jak chutná umělý burger? (Recenze)

Naposledy upraveno: 21. července 2019

Co se vám vybaví, když vám někdo bude vyprávět o plnohodnotné náhradě masa, která je 100% rostlinná? Já upřímně řečeno také nevěděl a představa, jak nějaký hráškový protein nahradí mnou tolik milovaný flák masa, mi upřímně řečeno nepřišla v žádném případě reálná.

Jelikož se ale Beyond Burger stává čím dál populárnější, i já jsem ho vyzkoušel. Jestli mi chutnal, zda je jeho složení alespoň trochu přijatelné a vrátím-li se ještě někdy ke klasickému masu z masa, se dozvíte v dnešní recenzi.

Beyond Meat Burger
Publikováno: 21. července 2019
Upraveno: 21. července 2019
Autor recenze: Mirek Dvořák
Kategorie: Potraviny
Složení
9.3/10
Chuť
8.8/10
Konzistence
8.9/10
Cena
6.6/10
Celkové hodnocení
8.4
z 10 bodů

Pokud preferujete video před textem, můžete se raději podívat na naší videorecenzi, ve které jsou i detailnější záběry:

Jak hodnotíme složení Beyond Burgeru?

Hned na samý úvod dnešní recenze bych rád předeslal, že se složením Beyond Burgeru jsem byl naprosto spokojen. Hráškový protein, řepkový a kokosový olej jsou suroviny, které rozhodně stojí za zmínku, o to víc, když se produkt z nich vytvořený prezentuje chutí podobnou masu.  

1. Hráškový protein

Na prvním místě ve složení Beyond Burgeru se nachází hráškový protein, který disponuje velmi dobrým spektrem aminokyselin a je tudíž opravdu dobře využitelný. Alespoň tedy na poměry rostlinných proteinu. Při pozornějším přezkoumání zjistíte, že je tato bílkovina poněkud deficitní v obsahu aminokyselin cystein, methionin a tryptofan, alespoň ve srovnání třeba s oblíbeným syrovátkovým proteinem.

Pro úplnou objektivitu je ale nutné zmínit i to, že zastoupení argininu, glycinu a fenylalaninu je extrémně vysoké. Z rostlinných bílkovin je to rozhodně nejlepší možná varianta, která je o poznání lepší než sója, jež je levná, poměrně kontroverzní a používá ji naprostá většina výrobců. 

Beyond Meat Burger složení

2. Řepkový olej

Řepkový olej je další poměrně vhodně zvolená surovina s dobrými nutričními hodnotami. Z běžně používaných olejů má nejnižší obsah nasycených mastných kyselin, jejichž vliv na zdraví je docela kontroverzní. Podle odborných webu obsahuje řepkový olej 24-38% omega 3 a omega 6 (tedy kyseliny linolové a kyseliny alfa linolové), u nichž je možné z hlediska legislativy tvrdit, že přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. 

3. Kokosový olej

Kokosový olej se mezi sportovci používá především kvůli obsahu MCT tuků (tuků se středně dlouhým řetězcem), které mohou být organismem využívány jako poměrně dobrý zdroj energie zejména pro vytrvalostní sporty.  Podle nových výzkumů ale obsah MCT v kokosovém oleji není tak vysoký, jak se předpokládalo. Starší články uvádí až 75% obsah MCT, ale novější poznatky uvádí jen obsah kolem 15%.

Každopádně kokosový olej v beyond meat je rafinovaný, což znamená, že je zbavený všech nečistot, ale zároveň dochází podle odborných webů i ke zničení všech zdraví prospěšných látek, jako jsou například polyfenoly - významné antioxidanty. Rozlišujeme částečnou a úplnou rafinaci, přičemž při částečné vznikají trans-tuky, což je  podstatě totožný problém, jako u hydrogenovaných (ztužených) tuků typu RAMA, FLORA a další. Úplná rafinace je vhodnější, protože výskyt transmastných kyselin značně eliminuje, proto bývá většinou preferována.

4. Další látky (těch Beyond Meat obsahuje méně než 2%):

Bambusová vláknina, methyl celulóza, bramborový škrob, maltodextrin, kvasnicový extrakt, sůl, slunečnicový olej, rostlinný glycerin, sušené kvasnice, arabská guma, kyselina askorbová, šťáva z červené řepy, modifikovaný škrob, kyselina octová, jablečný extrakt, koncentrát z citronové šťávy.

Zajímavá chuť, která mi maso nepřipomíná ani vzdáleně

Pokud jste si zobrazili tuto recenzi, na devadesát procent to bylo právě kvůli tomuto odstavci. Když jsme Beyond Meat testovali, pro srovnání jsme si udělali i klasický burger z hovězího masa. Vůbec první aspekt, který je rozdílný mezi těmito dvěma potravinami, je vůně. Po otevření rostlinného burgeru nás totiž omámila vůně podobná konzervě psího krmení, kdežto maso vonělo… prostě jako maso.

Následovala další odlišnost, a tou byla konzistence. Když jsme vzali do ruky Beyond burger, byl o poznání měkčí, nedržel moc dobře tvar. Nutno předeslat, že toto se změnilo po tepelné úpravě, kdy už rostlinný burger držel pohromadě. I když jsem si původně myslel, že Beyond Burger budeme připravovat o něco déle, příprava nám zabrala stejně dlouho jako u klasického masa.

Pak následovalo samotné ochutnání. A upřímně řečeno nevím, k čemu bych tuto směs rostlinných produktů přirovnal. Chuť není příliš výrazná a ve srovnání s masem je určitě i méně tuhý, když ho zmáčknete, vytéká z něj šťáva. Jedná se o zajímavý chuťový zážitek, pokud si k burgeru tak jako mi dopřejete klasicky bulku a zeleninu, určitě budete spokojeni, nicméně přirovnat chuť k něčemu dobře známému je velmi obtížné. Musíte rostlinný burger zkrátka a dobře sami vyzkoušet.

Beyond Meat Burger konzistence

Cena, která vás pravděpodobně donutí zůstat u klasického masa

Jestli jsem až doteď neshledával na Beyond Burgeru žádnou výraznější chybu, tak teď už to neplatí. Za dvě kolečka (a tedy dvě porce rostlinného hamburgeru) totiž zaplatíte bezmála 200 Kč, což ho staví do velmi nepříznivé pozice vůči klasickému masu. Za tři plátky kvalitního hovězího burgeru jsme totiž zaplatili téměř o 100 Kč méně. A pokud máte jídlo rádi tak jako my, bez problému zvládnete sníst obě porce burgeru sami. Vzhledem k vyšší ceně si tedy myslím, že Beyond Burger je něco, co rozhodně stojí za vyzkoušení, ale zároveň nejspíše nezasáhne do vašeho jídelníčku nějak radikálně coby nedílná složka potravy.

Beyond Meat Burger vs. hovězí burger

Závěrečné zhodnocení

Upřímně řečeno mám maso natolik rád, že jsem přesvědčený o tom, že žádný beyond meat ho v mým jídelníčku nedokáže nahradit. I když výrobce těchto náhražek masa mluví o tom, jak není potřeba plundrovat planetu, abychom si mohli dát steak, já bych k tomu přistupoval jinak. Nadměrná konzumace masa určitě není nic zdravého a pokud potřebujete alternativu (nikoliv tedy náhradu), rozhodně může přijít vhod.

Jedná se o kvalitní produkt, který neobsahuje žádné zbytečné látky (i když samozřejmě v běžném mase se nevyskytuje maltodextrin či arabská guma). Jedinou nevýhodou je bohužel vyšší cena, kvůli které asi většina z nás stále upřednostní maso. Za vyzkoušení tenhle burger ale rozhodně stojí. 

No a to by bo pro tuto recenzi všechno. Pokud jste Beyond Burger vyzkoušeli, budeme rádi, když nám dáte vědět do komentářů. Stejně tak se nás můžete v komentářích ptát na případné dotazy, my vám rádi odpovíme. 

Komentáře (3)

Pavel
Srpen 5, 2019

Rozhodně by obě varianty zasloužily pořádnou housku a nastudovat nějaký recept...

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Mirek Dvořák
Srpen 20, 2019

Souhlasím, že jsme nevybrali nejkvalitnější bulku ani nejpropracovanější recept, nicméně jsme natáčeli pouze narychlo. Podstatnější podle mě je to, že oba dva burgery připravujeme stejně a mají stejné podmínky. :)

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)
Jitka Přikrylová
Říjen 29, 2019

Za mě je to ta nejlepší rostlinná varianta, kterou jsem měla možnost ochutnat. Jsem překvapená, pro mě, poměrně nízkou známkou za chuť. Já rozdíl mezi masovým a beyond meat burgrem nepoznám. Na pánvi pouští i "šťávu", struktura je perfektní. Stejně tak chuť. Zůstávají i kousky mezi zuby. Můj parádní pocit z toho, že jsem nepozřela mrtvé zvíře a ušetřila nějaký ten přírodní zdroj, za vyšší cenu rozhodně stojí.

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(-1)