Essential Minerals: Doplněk stravy za příjemnou cenu [recenze]

Naposledy upraveno: 3. srpna 2022

Značku Czech Virus vám určitě nemusím nějak sáhodlouze představovat. Jedná se o jednu z nejpopulárnějších značek na českém trhu, která mimo jiné sponzoruje taková jména jako je Pavel Beran, Jiří Tkadlčík či Lenka Myslivcová. Kromě zvučných jmen je ale samozřejmě Czech Virus známý hlavně díky kvalitě a rozmanitosti svých produktů. A právě jeden z jejich produktů si taky dopodrobna rozebereme v této recenzi. Půjde o suplement Essential Minerals, jež v sobě skrývá zajímavou kombinaci vitamínů D3 a K2 s minerály hořčíkem a selenem.

Czech Virus Essential Minerals
Publikováno: 10. května 2022
Upraveno: 3. srpna 2022
Autor recenze: Radim Kostura
Kategorie: Vitamíny, minerály
Cena
8.5/10
Efekt
7.0/10
Dávkování
8.0/10
Složení
7.0/10
Velikost balení
8.0/10
Celkové hodnocení
7.7
z 10 bodů

 

Tabulka cen pro Czech Virus Essential Minerals
Obchod
Srovnání cen
Odkaz
Cena:  249 Kč
Cena:  249 Kč
Cena:  249 Kč

Proč jsou pro nás tyto vitamíny a minerály tak důležité?

Vitamíny a minerály by samozřejmě měly být nedílnou součástí našeho jídelníčku. Bohužel ani v případě opravdu pestré a zdravé stravy jich často nedokážeme přijmout tolik, kolik bychom měli. Jako nejdůležitější, avšak také nejvíce deficientní vitamíny a minerály v našem těle jsou přitom obecně považovány právě vitamín D a hořčík.
Co se hořčíku týče, jedná se o minerál podílející se na více než stovce různých biochemických reakcí našeho těla. Kromě toho pak taky pomáhá odbourávat stres, zlepšovat mozkovou funkci či dokonce snižovat krevní tlak. V závislosti na jeho formě pak může navíc buďto zlepšit kvalitu spánku nebo naopak povzbudit náš organismus.
Stejně jako hořčík je pro správné fungování našeho těla nepostradatelným také vitamín D. Ten pozitivně ovlivňuje náš imunitní systém, zdraví kostí a svalů a v neposlední řadě také naši náladu či energii. Pokud byste se přitom o všech těchto účincích chtěli dozvědět ještě více, neváhejte si přečíst taky naše starší články zabývající se dopodrobna, jak vitamínem D, tak také hořčíkem.
Ani selen a vitamín K2 rozhodně nejsou vitamíny a minerály, jejichž příjem bychom měli nějak podceňovat. Selen je významným minerálem z hlediska funkce našeho imunitního systému a štítné žlázy. Kromě toho pak také přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem, má příznivý vliv na kondici vlasů a mimo jiné také na normální spermatogenezi.
Co se pak vitamínu K2 týče, ten se nejčastěji v suplementech vyskytuje právě po boku vitamínu D, protože oba tyto vitamíny působí navzájem synergicky. Jeden tak podporuje účinnost toho druhého. Význam vitamínu K2 pak spočívá především v tom, že kromě podpory imunitního systému a zdraví kostí, navíc snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a je spojován také s procesem správného srážení krve.

Essenctial Minerals je kombinací velmi důležitých minerálů a vitamínů.
Essenctial Minerals je kombinací velmi důležitých minerálů a vitamínů.

Zajímavé složení a příjemné dávkování

Výrobce doporučuje užívat dvě kapsle Essential Minerals kdykoliv během dne. Já osobně bych přitom doporučoval užívat jednu kapsli ráno nalačno a tu druhou někdy v průběhu dne, a to po jídle. V takových dvou kapslích se pak nachází celkem 4600 IU té nejúčinnější formy vitamínu D, a to tedy D3. Jelikož se obecně doporučená denní dávka pohybuje někde od 400 do 800 IU, přičemž někdy je doporučováno i více než 2000 IU, jedná se o velmi vysoké množství vitamínu D.
Dále v nich nalezneme také 50 mcg vitamínu K2, a to ve formě MK-7, což je pro nás ta nejúčinnější a nejvíce bioaktivní forma. Doporučená denní dávka vitamínu K2 se ovšem pohybuje mezi 150 až 200 mcg. Jeho obsah ve dvou kapslích je tak oproti vitamínu D značně podhodnocen. Je však třeba mít na paměti, že je zde obsažen především pro podporu účinků vitamínu D, se kterým působí synergicky.
Co se pak hořčíku týče, tak toho se v jedné doporučené dávce nachází 250 mg, a to ve formě citrátu. Ten má obecně patnáctiprocentní podíl elementárního hořčíku se vstřebatelností až 90 %. V jedné takové dávce by se tak mohlo nacházet přibližně 37 mg elementárního hořčíku. Doporučená denní dávka je nicméně 300 až 400 mg. Ani v případě hořčíku se tak jednoznačně nejedná o nějak zvlášť velký obsah.
A jako poslední nalezneme ve dvou kapslích Essential Minerals také selen, přesněji řečeno 55 mcg seleničitanu sodného. Jedná se anorganickou formu selenu, která se v našem organismu nevstřebává tak účinně jako forma organická. Obecně doporučený denní příjem selenu se pak pohybuje kolem 55 mcg. V tomto ohledu se tak jeví jeho obsah ve dvou kapslích jako dostačující.

Cenově jsou Essential minerals bohužel trochu náročnější.
Cenově jsou Essential minerals bohužel trochu náročnější.

Velikost balení a cena

Balení obsahující 60 kapslí momentálně pořídíte za 249 Kč. To znamená, že vás jedna dávka o velikosti dvou kapslí vyjde na nějakých 8 Kč. Cenově tak vychází v podstatě totožně jako, mezi multivitamíny velice oblíbený Nexgen od značky Reflex. Vzhledem k množství účinných látek v obou suplementech by se tak na první pohled mohla zdát cena Essential Minerals malinko přestřelená. Je však třeba mít na paměti to, že Essential Minerals nemá fungovat jako náhrada za klasické multivitaminy, nýbrž jako suplement, díky kterému si už nikdy nebudete muset kupovat zvlášť vitamín D a hořčík. A právě v tomto ohledu tak vychází cenově opravdu velice příznivě.

Tabulka cen pro Czech Virus Essential Minerals
Obchod
Srovnání cen
Odkaz
Cena:  249 Kč
Cena:  249 Kč
Cena:  249 Kč

Závěrečný verdikt

Essential Minerals je tak v konečném výsledku dobrý suplement s jedinečným složením, který navíc seženete za poměrně příjemnou cenu. Pokud se vám tak nechce nakupovat zvlášť hořčík a vitamín D, je právě Essential Minerals bezpochyby přesně tím, co hledáte.
Je však třeba mít na paměti, že v něm nenajdete ani zdaleka tolik hořčíku, jako v případě suplementů obsahujících jen hořčík. Pořád se nicméně jedná o hořčík ve vysoce kvalitní citrátové formě. Oproti celé řadě jiných suplementů jde tak stále o velice kvalitní složení, ve kterém vyhrává kvalita nad kvantitou. Jak už jsem tak zmiňoval výše, pokud nechcete za vitamíny a minerály vyhazovat zbytečně moc peněz, je právě Essential Minerals skvělou volbou pro doplnění tolik potřebného hořčíku a vitamínu D.
V případě, že vám ale nevadí si za své suplementy malinko připlatit, doporučoval bych přece jenom koupit zvlášť hořčík a zvlášť vitamín D. Suplementy obsahující pouze jeden z těchto nepostradatelných vitamínů a minerálů totiž v převážné většině případů obsahují mnohem větší podíl těchto, v našem organismu deficientních, látek.

 

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.