Prom-IN CFM Evolution: Ten nejlepší protein nejen pro studenty (Recenze)

Naposledy upraveno: 27. března 2019

CFM Evolution - pravděpodobně nejznámější a nejpoužívanější protein vůbec. Svoji oblíbenost si bezpochyby získal díky vysoké kvalitě za nízkou cenu a vzhledem k naprosté transparentnosti a neustálým vylepšením firmy Prom-IN není divu, že je tak oblíbený.

No a právě díky pozitivním recenzím a doporučením jsme se i my rozhodli tento protein vyzkoušet. Byl tedy skutečně tak dobrý, jak se říká? Splnil naše vysoká očekávání? Jedná se opravdu o nejlepší protein na trhu? To a mnohem více se dozvíte v dnešní recenzi.

Prom-IN CFM Evolution
Publikováno: 27. srpna 2017
Upraveno: 27. března 2019
Autor recenze: Mirek Dvořák
Kategorie: Proteiny
Chuť
9.0/10
Rozpustnost
9.9/10
Stravitelnost
9.9/10
Složení
9.9/10
Cena
9.6/10
Celkové hodnocení
9.7
z 10 bodů

Není tomu tak dávno, co jsem se poohlížel po nějakém proteinovém přípravku do nadcházející diety.

Po několika minutách brouzdání na webu jsem objevil relativně nový protein CFM Evolution od ostřílené firmy Prom-IN. Bez většího váhání jsem si ho hned objednal a musím říct, že se pro mě stal hned po první dávce tím nejlepším proteinem, jaký jsem kdy vyzkoušel. 

Hlavní výhody:

  • V jedné porci (30g) obsahuje skvělých 23g bílkovin
  • výborný aminokyselinový profil
  • Neobsahuje žádná aditiva, zahušťovadla ani plnidla
  • Je plně rozpustný, nepění a nehrudkuje se
  • Představuje prvotřídní produkt za bezkonkurenční cenu

Výborná rozpustnost a krásně krémová konzistence

Rozpustnost CFM Evolution je naprosto bezproblémová.

Stačí vysypat odměrku proteinu do šejkru, zalít 300ml vody a protřepat. Konzistence hotového nápoje byla výborně krémová, ani příliš řídká ani příliš tuhá.

Při přípravě mi protein nijak nepěnil, nevytvářel hrudky a byl plně rozpustný

CFM Evolution má výbornou rozpustnost

Nejlepší příchuť? Rozhodně pistácie!

Vůbec první příchuť, která se mi zalíbila, byla pistácie.

I přes všechno těšení jsem se bál, že bude chutnat uměle a nevýrazně. Po všech těch čokoládových a vanilkových proteinech pro mě byl pistáciový protein ale velice příjemnou změnou! Nebyl přeslazený, ale zároveň jeho chuti nic nechybělo. Byl jsem natolik spokojený, že od té doby jsem zůstal firmě Prom-IN naprosto věrný.

Naopak brusinkový protein jsem do sebe dostával násilím, protože mi po chuťové stránce opravdu nesedl.

Tabulka cen pro Prom-IN CFM Evolution
Obchod
Srovnání cen
Odkaz

Perfektní stravitelnost díky proteolytickým enzymům

Upřímně řečeno jsem nikdy nebyl z těch, kteří by řešili při výběru proteinu každý detail. U CFM Evolution mě ale zarazil obsah proteolytických enzymů papainu, bromelainu a laktázy.

Nemyslel jsem si, že by tyto enzymy mohly mít nějaký vliv na stravitelnost výsledného produktu, ale byl jsem příjemně překvapený, protože stravitelnost byla absolutně bez problémů

co to jsou Proteolytické enzymy?

Proteolytické enzymy jsou enzymy, které usnadňují štěpení bílkovin na aminokyseliny. Mají protizánětlivé účinky, bojují proti bakteriím a virům. Mimo to také regulují fungování imunitního systému při alergiích či jiných autoimunních onemocněních. Své využití mají například v mlékárenském průmyslu jako syřidla (chymosin), slouží ke změkčování masa (papain) a podobně. 

Špičkové složení pro ty nejlepší výsledky

Složení CFM Evolution je zcela transparentní - jediným zdrojem bílkovin v produktu je syrovátka zpracovaná nechemickým procesem křížové mikrofiltrace (CFM).

Výsledkem je syrovátkový protein, který zachovává veškeré důležité bílkovinové frakce a je plně instantní. Navíc obsahuje velké množství BCAA a glutaminu pro správnou regeneraci poničených svalových vláken.

Díky proteolytickým enzymům navíc dosáhnete té nejlepší vstřebatelnosti a můžu Vám tak zaručit, že s produktem budete (stejně jako já) maximálně spokojeni.

Příjemná cena, která potěší každého

Na oficiálních stránkách výrobce stojí CFM Evolution 1049,-Kč, což je samo o sobě velmi příjemná cena. Pokud ale počkáte na výprodej, můžete tento protein sehnat i za 960,-Kč nebo ještě levněji.

Vzhledem ke kvalitě produktu je cena opravdu velmi příjemná a myslím, že si tento protein mohou dovolit jak studenti, tak i lidé, kteří do cvičení nechtějí investovat celou výplatu. 

Jak vypadá složení proteinu CFM Evolution

A co CFM Evolution Top Choice? 

Když se na trhu objevily nové příchutě CFM Evolution, ani na chvíli jsem neváhal a všechny je objednal. A můj názor? Jsou to ty nejchutnější proteiny, které jsem kdy vyzkoušel

Snad nejvíc jsem si zamiloval příchuť piña colada, která je obohacena o kousky pravého lyofilizovaného ananasu a poskytne vám tak kromě extrémně kvalitních bílkovin i prvotřídní chuť, kterou si zamilujete. Neméně skvělé jsou také příchutě caramel&honey s kousky medu a ledová káva, která díky kávovému extraktu rozhodně potěší všechny milovníky kávy.  

Drobnou nevýhodou CFM Top Choice je zvýšená pěnivost, nicméně pěna během několika vteřin opadne a protein je připravený ke konzumaci. 

Přestože složení, obsah bílkovin i spektrum aminomyselin jsou totožné s původním CFM Evolution, zaplatíte si za nadstandartní příchutě o 50 Kč více, což sice není mnoho, ale sráží to můj celkový dojem z produktu. 

I tak ale CFM Evolution Top Choice hodnotím velmi kladně a doporučuji ho každému, kdo má rád chutné proteiny, ale zároveň si potrpí na kvalitních bílkovinách.

Závěrečné zhodnocení

Za dobu, co se věnuji silovým sportům, jsem stihl vyzkoušet opravdu velké množství proteinových doplňků slibujících hory doly.

Od CFM Evolution jsem žádné velké očekávání neměl, ale velmi mile mě překvapil a jiný protein od té doby nepoužívám. Mohu ho doporučit každému, kdo nemá peněz na rozhazování, ale i tak chce svým svalům dopřát kvalitní výživu pro růst

Tabulka cen pro Prom-IN CFM Evolution
Obchod
Srovnání cen
Odkaz

Komentáře (14)

Petr Kohout
Červen 28, 2018

Dobrý den, máte vyzkoušený i Hydro od této společnosti? Jaký na něj máte názor?

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)
Miroslav Dvořák
Červenec 1, 2018

Ahoj Petře,

vzorek Optimal Hydro Whey jsem zkoušel zrovna nedávno a musím říct, že mě příjemně překvapil. Na rozdíl od konkurenčních hydrolyzovaných proteinů není vůbec špatný- hořkost i charakteristický zápach jsou rozhodně eliminovány, ovšem žádný chuťový zážitek nečekejte.

Nevýhodou je vyšší cena (v porovnání s koncentráty a izoláty, které osobně považuji za naprosto dostačující), ale pokud vám nevadí si připlatit za vysoce využitelný potréninkový protein, určitě je to dobrá investice :)

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Jana
Srpen 31, 2018

Dobrý den, omlouvám se za dotaz, ale chtela bych se zeptat, jestli je tento protein vhodný pro cloveka po operaci. Na vysvetlenou: jsem po operaci zaludku, spatne se mi z bezné stravy vstrebávají minerály a vitaminy a po operaci mi byl doporucen protein (z lékárny Protifar, ale ten mi nejak nejede...). A jelikoz jich je na trhu tolik, tak vubec netusím. Nechci samozrejme pribrat, ale svalová hmota mi pred ocima mizí. Uz mám dovoleno pomalu zacít cvicit, takze ted od zárí budu postupne zarazovat cvicení zpet do "svého zivota". Muzete mi prosím poradit zda je tento vhodný, prípadne který vybrat. (Je mi 44let, mám dve deti 4+11-hrající hokej). Predem moc dekuji.

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)
Miroslav Dvořák
Srpen 31, 2018

Dobrý den,

Bohužel nejsem lékař, tudíž nedokážu s přesností určit, zda pro vás mohou obecně proteinové přípravky být dobrou volbou. Na druhou stranu, pokud vám byl doporučen Protifar, který obsahuje koncentrovanou mléčnou bílkovinu, neměla byste mít žádný problém ani se syrovátkou, která má svůj původ také v mléce. Při srážení mléka vznikají dvě složky- kasein a syrovátka. Obě dvě tyto látky mohou projít speciálními výrobními procesy, kdy bude odstraněna laktóza a všechny škodlivé či hůře stravitelné látky a vznikne protein.

Kaseinové proteiny jsou vhodné především před spaním, protože se do organismu uvolňují postupně po dobu několika hodin. Pozor si dávejte na kaseináty (vápenaté, sodné, či jakékoliv další) a zvolte pouze micelární kasein, který představuje plnohodnotný zdroj proteinů. Pokud by vás zajímal nějaký konkrétní příklad, zvolil bych Pure Micellar z našeho žebříčku.

Syrovátkové proteiny jsou naopak vhodné po tréninku či jako svačina mezi jídly, protože je jejich stravitelnost poměrně rychlá. Nejrychleji se tráví hydrolyzáty, pomaleji izoláty a nejpomaleji koncentráty. Pro vaše účely bohatě postačí obyčejný koncentrát, vychází cenově nejlépe a neobsahuje příliš mnoho umělých sladidel či aditiv. Opět se při výběru můžete inspirovat naším srovnáním).

Z mojí osobní zkušenosti bych vám doporučil právě Prom-IN CFM Evolution. Má dobré složení, jeho cena není (v porovnání s některými konkurenčními produkty) vysoká a pokud zvolíte například vanilkovou příchuť, rozhodně nebudete ani po chuťové stránce zklamaná.

Vzhledem k tomu, že dávkování vámi zmíněného Protifaru se ale liší od dávkování běžných proteinů, možná by bylo dobré konzultovat ideální dávkování proteinu s lékařem. Minimálně bych na vašem místě začal na poloviční dávce (tedy zhruba 15-20g) a sledoval, jak na ni tělo zareaguje.

A za své dotazy se rozhodně neomlouvejte, jsme vždy rádi, když můžeme pomoci :) Ba naopak, pokud máte nějaké doplňující otázky, neváhejte se zeptat.

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(0)
Jana
Září 1, 2018

Moc dekuji za vycerpávající informace. Zkusím a uvidím.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
jula
Březen 3, 2019

Naprosto souhlasím s recenzí.

Před chvílí jsem psala komentář k Extrifit Instant Whey 80 a našla tam odkaz na tento protein, který kupuju už několik let. U mě teda vede čoko a vanilka, ale zase asi koupím pár vzorků, jestli třeba nedám šanci i té pistácii.

Tuhle firmu znám už strašně moc let, kdysi to býval Laktofit. A když jsem se po letech vrátila zase ke cvičení a hledala svou oblíbenou značku a ona už neexistovala, propadla jsem skoro panice. Pak jsem se ale dopátrala, že teď jedou pod značkou Prom-in a zjistila jsem, že nemám důvod hledat cokoliv jiného.

Velká spokojenost jak s příchutěmi, tak s rozpustností (což je pro mě hodně důležitý, šejkry nepoužívám, vezmu dvoudecku od majolky, 3 vteřiny protřepu a je hotovo - bez jakýchkoliv hrudek samozřejmě). Složení výrobku výborné.

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(0)
Mirek Dvořák
Březen 4, 2019

Ahoj,

Děkujeme, že jsi se s námi podělila o své zkušenosti s tímto proteinem, třeba tvé doporučení příchutí někomu pomůže. :)

Nicméně samozřejmě souhlasím, že Prom-In je jednou z nejlepších společností na trhu- poměr ceny a kvality nemá konkurenci. Pokud bychom se zaobíraly čistě kvalitou, existují asi i lepší volby, já osobně mám velmi rád produkty Czech Virusu, to je osvědčená kvalita, stejně tak i některé americké společnosti nabízí opravdu zajímavé doplňky, ale samozřejmě ty se pohybují v podstatně vyšších finančních sférách.

 

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)
jula
Březen 21, 2019

díky za tip - možná teda zkusím vzorek toho Pure Elite CFM od Czech Virus (neznala jsem) - koukám, že mají jen 3 příchutě, nicméně vanilka je vždycky můj favorit, takže to by šlo

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Michal
Březen 21, 2019

Rok jsem zkoušel různé příchutě CFMka o Extrifitu a stále mi nic nechutnalo. Poslední zkušenost byla "štrůdl", ze kterého mě ke konci doslova natahovalo a musel jsem zbytek vyhodit. Rozhodl jsem se zkusit jinou značku a na doporučení Vašeho webu koupil tento CFM Evolution od Prom-INu s příchutí "ledová káva". Ta chuť je neuvěřitelná! Není to až tak přeslazené a opravdu v tom jde cítit káva. Chuťově mi to velmi připomíná takovéto instantní cappuccino z automatu, neskutečné! Díky.

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)
Honza Malý
Březen 23, 2019

Ahoj Michale,

jsme rádi, že ti naše recenze pomohla a že ses podělil o zkušenost :) Ať se daří.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Michaela Orlíková
Duben 11, 2019

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, potřebuji, aby můj partner přibral na váze, nejde mi o svaly, ale celkovou hmotnost. Po jídle nepřibere ani gram. Tak už nevíme co a byl nám doporučen tento protein. Chtěla jsem se zeptat, zda mu to může pomoci a popřípadě, jak dávkovat. Má 196 cm a 73kg ( maratónec není) :) Děkuji za odpověď.

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)
Mirek Dvořák
Duben 13, 2019

Dobrý den,

Pokud váš partner nemá žádnou poruchu metabolismu, měla by platit jednoduchá rovnice příjem>výdej, která by měla zaručovat přibrání na váze. Pokud má (například kvůli náročné práci) extrémní kalorický výdej, logicky musí jít ruku v ruce s tím i vyšší kalorický příjem. Protein v přibírání na váze nehraje téměř žádnou roli, ze suplementů bych doporučoval spíše kvalitní gainer s minimem jednoduchých cukrů, který najdete třeba v našem srovnání nej. gainerů na trhu. Nicméně pokud partner chodí do posilovny, rozhodně je možné po trénincích zařadit protein, klidně i CFM Evolution, je to opravdu jedna z nejlepších možných voleb na trhu. Ale jak jsem již psal, zásadní je, aby kalorický příjem převažoval nad výdejem :) Jestli máte dlší otázky, určitě se nebojte zeptat :)

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Martin Frantík
Červen 27, 2019

Zdravím,

Trpím alergií na laktozu a chci se zeptat, zda je pro mne tento protein vhodný případně jestli mi můžete doporučit nějaké alternativy.

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)
Miroslav Dvořák
Červenec 3, 2019

Ahoj Martine,

To je moc dobrá otázka. Pravdou je, že většina "koncentrátu" zbytky laktózy obsahuje. Je to proto, že výrobní metoda CFM není schopna odstranit ji všechnu a protein by proto měl projít nějakou další úpravou. Pro osoby s laktózovou intolerancí bývají velmi často doporučovány spíše izoláty, já bych se poohlédnul například v nabídce společnosti Reflex, která je opravdu důvěryhodná a z hlediska kvality špičková.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)