Black Insomnia Coffee – Dejte spánku sbohem (Recenze)

Naposledy upraveno: 9. února 2020

Přestože spotřebu kávy se poslední dobou snažím velmi omezit, láska k ní mi zůstala. Když se mi proto naskytla možnost ochutnat Black Insomnia Coffee, ani na minutu jsem neváhal a těšil se na její doručení.

Jaké jsem z této kávy měl pocity? Jak nejsilnější káva na světě vůbec chutná? Budete ještě někdy spát? To a mnohem více se dozvíte v dnešní recenzi.

Black Insomnia Coffee
Publikováno: 9. února 2020
Upraveno: 9. února 2020
Autor recenze: Mirek Dvořák
Kategorie: Nakopávače
Složení
10.0/10
Chuť
9.5/10
Aroma
8.9/10
Acidita
9.3/10
Efekt
9.2/10
Celkové hodnocení
9.4
z 10 bodů

Na úvod zbývá ještě dodat, že jsem vyzkoušel hned několik odlišných příprav. V dnešní recenzi se tedy dozvíte mimo jiné i to, jaký způsob preferuji.

Extrémní nálož kofeinu v jednom šálku

Z nezávislých testování webu Caffeine Informer vyplynulo, že 50g kávy obsahuje neuvěřitelných 1105mg kofeinu, což je opravdu extrémní množství. Podle internetové encyklopedie Wikipedia je bezpečná dávka kofeinu mezi 3 a 6mg na kg tělesné hmotnosti, tudíž 100kg vážící sportovec by se měl pohybovat v rozmezí 300 až 600mg kofeinu denně. V praxi nepoužijete hned 50g kávy, ale stejně to svědčí o tom, že nedostatkem kofeinu po vypití této kávy určitě trpět nebudete.

Důvod, proč tato káva dosahuje takového množství kofeinu spočívá v tom, že majoritní část (konkrétně 80%) představuje robusta, jež dosahuje až 3x vyššího množství kofeinu než dobře známá arabika. Když se k tomu přidají dobré podmínky pro pěstování, například půda a klimat, vznikne až několikanásobně silnější káva než všechny konkurenční.

Black Insomnia Coffee nálož kofeinu

Chuťově nepopsatelný zážitek

Když otevřete uzavřené balení Black Insomnia Coffee, ucítíte extrémně intenzivní kávové aroma, které zvládne během chvilky provonět celý pokoj. Jedná se o typicky kávové aroma, jen podstatně intenzivnější a s lehkými podtóny čokolády. Po zalití vodou se vůně lehce zmírní, je najednou jemnější a téměř nepoznáte rozdíl od jakékoliv jiné kávy.

Black Insomnia Coffee chuť

Samotná chuť je vyrovnaná, jasně detekujete náznak oříšků a čokolády, což je naprostá symfonie chutí. V porovnání s jinou směsí, kde připadá majoritní část na druh kávy označovaný jako robusta, nepoznáte rozdíl. Ve srovnání s klasickou arabikou, kterou najdete pro větší oblíbenost téměř v každé kávě ze supermarketu, má robusta rozhodně nižší aciditu (kyselost), což mně osobně vyhovuje více.

Chuť Black Insomnia je poměrně hořká a zemitá, jak je typické pro robustu, ale přídavek arabiky dodává další příjemné podtóny chutí jako je čokoláda, oříšek či karamel. Dohromady tedy celé směsi nemám co vytknout a jsem si jistý, že ji každý milovník kvalitní kávy ocení.

Black Insomnia Coffee netradiční chuť

Opravdu v noci nebudete spát?

Jestli mi na Black Insomnia Coffee něco vadí, je to poměrně agresivní reklama společnosti. Káva je to opravdu dobrá, chápu, že management společnosti je takto nastavený, každopádně slogany typu "Víc než caffeine, míň než cocaine." nejsou podle mého názoru úplně na místě. Jistě vás tedy zajímá, zda i efektem odpovídala výše uvedenému heslu. Stimulaci jsem na sobě opravdu pocítil, což musím velmi ocenit, ale že bych najednou zažil extrémní návaly energie se říct rozhodně nedá.

Káva pro mě ve většině případů je jen nápoj, který mi chutná, příjemně se u jeho pití odreaguji, ale neposkytuje mi žádný extrémní stimulační efekt. Black Insomnia ale byla příjemnou změnou, protože jsem se po vypití cítil opravdu dobře. Pozitivní efekt v řádu pár hodin trval, cítil jsem se po ránu příjemně povzbuzený a Black Insomnia mi skutečně pomohla se dostat do pracovního režimu. Že bych po ní ale nespal, nebo spal podstatně méně, se říct rozhodně nedá. Reklamu je tedy nutné brát s velkou nadsázkou, každopádně efekt je opravdu velmi dobrý a obdobně silnou kávu jsem nikdy nepil.

Black Insomnia Coffee kofein

Jak jsem si Black Insomnia Coffee připravoval?

Pokud jde o přípravu Black Insomnia Coffee, upřímně si nemyslím, že byste se k této kávě měli stavět jinak než ke kávě ze supermarketu. Možností přípravy je tedy neomezeně mnoho, já osobně preferoval především přípravu v moka konvičce, kdy výsledkem byla silná černá káva s velmi intenzivní chutí. Jestli máte rádi slabší kávu, můžete využít například aeropress či klasickou filtrovanou kávu.

V případě, že doma ani aeropress, ani moka konvičku nemáte, určitě není třeba žádné vybavení nakupovat, bohatě postačí opravdu jen klasická filtrovaná káva. Black Insomnia Coffee chutná zkratka dobře při jakémkoliv způsobu přípravy, tudíž záleží čistě na vašich preferencích. Sám jsem pokaždé používal zhruba 20g kávy, přičemž teplota vody se liší podle zvoleného způsobu přípravy. Do moka konvičky dáváte vodu studenou, do aeropressu je vhodná 80°C voda a na filtraci bych osobně použil vodu vroucí.

Black Insomnia Coffee příprava

Cenově je to bohužel poměrně náročná investice

Za balení čítající 453 gramů zaplatíte necelých 400 korun, což z Black Insomnia dělá poměrně náročnou investici. Vzhledem k tomu, že na porci použijete zhruba 20g, vyjde vás ranní šálek kávy na necelých 18 Kč.

Cena v porovnání s klasickou kávou je tedy podstatně vyšší, každopádně pokud jste zvyklí pít hned několik šálků denně, bude vám tentokrát stačit jeden maximálně dva, tudíž se v konečném důsledku zase tolik neprodraží.

Kde koupit Black Insomnia nejlevněji?

Black Insomnia Coffee cena

Závěrečné zhodnocení

Kdo má rád kávu, bude mít rád i Black Insomnia Coffee. Je to opravdu zajímavá káva, kterou bych rozhodně doporučil vyzkoušet každému milovníkovi tohoto černého moku. Obsah kofeinu je tak vysoký, že vás káva po ránu velmi dobře nakopne, ale zároveň nebudete mít večer problém usnout. Jediné, co tedy budete muset zkousnout, je vyšší cena, ale ani ta na mém pohledu na tuto kávu nic nemění a Black Insomnia Coffee jen a pouze doporučuji.

Komentáře (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.