Czech Virus Essential Aminos dotáhne vaši regeneraci k dokonalosti (recenze)

Naposledy upraveno: 13. září 2021

Pokud vás neustále bolí svaly z náročných tréninků, pokud máte problémy s regenerací nebo zkrátka jen chcete dotáhnout schopnost vašeho těla k budování svalové hmoty na maximum, tak zbystřete. Tato recenze je mířená přímo pro vás, protože dnes se budu zaobírat přesně takovým produktem, který vám v těchto ohledech může dokonale pomoci.

Pro ty z vás, kteří stále neví o čem mluvím, jedná se o směs esenciálních aminokyselin od značky Czech Virus. Tuto značku jistě nemusím nikomu dále představovat, v dnešní době se již jedná v podstatě o synonymum kvality na českém trhu, proto jsem si byl ještě před samotnou recenzí téměř jistý, že mě produkt v žádném ohledu nezklame.

Czech Virus Essential Aminos
Publikováno: 27. srpna 2021
Upraveno: 13. září 2021
Autor recenze: Michal Houfek
Kategorie: Aminokyseliny, BCAA
Chuť
9.0/10
Rozpustnost
10.0/10
Účinek
10.0/10
Složení
10.0/10
Cena
9.0/10
Celkové hodnocení
9.6
z 10 bodů

 

Tabulka cen pro Czech Virus Essential Aminos
Obchod
Srovnání cen
Odkaz

Co jsou to esenciální aminokyseliny (dále jen EAA), jak se používají, v čem jsou dobrá nebo jak se liší od oblíbených BCAA jsem už popisoval v minulém článku, ve kterém jsem rozebral i tři jiné EAA produkty. Pokud nevíte odpověď na některou z těchto otázek, doporučuji se vám obrátit na tento článek který najdete v našem článku Esenciální aminokyseliny EAA.

V dnešní recenzi už budu předpokládat, že rozumíte hlavní úloze, které mohou mít EAA v našem jídelníčku a tréninku a zaměřím se čistě na objektivní recenzi Essential Aminos od zn. Czech Virus. Pojďme se do toho pustit.

Bezchybné složení, jak je tomu u Czech Virusu zvykem

Složení je to nejdůležitější, co mě prakticky na každém doplňku stravy zajímá (u vás by to mělo být stejné) a zde jsem na první pohled viděl, že výrobek neobsahuje jedinou nadbytečnou látku, která by v produktu neměla být. Zároveň výrobce na svých oficiálních stránkách uvádí, že všechny použité aminokyseliny byly získány cestou přírodní fermentace, což je obrovské plus.

etiketa se složením czech virus eaa

Hlavní nejvíce zastoupenou složkou je samozřejmě směsice osmi esenciálních aminokyselin a jedné semi-esenciální aminokyseliny, které společně tvoří komplex, kterému říkáme EAA. Jedna se o aminokyseliny Leucin, Isoleucin, Valin (neboli BCAA), Lysin, Threonin, Fenylalanin, Methionin, Tryptophan a v neposlední řadě Histidin (který u mnohých výrobců chybí). Esenciální aminokyseliny si naše tělo nedokáže vytvořit samo, proto je musíme přijímat formou stravy nebo doplňků výživy. Komplex EAA skutečně dokáže pomoci k zabránění ztrátě svalové hmoty, podpoří regeneraci po tréninku a nepřímo tak podpoří i růst svalové hmoty. Toto je jen pár z hlavních výhod, které EAA skýtají. 

Akorát ještě jednou dodám, že použité aminokyseliny v Essential Aminos jsou získány cestou přírodní fermentace a mají tu nejvyšší možnou kvalitu a vstřebatelnost pro tělo.

V druhé řadě ve složení najdeme použité přírodní aromata i použité přírodní barviva (červená řepa, amoniakový karamel). Oceňuji, že výrobce udělal produkt, který je ve své podstatě stoprocentně přírodní. Je hezké vidět, že se doplňky stravy na české scéně pohybují právě tímto směrem.

Ve složení v poslední řadě najdeme regulátory kyselosti (kyselina citronová, kyselina DL-jablečná), které jsou zde aby docílily, zdokonalily ,,gurmánskou´´ chuť EAA.

Produkt je doslazován kombinací sukralózy společně s přírodními steviol-glykosidy. Výrobek neobsahuje žádný cukr ani žádné množství sacharidů.

Sukralózu i steviol-glykosidy jsem popisoval a probíral již tolikrát, že nyní napíšu pouze to, že obě látky jsou tělu naprosto nezávadné, bezpečné, nemusíte se jich bát ani v nejmenším a rozhodně je neberte jako negativum.

U příchutě Red Orange a Berries je použito i nepatrné množství chloridu sodného (soli). Nevím, přesně jaké množství je tam obsaženo ale předpokládám, že je to takové minimum až to ani nestojí za řeč. Každopádně, každý by měl vědět že sůl při tréninku nahání vodu do svalů a zlepšují tím napumpovanost svalů. Kdo by takovou věc nechtěl?

Množství na porci 12 g RHP%* 100 g
       
Energie 155 kJ/36 kcal 2% 1294 kJ/299 kcal
Tuk 0 g 0% 0 g
  z toho nasycený 0 g 0% 0 g
Sacharidy 0,9 g 0% 7,2 g
  z toho cukry 0 g 0% 0 g
Bílkoviny 0 g 0% 0 g
Sůl 0,02 g 0% 0,16 g
       
L-Leucin 2157 mg   17975 mg
L-Lysin HCl 1869 mg   15575 mg
  z toho L-Lysin 1496 mg   12467 mg
L-Threonin   1417 mg   11808 mg
L-Isoleucin 1233 mg   10275 mg
L-Valin 1212 mg   10100 mg
L-Fenylalanin 658 mg   5483 mg
L-Methionin 637 mg   5308 mg
L-Tryptofan   534 mg   4450 mg
L-Histidin 288 mg   2400 mg

 

Minimum balastních látek

Chtěl jsem zmínit fakt, který mě na výrobku velice potěšil a to je, že na pouhých 12g směsi nalezneme celých 10g EAA, přičemž u mnohých konkurenčních produktů musíme dávat až 20g směsi, abychom získali pouhých 10g esenciálních aminokyselin.

Na této skutečnosti je vidět, že Czech Virus opravdu nepoužil žádné nadbytečné plnící složky nebo jiné balastní látky než bylo nezbytně nutné.

Rychlá příprava, bezproblémová rozpustnost a žádná pěnivost

příprava eaa

Při konzumaci Essential Aminos jsem rozmíchal 12g produktu (jedna dávka předepsaná výrobcem obsahující 10g esenciálních aminokyselin) v 1000 ml vody a popíjel je během tréninku.

Výrobce doporučuje poloviční množství vody, ale v tom případě na mě byl nápoj příliš sladký, proto jsem si raději množství vody zdvojnásobil.

Nápoj jsem si připravoval ve velkém shakeru, kdy se celá směs začala okamžitě po přisypání rozpouštět. Pro jistotu jsem shaker párkrát protřepal, ale myslím si, že to ani nebylo potřeba. Produkt se rozpustil okamžitě během pár vteřin a ani nijak nepěnil.

Tip: V těchto horkých dnech doporučuji přidat do vody i kostky ledu, budete mít dokonalý osvěžující nápoj, který vás osvěží.

Kdy jsem EAA užíval?

Bystřejší jedinci si mohli všimnout, že jsem už zmiňoval, kdy jsem EAA užíval, ale pro jistotu to zopakuji ještě jednou. 

czech virus eaa hotový drink

Mou nejoblíbenější dobou (a za mě jedinou dobou kdy mají smysl), kdy jsem je užíval je přímo uprostřed mého silového tréninku. Jelikož jsem si výsledný nápoj rozmíchal v mnohem větším množství vody, začal jsem jej popíjet už na začátku tréninku, abych ho do konce měl úplně vypitý.

Někteří sportovci doporučují užívání EAA i před silovým tréninkem nebo před kardiem (pokud jdete ráno nalačno), ale z mé vlastní zkušenosti jsou to jen zbytečně vyhozené peníze a jediný čas, kdy to má skutečně smysl je během silového tréninku.

Tip: Do svého nápoje, který budete popíjet při cvičení si přidejte i kreatin, karnitin, kokosovou vodu nebo klidně i sůl. Všechny tyto složky rapidně zvýší kvalitu vašeho tréninku a zlepší celkovou regeneraci a vitalitu organismu (za předpokladu, že cvičíte opravdu tvrdě a potřebujete to)

 

Tabulka cen pro Czech Virus Essential Aminos
Obchod
Srovnání cen
Odkaz

Obě příchutě jsou naprosto geniální

czech virus eaa příchutě

Jelikož jsem rozmíchával dávku zhruba v 1000 ml vody, chuť byla malinko méně výrazná, nicméně mně to právě takto vyhovovalo. Pokud máte raději intenzivní sladkou chuť, použijete vody méně, to je přeci jednoduché.

Pear - hruška (10/10) mě totálně okouzlila. Podobnou příchuť jsem nikdy nevyzkoušel a pokaždé jsem se ji nemohl nabažit. Byla tak vynikající až jsem si jí kolikrát během dne přidal do vychlazeného nápoje a popíjel ji místo vody. Abych svůj zážitek popsal co nejpřesněji, tak vám doporučuji zakousnout se do čerstvé, voňavé, měkké a šťavnaté hrušky. Přesně takový dojem jsem z příchutí měl.

Red Orange, Berries (9/10) není za mě tolik povedená jako hruška, ze které jsem byl unešený, ale rozhodně není vůbec špatná. Právě naopak, chutná také úplně skvěle. Příchuť bych bezesporu přirovnal k identickému šťavnátemu grepu. Ihned po ochutnání jsem cítil typický hořký ocas s nasládlým zakončením, jak tomu u tohoto ovoce bývá zvykem. Bohužel nic jiného než grep jsem v příchuti necítil, ale to mohl být jen můj subjektivní dojem. Příchuť určitě doporučuji, ale na hrušku nemá. 

Účinky poznají až pokročilí či vrcholoví sportovci

Esenciální aminokyseliny jsou opravdu funkční produkt, který je odzkoušen na vlastní kůži nejen mnou ale tisíci jiných profesionálních sportovců. Jejich význam je prokázaný a funguje. Nicméně je důležité zmínit, že abyste těžili z mnohy jejich výhod musíte splňovat jeden zásadní požadavek.

Musíte trénovat opravdu tvrdě, musíte mít vychytaný, kvalitní celodenní jídelníček a musíte kvalitně spát a odpočívat. Pakliže jeden z těchto faktorů není na skvělé úrovni, tak nevím jak moc vám budou EAA nápomocný.

Na druhou stranu pokud jste pokročilý nebo vrcholový sportovec, víte, jaké máte cíle a víte co a proč to děláte. EAA pro vás budou ten nejlepší parťák v tréninku.

Tip: Jako rekreační cvičenci nebo začátečníci se spíše soustřeďte na kvalitní stravy a kvalitní trénink. Takové pokročilé doplňky stravy jako jsou EAA vůbec neřešte. 

Vysoká kvalita za nízkou cenu.

czech virus eaa při testu

Výrobce Essential Aminos vyrábí v balení po 360g, které stojí na oficiálních stránkách 539,-Kč.

Při dodržování doporučeného dávkování se v jednom celém balení nachází 30 celých dávek. Jedna dávka vás v tomhle případě vyjde na krásných 18,- Kč.

Porovnání s konkurencí

V porovnání s konkurenčními produkty, které jsem rozebíral v minulém článku je cena 18,- Kč za jednu dávku naprostý poklad. 

Vím, že u produktu od BiotechUSA je dávka o 2,-Kč levnější, ale je důležité zhodnotit i kvalitu použitých surovin, kvalitu výrobce, použití balastních látek nebo použití správných aromat či barviv. Ve všech těchto ohledech Czech Virus jednoznačně vede a za takovou cenu nemá žádnou konkurenci.

Za celou dobu jsem už vyzkoušel hodně výrobku s obsahem EAA, ale tento je zaručeně můj favorit, u kterého zůstanu dlouhou dobu (dokud mě neomrzí příchutě). 

V porovnání s konkurenčními produkty v poměru cena/výkon jednoznačně vedou ve všech směrech a troufám si tvrdit, že se jedná o tu nejlepší směs EAA, které na českém trhu lze pořídit.

czech virus esenciální aminokyseliny

Jediná minimalistická výtka, která mě momentálně napadá je, že bych se nebál do výrobku použít i směs elektrolytů nebo látek na podporu napumpování, nicméně všechny tyto látky výrobce prodává samostatně, proto si je tam můžete přidat později kdykoliv dle libosti.

Tip: Pokud vyčkáte na správný okamžik Essential Aminos od Czech Virusu můžete pořídit za mnohem menší cenu, protože jsou na něj časté slevy a různé akce.

Závěrečné hodnocení

Tímto se dostáváme na závěr. Vyplatí se investice do Essential Aminos od zn. Czech Virus?

Myslím si, že ani nemusím odpovídat a odpověď už znáte. Za mě rozhodně ano

Nechci znít jako zarputilý fanoušek Czech Virusu (to nejsem), ale nemůžu pouze přihlížet tomu, jak jsou jejich výrobky na úplně jiné úrovni oproti konkurenčním značkám.

Jediný výrobce, kterého bych posadil na pomyslný trůn hned vedle je zn. Prom-in, nicméně ti mají úplně jinou fylozofii a jiný způsob vytváření produktů. Prom-in se zaměřuje spíše na rekreační sportovce, kdežto Czech Virus více na hardcore, vrcholové sportovce, což mně vyhovuje dokonale.

Dost už bylo slov okolo Essential Aminos jsem vychválil až až. 

Na závěr zbývá jen říci, že je potřeba pro každého z vás zhodnotit jestli EAA v životě vůbec potřebujete. Protože si myslím, že zhruba 70% z vás je vůbec potřebovat nebude, nicméně pokročilí a vrcholoví sportovci, kteří skutečně dřou na ně nedají dopustit.

 

Tabulka cen pro Czech Virus Essential Aminos
Obchod
Srovnání cen
Odkaz

 

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.